Opruimliedjes en 62 klusjes voor je kind per leeftijd!

opruimliedjes

Van opruimliedjes tot opruimspelletjes én een handige gratis printable met klusjes voor je kind per leeftijd.

Hier vind je alles over je kind laten helpen in het huishouden, want dat is een goede zaak.

Voor jou, én je kind.

Voor jou is het fijn om een paar extra helpende handjes te hebben. En voor je kind is het leerzaam. In alle opzichten! Niet alleen leert je kind huishoudelijke taken te doen. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het verantwoordelijkheidsgevoel.

Kinder klusjes lijst geordend op leeftijd

Maar wat kun je je kind laten doen?! Een tweejarige laat je bijvoorbeeld niet de kliko schoonmaken. Maria Montessori, de vrouw achter het Montessori onderwijs, gaf aan op welke leeftijd kinderen welke klusjes kunnen doen. Ik heb ze voor je op een rij gezet in een handige, gratis print-out. Niet iedereen zal het met Maria eens zijn denk ik. Maar toch is het een handige lijst die houvast biedt bij de vraag: 'Wat kan ik mijn kind laten doen?'

Let op: Elk kind is verschillend, dus kijk goed naar je kind.

Je kunt hem hier downloaden, en uitprinten!

klusjes voor je kind

Maar goed, dan heb je dus die lijst. Hoe zorg je er nu voor dat je kind(eren) gaan helpen met opruimen?

Kinderen en opruimen: 6 tips!

opruimliedjes

Mijn man en ik hebben de huishoudelijke taken op 'traditionele' wijze verdeeld: hij werkt buitenshuis, en ik doe het werk binnenshuis. Het werk binnenshuis bestaat uit het huishouden, en de dagelijkse zorg voor de kinderen. Daarnaast werk ik vanuit huis, en draag zo bij aan ons gezamenlijk inkomen.

Dat ik hoofdverantwoordelijk ben voor het huishouden, wil niet zeggen dat ik de dienstmeid ben, en ik vind dat ik de kinderen een dienst bewijs door ze te laten helpen in het huishouden. Zo leren ze dat een huishouden zich niet van zelf runt, en de vaardigheden die ze leren, zullen later zeker van pas komen. Hulp bij opruimen is bovendien altijd welkom.

Toch kan het een gevecht zijn om de kinderen zover te krijgen dat ze hun kamer opruimen.

Daarom hier zes tips om je kinderen te stimuleren in het huishouden, die bij mij goed werken.

Zes tips die helpen om je kind te laten opruimen

 1. Zorg dat het alternatief nog onaantrekkelijker is. Als ik wil dat mijn zoon zijn kamer opruimt, zeg ik dat hij zijn folders moet rondbrengen. Het werkt altijd: hij gaat meteen opruimen.
 2. Stel een vast moment per week in waarop de kamers moeten worden opgeruimd. Bij ons is dat de zondagochtend geworden. Dat voorkomt dat je kinderen onaangenaam verrast worden, en jij telkens opnieuw het wiel moet uitvinden.
 3. Geef je kind een lijstje met punten die gedaan moeten worden. Voor kleinere kinderen zet je er een plaatje bij! Op het lijstje van mijn kinderen staat: vuile was naar de wasmanden brengen, opruimen, afstoffen, stofzuigen en dweilen. Geef ze ook een stift om gedane taken af te tekenen. Het is heerlijk om dingen door te strepen.
 4. Een eierwekker kan de taak afzienbaar maken voor je kind. Ik gebruik eierwekkers bijvoorbeeld ook voor ons wekelijkse 'tuinrondje'. De kinderen weten dat er een eind aan hun kwelling komt. En ik ook.
 5. Heb een goed gesprek met je kind over zijn of haar verantwoordelijkheden, op een ander moment in de week. Dus niet als je al vlekken voor je ogen hebt, omdat je zoon of dochter niks uitvoert. Geef aan je kind aan dat je niet de dienstmeid bent, en dat het belangrijk is om elkaar te steunen en samen het huishouden op de rit te houden.
 6. Vraag je kind wat opruimen minder vervelend zou maken. Mijn kinderen spelen allemaal heel luidruchtige, afschuwelijke muziek af tijdens hun werkjes. Ik word er gek van, maar zij worden er vrolijker van.

Als kinderen iets leuk vinden doen ze het graag.

Het probleem is alleen dat ze opruimen meestal níet leuk vinden! Gelukkig zijn er manieren om van opruimen een gezellig spel te maken! Sterker nog, kinderen zullen je zelfs vragen om één van deze opruimspelletjes te doen. Daarom 6 tips om jónge kinderen spelenderwijs aan het opruimen te krijgen! Zo heb je gratis hulp bij opruimen en het is nog pedagogisch verantwoord ook ; )

6 opruimspelletjes!

 1. Sokkenmemory: verzamel alle rondslingerende sokken en gooi ze op de tafel. Zet de eierwekker op 30 minuten en kondig aan: 'Wie aan het eind van 30 minuten de meeste paren heeft, wint!'
 2. Roep een kleur, bijvoorbeeld: 'Rood!' De kinderen moeten nu iets roods zoeken dat moet worden opgeruimd. Degene die het eerst iets rood vindt is 'veilig'. Terwijl die het rode ding op de juiste plek legt, kietel je de rest.
 3. De meeste kinderen winnen graag. Maak gebruik van hun competitiedrang. Bijvoorbeeld: 'Kunnen jullie sneller alle speelgoed opruimen dan dat ik de kamer stofzuig? Vast niet!'
 4. Speelgoed jacht. Soms heb je van die dagen dat het speelgoed door het hele huis verspreid ligt. Geef ieder kind een mand of doos, en roep: 'Speelgoedjacht! Wie kan de meeste speeltjes verzamelen?!'
 5. Telspel. Dit spel is ook nog eens goed voor kinderen die nog moeten leren tellen. Roep een getal, en dit aantal speeltjes moet het kind verzamelen. Dit maakt opruimen voor kinderen bovendien overzichtelijker. 'Ruim 5 dingen op' is duidelijker dan 'Ruim je kamer op!' Veel kinderen weten dan niet waar ze toch eens moeten beginnen.
 6. Red de vissen. In dit spel is het speelgoed de vissen. En je kind moet het speelgoed redden van de grote boze haai: Jij. Dat kan door 'de vissen' snel in een veilige krat te doen.

N.B. Deze spelletjes werken vooral bij jonge kinderen. Oudere kinderen trappen hier helaas niet meer in.

Opruimliedjes

Had ik al gezegd dat het helpt als kinderen iets leuk vinden? Opruimliedjes kunnen ook helpen om je kind te motiveren tot opruimen. Zelf vind ik schoonmaken en opruimen ook veel leuker als ik een leuk muziek heb.

Kenmerkend van opruimliedjes is dat ze vrolijk klinken en dat de teksten simpel en kindvriendelijk zijn. Maar bovenal roepen de opruimliedjes op tot... opruimen! Neem nou een stuk tekst als: 'Wij gaan opruimen!' Het woordje wij geeft duidelijk aan dat het de bedoeling is dat iedereen meehelpt. Dit soort opruimliedjes worden niet voor niets ook op scholen en kinderdagverblijven gebruikt!

Hieronder een fragment van zo'n opruimliedje:

‘Wij gaan opruimen, wij gaan opruimen
Zet het waar het hoort , de spullen soort bij soort
Wij gaan opruimen, wij gaan opruimen
Ruim de boel maar op!’

Nog een voorbeeld van een opruimliedje van Marjoleine Heine

'Opruimen! Alles bij elkaar.
Opruimen! Leg jij dat maar daar.
Opruimen! Alles moet weer schoon.
Opruimen! Nu is het weer gewoon.'

Je vindt deze opruimliedjes op youtube, maar ook op Spotify.

Voorbeeld opruimliedje

Hieronder een video van zo'n vrolijk opruimliedje!

Onderstaand opruimliedje duurt ongeveer 6 minuten, maar je hebt ze ook van 3 minuten of van 11 minuten.

Kinderen als goedkope thuiszorg hulpjes?

In 2010 kwam de gemeente Rotterdam in het nieuws over kinder klusjes:

De gemeente Rotterdam bezuinigt op de thuiszorg: de wethouder vindt dat mensen die zorg nodig hebben, en kinderen hebben in de leeftijd tussen 5 en 12, minder recht hebben zorg. Volgens wethouder Jantiene Kriens (PvdA) kunnen deze kinderen best taken overnemen van de thuishulp.

SP-kamerlid Renske Leijten wil opheldering over dit beleid.

Hoewel ik absoluut vindt dat kinderen kunnen helpen in het huishouden, heb ik mijn vraagtekens bij het inzetten van kinderen als vervanging van professionele thuishulp. Wel denk ik dat het kinderen een gevoel van controle kan geven, en van 'belangrijk zijn' omdat ze hun ouders kunnen helpen. Maar het is een schemerig gebied tussen 'papa en mama helpen', en een te zware last moeten dragen, op te jonge leeftijd.

Dit vonden jullie ervan:

 • Helpen in huis voor kinderen is een must. Het is een deel van het voorleven hoe het leven in elkaar steekt. Als kinderen de deur uitgaan en ze hebben nooit iets hoeven doen staan ze hulpeloos en reddeloos. Sommige kinderen vinden het heerlijk om te stofzuigen en dan hoef je niet te zeggen; je bent te klein. Een kind wil zich groot voelen. Maar wat hier wordt voorgesteld is een absurd plan. Ik ben van in de oorlog, dus helpen thuis was normaal – nu zou het kinderarbeid heten – maar een huishouding die op kinderschouders moeten rusten? Die tijd wil ik niet terug!!!!!!!!!!! Maar soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Laten we maar afwachten. Hartelijke groet en tot laters Gerrie
 • Ik heb jaren bij de thuiszorg gewerkt en dit komt voor. Het is nog erger dan je hier beschrijft. Ik zal de beerput maar niet open trekken want dat zou niet korrekt zijn. Het stuitte me zo tegen de borst dat is mede de reden dat ik gestopt ben. (Johanna)
 • Kinderarbeid is toch verboden????!!!! (Pam)
 • Kinderen klusjes laten doen, ja. Maar om thuishulp over te nemen? Ik zie een kind van 6 nog niet stofzuigen of ramen lappen. Wel had ik ooit als thuiszorg een vrouw waar ik bij moest schoonmaken terwijl haar zoon van 20 lag te slapen. Hij had geen werk en bleef altijd lang op vertelde ze. Toen voelde ik me overbodig en ik vond dat hij dan maar moest schoonmaken want hij woont er immers ook. (Ioon)
 • Belachelijk! Persoonlijk denk ik dat het meehelpen in huis best goed is voor hun verantwoordelijkheidsgevoel en ontwikkeling in het algemeen, maar het mag nooit een thuishulp vervangen! Een bordje opruimen na het eten of meehelpen met een klusje is heel wat anders dan de verantwoording dragen voor een zieke en een kind voelt dat zeker aan! Ik vind het echt heel erg dat het wordt voorgesteld! (Merytonsfinestcupcakes)
 • Zorgen voor elkaar, dat doen we hier in huis. Omdat onze dochter een handicap heeft zorgen tweelingbroer (3) en grote broer (6) een beetje meer mee dan in een gemiddeld gezin. Wij, ouders, vinden dan niet verkeerd. Echter zijn broers, net als zus, bonvenal kind en zorgen wij ouders het meest. Samen met de verpleegkundige die wij uit het PGB van onze dochter betalen. Mocht de PGB-hulp wegvallen, is er geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om die hulp door broers te laten uitvoeren. Marije
 • Belachelijk! Ik heb onlangs kennis gemaakt met een meisje dat veel voor haar zieke moeder heeft gezorgd. Je merkt echt dat dit haar getekend heeft. Ik moest zelf ook veel te snel opgroeien omdat mijn moeder ziek was. Veel moest ik zelf maar uitzoeken of doen, aandacht was er ook weinig tot niet. Daar merk ik ook de gevolgen wel van… Heel onzalig plan dus! Een paar klusjes, okee maar een kind veel verantwoordelijkheden geven en de jeugd afpakken, nee! (Moneypenny)
 • Jee, wat een bericht zeg! Ik zie mijn kinderen van 1 en 2 al stofzuigen, de was doen of hun moeder wassen als die ziek is. Dit is toch te gek voor woorden. Kijk hun eigen rommel zo goed en zo kwaad als het kan opruimen en erbij betrekken is goed. Maar te vervanging? Nee.
  Lieve groetjes vanuit Rotterdam, waar dit kennelijk bedacht wordt. (Spaarmoeder)
 • Allereerst, ik hoop dat je een hele fijne verjaardag hebt gehad met veel chocolade kadootjes!Toen ik dit stukje las sprongen me de tranen in de ogen omdat ik mij er opeens pijnlijk van bewust werd, dat het hebben van kinderen zo onderaan de lijst staat van ‘belangrijke dingen’.
  Ja, het is goed als kinderen helpen in de huishouding, maar dan denk ik aan afwassen, kamer opruimen, een boodschapje doen, een keer de stofzuiger pakken voor de woonkamer, maar geen thuishulp als er ziekte in het spel is bij 1 van de ouders….au…een schrijnend verhaal!
  Ik hoop dat dit kabinet flink op z’n bek gaat! (Tineke)
 • kinderen moet kind kunnen zijn..spelen en lekker stout zijn. En natuurlijk hun steentje bijdragen in huis, al is het alleen maar hun bed rechtleggen, of hun schooltas leegmaken, of de tafel opruimen.. Zo krijgen ze gevoel voor verantwoordelijkheid.. Maar ze inzetten ipv een hulp, vindt ik uit den boze. fijne zondag vandaag..Cobi

Opruimen en kinderen: tips van andere ouders

 • Hier werkt de vuilniszak heel goed. Ik heb veel geduld maar soms ….. dan neem ik de borstel veel alles bij elkaar in de zak. Dan krijgen ze een dag om de zak op te ruimen, zoniet gaat hij weg. Moet zeggen dit helpt heel goed . Hun kledij moeten ze ook zelf in de wasmand doen . Laten ze het slingeren, gaat het na enkele dagen ook in de vuilniszak. De middelste heeft zo al verschillende keren in de vuilniszak gegrabbeld ;-)Ze zijn 10, 8 en 2. (Ineke)Voor de pubers als je na herhaaldelijk vragen geen reactie krijgt. Alles in vuilniszakken doen. Als ze hun slaapkamer binnenkomen hebben ze de verrassing van hun leven. Als de pubers niet willen ruimen, na herhaaldelijk vragen, alles in vuilniszakken doen, staan ze raar op te kijken als ze hun kamer binnenkomen. HA Ha(Say)
 • Bij ons wordt er veel op de eetkamertafel gespeeld. Tja, en als je dan wilt eten, dan moet de tafel leeg.. Nou helpt het wel dat onze zoon van drie dol is op eten :-) (Bespaarzuinig)
 • Haha, ik wilde al schrijven. Helaas werkt dat niet meer bij pubers. Die doen alleen nog iets onder dwang. (Vlijtigheid met zuinigheid)
 • Leuke ideetjes. Maar zoals je zelf al zegt, werkt dit niet met oudere kinderen! (De zuinige student)
 • Als ik de kleur roze noem, ben ik zo klaar. ; ) Ik ruim ‘s avonds samen met ze hun kamer op. Ondergoed gooien ze zelf in de was. Schoenen in de schoenenkast. Jas en tas ophangen. Knutselspullen opruimen als het tijd is de tafel te dekken.  Ze zijn 5 en 3 jaar oud. Mochten de tips niet werken, en heb je helemaal geen tijd om alle huishoudelijke werkzaamheden af te krijgen.. misschien is een huishoudelijke hulp dan een goed idee! Bij https://www.ikzoekeenwittewerkster.nl staan vele hulpen in het bestand die je het werk uit handen kunnen nemen. Het enige wat je moet doen is je inschrijven op de website en een aanvraag indienen. Na het indienen van de aanvraag wordt aan de hand van je wensen en eisen op zoek gegaan naar een geschikte hulp (voor slechts €12,50 per uur (all-in). Is er een geschikte hulp gevonden? Dan betaal je eenmalig bemiddelingskosten. (Ilse)
 • Werken die tips ook bij volwassenen? Mijn vent kan wel wat aansporing gebruiken qua huishouden… ;-) (Mama Wendy)
 • Hier ook een traditionele verdeling, alleen werk ik dan ook nog buitenshuis. Manlief stofzuigt wel als ik het vraag en ramen lappen vindt hij ook geen straf. Rick leert al vroeg te helpen. Tafel dekken en afruimen, oud papier en plastic wegbrengen, kamer en speelgoed beneden opruimen. Bedankt voor de tips! (Lisette)
 • Al hebben we maar 1 zoon, toch moest hij wel dingen mee doen in het huishouden, ging niet altijd van een leien dakje maar als ik hem nu zie huishouden in zijn eigen huis heb ik het nog niet zo slecht gedaan. De pubertijd was het moeilijkst, ik haalde de lakens wel eens van zijn bed lag schone klaar maar dan was hij zo onder de deken gekropen, nou ja zeg. (Johanna)
 • De verdeling is bij ons thuis naar mijn mening traditioneel (was, strijk, koken, opruimen, poetsen, afspraken met school/artsen etc. coördineren, sociale contacten met familie/buren onderhouden). We zijn allebei zo grootgebracht en het is er ingesleten. Onze kinderen zijn met moeite te bewegen hun kamers op te ruimen, en ik mag het ook niet meer voor hen doen.
  Eiwekkers, to do lijstjes, positief gedrag belonen, computer- en tv verbod, zeuren – allemaal geen oplossing gebleken. Ik hoor hetzelfde van veel andere ouders van pubers/jongvolwassenen, en ook dat het vanzelf overgaat. Dat is een troostende gedachte.
  De kinderen mopperen bij mij dat zij hun eigen rotzooi op moeten ruimen, maar dat ik wel de kopjes van mijn man naar het aanrecht breng. Mijn antwoord is dan, dat ik hem niet hoef op te voeden maar hen wel :-) Groet, Loonlijstmama
 • Hier is het als volgt: hun eigen kamer houden ze zelf in orde (helemaal, van afstoffen tot bed verschonen). Af en toe moet ik er wel eens een opmerking over maken, maar eigenlijk valt het mee. Geen vaste dagen, het is meer zo dat de bedden bv. verschoond worden wanneer het mooi weer is en ik de was in de tuin kan laten drogen (met 5 kinderen heb ik nog steeds geen droogkast en hoef ik ook niet). Dat kondig ik dan even aan, dat het een aantal dagen droog zal zijn. Mijn ervaring is dat het niet slecht is dat ze hun kamer eens niet doen en de rommel zich opstapelt, dan merken ze achteraf pas hoeveel werk er aan is, meer dan wanneer ze het regelmatig bijhouden. Sommige klusjes doen ze hier zonder meer altijd: als ik gekookt heb afwassen (nee, ook geen vaatwasser ;-)), en aanrecht opruimen en reinigen en tafel dekken en afruimen en proper maken, katten eten geven, kippen eten geven en hok uitkuisen, hun eigen schoenen poetsen, gras maaien en de gemeenschappelijke ruimtes opruimen (hun eigen rommel). Als er iets meer dan een week ligt gaat het weg, dat hadden ze ook zéér snel door! Was: ik was ALLEEN wat zich in de wasmanden bevindt: ze hadden snel door dat hun favoriete kleren niet werden gewassen als ze ze niet zelf in de mand deden… Ik hoop ook dat ik mijn zonen prettig kan afleveren :-) en de dochters uiteraard ook! (Gerd)
 • Onze dochters houden hun slaapkamers helemaal zelf bij. Ook hun bedden verschonen ze zelf, alleen doe ik de ramen wel. De jongens zijn nog in een leer-stadium, ahum.
  Vaak zeg ik aan het eind van de dag dat ze ieder iets op moeten ruimen, daarna lees ik voor. Dan willen ze vaak wel. Verder is zaterdagochtend bij ons de ochtend waarop wat andere dingen gebeuren door de dochters, zoals wc’s doen, bijkeuken opruimen e.d. Ook hebben de kinderen allemaal een vaste dag voor “tafelbaas”, d.w.z. tafel dekken en afruimen, ook de tussendoor dingen halen indien nodig. Plaatjes plakken is een goed idee! (Jolanda)
 • Wij moesten trouwens vanaf vrij jongs af aan zelf ons eigen bed opmaken, voor onze eigen dieren zorgen, om de week tafeldekken/afdrogen (dus elke week ‘s avonds een taak) en een extra karweitje. Dat kon verschillen van aardappels schillen tot schoenen poetsen, eieren halen bij de boer of strijken. Een beetje afhankelijk van de leeftijd natuurlijk.
 • Geen kinderen, dus geen tips, maar wel een hartelijk DANK JE namens veel vrouwen. Je wilt namelijk niet weten hoe prettig het is om een man te treffen die dit vroeger van zijn moeder geleerd heeft. Andersom zal dat ook gelden, maar volgens mij krijgen meiden automatisch al meer huiselijke taken toebedeeld. Als je als vrouw je man op dit gebied nog op moet voeden, is dat niet alleen lastig, maar ook ongemakkelijk voor beiden, omdat je bijna in een soort moederrol terecht komt. Of je opvreet omdat het ‘niet goed’ gaat ;-) (Lekker leven met minder)

Leestips

Wist je dat er ook een heus tandenpoestliedje is?

Wat laat jij jouw kind doen in het huishouden?

Vergelijkbare berichten

36 reacties

 1. Jaren geleden heb ik daar eens over geblogt, maar de reacties waren niet van de lucht! Haha!
  Ik vind dat je allemaal in huis iets moet doen, want je maakt onderdeel uit van het huishouden, maar inderdaad naar leeftijd. In eerste plaats verwacht ik de kinderen zoveel mogelijk hun eigen rommel opruimen, hun eigen kamer stofzuigen, hun kleren in de was doen etc. Ik vind het belangrijk dat ze zelfredzaam en behulpzaam zijn.
  De kinderen bieden regelmatig aan om mee te helpen en ook al is het niet altijd even praktisch, ik probeer het wel aan te nemen. Want ze beleven ook veel lol aan het meehelpen bij het koken, het opruimen van de tafel en het helpen in het algemeen. Bij het knippen van de heg helpen ze bijvoorbeeld de boel in de groene bak te doen, maar vaak vinden ze ondertussen leuke kevertjes etc. die de moeite waard zijn om te bekijken. Dan komt er niet zoveel van het meehelpen, maar dat is ook prima. De aanzet is wat mij betreft genoeg.

  1. Als ze in ieder geval de motivatie en de wil hebben om te helpen ben je inderdaad al een heel eind. Mijn kinderen zijn pubers, en helpen helaas niet graag. Maar ze doen het wel.

 2. Tobias doet uiteraard nog niks, maar als hij wat groter wordt wil ik zeker wel dat hij meehelpt met klusjes.

  Zelf hoefde ik vroeger niks te doen. Nog niet eens afwassen! Toen ik op mezelf ging merkte ik dus dat ik echt geen ideee had wat er allemaal bij het huishouden kwam kijken.... Ik wil Tobias meer meegeven.

  1. Leuk dat je vanuit je eigen opvoeding nu voor een andere aanpak kiest. Ik kan me voorstellen dat je de overgang naar zelfstandig wonen voor Tobias makkelijker voor hem wilt maken.

  2. Pas wel op met "ik wil dat hij mee gaat helpen"
   Ik "moest!!" vroeger ook meehelpen. Nu, en al sinds 20 jaar, is het voor mij elke keer een opgave. Bij mijn eigen kinderen merk ik, dat zei zelf mee willen helpen. Ze "mogen" meehelpen, maar ze moeten niet. Ik ben degene die vor kinderen heeft gekozen. Daar komt nu eenmaal extra huishouden achter weg.

 3. Mijn oudste twee zijn 4 en 6. Ik verwacht wel dat ze meehelpen, niet zo zeer met dingen van die lijst, maar wat voor ons werkt.

  Ze moeten hun eigen speelgoed opruimen. Soms is de kamer zo ontploft (niet alleen met speelgoed) dan vraag ik of ze spullen zien die ergens anders horen en dan helpen ze met opruimen. Ze hebben twee weken terug zelf hun kamers opgeruimd. Was hoognodig. Stofzuigen wilden ze dan ook graag zelf doen.

  Verder verwacht ik dat ze zelf hun was in de manden doen en uitsorteren. Ik heb drie wasmanden met een etiket erop en dan weten ze in welke mand het moet.

  Ik wil dat ze zelf hun jassen en sjaal etc opruimen. Ik heb er nu speciaal een kinderkapstok voor gemaakt en dat werkt goed. Uit school moeten ze zelf hun tasjes legen en in de vaatwasser doen.

  Alle afwas die ze hebben/ maken wil ik dat ze naar de keuken brengen.

  Verder verwacht ik niet zoveel van ze. Ze zijn best wel zelfstandig. Middelste helpt me echt heel graag mee met alles

  1. Ja toch? Ik zie in mijn omgeving namelijk wel eens anders... Dan moeten die van mij namelijk veel doen ;)
   Als mijn man vaart (marine) en we met z'n vieren thuis zijn dan moeten ze ook meer doen, maar dat gaat op een of andere manier ook weer vanzelf.

 4. Ik vind aardappels schillen op 7 jarige leeftijd toch wel een beetje jong...
  Hier ruimen ze zelf zoveel mogelijk hun eigen rommel op (da's althans het plan, gebeurt niet helemaal altijd zo). De oudste drie doen hun eigen kamers geheel zelfstandig. Bij de jongsten doen we het vaak samen - zoals vandaag.
  Vaatwasser leegruimen is mijn eigen wakker-word-klusje.
  Ik heb elke dag een tafelbaas, die de tafel dekt en afruimt en tussendoor dingen pakt.
  Verder helpen de kinderen hier ook vaak achter op het boerenerf dus blijft het werk binnen toch meestal voor mij.

 5. mijn dochter inmiddels 26 en op zichzelf wonend hielp al vrij jong mee met allerlei klusjes, zelf haar kamer opruimen, haar kleren in de was doen , tafel dekken en afruimen e.d. toen ze een jaar of 17 was deed ze ook regelmatig de was en kookte ze af en toe. haar vriendinnen vonden dat maar niks die hoefden thuis niets te doen ook niet toen ze ouder werden, maar mijn dochter vond het heel normaal aangezien we maar zijn tweetjes waren en ik 30 uur in de week werk. toen ze het huis uitging was ze blij dat ze al veel dingen zelf kon, want haar vriendinnen vonden het maar wat lastig dat ze nu ineens alles zelf moesten doen , sommigen wisten niet eens hoe de oven of de wasmachine nu precies werkten.

 6. Leuk! Ik heb mijn kinderen net voorgelezen, 8 en 10, wat ze zouden kunnen doen in het huishouden.
  Mijn zoon, 8, werd niet zo blij. Mijn dochter werd steeds enthousiaster en wil graag simpele gerechten leren koken nu.
  Ze doen hier trouwens wel eea. Ze hebben hun eigen taakjes zoals hond uitlaten, tafel dekken, vuilnisbak binnen zetten, papier/plastic/glas wegbrengen.
  Ook moeten ze na het eten in elk geval hun eigen bord en beker opruimen.

  Sommige dingen op de kaart vind ik wat ver gaan zoals de badkamer en keuken schoonmaken voor een 10 jarige. Andere dingen kunnen ze idd best gaan doen.
  In elk geval iets om over na te denken met welke klusjes we hun taken kunnen uitbreiden.

 7. Onze drie dochters van 2-7 jaar doen idd. een groot deel van deze klussen m.u.v. prullenbakken legen en bed opmaken, al denk ik dat Maria bedoeld je dekbed of deken netjes maken. De oudste twee volgen ook Montessori onderwijs.
  Vreemd genoeg vroeg de oudste gisteren of ze onkruid mocht wieden, omdat ze het onkruid (muur) aan onze vogel wilde geven. Onze peuter ruimt dagelijks de boodschappen op die niet breekbaar zijn.
  En deurknoppen schoonmaken zijn hier favoriet.
  Afstoffen doen ze hier ook met die swiffer van jongs af aan. Alleen wanneer ze gaan soppen of ramen lappen uit eigen initiatief kost het me meer tijd het weer op orde te krijgen.

 8. Grappig die lijst! Ik heb wel eens ergens gelezen dat het heel goed is je kind al vroeg te leren helpen in het huishouden. Zo leren ze dat niet alles zo maar komt aanwaaien. Al hou ik het wel heel beperkt bij onze kleine, want die ik nog niet eens 2 jaar! Die komt niet verder dan de was in en uit de wasmachine doen en de spagettistokjes over de vloer gooien in de keuken. Hahaha!

 9. Handig lijstje! Ik vind dat de kinderen best mogen helpen in huis met kleine klusjes. Bij ons is het de gewoonte om voor het eten al het speelgoed op te ruimen. Vaak mogen ze daarna nog kort een filmpje kijken terwijl ik kook. Je eigen kleren in de was doen vind ik ook belangrijk om vroeg mee te beginnen. Die stapel vieze kleding in de badkamer blijft anders maar groeien. Nu we een kinderkapstok hebben, leren we ze ook bij binnenkomst eerst schoenen en jas netjes op te ruimen. En de rugzak van school legen. Dit zijn mijn basiseisen, de rest is (nu nog) voor de gezelligheid. Samen de was ophangen of opvouwen, beetje vegen, tafel dekken... ik kan me voorstellen dat wanneer je kinderen puber zijn, je hier heel wat meer moeite voor moet doen. Een orthopedagoog zei eens tegen me dat je deze routine al bij een kind van 2 jaar moet beginnen. Dan houden ze het het langst vol! ;-)

 10. Hier is het heel simpel : noch mijn pubers (2 stuks), noch mijn twintigers (ook 2 stuks) helpen mee. Eén van de pubers kookt graag, en laat dan meteen een bende achter.
  Maar ik ben ermee bezig hoor jaaah! M'n jongste van 6 helpt mee opruimen, poetsen, kleren in de wasmand. Ik raad iedereen een nakomertje aan, echt haha.
  Serieus nu. De oudsten deden dat ook allemaal flink toen ze kleuter, lagere schoolleeftijden hadden. Maar eens puber (en ze zijn dan nog niet eens zoooo erg was dat gedaan. En ik geef het toe : op dat vlak ben ik een echte vod : ik bespaarde me de moeite om er tegenin te gaan. Ik vrees dat de jongste er wel aan zal moeten geloven, eens die pubert. Maar dat is er dan maar eentje, destijds waren ze met 4.

 11. Dochter van vier en half doet ook klusjes in huis.
  Zelf vuile kleren in de wasmand doen.
  Uit school zelf haar tas leegmaken en bakje en schoolbeker op het aanrecht zetten.
  Eigen kamer opruimen.
  Na het eten bord en beker op het aanrecht zetten.
  Maar ook samen klusjes doen vindt ze leuk.
  Mee helpen met de was ophangen of dweilen.

 12. Tafel dekken en helpen afruimen. En eigen kamer opruimen zijn vaste klussen. Ook doet ze wel eens een boodschapje alleen. Dat vind ik echt knap!
  Aardappels schillen lukt haar echt nig niet. Vandaag geprobeerd met een appel en dan niet alles maar een stukje. Hmm meer laten oefenen want dat lukte dus echt niet....

 13. Als ik die lijst ga volgen krijg ik het makkelijk in huis! Ik heb er in verschillende leeftijdsgroepen 1 dus dat zijn behoorlijk wat dingen die ik mijn kinderen kan laten doen.
  Nee even zonder gekheid: er zitten dingen bij die ik echt niet toevertrouw aan kinderen van die leeftijd. De badkamer schoonmaken bijv. vind ik zelf een behoorlijk bewerkelijker klus.
  dat laat ik echt de kinderen niet doen. Als ze een jaar of 10 zijn kunnen ze best de wastafel uitsoppen, maar de douchecabine is een heel ander verhaal.
  Hier in huis hoeven ze niet vreselijk veel te doen. In de badkamer staan wasmanden, daar moeten ze hun was indoen. Helaas ligt het er meestal voor.
  Uit school moeten ze hun tas zelf leegmaken en opruimen. En nog meer van die logische dingen zoals speelgoed/ kamer opruimen.
  Na de broodmaaltijd roep ik altijd BBB en dan weet zelfs de jongste al wat dat betekent: Bord, Beker en Bestek.

  Allemaal een goed nieuwjaar!!!

 14. kleuter van 4 sopt hier de wastafel met een sponsje.
  Vindt hij fantastisch om te doen en ik heb elke ochtend een schone wastafel
  Ik zie 'm de badkamer dus wel doen op zijn tiende ;-)

 15. Oh ja verder doet onze 4-jarige:
  - zelf zijn kleren pakken / uitzoeken (en aantrekken)
  - Katten eten geven
  - Banaan snijden voor in het ontbijt
  - Zelf zijn speelgoed opruimen
  - Zelf pyjama wegleggen / was in wasmand doen ed
  - Bij ongelukjes op / voor de wc: zelf opruimen en zelf verschoning pakken.

  Verder helpt hij veel:
  - tafeldekken
  - vaatwasser leeghalen
  - was vouwen
  - Klene klusjes (dingen dragen, wegleggen, uitzoeken enz)

 16. Leuk stukje, (spelenderwijs) helpen kan heel leuk zijn. Ook onder de twee kan het een beetje :-) Blokjes "opruimen" en terug in de doos doen. Jas in de gang leggen. De hond een koekje geven. Luier in de emmer leggen. Was uit de mand in de droger stoppen (heel langzaam en met een duwtje in de rug, haha). Oja, de vaatwasser helpt ze uitruimen, dan geeft ze alles aan. Nadat ik de messen al heb weggelegd hoor ;-)

 17. Zo leerde ik dat op (Montessori) school ook. Heerlijk als je leert het zelf te doen, te vragen aan leeftijdsgenoten en andere hulp aan te bieden. Zo gaat dit binnenkort ook bij onze kinderen.

 18. heel leuk dat deze lijst werd opgemaakt , jammer dat deze totaal onverantwoord is , de linea ONDER TOEZICHT VAN OUDERS hoort hier bij te staan , want deze morgen stond men 11 jarige dochter na het lezen van dit blad een poging te doen om de gras maaier in hang te krijgen !!! , wat als er iets fout liep ? wie is er schuldig ? wij als ouder of de makers van deze pagina ? want niet elk kind heeft de mentale capaciteiten om zelfstandig te werken , net als mijn dochter zijn er duizenden kinderen die onder CLB toezicht zitten omdat ze achterstand hebben , dus deze klusjes pagina heeft op vele vlakken fouten , is hoe ik er over denk. MVG een bezorgde ouder

  1. De lijst is van Maria Monterssori, de vrouw achter het Montessori onderwijs. Uiteraard moet je altijd goed naar je eigen kind kijken. Ieder kind is weer anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.