Postcrossing: stuur eens een kaartje! Ook in 2023!

postcrossing

In de grote vakantie van 2010 stond er een groot artikel over in de Spits: Postcrossing.

Wat is postcrossing?

Postscrossing is een website die mensen over de hele wereld met elkaar verbind, en waar wildvreemde mensen elkaar een kaartje sturen! Het enige wat je moet doen zorgen dat je kaarten in huis hebt en postzegels kopen om ze te versturen.

Het is een project met als doel ervoor te zorgen dat je kaarten krijgt van mensen over de hele wereld!

Ik surfte er naar toe, en het sprak me erg aan. Je registreert je gratis, en kunt dan maximaal vijf adressen opvragen van zomaar iemand op deze aardbol. Die stuur je dan een kaartje. En na een tijdje oogst je wat je gezaaid hebt, namelijk vriendelijkheid en een warm gebaar, en krijg je een kaartje van iemand terug!

Mijn Postcrossing kaarten oogst

Op mijn magneetbord hangen inmiddels zo'n acht kaarten, afkomstig uit Amerika, Rusland, Oekraïne, Duitland, maar ook uit Uitgeest! Links boven in deze post zie je mijn 'virtuele kaartenwand'! Je kunt mijn galerie ook 'live' bewonderen op Postcrossing.com

Olnik uit Rusland vindt mijn kaart mooi!

En weet je wat helemaal leuk is?! Olnik, uit Rusland, heeft mijn Ot en Sien kaart 'gefavourite'. Plotseling kreeg ik een juichend mailtje van Postcrossing.com met het heuglijke nieuws: 'It's a favourite!' Kijk dit is 'm: It's a favourite! Ik zie Olnik gewoon al zitten, op feesten en partijen, en trots zijn/haar Ot en Sien kaart laten zien. 'Wdwesdt sweiios sdwlrt Ot en Sien weweg Holland!' zal hij/zij dan vertellen, aan de andere gasten die jaloers, en verlangend toekijken!

Het enige nadeel is dat het je een postzegel kost, om de kaart te versturen, maar ik vind het dat wel waard. Het heeft wel iets om tegen de kinderen te zeggen: 'Jongens, mama heeft vandaag een kaart uit Rusland! Kijk maar!' Aan de kaarten hoef je eigenlijk niets uit te geven, dankzij iDrukker.nl. Ik heb helemaal gratis, ook zonder verzendkosten, deze kaarten gekregen:

Postcrossing is wat mij betreft alweer zo'n prachtig voorbeeld van hoe internet mensen bij elkaar kan brengen.

Zo breng je wat vriendelijkheid, en warmte in het leven van mensen op deze aardkloot.

Postcrossing 2011 update!

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat ik me inschreef bij postcrossing.com. Over Postcrossing Het is superleuk om bijvoorbeeld een kaart helemaal uit Rusland te krijgen, en te weten dat iemand ver hier vandaan de moeite heeft genomen een kaart voor je uit te zoeken, je adres er op te schrijven, er vervolgens een postzegel op heeft geplakt en in een brievenbus gegooid. Misschien zelfs wel terwijl het heel hard regende!

roflbot

Ik was mijn (gratis) lidmaatschap van postcrossing.com een beetje uit het oog verloren, maar ga het nieuw leven inblazen! Mijn account was inmiddels 'inactive' maar met een simpele klik heb ik het weer geactiveerd. Destijds heb ik elf kaarten verstuurd, en heb er twaalf ontvangen.

Vandaag 6 kaarten geschreven voor postcrossing

Vandaag heb ik een kaart geschreven voor een Russische studente die op haar profiel schrijft dat ze van bloemen en landschappen houdt. Haar stuur ik een kaart met een mooie bloem! Vervolgens heb ik een kaart geschreven voor een veertienjarig Fins meisje: haar stuur ik een Jip en Janneke kaart! Linksboven zie je alle kaarten die ik vandaag heb geschreven, en naar welk land ze gaan! Ik kan niet wachten tot ik zelf ook weer kaarten krijg!

Postcrossing maand later!

Sinds ik begin deze maand weer actief meedoe op postcrossing.com, heb ik vijf kaarten ontvangen. Mijn favorieten wil ik graag met jullie delen. Onderstaande vintage kaart komt Australië, en is een reproductie van een vintage poster voor vliegtuigmaatschappij Qantas.

postcrossing

Onderstaande kaart werd via postcrossing verstuurd vanuit Frankrijk, en 'Jaime' kocht hem in het 'museum of modern art'. Na de kattenkaart van het Kremlin, is dit van alle kaarten die ik kreeg via postcrossing.com, mijn absolute favoriet tot nu toe!

postcrossing

En deze paardjes komen ergens uit Nederland, maar vind ik ook erg leuk. De kaart is nota bene van Ikea! Ik wist niet eens dat zij ook kaarten verkochten!

postcrossing

Postcrossing 2012

postcrossing

Vandaag zaten er tot mijn blijde verrassing twee ansichtkaarten in onze groene brievenbus, die hier op het platteland pittoresk aan de weg staat! De eerste oogst sinds ik me inschreef bij postcrossing.com.

Voorkeur voor originele kaarten

En ik bemerk bij mezelf een voorkeur voor originele kaarten. De toeristische kaart met afbeeldingen uit Polen, vind ik veel minder leuk dan de rare kaart met poezen uit Rusland. Achterop deze kaart heeft een twintigjarige Russische studente geschreven:

'You wrote you like funny cards, so on it you can see one of the most famous Russian sights: Kremlin. But it looks unusually because on the card Russia is a cat's country!'

Ik snap daar helemaal niets van, en zit al de hele dag op die kaart te turen, om te zien wat ze bedoelt. Ik heb zelfs het Kremlin gegoogled, maar dat hielp ook niet. Kortom een fascinerende kaart, waar je dagen later nog over nadenkt!

Van die kaarten word ik helemaal opnieuw gemotiveerd om mee te doen aan postcrossing.com. Zo'n kaart voelt toch als een klein cadeautje! Zeker als de verzender ook nog de moeite heeft genomen er iets bij te schrijven dat verder gaat dan 'vr.gr'.

Postcrossing alleen in Nederland? Dat kan niet.

Op je postcrossing account kun je niet aangeven dat je postcrossing alleen in Nederland wilt. Wél kun je aangeven dat je juist geen post wilt uit Nederland. Dat doe je als volgt:

 1. Ga naar postcrossing.com en log in op je account.
 2. Klik rechtsboven op Settings bij je account.postcrossing
 3. Kies Profile.
 4. Scroll omlaag tot je bij Postcrossing Options komt.
 5. Zet het vinkje uit dat je kaarten uit Nederland wilt. Ik heb dat niet gedaan, want mij maakt het niet uit.postcrossing.com

 

Postcrossing tip voor als je leuke kaarten zoekt!

Wist je dat je op Etsy een heleboel leuke kaarten vindt speciaal voor postcrossing?

Leestips

Similar Posts

20 Comments

 1. Wat een leuk initiatief! En met deze post herinnerde je me eraan dat ik binnenkort nog eens een flink aantal postzegels in moet slaan: met ingang van volgend jaar worden ze namelijk 2 cent duurder (wat best veel is, als je veel post verstuurd).

 2. Leuk!

  Ook een leuke: swap-bot (punt com)
  Daar stuur je meer dan kaarten en is het eigenlijk ruilen.

  Je geeft je op voor een ruil die je leuk vindt (kaarten, theezakjes, knutselspulletjes, etc.) en stuurt een envelop aan persoon 1.... en van persoon 2 krijg je dan zo'n zelfde envelop terug.

  Leuk om een nederlands theetje te ruilen tegen een amerikaans theetje bijvoorbeeld.

  Kost wel weer iets meer postzegels vaak....

 3. Ik doe al 3 jaar aan postcrossing. Ik vind het ook heel erg leuk om op zoek te gaan naar een kaart, die de ontvanger heel leuk zal gaan vinden omdat zo'n kaart bij zijn of haar voorkeuren staat.

 4. Ja. hier nog zo'n enthousiaste postcroster! Ik postcross ook al een paar jaar en het blijft gewoon leuk! Je gaat inderdaad overal kaartjes vinden hoor, let goed op op rommelmarkten en braderieën (vooral bij de boekhandels)...

 5. Ik heb vandaag toevallig gewoon twee heuse kaartjes op de bus gedaan. Een omdat iemand iets verdrietigs had en een naar mijn dochter die morgen op kamers gaat.

  1. Wat fijn voor de ontvangers Mrs. T. Zeker de persoon die iets verdrietigs heeft meegemaakt zal vast erg blij zijn met je kaartje, en je dochter natuurlijk ook.

 6. Echte post is zoveel leuker! Ik heb het al enkele keren overwogen, om aan postcrossing te doen. Maar om m'n privé adres zomaar te laten weten aan mensen die ik niet ken? Dat houdt er mij van tegen. Bovendien wordt de post hier maar 2x wekelijks meer bedeeld (België) wat alles ook nog een keer vertraagt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.