Tip: koelkast als magneetbord met takenrooster

magneetbord
In de langdurige Zomervakantie was het huishouden toch enigszins versloft, hoewel ik het heus wel bijhield. Nu komende week ook de oudste drie weer naar school gaan, vond ik het tijd voor een nieuwe start, en een nieuwe aanpak.

Koelkast als magneetbord

Ik had al wel een vaag systeem van klusjes, die door de kinderen gedaan moesten worden, maar dat was eigenlijk veel te hapsnap. Nee, het was tijd voor een goed systeem. Maar hoe?! Ik wilde niet investeren in een duur planbord. Gelukkig kreeg ik een briljant idee toen ik de koelkast stond schoon te wrijven: waarom die niet gebruiken als planbord!

Stiften van Ikea voor magneetborden

Gelukkig had ik nog van die speciale stiften van de Ikea voor magneetborden, en daarmee tekende ik op de koelkast een werkrooster. Aan de linkerkant staan van boven naar beneden alle karweitjes, en de bovenste balk bevat de dagen. In de zo onstane hokjes zet ik de naam van het kind dat die dag, dát karweitje moet doen! Zo hoef ik niet telkens het wiel uit te vinden wat er gedaan moet worden, en ik kan makkelijk karweitjes aanvullen of weghalen.

En hoewel ik natuurlijk graag wil dat de kinderen hun werkje goed uitvoeren, vind ik het hele aspect van meehelpen in het huishouden bijna nog belangrijker. Ze leren er praktische vaardigheden van voor later, als ze op zichzelf wonen. En daarnaast leren ze hun steentje bij te dragen, wat ik goed vind voor hun karakter en zelfvertrouwen.

Magneetbord Action

Wat als je geen koelkast hebt die je als koelkast kunt gebruiken? Dan kun je gewoon een los magneetbord kopen. Voor maar 5,95 koop je bij de Action onderstaand magneetbord, inclusief speciale stift:

magneetbord Action

Het heet bij de Action trouwens ‘magnetisch whiteboard’. Dit magneetboard van de Action is 45 bij 60 centimeter.

Wil je een veel groter magneetbord? Die vind je bij Blokker!

Rond magneetbord Action

In 2018 had de Action ronde magneetborden voor maar 3,95. Collega blogger Marisca van het blog Mamablogger gaf de tip dat dit een heel leuk afscheidscadeautje voor de juf is. Je plakt met een magneet wat bijzondere dingen op het magneetbord van de Action en voila! Een praktisch én persoonlijk cadeautje voor de juf of meester.

Dat dit ronde magneetbord een goede deal was blijkt wel uit het feit dat als je nu zo’n rond bord wilt kopen je 30 euro moet neertellen. Je vindt ze onder andere bij bol.com, zoals deze mooie roze:

rond magneetbord

Maar vanwege de prijs zijn ze dan niet meer geschikt als aardigheidje voor de juf.

Zie ook mijn post Magneetbord Ikea.

Moeten jouw kinderen meehelpen in huis? Zie ook klusjes voor kinderen geordend op leeftijd
En hoe pak je dat aan?

Similar Posts

14 Comments

 1. Wat een goed plan zeg! Bij mij helpen mijn meiden uit hun eigen. De jongste een jongen probeert er altijd tussenuit te glippen.
  Maar zo’n schema is wel heel handig voor het uit laten van de hond!

 2. mijn dochter is al 24 ,maar woont nog steeds thuis ,omdat zij nog op school zit en zelf haar school en verzekering en telefoon betaald , houd ze van haar studiefinanciering niet veel geld over, omdat ik voor de overige kosten opdraai en overdag ook werk, hebben wij afgesproken dat zij i.p.v. kostgeld te betalen van haar karig inkomen , helpt met het huishouden ,dit doet zij al enkele jaren en alhoewel ze het niet altijd met evenveel enthousiasme doet , verteld ze wel tegen vrienden en vriendinnen die thuis niets hoeven te doen dat zij in ieder geval wel ervaring opdoet voor het moment dat ze op zichzelf gaat wonen.

 3. Als je met verschillende mensen samen in een huishouden bij elkaar woont, is het niet meer dan logisch dat de kinderen ook hun steentje bijdragen. Bij ons helpen de kinderen ook nogal eens mee met klusjes op de boerderij en de tuin dus als het daar druk is, helpen ze binnen minder.
  Wij hebben een schema voor dagen waarop iemand tafelbaas is, die dekt de tafel en ruimt af en zorgt voor de dingen die onder etenstijd gepakt moeten worden. In het weekend deel ik wel wat taken uit zoals de bijkeuken of de wc’s doen.
  Verder is het net hoe het uitkomt. Soms doen ze uit zichzelf iets, soms vraag ik iets. Ze hebben dan niet altijd zin, maar ik vind niet dat ik ze overvraag dus…

 4. Onze kinderen (3) hebben jaren lang ieder 2 x per week mee moeten helpen met de afwas (afwasmachine was niet aanwezig). Daarnaast hielp ieder ook nog wel eens mee met andere klusjes, maar daar zat niet een geen vaste regelmaat in. Die klusjes bestonden oa uit: kamer en keuken vegen of stofzuigen, boodschapje doen, mee helpen in de tuin.

 5. Jonge kinderen helpen makkelijker mee of tieners, hebben wij ondervonden. Zolang onze kinderen klein waren, hielpen ze vrij veel mee maar eens ze ouder werden, verminderde die hulp en werden allerhande excuses zoals teveel studiewerk, muziekschool, voetbal, jeugdbeweging….ingeroepen om toch maar aan het helpen onderuit te raken. We ondervonden dit bij onze eigen kinderen en hoorden ook van andere ouders met kinderen van dezelfde leeftijd dat het bij hen net hetzelfde was….

 6. Wat een goed idee. Mijn dochter helpt mij altijd met het schoonmaken van de plinten, omdat ik slecht kan bukken.
  Daarnaast moeten ze altijd de spullen die ze gebruikt hebben opruimen.
  Onze zoon heeft vandaag voor hem en zijn zusje pannenkoeken gebakken en dochter ‘kookt’ ook geregeld. Daarnaast vinden ze beiden bakken leuk. ‘s morgens het bed openleggen doen ze ook en hun was opruimen.
  Dat vind ik al aardig wat met 10 en 13 jaar. Spelenderwijs komen wij er wel. Wij hebben nog enkele jaren te gaan.
  Helaas is onze koelkoast ingebouwd.

 7. De plinten schoonmaken….goeiemorgen, wat een vlijt! Zo’n werkmier ben ik niet, vrees ik en ik heb echt wel lol in de huishouding, maar die plinten….nooit aan gedacht. De meest in het oog springende, daar haal ik de stofzuiger langs en dat is het…:-)

  Maar helpen in huis….ik wil het al tijden (moet ook dringend want de oudste wordt al 12) maar het komt niet van de grond. Maar jullie inspireren me om te beginnen! Tafelbaas, dat klinkt eerder als ee voorrecht dan een plicht, leuk gevonden! Eigen kamer opruimen op een vaste dag is ook zoiets. En schoonmaken moet ook wel lukken, denk ik. Zeker, ik zie het nut ervan in. Ik was de jongste thuis en hoefde niets et doen, met tot gevold dat ik eenmaal op mezelf het wiel opnieuw moest uitvinden. Dat wil ik de kidneren niet laten gebeuren.
  Bovendien, we wonen hier met zijn allen, dus moeten we ook allemaal iets doen. Logisch.

 8. Mijn moeder maakte jaren geleden zo’n schema met de klusjes die ik en mijn 2 oudere broers moesten doen. Die klusjes bestonden uit: vaatwasser uitruimen + tafeldekken of tafel afruimen + de vaatwasser inruimen (plus daarnaast natuurlijk onze eigen kamer opruimen enzo). Elke dag moest je dus iets doen, maar 2 dagen in de week hoefde je niets. Mijn ouders deden deze klussen op zondag.
  Het werkte bij ons perfect. Er was nooit meer ruzie over dat de een meer deed dan de ander en iedereen wist waar hij aan toe was. Soms werd er onderling geruild als bijvoorbeeld iemand bij een vriendje ging eten. En het voordeel was ook dat we alledrie heel zelfstandig op kamers gingen en alles konden.

 9. Zelf hoefde ik vroeger niks te doen. Nou ja het moest wel zoals de ene week helpen met afwassen en de week erop de kattenbak. Maar mijn broertje en ik wilden en deden het gewoon niet. Mijn kinderen helpen nu ook al weleens mee, vinden ze leuk. Ze zijn nu nog een beetje jong, maar tzt ga ik wel regels invoeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.