Huishouden doen: 10 fijne tips!

huishouden doen

Het huishouden doen is iets waar je niet omheen kunt.

Ik ben mijn tante Marietje erg dankbaar.

Want dankzij haar leer ik veel op het gebied van het huishouden doen.

Dankzij haar maak ik nu maandelijks het filter uit de afzuigkap schoon. Iets wat vroeger niet eens bij me opkwam.

Het huishouden doen: 10 praktische en fijne tips!

 1. Onze katten verharen heel erg. En de kinderen zitten steeds onder de kattenharen, die er in de was ook niet uitgaan. Je kunt die weghalen door met een plastic huishoudhandschoen!
 2. Werk in een cirkel in de keuken, en begin náást het fornuis. Het fornuis is namelijk meestal het viest. Doe die het laatst, zodat je geen viezigheid van het fornuis verspreid.
 3. Een stuk citroen in je vuilnisbak helpt tegen vieze geurtjes.
 4. Heb je een droogtrommel en een openhaard of houtkachel? Verzamel dan het stof uit de deur van de droogtrommel en gebruik dat om het vuur aan te krijgen! Werkt geweldig!
 5. Time eens hoeveel tijd je aan een huishoudelijke klus kwijt ben. Vaak blijkt het huishouden doen erg mee te vallen. En weten dat iets maar 10 minuten duurt, maakt het makkelijker om  het te doen!
 6. Bedek de bovenkanten van je keukenkastjes met kranten. Nu hoef je voortaan niet meer te boenen om ze schoon te maken! Je vervangt gewoon even de kranten. Pas wel op dat je niet aan het lezen komt! Lees ook Bovenkant keukenkastjes schoonmaken.
 7. Maak een Gevonden Voorwerpen Doos of Mand. Als je eens iets vindt, gooi je het daar in. Als iemand dan iets kwijt is, weet hij waar hij als eerst moet kijken! Het huishouden doen is vaak ook een kwestie van dingen stroomlijnen en slim aanpakken.
 8. Je kunt je huishoudelijke taken natuurlijk met je volle aandacht doen, en ze gebruiken om te mediteren en mindfullness te oefenen. Maar je kunt ondertussen natuurlijk ook een interessante podcast luisteren. Dat laatste doe ik het liefst. Zo sla ik twee vliegen in 1 klap bij het huishouden doen. Ik doe het huishouden en leer iets nieuws.
 9. Kies een stoffer en blik met een rubberen randje! Zo krijg je niet dat irritante streepje stof, wat je niet op je blik krijgt!
 10. Doe je dekbedhoes in de bijbehorende kussenhoes. Dan hoef je je niet meer rot te zoeken naar de juiste combinatie bij het bed opmaken.

Lees nog meer opruimtips en over de kracht van een huishoudschema.

Tante Marietje is als mijn persoonlijke Huishoudcoach : )

Wat is jouw superhandige, tijdbesparende, dat-ik-daar-zelf-nou-niet-opkwam tip?

Similar Posts

23 Comments

 1. Ik heb helaas niet echt huishoudelijke tips, ik doe altijd maar wat, als het maar schoon is, haha!

  Wat een goede tip om een citroen in de vuilnisbak te doen, wij hebben vaak last van geurtjes en die krijg ik nooit helemaal weg, ik ga de tip uitproberen, bedankt!

 2. ik heb altijd water onderin de koelkast staan en dat opruimen is een vervelend en tijdrovend klusje, toch maar eens op internet gekeken wat de oorzaak is en hoe je dat simpel oplost, blijkt dat er een dooiwatergaatje achterin je koelkast zit wat je regelmatig schoon moet maken met een oorwatje bijvoorbeeld, als je dat regelmatig doet voorkom je dat je vaak je koelkast moet droogmaken en het kost je amper een minuut om te doen , dus een potje met oorwatjes in het keukenkastje en voila weer een tijdrovend klusje minder.

  1. Oh ja, dat had ik bij onze oude koelkast ook! Deze heeft dat probleem gelukkig (nog) niet. Onze oude koelkast prikte ik met zo’n lange sateprikker schoon.

 3. Ik werk volgens schema. Hoef ik niet na te denken,mwanneer iets moet, of wanneer ik dat voor het laatst heb gedaan. Ik neem twee uur of anderhalf uur en dan het laatste half uur is voor de extra dingen.
  Extra is ramen zemen, onkruid weghalen uit tuin, glasgordijnen wassen, auto schoon, kastjes uitmesten. Regelmaat bespaart tijd. Met discipline, minder tijd kwijt. Tijdens het schoonmaken de radio aan,
  Bovenstaand is het meest ideale. Ik heb eeen spreadsheetje met kleuren ingelijst in de woonkamer.
  Huishouden is een repeterend iets, net zoals sporten, naar de kapper enz. Je moet daar niet over nadenken, maar gewoon doen,

  1. Goed punt Opnieuwbegonnen. Als je er teveel over gaat nadenken heb je geen zin meer meestal. Dat heb ik ook bij het hardlopen. Inderdaad gewoon doen.

   Een schema of vast ritme werkt drempelverlagend.

 4. Kalkrandje rond je kraan (van bijv. het fonteintje)? Leg er wc papier omheen, maak dat nat met (schoonmaak)azijn en druk het natte papier goed op het kalkrandje. Na een paar uur kun je met een oude tandenborstel het vuil er heel makkelijk verwijderen. Bij hardnekkig vuil, een paar keer achter elkaar herhalen.

  1. Ik raad het af om kalkranden bij kranen schoon te maken met azijn. Zeker bij inweken kunnen je kranen lelijk verkleuren! (En nu gaan er vast reacties komen dat mensen dat al jaren doen, dan hebben die geluk gehad.) Een reiniger op basis van citroenzuur is milder en werkt ook prima. Werd zelfs aangeraden bij onze nieuwe kranen.

 5. Ligt allemaal voor de hand die tips, niks bijzonders.

  Ook die laatste tip heb je weinig aan bij meerdere dekbedhoezen raakt je wasmachine sneller in onbalans als je dat in je kussensloop propt, dus niet doen.

 6. Kalkrandjes rond kranen kun je ook met putzstein weghalen. Een beetje putz met je vinger onder het doekje en even goed inpoetsen, wegspoelen en klaar. Ook onder in de wasbak het randje om de afvoer krijg je er prima mee weg. Kalk-zeep tegels in de douche, schoon met een spons met putz eraan. Rvs wasbakken, glimmend schoon met een spons met putz.

 7. Goeie tips!! Ik las laatst om met een microvezeldoekje te dweilen en een klein emmertje sop. Uitgeprobeerd en werkt ook goed en snel!

 8. Ik heb een mand voor eenzame sokken, heel handig; alleen snap ik niet dat dat sommige sokken altijd eenzaam blijven!
  Verder heb ik veel huishoudbijbels, erg inspirerend . Zo gebruik ik veel azijn en zuiveringszout om schoon te maken. En natuurlijk citroen. Vind het ook leuk om aan mensen tips te geven als het ter sprake komt. Zoals laatst de “citroen in de oven” tip van Huisvlijt!

 9. Ik heb al 42 1/2 een eigen huishouding en heb me nog bijna nooit aan een schema kunnen houden! Jarenlang op vrijdag een hulp gehad! Dat was het enige schema waaraan ik me houden kon ;-)

 10. Oh nee ik heb geen tips, ik vind mezelf ook een slechte huisvrouw, ik heb ook geen schema’s.
  Wel “doe”ik gewoon een aantal zaken iedere dag/regelmatig natuurlijk ….stofzuigen weilen en wc’s ……

 11. Onderin elke vuilnisbak de bijpassende zakken leggen, zodat je die niet elke keer hoeft te zoeken of ergens anders moet gaan pakken

 12. De citroen gaan we zeker een keer proberen, helaas hebben we nog altijd wel heel veel afval voor 2 personen en deze willen we dringend verminderen. Mazzel is wel als wij een zak vuil hebben dat wij het naar een gezamelijke container onder de grond moeten brengen :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.