Happy Stones maken: ik maakte er 13!

happy stones

Ken je Happy Stones?

Happy stones zijn beschilderde stenen.

Ze worden ook wel krabbelstenen of vriendelijkheidstenen genoemd.

Wat zijn happy stones?

Letterlijk zijn het dus stenen die door iemand zijn beschilderd. De gedachte achter deze stenen is om iemand blij te maken. Je loopt bijvoorbeeld gewoon over straat, en dan zie je ineens zo’n blije steen!

Daar word je toch blij van?

Dat is tenminste het idee.

Deze beschilderde stenen, die op willekeurige plekken worden achtergelaten, zijn bedoeld om de wereld een beetje mooier te maken.

Waar liggen happy stones?

Je kunt happy stones overal en nergens vinden. Het is maar net waar iemand ze heeft achtergelaten. Hier op het Achterhoekse platteland zie ik ze helaas zelden. Wel heb ik er ooit eentje gekocht bij een kraampje langs de weg. Heb je zelf stenen beschilderd? Goede plekken om ze neer te leggen zijn bijvoorbeeld een bankje in een park, een fietsenstalling, een winkelwagentje kortom plekken waar vaak mensen komen.

Niet alle mensen kennen het verhaal achter deze beschilderde stenen. Leg er daarom eventueel een briefje bij waarop staat dat de vinder de steen mag meenemen!

Hoe maak je happy stones

Nadat ik op een Engels blog mooie krabbelstenen zag, raakte ik zwaar geïnspireerd.

‘Ik wil ook happy stones maken!’ juichte ik.

Dat is nogal wat voor mij, want ik heb een hele slechte ‘track record’ als het gaat om zelf dingen maken of knutselen. Maar ik vond de beschilderde stenen zo mooi, dat ik het wilde proberen.

Happy Stones vinden

Je kunt speciale stenen kopen om te beschilderen, maar ik wilde er geen geld aan uitgeven. Ik besloot de zandweg achter ons huis af te lopen en verzamelde daar stenen. Ik koos stenen met zoveel mogelijk een plat en glad oppervlak. Ook lette ik op de vorm. Eén van de makkelijkste krabbelstenen om te maken is namelijk een lieveheersbeestje. Daarvoor heb je een enigszins ovale gladde steen nodig.

Zelf happy stones maken: stappenplan

Om stenen te verven en te versieren heb je uiteraard stenen nodig. Die kun je zelf buiten zoeken, maar je kunt ze ook kopen. Het voordeel van kopen is dat ze mooie vormen hebben en al schoon zijn. Naast stenen heb je verf nodig. Ik gebruikte tubes acrylverf van de Action*, maar je kunt ook meteen investeren in speciale stiften voor stenen beschilderen. Het voordeel van die stiften vind ik dat ze veel makkelijker zijn om mee te werken dan met een kwast en verf.

Stenen kopen of zoeken

Eenmaal thuis heb ik de stenen die ik had gevonden grondig gewassen. Daarna wachtte ik ongeduldig tot ze eindelijk droog waren. Want als ik dan eenmaal besloten heb dat ik iets wil gaan doen, dan wil ik ook geen moment langer wachten! Terwijl de stenen lagen te drogen vroeg ik aan mijn jongste dochter Teuntje om geschikte verf. Van haar kreeg ik diverse tubes acrylverf van de Action.

Stenen verven

Toen de stenen droog waren, ben ik een paar uur bezig geweest om de stenen van een mooie laag verf te voorzien. Volgens mij waren er wel 10 lagen nodig voordat je de kleur van de steen niet meer door de verf heen zag! Dat krijg je van die goedkope Action verf….

Stenen versieren!

Toen de stenen een mooi kleurtje hadden, kwam mijn favoriete moment: de stenen versieren met mooie tekeningen. Maar ik was één ding even vergeten:

Ik kan helemaal niet goed tekenen!

En zeker niet met een verfkwast. Vastberaden dat niets mij zou tegenhouden om mooie krabbelstenen te maken, zeker niet mijn eigen incompetentie ging ik naar amazon.nl en bestelde daar Acryl Paint Pens.

Het idee is dat je met die speciale stiften veel mooier kunt tekenen en fijnere lijnen kunt trekken. Toen de stiften aankwamen ging ik meteen aan de slag. Het resultaat is ‘best oké.’

happy stones makkelijk

Maar zo mooi als op de voorbeelden die ik had gezien vind ik ze niet.

Maar het lieveheersbeestje is me wel goed gelukt vind ik!

De kracht van happy stones

Op het wereldwijde web kwam ik een mooi verhaal tegen over de kracht van krabbelstenen. Het ging over een alleenstaande moeder Sara, die haar kinderen naar school had gebracht. Vermoeid liep ze weer naar huis toen ze een happy stone tegenkwam met de tekst: ‘Je bent uniek en speciaal’. Ze knapte er helemaal van op.

Happy Stones idee en voorbeelden

Omdat ik niet bepaald een aangeboren talent heb voor tekenen en schilderen had ik veel behoefte aan Happy Stones voorbeelden. Het lieveheersbeestje, de tuinkabouter en de minion heb ik allemaal nagemaakt op basis van voorbeelden van krabbelstenen.

Als je happy stones voorbeelden googlet krijg je een heleboel ideeën voor happy stones. Daarnaast zijn er ook diverse boeken met voorbeelden. Zoals onderstaand happy stones voorbeeld uit het boek Stenen Schilderen voor volwassenen:

happy stones idee

Of dit boek Stippen op stenen:

Samenvattend

Happy Stones zijn bedoeld om de wereld mooier te maken, en vriendelijkheid en liefde te verspreiden. Als je er eentje tegenkomt mag je hem meenemen! En je kunt ook zelf stenen gaan beschilderen. Daarvoor heb je nodig:

 • Stenen
 • Verf of speciale stiften die geschikt zijn voor stenen

Je kunt de stenen simpelweg een kleurtje geven, er iets op tekenen, of een mooie tekst of spreuk schrijven op de steen.

Kortom, het is een laagdrempelige hobby! Je hebt er weinig voor nodig, en je kunt meteen aan de slag.

Bij bol.com kun je ook heel makkelijk een totaalpakket voor blije stenen kopen: een doos met 5 stenen erin, en verf!

blije stenen

Leestips

Lees hoe ik een spook maakte van een leeg pak melk!

Een engel op je pad

Wat zijn jouw ervaringen met happy stones?

*Ik zou iets duurdere acrylverf kopen dan die ik kreeg van mijn jongste dochter. Dan heb je denk ik minder lagen nodig. Hoewel deze goedkope ook wel werkte op zich….

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik heb er hier ene liggen, gevonden op een paal langs een wei. Ik heb hem destijds meegenomen en ben ook gaan kijken naar het verhaal achter deze stenen. Ik heb er zelf nooit gemaakt.

 2. Ik vind ze goed gelukt hoor. Ik ben ze weleens tegen gekomen, maar hier zie je zo ook bijna nooit.

  Love As always
  Dimario

 3. Hier in Drenthe vind ik regelmatig een Happy Stone. In de coronatijd lag er om de 25 meter wel een steen. Er is een FB pagina waarop mensen een foto van de gevonden steen zetten, voordat men de steen ergens anders neerlegt, zodat de maker van de steen de reis kan volgen.

  1. Leuk om te doen inderdaad. Maar boeken hoef je er echt niet voor te kopen , je kan miljoenen voorbeelden en tutorials vinden op internet.
   Ik maak ze ook maar gebruik het liefst goede verf en kwastjes. Heb ook goede acrylstiften omdat dat soms ook handig is. En goed aflakken is ook belangrijk als je ze buiten achter wil laten.

 4. Je kan de steen houden of verder laten reizen dus gaat je naar het buitenland of ander deel van NL kun je hem daar neerleggen. Ik vind het juist leuk dat ze niet overal liggen de verrassing is des te groter. De meeste hou ik zelf hoor, veel te leuk. Op FB zijn leuke groepen. Zelf vind ik het leuk om te versieren en dan een mooie tekst erop vaak iets uit een mooi liedje en ook in het Frans uit liedjes van bv Stromae.
  Echte stenen vind ik het mooiste . De dochter van een vriendin was heel erg ziek en moest veel naar ziekenhuis, ik heb iemand via FB benaderd en gevraagd of ze de hond van dat meisje wilde schilderen op een steen zodat zij dat in haar zak mee kon nemen als ze weer behandeling moest ondergaan.

 5. Ik vind je stenen echt prachtig, zeker omdat je altijd schrijft dat je helemaal niet creatief bent ;-))
  Ik heb er zelf nog nooit eentje gevonden, maar vind het een prachtig initiatief !

 6. Ze zijn hartstikke leuk! Ik heb er ook wel eens een paar gemaakt, met stift en dan later wat lak er overheen. Je mag best zien dat het een steen is. Leuk om neer te leggen en dan later kijken of ie mee is genomen – ik zet de letters van onze postcode er op voor mensen die het leuk vinden te posten wat ze vinden.

 7. Er zijn zelfs hele websites van. Zelf doe ik er niet aan mee, maar het initiatief is leuk.
  Vond er wel eens eentje, ik heb hem verplaatst :)
  Dat mag.

 8. Ik gaf wel eens stenen cadeau waar ik op geschreven had ‘Jij bent kei goed’ of iets in die strekking. Maar dat telt niet echt, denk ik. Je lieveheersbeestje is superleuk! Die zou ik bij een plan leggen. Leuk!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.