Reacties

Tip: koelkast als magneetbord met takenrooster — 14 reacties

 1. mijn dochter is al 24 ,maar woont nog steeds thuis ,omdat zij nog op school zit en zelf haar school en verzekering en telefoon betaald , houd ze van haar studiefinanciering niet veel geld over, omdat ik voor de overige kosten opdraai en overdag ook werk, hebben wij afgesproken dat zij i.p.v. kostgeld te betalen van haar karig inkomen , helpt met het huishouden ,dit doet zij al enkele jaren en alhoewel ze het niet altijd met evenveel enthousiasme doet , verteld ze wel tegen vrienden en vriendinnen die thuis niets hoeven te doen dat zij in ieder geval wel ervaring opdoet voor het moment dat ze op zichzelf gaat wonen.

 2. Als je met verschillende mensen samen in een huishouden bij elkaar woont, is het niet meer dan logisch dat de kinderen ook hun steentje bijdragen. Bij ons helpen de kinderen ook nogal eens mee met klusjes op de boerderij en de tuin dus als het daar druk is, helpen ze binnen minder.
  Wij hebben een schema voor dagen waarop iemand tafelbaas is, die dekt de tafel en ruimt af en zorgt voor de dingen die onder etenstijd gepakt moeten worden. In het weekend deel ik wel wat taken uit zoals de bijkeuken of de wc's doen.
  Verder is het net hoe het uitkomt. Soms doen ze uit zichzelf iets, soms vraag ik iets. Ze hebben dan niet altijd zin, maar ik vind niet dat ik ze overvraag dus...

 3. Onze kinderen (3) hebben jaren lang ieder 2 x per week mee moeten helpen met de afwas (afwasmachine was niet aanwezig). Daarnaast hielp ieder ook nog wel eens mee met andere klusjes, maar daar zat niet een geen vaste regelmaat in. Die klusjes bestonden oa uit: kamer en keuken vegen of stofzuigen, boodschapje doen, mee helpen in de tuin.

 4. Jonge kinderen helpen makkelijker mee of tieners, hebben wij ondervonden. Zolang onze kinderen klein waren, hielpen ze vrij veel mee maar eens ze ouder werden, verminderde die hulp en werden allerhande excuses zoals teveel studiewerk, muziekschool, voetbal, jeugdbeweging....ingeroepen om toch maar aan het helpen onderuit te raken. We ondervonden dit bij onze eigen kinderen en hoorden ook van andere ouders met kinderen van dezelfde leeftijd dat het bij hen net hetzelfde was....

 5. Wat een goed idee. Mijn dochter helpt mij altijd met het schoonmaken van de plinten, omdat ik slecht kan bukken.
  Daarnaast moeten ze altijd de spullen die ze gebruikt hebben opruimen.
  Onze zoon heeft vandaag voor hem en zijn zusje pannenkoeken gebakken en dochter 'kookt' ook geregeld. Daarnaast vinden ze beiden bakken leuk. 's morgens het bed openleggen doen ze ook en hun was opruimen.
  Dat vind ik al aardig wat met 10 en 13 jaar. Spelenderwijs komen wij er wel. Wij hebben nog enkele jaren te gaan.
  Helaas is onze koelkoast ingebouwd.

 6. De plinten schoonmaken....goeiemorgen, wat een vlijt! Zo'n werkmier ben ik niet, vrees ik en ik heb echt wel lol in de huishouding, maar die plinten....nooit aan gedacht. De meest in het oog springende, daar haal ik de stofzuiger langs en dat is het...:-)

  Maar helpen in huis....ik wil het al tijden (moet ook dringend want de oudste wordt al 12) maar het komt niet van de grond. Maar jullie inspireren me om te beginnen! Tafelbaas, dat klinkt eerder als ee voorrecht dan een plicht, leuk gevonden! Eigen kamer opruimen op een vaste dag is ook zoiets. En schoonmaken moet ook wel lukken, denk ik. Zeker, ik zie het nut ervan in. Ik was de jongste thuis en hoefde niets et doen, met tot gevold dat ik eenmaal op mezelf het wiel opnieuw moest uitvinden. Dat wil ik de kidneren niet laten gebeuren.
  Bovendien, we wonen hier met zijn allen, dus moeten we ook allemaal iets doen. Logisch.

 7. Mijn moeder maakte jaren geleden zo'n schema met de klusjes die ik en mijn 2 oudere broers moesten doen. Die klusjes bestonden uit: vaatwasser uitruimen + tafeldekken of tafel afruimen + de vaatwasser inruimen (plus daarnaast natuurlijk onze eigen kamer opruimen enzo). Elke dag moest je dus iets doen, maar 2 dagen in de week hoefde je niets. Mijn ouders deden deze klussen op zondag.
  Het werkte bij ons perfect. Er was nooit meer ruzie over dat de een meer deed dan de ander en iedereen wist waar hij aan toe was. Soms werd er onderling geruild als bijvoorbeeld iemand bij een vriendje ging eten. En het voordeel was ook dat we alledrie heel zelfstandig op kamers gingen en alles konden.

 8. Zelf hoefde ik vroeger niks te doen. Nou ja het moest wel zoals de ene week helpen met afwassen en de week erop de kattenbak. Maar mijn broertje en ik wilden en deden het gewoon niet. Mijn kinderen helpen nu ook al weleens mee, vinden ze leuk. Ze zijn nu nog een beetje jong, maar tzt ga ik wel regels invoeren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder