10 argumenten voor vriendelijkheid

vriendelijkheidIk ben een groot voorstander van vriendelijkheid. Met vriendelijkheid kom je bij mij ontzettend ver. Slecht or irritant nieuws dat met sympathie en vriendelijkheid wordt gegeven, kan ik veel beter hebben dan wanneer de boodschap chagerijnig of onvriendelijk wordt gegeven. En vriendelijkheid kost je niets!

Daarom kan ik me soms ook erg verbazen over onvriendelijke mensen. Zeker als ze ergens achter een kassa of balie staan, oftewel plekken waar vriendelijkheid juist een vereiste is!

Ik probeer zelf ook altijd vriendelijk te zijn. Omdat ik het zo belangrijk vind.

Laten we de voordelen van vriendelijkheid eens op een rijtje zetten!

10 argumenten voor vriendelijkheid

 1. Met vriendelijkheid maak je het leven van een ander een beetje mooier en prettiger. Want vriendelijkheid doet een mens goed.
 2. Vriendelijkheid werkt aanstekelijk. Als je iemand vriendelijk behandelt, geeft dat die persoon een goed gevoel. En dat vergroot de kans dat die persoon vriendelijk reageert op anderen.
 3. Vriendelijkheid kost niets. Het is gratis! En ik ben dol op alles wat gratis is.
 4. Vriendelijkheid maakt de wereld een beetje mooier.
 5. Door vriendelijk te zijn voor je medemens toon je mededogen en begrip. Als ik bijvoorbeeld een moeder zie aankomen met een zwaarbeladen buggy, dan houd ik altijd graag even een winkeldeur voor haar open. Want ik weet nog hoe lastig het kan zijn om je naar binnen te manoeuvreren.
 6. Vriendelijkheid geeft niet alleen een ander een goed gevoel: je voelt je er zelf ook beter bij.
 7. Vriendelijkheid geeft een ander het gevoel dat ze wordt gezíén.
 8. Het spreekwoord gaat: ‘Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn.’ En dat is maar al te waar. Met vriendelijkheid kom je vaak een stuk verder dan met een chagerijnige houding.
 9. Het is een kleine moeite! Zoals ik al zei: ‘Vriendelijk zijn kost je niets.’ Het is een kleine moeite, maar heeft een groot effect.
 10. Vriendelijkheid is fijn en mooi in een wereld die dat niet altijd is. Na de aanslagen in Parijs zag je bijvoorbeeld ook heel veel vriendelijkheid. Mensen die anderen hielpen en hun huis voor hen openstelden.

Wat betekent vriendelijkheid voor jou?

Similar Posts

31 Comments

 1. We kunnen inderdaad wel wat vriendelijkheid gebruiken. Elkaar groeten, een deur open houden, opstaan voor een ouder iemand. En wat meer de tijd nemen, niet dat haastige gedoe.

 2. Punt 3 is standaard mijn opmerking. Maar … daardoor heb ik gezien dat punt 2 waar is: vriendelijkheid is aanstekelijk. Niet alleen naar degene tegen wie je vriendlelijk, of zoals ik het ook wel noem ‘normaal’, doet. Mensen die vriendelijkheid zien, worden ook vriendelijker.
  Wat is er nou mooier, en simpeler, dan in de ochtendspits te zien dat een middelbare scholier opstaat in een volle bus, om een zwangere/oude heer/iemand op krukken te laten zitten? Dat verwarmt je hart toch? Dan is je hele dag toch goed?

 3. Helemaal eens met wat jij schrijft en verder word ik er zelf blij van :-)
  Wij wonen nu een jaar hier en steeds valt het me op hoe vriendelijk en warm de mensen hier zijn :-)

 4. Mooi dat je probeert altijd vriendelijk te zijn. Wat je niet leuk vindt doe je ook niet bij anderen. Wel kan ik ook best fel zijn tegen mensen die onvriendelijk tegen me zijn. Hahaha vriendelijkheid werkt aanstekelijk dat is zeker waar.

 5. helemaal gelijk, ik ben voor vriendelijkheid. Zou iedereen moeten zijn en promoten en vooral laten merken in de prkatijk! Maar helaas lijkt het er op dat het steeds minder belangrijk gevonden wordt, kom er steeds minder van tegen lijkt het wel. Jammer.

 6. Daar heb je helemaal gelijk in. Vriendelijkheid is het belangrijkste. Het is ook ergens goed voor je zelf. Als ik mensen tegen kom begroet ik ze, maak ik een praatje en dat geeft echt een goed gevoel. :)

 7. Ik vind “wellevendheid” belangrijk – volgens mij hetzelfde als wat jij vriendelijkheid noemt. Maar ik hou ook van “ouderwetse woorden”. ;-)

 8. Goede argumenten inderdaad!! Ik probeer ook ten alle tijde (ook als ik me minder prettig voel) vriendelijk te zijn. Mijn vrienden vonden het altijd gek dat ik de buschauffeur altijd vriendelijk begroette en bedankte voor de rit. Maar nu een poos verder doen ze het allemaal.
  Vriendelijkheid werkt vaak aanstekelijk gelukkig. :D

  1. Even aansluitend oo de buschauffeur begroeten: hier hangen zelfs stickers op de busdeur dat het niets kost om de buschauffeur te groeten. Voor mij niet nodig,ik deed dat al, maar velen lopen straal langs hem/haar heen zonder te groeten! Helpt echt wel. En die onvriendelijke chauffeur die niets terugzegt is misschien volgende keer wat aardiger!

   1. Oh wat grappig en goed van de stickers. Ergens ook wel ‘fout’ dat het haast wel moet, mensen er op attenderen maar oké…
    En inderdaad, soms is de buschauffeur stikchagrijnig. Dan ben ik juist NOG aardiger haha. In de hoop dat het zijn/haar dag een stukje beter maakt. :D

 9. Vriendelijkheid is een van de dingen die het leven een beetje mooier maakt voor anderen, maar ook voor jezelf. Het is een wisselwerking en het geeft je een beter gevoel.

  Ook als je een klacht hebt of een probleem dan bereik je met vriendelijkheid veel meer dan met boosheid!Op een klantenservice doen mensen dan wel gewoon hun werk maar zij zijn eerder bereid je te helpen als je vriendelijk bent!

 10. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet.
  Helaas zijn er heel veel mensen die zelf vriendelijk behandeld willen worden (dit geheel vanzelfsprekend vinden!) zolang ze het zelf maar niet hoeven.

  Ik ben het helemaal met je stukje eens. Kleine moeite, ‘t kost niets maar levert veel op!

  Fijne week gewenst.

 11. Helemaal mee eens. Ik probeer het altijd te zijn, ook al is dat niet steeds zo evident.
  Doet me wel denken aan enkele weken geleden. Toen ging ik een schoenwinkel binnen met de buggy en ik was zo aan het knoeien met de deur. In plaats van me te helpen waren de twee winkeldames me aan het aangapen. Zo irritant! Een beetje vriendelijkheid had me toen deugd gedaan ☺

  1. Dat kan ik me voorstellen Ann! Die winkeldames hadden echt te hulp moeten schieten. Al was het niet eens uit vriendelijkheid maar uit zakelijk belang. Want ik kan me voorstellen dat je dan al niet meer zo positief gestemd zo’n winkel in komt.

 12. Vriendelijkheid is echt een onderschat iets vind ik. In mijn werk merk ik ook dat het je écht verder kan brengen bij sommige klanten dan een stugge houding! En vriendelijk zijn voelt ook gewoon echt beter! Good karma!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.