Reacties

Lagere energierekening met niet-open-plan wonen — 12 reacties

 1. Wij wonen denk ik semi-open plan. (bestaat dat?).
  Geen open keuken, maar die zit in een klein gebouwtje tussen het huis en de garage in. Iedereen komt via de kleine keuken binnen. Al hebben we aan de andere kant van het huis ook een halletje en een voordeur. Hoewel dit huis minder goed geïsoleerd is dan in de stad en we ook niet meer kunnen meeliften op de warmte van de buren zijn onze stookkosten ook gedaald in de afgelopen drie jaar.

 2. Toen wij 12 jaar geleden in ons nieuwbouwhuis kwamen wonen hebben wij bewust gekozen voor alles apart gesloten. Het is inderdaad handig, je hebt minder last van elkaar. Als ik b.v bezoek heb, kan de rest van het gezin gewoon zijn gang gaan in de keuken. En ik vind een woonkeuken gewoon gezellig. Maar soms als ik aan het koken ben, lijkt het me ook gezellig om toch wat mee te krijgen uit de woonkamer....! Dus ik weet niet of ik het zo weer zou doen. Groetjes,

  • Leuk om te lezen Barbara! Je bent inderdaad wel meer afgesloten van de rest van het gezin als je kookt. Maar de kookgeuren dus ook. Dat vind ik wel weer een voordeel.

 3. In mijn nieuwbouw appartement van 60 m2 heb ik al binnen een week 3 deuren verwijderd. 1 deur die naar de woonkamer liep, een andere naar mijn slaapkamer en nog een zware en dikke schuifwand naar een zijkamer. Al die deuren nemen ook ruimte in en ik hou niet van dichte deuren en ook niet van deuren die altij open staat, die moeten van mij er dan uit en worden opgeborgen in de berging. Alleen de deur naar het toilet zit er nog en de meterkast deur en nog een deur met een stadsverwarmingsunit. Ik heb een heel goed geïsoleerd huis van bijna 5 jaar jong en ik woon ook nog opeen bovenste etage op een hoek op het zuiden aan de ene kant en westen aan de andere kant met alleen maar veel grote ramen dus als het bij mijn buren al donker in huis wordt heb ik nog natuurlijk licht. Ik krijg ook meer zon en dat scheelt ook dat ik de verwarming nauwelijks hoef aan te doen.
  Het is dat ik een koukleum ben dat in de winter steevast de verwarming 7 uur 's-avonds op 21 graden gaat tot een uur voordat ik ga slapen. Dan gaat de wekker van mijn mobieltje af en zo vergeet ik dan niet om de verwarming uit te draaien wat voorheen nog wel eens gebeurde. Ik hou van open ruimtes met 1 groot vertrek van b.v. 100m2 waarin je met een rail systeem aan het plafond bevestigd een stuk of 8 lichtgewicht schuifwanden in diverse mooie printen alle kanten op kan schuiven ook diagonaal zodat je precies die ruimte kan creëren die je nodig hebt aan afmeting. Een soort metrolijnen netwerk met rails, kris/kras zodat je alle kanten op kan.
  Alleen het toilet, douche en keuken zijn op een vaste plaats vanwege de nuts aansluitingen en rioleringen, de rest is variabel. Ik zie het al helemaal voor me.

 4. Eenmalig een column van mij en dat plaats ik hier.
  Amsterdam, 5 mei 2014

  Vrijheid
  We vieren vandaag vrijheid ter herinnering en herdenking dat Nederland werd bevrijd op 5 mei 1945 van een 5 jaar durende bezetting.
  Er is geen oorlog meer en dit jaar zijn we 69 jaar vrij/gevrijwaard dat ons land bezet was en wij onderdrukt werden. We leven dus weer 69 jaar in vrijheid, maar hoe vrij voelen we ons eigenlijk en zijn we wel zo vrij als we zouden willen zijn.
  We zijn vrij in die zin dat we uit huis kunnen gaan zonder overhoop geschoten te worden zoals dat in een oorlog niet ondenkbeeldig is. Echter... hoe vaak lees je dat mensen die uit huis gaan, ergens naar toe gaan en weer op weg naar huis vanuit het niets door volslagen onbekende idioten zwaar worden mishandeld; oudere kwetsbare mensen worden belaagd, bedreigd, mishandeld zelfs als zij in een scootmobiel zitten en dus geen kant op kunnen laat staan zich kunnen verdedigen.
  Wat is dan vrijheid als je niet meer veilig over straat kan lopen omdat er zoveel zwaar gestoorden dag en nacht rondlopen die zomaar lukraak kunnen toeslaan. En dit is nog maar 1 voorbeeld.
  Ook in andere opzichten zijn we niet vrij: de politiek met al haar bezuinigingsmaatregelen dat ten koste gaat van onze veiligheid, banen en inkomens die wegvallen en het tegelijkertijd verhogen van huren, treinkaartjes, ons voedsel in de supermarkten door o.m. de zelfde prijs te hanteren maar de inhoud flink te verminderen wat we meestal niet in de gaten hebben.
  Zo houden we minder geld over en kunnen we niet meer die dingen doen die we anders wèl zouden kunnen doen en dit is ook nog maar 1 voorbeeld van de vele andere voorbeelden waarin we gekort worden, zichtbaar en onzichtbaar.
  De vele regeltjes die dit land hanteert voor de meest simpele zaken beknot ons in ons gevoel van vrijheid.
  https://www.bouwendnederland.nl/nieuws/66496/startersleningen-verstikt-door-regeldrang
  om dit als voorbeeld aan te halen.
  Vanaf je geboorte tot aan je dood wordt je geleefd, gemanipuleerd, opvoedkundig gecommandeerd door o.a. ouders/opvoeders; we worden geleefd door regels en wetten, vaak onzinnige wetten of verouderde wetten, van de overheid in wat we wel en niet moeten doen en o wee als een klein dingetje niet helemaal klopt, dan pakken ze je behalve de uitgeslepen ervaren crimineel met een dienst van vele jaren.
  Al met al: op 5 mei onze vrijheid vieren is niets meer of minder dan vieren dat ons land niet meer in oorlog is. Deze vrijheid vieren op 5 mei zie ik toch anders. We zijn weliswaar vrij van oorlog maar echte vrijheid hebben we niet, we zijn altijd wel ergens aan gebonden al dan niet door onszelf opgelegd maar echte vrijheid zit alleen in onze geest. In onze geest kunnen we vliegen zonder vleugels, kijken zonder ogen, horen zonder oren, lopen zonder benen, praten zonder woorden. we kunnen alles want de geest is vrij en is daardoor zonder enige beperking tot alles in staat. Dàt is pas vrijheid!
  Rita, 5 mei 2014.

 5. Ik heb wel wat grotere kamers, maar ook heel veel gewoon apart, met een deur. En dat vind ik eigenlijk wel prima. Wat je zegt: het scheelt met de energie, maar ook in comfort én je hoeft niet altijd alles tiptop in orde te hebben. Nu doe ik gewoon de deur dicht naar ruimtes die nog niet helemaal je-van-het zijn. Geeft ook een hoop rust ;-)

  • Oh ja, daar had ik nog niet eens aan gedacht! Bij niet-open-plan wonen heb je het voordeel dat je de deur kunt dicht doen en weg is de rommel!

 6. Wij wonen in een apartement van 75 m3. De keuken en woonkamer zijn 1 geheel wel met een verlaging. Zo moet je naar de kamers 6 treden op om in de keuken, slaapkamers enz te komen. Maar het zijn kleine ruimtes dus wua en energieverbruik zitten wij heerlijk :)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder