Het Irma-effect

Het Irma effect

In maart 2020 zette het kabinet voor het eerst een gebarentolk in bij een persconferentie. Dat was Irma Sluis. Ze ging vervolgens viral met haar vertolking van het woord hamsteren.

Sindsdien is er sprake van een heus Irma-effect!

Zo verwacht de opleiding tot tolk Nederlandse gebarentaal in Utrecht dit jaar veel meer aanmeldingen!

Wie Irma Sluis nog niet kent, hieronder een filmpje met daarin de twee gebaren die haar instant geliefd maakten.

Irma Sluis: hamsteren en als je het thuis echt niet uithoudt in gebaren

Het Irma-effect

 • Als je bij de persconferentie meer naar Irma Sluis kijkt dan naar Rutte, terwijl je haar gebaren helemaal niet kent.
 • Als je stiekem hoopt dat ze het woord ‘hamsteren’ weer gebruiken tijdens de persconferentie, zodat je dat gebaar weer kunt zien.
 • Je de opleiding Gebarentolk wilt gaan doen.

Het Irma-effect op social media

Op social media zie je hoe populair Irma Sluis is : )

Wat vind jij van het Irma effect?

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik heb ze haar gezien hoe het tolkt. Ze kan het goed om te tolken. Leuk eens weer te zien op filmpje met Rutte.Ze is beste van om te doen.Woord hamsteren om te tolken deed echt heel goed. Ik lach me slap toen ik haar zag op de tv.

 2. Het is echt zó leuk om te leren, gebarentaal! Heb ooit een cursus gedaan en als ik dan zo’n persconferentie zie, krijg ik gelijk zin om daar weer iets mee te doen. Dus help, ik heb ook last van het Irma-effect;).

 3. Echt top dat gebarentaal zo veel aandacht krijgt nu. Een van onze vaste logeetjes zal er in de toekomst gebruik van moeten maken omdat hij doof wordt. Hij kent al wat gebaren. Heel handig eigenlijk, zo kan hij in gezelschap aan mij aangeven dat hij moet plassen zonder het hardop te hoeven zeggen en over grote afstand communiceren kan zonder schreeuwen. (Dat wil zeggen: voor de basics, want heel veel gebaren ken ik nog niet.)

 4. Ik kan echt mijn ogen niet van haar afhouden. Vind het zo interessant maar helaas vergeet ik dan af en toe te luisteren naar wat er echt wordt gezegd.

 5. Nu nog de Nederlandse gebarentaal erkent krijgen als officiële taal. Heel bizar dat dat in Nederland nog niet erkent is.
  Ik ben zelf fan van MirjamStolkNGT die liedjes gebaart(en danst)Zoek maar eens p op youtube.

 6. Hugo de Jonge gooide zelfs expres het woord hamsteren in zijn verhaal over dat mensen niet onnodig veel medicatie in huis moeten halen. Op die manier wist hij dat de boodschap aan zou komen, omdat iedereen dat hamsteren-gebaar zo leuk vindt.

 7. Geweldig, elke keer weer grappig.
  Gebarentaal is zo mooi en voor dove mensen zo fijn om gewoon met horenden mee te ‘luisteren’
  Zoon van vrienden is doof, hij is 2-talig opgevoed, redelijk te verstaan. Als hij erg blij of boos is uit hij zich vooral in gebarentaal
  Treurig dat het in Nederland nog geen erkende taal is!

 8. Ik ben heel blij met het irma-effect en dat er aandacht is voor de mensen om ons heen die slecht horen of doof zijn. Zij horen er ook bij.

 9. Oh. Tja. Nou, van het Irma-effect heb ik dus geen last. Ik vind het wel heel goed dat er een tolk bij de persconferenties, hoor. Maar verder vind ik het niet zo bijzonder eigenlijk.

 10. als er een deeltijd studie gebaren tolk was geweest, dan had ik die zeker gevolgd..ik vind het zo beeldend!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.