Minibieb: Je eigen bibliotheekje aan de weg? De Ultieme gids!

Minibieb

Ik heb het al vaak geschreven: ik ben dol op de bibliotheek!  Als ik daar binnen kom en al die boeken zie, dan word ik al blij. Wat een weelde. En dat mag je allemaal zo maar meenemen, als je een abonnement hebt. Maar wist je dat er ook zoiets als een minibieb bestaat?!

Zeker in deze tijden van corona, nu de bibliotheken helaas dicht zijn, kan een minibieb je alsnog van boeken voorzien! Het is bovendien een goede manier van goedkoop boeken lezen.

Minibieb: een mini bibliotheekje aan de weg

Steeds meer mensen beginnen hun minibieb! Het begon allemaal met ene Todd Bol in de VS. Na het overlijden van zijn moeder, die graag las, bouwde hij een houten kastje. Hij vulde het met haar boeken, en zette het aan de weg met de tekst: ‘Free book exchange’. Al snel kwam de hele buurt bij hem langs.

Dat was het begin van de moderne minibieb, die nu wereldwijd is! In werd de officiële naam Little Free Library geïntroduceerd, en dat is nu een nonprofit organisatie, die minibibliotheken over de hele wereld stimuleert.

Hieronder een zonnig voorbeeld van zo’n minibibliotheek:

LittleFreeLibraryDenver
Ondertussen is het idee van de minibibliotheek ook naar Nederland overgewaaid.

Ik vind het een superleuk idee. Boeken die je uit hebt, zet je in een kastje aan de weg, zodat je er anderen blij mee kunt maken. Het idee is dat mensen het boek na het lezen terug brengen, of er één van hun eigen boeken voor terug brengen.

Minibieb maken

Het goedkoopst is natuurlijk om je eigen bibliotheek kastje te bouwen. Op de site van Little Free Library vind je allerlei bouwplannen voor minibibliotheekjes en tips om zelf een minibieb te maken. Op het blog van Jolanda Jager vind je ook een voorbeeld voor het zelf een minibieb maken. Op de Nederlandse site minibieb.nl kun je gratis bouwtekeningen downloaden.

Minibieb kopen

Wie echt niet handig is, of het niet ziet zitten om zelf een minibieb te maken, kan ook een minibieb kopen. Dat kan onder andere op de internationale website. Persoonlijk vind ik ze wel erg duur…

Minibieb

249,95 USD

De goedkoopste is 249,95 dollar, maar die is wel erg klein. En dan heb je natuurlijk ook nog met import- en verzendkosten te maken. Een beetje creativiteit is dus denk ik een betere optie. Je zou bijvoorbeeld een groot vogelhuisje kunnen gebruiken. Andere potentiële minibibliotheken zijn:

 • Tuinkast
 • Balkonkast
 • Kastje voor buiten
 • Konijnenhok. Hieronder een voorbeeld van een konijnenhok dat is omgetoverd tot minibibliotheek
  |
 • Kweekkastje.En een voorbeeld van een kweekkastje dat is omgetoverd tot minibieb:|

Minibibliotheken voor onhandige dummies met weinig geld

De kunst is een kastje te vinden dat weerbestendig is, en waarin je boeken dus goed beschermd staan tegen wind en regen.

Hieronder een exemplaar dat denk ik de enige versie is die ik ongeveer kan namaken. Heel basic, en een beetje primitief:

|

Gebruik een tuinkast/kist voor kussens als bieb

Een andere optie is een simpele tuinkist kopen, waarin je tuinkussens kunt opbergen. Plak er met stickers de tekst Minibieb zodat mensen hem kunnen herkennen als zodanig.Nadeel is wel dat mensen niet kunnen zien welke boeken erin zitten…bibliotheek

Recycle een oude koffer!

Een oude koffer kan ook een goede plek zijn om boeken te presenteren. Misschien heb je nog een oude kar van de kinderen, of een oud tuintafeltje. Als je de koffer daarop legt wordt hij beter zichtbaar.

Minibieb

Brievenbus als minibieb

Wat staat buiten en is geschikt om dingen in te doen? Een brievenbus! Het nadeel is dat er niet zoveel boeken in kunnen, maar het is beter dan niets. En een brievenbus staat leuk, en is weerbestendig. Zoals deze van 27,95.

Minibieb

Minibieb marktplaats

Op marktplaats kun je ook een minibieb kopen. Soms tweedehands, maar er zijn ook mensen die aanbieden een minibibliotheek voor je te maken. Maar de goedkoopste die ik zag begon met prijzen van rond de 195,-. Zelf maken lijkt me dus wel een stuk voordeliger.

Minibieb Ikea

Een methode voor zelf een minibieb maken is met een kastje van Ikea! Kies daarbij een kastje met deurtjes. Let op: onderstaand Ikea nachtkastje is natuurlijk niet weerbestendig.

Screenshot 2023 04 12 at 12.22.42

Een enthousiast verhaal van een minibibliotheek eigenaar!

In onderstaande korte reportage hoor je het verhaal achter een minibieb in Nijmegen. De enthousiaste eigenaar kwam op het idee toen hij ruimte moest maken voor de komst van zijn dochtertje. Hij vond het zonde om zijn boeken weg te doen, en besloot een minibibliotheek te maken. Hij kocht een kastje op marktplaats en voila!

Waar vind je mini-bibliotheken?

Op de site Minibieb kun je jouw minibibliotheek aanmelden, of er eentje zoeken! Als je je daar aanmeldt, heb je ook meer kans dat mensen jouw minibibliotheek vinden natuurlijk.

Hoe zorg je dat mensen jouw mini bieb vinden?

Het leukst is natuurlijk als mensen jouw bibliotheekje vanzelf ontdekken. Maar je kunt het geluk natuurlijk best een handje helpen. Je kunt jouw boekenkastje bijvoorbeeld aanmelden bij minibieb.nl.

Een andere optie is een mooie foto maken van je minibibliotheek, en die een aantal keren uitprinten. Vervolgens doe je hem in jouw buurt bij mensen in de bus.

Promotie van je minibibliotheek op social media

Ben je actief op social media? Plaats daar dan ook een mooie foto van jouw boekenkastje! Minibibliotheken zijn meestal heel fotogeniek, en worden graag gedeeld. Zo horen steeds meer mensen van jouw boekenaanbod. Let op dat je daarbij de hashag #minibieb gebruikt! Er zijn ook speciale facebookgroepen voor minibibliotheken, waar je de jouwe kunt delen. Gebruikt de zoekfunctie van Facebook maar eens!

En last but not least: mail de redactie van het lokale huis aan huis blad met het leuke nieuws dat je een minibibliotheek bent gestart. Met een beetje geluk plaatsen ze er een berichtje over, of komen ze je zelfs interviewen. Je weet maar nooit.

Minibieb stempels

Wil je graag dat mensen zich jouw minibibliotheek herinneren? Dan kun je ervoor kiezen om een minibieb stempel te laten maken. Zet in alle boeken een stempel van jouw minibibliotheek! Zo kunnen mensen zien waar het boek vandaan kwam. Bij karakterprints vind je kant en klare stempels voor mensen met een minibibliotheek die je makkelijk kunt aanpassen. Kijk maar naar de mijne:

minibieb

Een andere optie is stickers laten maken van jouw minibibliotheek en die in boeken plakken.

Handige links op een rijtje

Samenvattend

Minibiebs zijn kastjes die mensen vullen met boeken en die je gratis mag meenemen. Het is een prachtig voorbeeld van hoe mensen proberen de wereld een beetje mooier te maken. In deze post las je hoe je zelf een minibieb kunt maken of kopen. En waar je ze kunt vinden natuurlijk.

De leukste mini biebs vind ik persoonlijk toch de kastjes waarin je de boeken kunt zien staan.

Heb jij al zo’n mini-bibliotheekje gezien? Of heb je er zelf eentje? Zo ja, vertel het in de comments!

81 Comments

 1. Sandra
 2. De Zuinige Student
 3. jacqueline
 4. "Hanneke"
  • marjolein mohrmann
  • Mary
 5. Bernadette
 6. Mar
 7. izerina
 8. Tania
 9. Anita te Gussinklo
 10. Felice Veenman
 11. Frederique
 12. Felice Veenman
 13. Silke De Backer
 14. Jody Hens
 15. Sherry
 16. Gea

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh