Minibieb: Je eigen bibliotheekje aan de weg? De Ultieme gids!

Minibieb

Ik heb het al vaak geschreven: ik ben dol op de bibliotheek!  Als ik daar binnen kom en al die boeken zie, dan word ik al blij. Wat een weelde. En dat mag je allemaal zo maar meenemen, als je een abonnement hebt. Maar wist je dat er ook zoiets als een minibieb bestaat?!

Zeker in deze tijden van corona, nu de bibliotheken helaas dicht zijn, kan een minibieb je alsnog van boeken voorzien! Het is bovendien een goede manier van goedkoop boeken lezen.

Minibieb: een mini bibliotheekje aan de weg

Steeds meer mensen beginnen hun minibieb! Het begon allemaal met ene Todd Bol in de VS. Na het overlijden van zijn moeder, die graag las, bouwde hij een houten kastje. Hij vulde het met haar boeken, en zette het aan de weg met de tekst: 'Free book exchange'. Al snel kwam de hele buurt bij hem langs.

Dat was het begin van de moderne minibieb, die nu wereldwijd is! In werd de officiële naam Little Free Library geïntroduceerd, en dat is nu een nonprofit organisatie, die minibibliotheken over de hele wereld stimuleert.

Hieronder een zonnig voorbeeld van zo'n minibibliotheek:

LittleFreeLibraryDenver
Ondertussen is het idee van de minibibliotheek ook naar Nederland overgewaaid.

Ik vind het een superleuk idee. Boeken die je uit hebt, zet je in een kastje aan de weg, zodat je er anderen blij mee kunt maken. Het idee is dat mensen het boek na het lezen terug brengen, of er één van hun eigen boeken voor terug brengen.

Minibieb maken

Het goedkoopst is natuurlijk om je eigen bibliotheek kastje te bouwen. Op de site van Little Free Library vind je allerlei bouwplannen voor minibibliotheekjes en tips om zelf een minibieb te maken. Op het blog van Jolanda Jager vind je ook een voorbeeld voor het zelf een minibieb maken. Op de Nederlandse site minibieb.nl kun je gratis bouwtekeningen downloaden.

Minibieb kopen

Wie echt niet handig is, of het niet ziet zitten om zelf een minibieb te maken, kan ook een minibieb kopen. Dat kan onder andere op de internationale website. Persoonlijk vind ik ze wel erg duur...

Minibieb
249,95 USD

De goedkoopste is 249,95 dollar, maar die is wel erg klein. En dan heb je natuurlijk ook nog met import- en verzendkosten te maken. Een beetje creativiteit is dus denk ik een betere optie. Je zou bijvoorbeeld een groot vogelhuisje kunnen gebruiken. Andere potentiële minibibliotheken zijn:

 • Tuinkast
 • Balkonkast
 • Kastje voor buiten
 • Konijnenhok. Hieronder een voorbeeld van een konijnenhok dat is omgetoverd tot minibibliotheek
  |
 • Kweekkastje.En een voorbeeld van een kweekkastje dat is omgetoverd tot minibieb:|

Minibibliotheken voor onhandige dummies met weinig geld

De kunst is een kastje te vinden dat weerbestendig is, en waarin je boeken dus goed beschermd staan tegen wind en regen.

Hieronder een exemplaar dat denk ik de enige versie is die ik ongeveer kan namaken. Heel basic, en een beetje primitief:

|

Gebruik een tuinkast/kist voor kussens als bieb

Een andere optie is een simpele tuinkist kopen, waarin je tuinkussens kunt opbergen. Plak er met stickers de tekst Minibieb zodat mensen hem kunnen herkennen als zodanig.Nadeel is wel dat mensen niet kunnen zien welke boeken erin zitten...bibliotheek

Recycle een oude koffer!

Een oude koffer kan ook een goede plek zijn om boeken te presenteren. Misschien heb je nog een oude kar van de kinderen, of een oud tuintafeltje. Als je de koffer daarop legt wordt hij beter zichtbaar.

Minibieb

Brievenbus als minibieb

Wat staat buiten en is geschikt om dingen in te doen? Een brievenbus! Het nadeel is dat er niet zoveel boeken in kunnen, maar het is beter dan niets. En een brievenbus staat leuk, en is weerbestendig. Zoals deze van 27,95.

Minibieb

Minibieb marktplaats

Op marktplaats kun je ook een minibieb kopen. Soms tweedehands, maar er zijn ook mensen die aanbieden een minibibliotheek voor je te maken. Maar de goedkoopste die ik zag begon met prijzen van rond de 195,-. Zelf maken lijkt me dus wel een stuk voordeliger.

Minibieb Ikea

Een methode voor zelf een minibieb maken is met een kastje van Ikea! Kies daarbij een kastje met deurtjes. Let op: onderstaand Ikea nachtkastje is natuurlijk niet weerbestendig.

Screenshot 2023 04 12 at 12.22.42

Een enthousiast verhaal van een minibibliotheek eigenaar!

In onderstaande korte reportage hoor je het verhaal achter een minibieb in Nijmegen. De enthousiaste eigenaar kwam op het idee toen hij ruimte moest maken voor de komst van zijn dochtertje. Hij vond het zonde om zijn boeken weg te doen, en besloot een minibibliotheek te maken. Hij kocht een kastje op marktplaats en voila!

Waar vind je mini-bibliotheken?

Op de site Minibieb kun je jouw minibibliotheek aanmelden, of er eentje zoeken! Als je je daar aanmeldt, heb je ook meer kans dat mensen jouw minibibliotheek vinden natuurlijk.

Hoe zorg je dat mensen jouw mini bieb vinden?

Het leukst is natuurlijk als mensen jouw bibliotheekje vanzelf ontdekken. Maar je kunt het geluk natuurlijk best een handje helpen. Je kunt jouw boekenkastje bijvoorbeeld aanmelden bij minibieb.nl.

Een andere optie is een mooie foto maken van je minibibliotheek, en die een aantal keren uitprinten. Vervolgens doe je hem in jouw buurt bij mensen in de bus.

Promotie van je minibibliotheek op social media

Ben je actief op social media? Plaats daar dan ook een mooie foto van jouw boekenkastje! Minibibliotheken zijn meestal heel fotogeniek, en worden graag gedeeld. Zo horen steeds meer mensen van jouw boekenaanbod. Let op dat je daarbij de hashag #minibieb gebruikt! Er zijn ook speciale facebookgroepen voor minibibliotheken, waar je de jouwe kunt delen. Gebruikt de zoekfunctie van Facebook maar eens!

En last but not least: mail de redactie van het lokale huis aan huis blad met het leuke nieuws dat je een minibibliotheek bent gestart. Met een beetje geluk plaatsen ze er een berichtje over, of komen ze je zelfs interviewen. Je weet maar nooit.

Minibieb stempels

Wil je graag dat mensen zich jouw minibibliotheek herinneren? Dan kun je ervoor kiezen om een minibieb stempel te laten maken. Zet in alle boeken een stempel van jouw minibibliotheek! Zo kunnen mensen zien waar het boek vandaan kwam. Bij karakterprints vind je kant en klare stempels voor mensen met een minibibliotheek die je makkelijk kunt aanpassen. Kijk maar naar de mijne:

minibieb

Een andere optie is stickers laten maken van jouw minibibliotheek en die in boeken plakken.

Handige links op een rijtje

Samenvattend

Minibiebs zijn kastjes die mensen vullen met boeken en die je gratis mag meenemen. Het is een prachtig voorbeeld van hoe mensen proberen de wereld een beetje mooier te maken. In deze post las je hoe je zelf een minibieb kunt maken of kopen. En waar je ze kunt vinden natuurlijk.

De leukste mini biebs vind ik persoonlijk toch de kastjes waarin je de boeken kunt zien staan.

Heb jij al zo'n mini-bibliotheekje gezien? Of heb je er zelf eentje? Zo ja, vertel het in de comments!

Similar Posts

81 Comments

 1. Hoorde dat er een winkel was centrum van Rotterdam, had me voorgenomen om er langs te gaan en een blog over te schrijven.
  Van deze website had ik nog niet eerder gehoord. Goed idee.

 2. Oh. Ik ben ook dol op de bib. Ik woon(de) (we verhuizen volgend weekend)zelfs schuinover de fantastische bib van Dendermonde. Ik ga er eens in de drie weken heen.
  Zo een minibibje voor je deur is ook een droompje van mij. Helaas zal het niet veel passage hebben in ons nieuwe huis want dat is in een doodlopende straat :-).
  Maar toch het denken aan waard!!

  1. Dat is helemaal geweldig: tegenover een bibliotheek wonen!
   Ik kan me voorstellen dat, zelfs al woon je in een doodlopende straat, als je je minibieb aanmeldt dat er misschien toch wel mensen komen.

   Hier op het platteland komen ook niet veel mensen langs. Toch lijkt het me leuk om te proberen. Je weet maar nooit tenslotte.

   Succes met je verhuizing!

 3. Jahhhhh stond ook al in de flow, een heel stuk erover, en het lijkt mij persoonlijk een geweldig leuk idee. ( ik heb toch altijd en eeuwig een boeken overschot) Ik zou het wel willen hoor. Moet alleen nog ff denken of het echt haalbaar is en uitwerkbaar...

 4. Leuk idee zo'n mini bibliotheek!
  Misschien eens kijken wat ik daarmee kan gaan doen.
  Wat ik wel al heel lang doe is dat ik boeken meeneem op vakantie en die laat ik na ze te hebben gelezen in de boekenkast achter van het hotel waar ik ben. Zodat mensen die na mij komen iets te lezen kunnen vinden.

 5. nog nooit gehoord van een minibieb :-) via blogs worden boeken wel doorgegeven aan elkaar dat dan weer wel ! Bij ons is er de weggeefhoek (via facebook) ook dat is een mega succes maar dan word echt vanalles weggegeven.

  xxx

 6. Vorig jaar zag ik er echt 1 in de Achterhoek, in een supermarkt. Maar waar was dat ook alweer? Net voor ik de grens overfietste?

 7. Toevallig ben ik net bezig om er zelf een op te zetten. Morgen ga ik kijken naar een hopelijk geschikt aluminium kastje via Marktplaats. Ik had nl wel wat wensen; een deurtje moet erin om vocht , wind en vuil weg te houden, hij moet lichtgewicht zijn om aan de muur te kunnen hangen en moet genoeg ruimte hebben om veel boeken kwijt te kunnen.
  Ook wil ik uitgelezen tijdschriften erin kwijt en wat klein spul of bijv. zelfgemaakte jam oid.
  Bij mijn moeder in de straat heeft iemand ook zo'n kastje en we hebben al heel wat leuke vaasjes, boekjes, speelgoed en zelfs nieuwe schoenen vandaan gehaald.
  Ik hoop dat mijn kastje ook zo'n succes word. Ik vind het heel eng want ik ben niet zo 'outgoing', mijn ideeen wel maar in het echt ben ik altijd bang dat mensen het raar vinden. Daar moet ik echt vanaf vandaar dat ik mijn biebplannetje gewoon doorzet. En door al deze enthousiaste reachties te lezen moet dat best lukken!

  1. Superleuk Morgensterretje! Ik wens je heel veel succes. Komt er op je blog nog een foto van het kastje?

   Mijn grootste struikelblok is namelijk een geschikt, weerbestendig kastje vinden. Boeken heb ik genoeg. En ik vind het ook een leuk idee om er ook andere spulletjes in te zetten.

 8. Ik weet er hier een paar in de buurt, maar die bevatten alleen maar boeken voor grote mensen. Terwijl juist nu Y e S boeken willen scoren. Ik ben blij als de bieb weer open gaat voor ze.

  Love as always
  Di mario

 9. Ik blijf het een leuk initiatief vinden. Het lijkt me eigenlijk wel wat voor jou om zelf een minibieb op te zetten. Weleens over nagedacht?

  1. Ja, meerdere keren Naomi. Ik ben alleen niet handig genoeg om er zelf eentje te bouwen. Maar het idee speelt vaak door mijn hoofd. Ik zou het graag willen.

 10. Ik woon op het einde van een doodlopende weg, hier komt echt niemand voorbij, het is dus zinloos om een mini bibliotheek te zetten. In Duitsland heb ik een hele mooie gezien: in een afgedankte telefooncel. Je kon er dus echt naar binnen en bovendien was de minibib in prachtige kleuren met bloemetjes geverfd.

 11. Bij mij in het portiek van onze flat staat een kast met allemaal boeken en tijdschriften, je mag deze pakken en ook je eigen gelezen boeken daar neerzetten. Erg leuk.

 12. Je ziet ze steeds meer onderweg en heb ook altijd boeken bij mij om ze dan ook om te ruilen. We hadden zo iets ook in de hal van flat maar mocht niet meer van woningbouw wegens brandbeleid, want het is weleens voorgevallen dat men het in de brand had gezet. Maar ook bij de A.H staat een kast en soms heb je geluk om hier ook een mooi boek te scoren. En ook in Z/H zijn er op parterre en op menige verdieping zo een boekenkast maar daar ga ik nu voorlopig niet heen. Er is keuze zat als men wilt lezen. Mooie blog en foto's heb je erbij gezet.

 13. Je ziet het steeds vaker al is het hier in de buurt nog niet bekend.Ik vind het een super leuk idee, mijn moeder ruilt zo regelmatig boeken waarna ik ze ook weer lees. Zo lees je weer eens andere boeken en geef je ook weer wat door.

 14. Ik vind ze zo leuk! Ik heb wel eens overwogen om er zelf een te nemen, maar ik ben bang dat daar hier in de buurt niet echt animo voor is. Er komen maar weinig mensen toevallig langs hier, dus dan zouden ze echt al speciaal voor de minibieb moeten komen.

 15. We hebben een gezamenlijke tuin/plein achter ons huis en dit wilde ik verleden jaar al doen dus nu weer helemaal wakker gemaakt door jouw blog. Ik hou je op de hoogte.

 16. Dat vind ik nou zo ontzettend leuk! Bij ons in Duitsland heb ik het nog nooit gezien en ik heb ook geen Duitse boeken... als ik in Nederland had gewoond had ik het zeker gedaan!

 17. Afgelopen weekend las ik in roddelblaadje dat Mathijs van Nieuwkerk (DWDD) een grote doos voor zijn huis heeft met een briefje erbij, neem gratis mee.
  In zijn programma werden nogal eens boeken besproken.

 18. Het raast hier van die dingen. In Alkmaar staan er zeker 100 en binnen de rest van de gemeente ook nog eens 100. Als ik m'n deur uitloop heb ik binnen 10 meter een grote stalen kantoorkast die helemaal vol staat. 50 meter verder staat er een zelfgetimmerd ding met hooguit 30 boeken. De eerste zag ik in Duitsland zo'n 7 jaar geleden. Onderin zat een 'kindervak'. Leek me handig als je je kind wilde ruilen. ;-)

  Ik zie overigens maar zelden iemand bij zo'n minibieb.

  1. Wauw, dat zijn er echt heel veel. Als ik de reacties zo lees is het heel wisselend. De één heeft veel minibieb in zijn of haar omgeving, en de ander juist helemaal niet. Ik vraag me af waar dat aan ligt.

 19. Ik maak geregeld wel gebruik van een minibieb, maar spijtig genoeg geen plaats om er zelf één te hangen. Of ik er gebruik van zou maken (boeken zou inplaatsen dus), geen idee, ik kan nogal moeilijk scheiden van mijn boeken LOL

 20. Iedereen kent ze ondertussen wel denk ik, op mijn wandeling langs de vliet kom ik er ook altijd één tegen waar ik soms wat boeken achterlaat en een enkele keer wel eens iets lees op het bankje dat er ook staat. Of ik in deze tijd boeken uit zo'n kastje zou halen betwijfel ik.

 21. Het principe kende ik al wel, hier in het centrum heb je dit ook. Alleen dan met etenswaren.

  Met boeken ben ik het nog niet tegen gekomen hier.

  Wel heel leuk dat deze oplossing er is in tijde van corona :)

 22. ik gebruik soms de niet-zo minibieb in ons winkelcentrum, ik zet er wat in, ik haal er wat uit. Ik vind je voorbeelden van mini-biebs wel hilarisch!

 23. Leuk! In Zoetermeer staan er ook veel. Ik heb daar een tijdje terug toevallig een blog over geschreven :) Sommige mensen maken er zo iets moois en creatiefs van! Heel gezellig in de straat.

 24. Wij hebben er zelfs vier binnen een paar minuten lopen rondom onze woning. Dat vind ik wel heel tof. Ik vul ze vaker dan dat ik er iets uithaal moet ik zeggen maar mijn dochter haalt er wel regelmatig boeken uit.

 25. De minibieb staat voorlopig op de onderste plank van de middelste kast. We nodigen iedereen van harte uit daar in te graaien en mee te nemen waar ze in hebben

 26. Hier genoeg boeken die in een minibieb zouden kunnen worden geplaatst. Ik speel al langere tijd met het idee sommige boeken te doneren. Bijvoorbeeld in de trein achterlaten voor de gewillige vinder..

 27. Ik vind de minibiebs een geweldig idee zeker voor mensen die weinig te besteden hebben. Helaas hebben we er hier in de buurt geen want anders had ik er zeker af en toe eens een recensie boek ingezet :) zodat meer mensen deze kunnen lezen.

 28. Een supertof idee, hé! Waar ik woon weet ik er een paar zijn, en ik heb er ook al wat boeken in achtergelaten

 29. Leuk! Hier in de omgeving zijn ook meerdere mini bieb's, maar we hebben ook wel eens een geocache in een bieb gevonden. Vindt het een leuk initiatief, nu hopen dat er ook wat jeugdigere boeken inkomen!

 30. Ik lees e-books dus ik heb er niks aan maar het ziet ik wel leuk uit. Ik liet, toen ik nog papieren boeken las, mijn uitgelezen boeken achter in de trein. Met een briefje er op ‘ik heb me uit, veel plezier ermee’. In het begin deed ik dat niet maar dan gingen mensen roepen dat ik mijn boek vergat :-)

 31. In België betsaat dat ook al vrij lang
  Ik koester al langer het idee om er ook een aan mijn huisje te zetten, maar dan moet ik echt zien dat ik iet goed waterdicht vindt, dat bovendien ook doorzichtig is, zodat mensen het ook zien.

 32. Ik heb maar een gezien in heel Amsterdam dat was zo toevallig. Er lagen best veel kinderboeken in. Ik ga ook mijn boeken erin stoppen de volgende keer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.