Reacties

Opruimliedjes en 62 klusjes voor je kind per leeftijd! — 36 reacties

 1. Jaren geleden heb ik daar eens over geblogt, maar de reacties waren niet van de lucht! Haha!
  Ik vind dat je allemaal in huis iets moet doen, want je maakt onderdeel uit van het huishouden, maar inderdaad naar leeftijd. In eerste plaats verwacht ik de kinderen zoveel mogelijk hun eigen rommel opruimen, hun eigen kamer stofzuigen, hun kleren in de was doen etc. Ik vind het belangrijk dat ze zelfredzaam en behulpzaam zijn.
  De kinderen bieden regelmatig aan om mee te helpen en ook al is het niet altijd even praktisch, ik probeer het wel aan te nemen. Want ze beleven ook veel lol aan het meehelpen bij het koken, het opruimen van de tafel en het helpen in het algemeen. Bij het knippen van de heg helpen ze bijvoorbeeld de boel in de groene bak te doen, maar vaak vinden ze ondertussen leuke kevertjes etc. die de moeite waard zijn om te bekijken. Dan komt er niet zoveel van het meehelpen, maar dat is ook prima. De aanzet is wat mij betreft genoeg.

  • Als ze in ieder geval de motivatie en de wil hebben om te helpen ben je inderdaad al een heel eind. Mijn kinderen zijn pubers, en helpen helaas niet graag. Maar ze doen het wel.

 2. Tobias doet uiteraard nog niks, maar als hij wat groter wordt wil ik zeker wel dat hij meehelpt met klusjes.

  Zelf hoefde ik vroeger niks te doen. Nog niet eens afwassen! Toen ik op mezelf ging merkte ik dus dat ik echt geen ideee had wat er allemaal bij het huishouden kwam kijken.... Ik wil Tobias meer meegeven.

  • Leuk dat je vanuit je eigen opvoeding nu voor een andere aanpak kiest. Ik kan me voorstellen dat je de overgang naar zelfstandig wonen voor Tobias makkelijker voor hem wilt maken.

  • Pas wel op met "ik wil dat hij mee gaat helpen"
   Ik "moest!!" vroeger ook meehelpen. Nu, en al sinds 20 jaar, is het voor mij elke keer een opgave. Bij mijn eigen kinderen merk ik, dat zei zelf mee willen helpen. Ze "mogen" meehelpen, maar ze moeten niet. Ik ben degene die vor kinderen heeft gekozen. Daar komt nu eenmaal extra huishouden achter weg.

 3. Mijn oudste twee zijn 4 en 6. Ik verwacht wel dat ze meehelpen, niet zo zeer met dingen van die lijst, maar wat voor ons werkt.

  Ze moeten hun eigen speelgoed opruimen. Soms is de kamer zo ontploft (niet alleen met speelgoed) dan vraag ik of ze spullen zien die ergens anders horen en dan helpen ze met opruimen. Ze hebben twee weken terug zelf hun kamers opgeruimd. Was hoognodig. Stofzuigen wilden ze dan ook graag zelf doen.

  Verder verwacht ik dat ze zelf hun was in de manden doen en uitsorteren. Ik heb drie wasmanden met een etiket erop en dan weten ze in welke mand het moet.

  Ik wil dat ze zelf hun jassen en sjaal etc opruimen. Ik heb er nu speciaal een kinderkapstok voor gemaakt en dat werkt goed. Uit school moeten ze zelf hun tasjes legen en in de vaatwasser doen.

  Alle afwas die ze hebben/ maken wil ik dat ze naar de keuken brengen.

  Verder verwacht ik niet zoveel van ze. Ze zijn best wel zelfstandig. Middelste helpt me echt heel graag mee met alles

  • Ja toch? Ik zie in mijn omgeving namelijk wel eens anders... Dan moeten die van mij namelijk veel doen ;)
   Als mijn man vaart (marine) en we met z'n vieren thuis zijn dan moeten ze ook meer doen, maar dat gaat op een of andere manier ook weer vanzelf.

 4. Ik vind aardappels schillen op 7 jarige leeftijd toch wel een beetje jong...
  Hier ruimen ze zelf zoveel mogelijk hun eigen rommel op (da's althans het plan, gebeurt niet helemaal altijd zo). De oudste drie doen hun eigen kamers geheel zelfstandig. Bij de jongsten doen we het vaak samen - zoals vandaag.
  Vaatwasser leegruimen is mijn eigen wakker-word-klusje.
  Ik heb elke dag een tafelbaas, die de tafel dekt en afruimt en tussendoor dingen pakt.
  Verder helpen de kinderen hier ook vaak achter op het boerenerf dus blijft het werk binnen toch meestal voor mij.

 5. mijn dochter inmiddels 26 en op zichzelf wonend hielp al vrij jong mee met allerlei klusjes, zelf haar kamer opruimen, haar kleren in de was doen , tafel dekken en afruimen e.d. toen ze een jaar of 17 was deed ze ook regelmatig de was en kookte ze af en toe. haar vriendinnen vonden dat maar niks die hoefden thuis niets te doen ook niet toen ze ouder werden, maar mijn dochter vond het heel normaal aangezien we maar zijn tweetjes waren en ik 30 uur in de week werk. toen ze het huis uitging was ze blij dat ze al veel dingen zelf kon, want haar vriendinnen vonden het maar wat lastig dat ze nu ineens alles zelf moesten doen , sommigen wisten niet eens hoe de oven of de wasmachine nu precies werkten.

 6. Leuk! Ik heb mijn kinderen net voorgelezen, 8 en 10, wat ze zouden kunnen doen in het huishouden.
  Mijn zoon, 8, werd niet zo blij. Mijn dochter werd steeds enthousiaster en wil graag simpele gerechten leren koken nu.
  Ze doen hier trouwens wel eea. Ze hebben hun eigen taakjes zoals hond uitlaten, tafel dekken, vuilnisbak binnen zetten, papier/plastic/glas wegbrengen.
  Ook moeten ze na het eten in elk geval hun eigen bord en beker opruimen.

  Sommige dingen op de kaart vind ik wat ver gaan zoals de badkamer en keuken schoonmaken voor een 10 jarige. Andere dingen kunnen ze idd best gaan doen.
  In elk geval iets om over na te denken met welke klusjes we hun taken kunnen uitbreiden.

 7. Onze drie dochters van 2-7 jaar doen idd. een groot deel van deze klussen m.u.v. prullenbakken legen en bed opmaken, al denk ik dat Maria bedoeld je dekbed of deken netjes maken. De oudste twee volgen ook Montessori onderwijs.
  Vreemd genoeg vroeg de oudste gisteren of ze onkruid mocht wieden, omdat ze het onkruid (muur) aan onze vogel wilde geven. Onze peuter ruimt dagelijks de boodschappen op die niet breekbaar zijn.
  En deurknoppen schoonmaken zijn hier favoriet.
  Afstoffen doen ze hier ook met die swiffer van jongs af aan. Alleen wanneer ze gaan soppen of ramen lappen uit eigen initiatief kost het me meer tijd het weer op orde te krijgen.

 8. Grappig die lijst! Ik heb wel eens ergens gelezen dat het heel goed is je kind al vroeg te leren helpen in het huishouden. Zo leren ze dat niet alles zo maar komt aanwaaien. Al hou ik het wel heel beperkt bij onze kleine, want die ik nog niet eens 2 jaar! Die komt niet verder dan de was in en uit de wasmachine doen en de spagettistokjes over de vloer gooien in de keuken. Hahaha!

 9. Handig lijstje! Ik vind dat de kinderen best mogen helpen in huis met kleine klusjes. Bij ons is het de gewoonte om voor het eten al het speelgoed op te ruimen. Vaak mogen ze daarna nog kort een filmpje kijken terwijl ik kook. Je eigen kleren in de was doen vind ik ook belangrijk om vroeg mee te beginnen. Die stapel vieze kleding in de badkamer blijft anders maar groeien. Nu we een kinderkapstok hebben, leren we ze ook bij binnenkomst eerst schoenen en jas netjes op te ruimen. En de rugzak van school legen. Dit zijn mijn basiseisen, de rest is (nu nog) voor de gezelligheid. Samen de was ophangen of opvouwen, beetje vegen, tafel dekken... ik kan me voorstellen dat wanneer je kinderen puber zijn, je hier heel wat meer moeite voor moet doen. Een orthopedagoog zei eens tegen me dat je deze routine al bij een kind van 2 jaar moet beginnen. Dan houden ze het het langst vol! ;-)

 10. Hier is het heel simpel : noch mijn pubers (2 stuks), noch mijn twintigers (ook 2 stuks) helpen mee. Eén van de pubers kookt graag, en laat dan meteen een bende achter.
  Maar ik ben ermee bezig hoor jaaah! M'n jongste van 6 helpt mee opruimen, poetsen, kleren in de wasmand. Ik raad iedereen een nakomertje aan, echt haha.
  Serieus nu. De oudsten deden dat ook allemaal flink toen ze kleuter, lagere schoolleeftijden hadden. Maar eens puber (en ze zijn dan nog niet eens zoooo erg was dat gedaan. En ik geef het toe : op dat vlak ben ik een echte vod : ik bespaarde me de moeite om er tegenin te gaan. Ik vrees dat de jongste er wel aan zal moeten geloven, eens die pubert. Maar dat is er dan maar eentje, destijds waren ze met 4.

 11. Dochter van vier en half doet ook klusjes in huis.
  Zelf vuile kleren in de wasmand doen.
  Uit school zelf haar tas leegmaken en bakje en schoolbeker op het aanrecht zetten.
  Eigen kamer opruimen.
  Na het eten bord en beker op het aanrecht zetten.
  Maar ook samen klusjes doen vindt ze leuk.
  Mee helpen met de was ophangen of dweilen.

 12. Tafel dekken en helpen afruimen. En eigen kamer opruimen zijn vaste klussen. Ook doet ze wel eens een boodschapje alleen. Dat vind ik echt knap!
  Aardappels schillen lukt haar echt nig niet. Vandaag geprobeerd met een appel en dan niet alles maar een stukje. Hmm meer laten oefenen want dat lukte dus echt niet....

 13. Als ik die lijst ga volgen krijg ik het makkelijk in huis! Ik heb er in verschillende leeftijdsgroepen 1 dus dat zijn behoorlijk wat dingen die ik mijn kinderen kan laten doen.
  Nee even zonder gekheid: er zitten dingen bij die ik echt niet toevertrouw aan kinderen van die leeftijd. De badkamer schoonmaken bijv. vind ik zelf een behoorlijk bewerkelijker klus.
  dat laat ik echt de kinderen niet doen. Als ze een jaar of 10 zijn kunnen ze best de wastafel uitsoppen, maar de douchecabine is een heel ander verhaal.
  Hier in huis hoeven ze niet vreselijk veel te doen. In de badkamer staan wasmanden, daar moeten ze hun was indoen. Helaas ligt het er meestal voor.
  Uit school moeten ze hun tas zelf leegmaken en opruimen. En nog meer van die logische dingen zoals speelgoed/ kamer opruimen.
  Na de broodmaaltijd roep ik altijd BBB en dan weet zelfs de jongste al wat dat betekent: Bord, Beker en Bestek.

  Allemaal een goed nieuwjaar!!!

 14. kleuter van 4 sopt hier de wastafel met een sponsje.
  Vindt hij fantastisch om te doen en ik heb elke ochtend een schone wastafel
  Ik zie 'm de badkamer dus wel doen op zijn tiende ;-)

 15. Oh ja verder doet onze 4-jarige:
  - zelf zijn kleren pakken / uitzoeken (en aantrekken)
  - Katten eten geven
  - Banaan snijden voor in het ontbijt
  - Zelf zijn speelgoed opruimen
  - Zelf pyjama wegleggen / was in wasmand doen ed
  - Bij ongelukjes op / voor de wc: zelf opruimen en zelf verschoning pakken.

  Verder helpt hij veel:
  - tafeldekken
  - vaatwasser leeghalen
  - was vouwen
  - Klene klusjes (dingen dragen, wegleggen, uitzoeken enz)

 16. Leuk stukje, (spelenderwijs) helpen kan heel leuk zijn. Ook onder de twee kan het een beetje :-) Blokjes "opruimen" en terug in de doos doen. Jas in de gang leggen. De hond een koekje geven. Luier in de emmer leggen. Was uit de mand in de droger stoppen (heel langzaam en met een duwtje in de rug, haha). Oja, de vaatwasser helpt ze uitruimen, dan geeft ze alles aan. Nadat ik de messen al heb weggelegd hoor ;-)

 17. Zo leerde ik dat op (Montessori) school ook. Heerlijk als je leert het zelf te doen, te vragen aan leeftijdsgenoten en andere hulp aan te bieden. Zo gaat dit binnenkort ook bij onze kinderen.

 18. heel leuk dat deze lijst werd opgemaakt , jammer dat deze totaal onverantwoord is , de linea ONDER TOEZICHT VAN OUDERS hoort hier bij te staan , want deze morgen stond men 11 jarige dochter na het lezen van dit blad een poging te doen om de gras maaier in hang te krijgen !!! , wat als er iets fout liep ? wie is er schuldig ? wij als ouder of de makers van deze pagina ? want niet elk kind heeft de mentale capaciteiten om zelfstandig te werken , net als mijn dochter zijn er duizenden kinderen die onder CLB toezicht zitten omdat ze achterstand hebben , dus deze klusjes pagina heeft op vele vlakken fouten , is hoe ik er over denk. MVG een bezorgde ouder

  • De lijst is van Maria Monterssori, de vrouw achter het Montessori onderwijs. Uiteraard moet je altijd goed naar je eigen kind kijken. Ieder kind is weer anders.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>