Dubbel glas in bestaande kozijnen: een voordelige optie

Dubbel glas in bestaande kozijnenToen we besloten dat dubbel glas een goede aanschaf zou zijn, dacht ik in eerste instantie dat we dit het beste meteen maar konden combineren met kunststof kozijnen. Maar in de reacties op mijn post over kunststof kozijnen schreef Anke dat zij simpelweg dubbel glas in bestaande kozijnen lieten plaatsen in hun bestaande kozijnen. Dat was eenvoudig, en bovenal een stuk minder duur. Zie ook mijn post Offerte dubbel glas!

Ik vond dat een erg goed idee van Anke, en dus lieten we onze kozijnen eerst goed bekijken door een kennis met verstand van zaken. Ze bleken in uitstekende conditie! Daarom besloten we om het idee van kunststof kozijnen los te laten, want zoals ze in het Engels zeggen:

'If it ain't broke, don't fix it.'

En onze kozijnen zijn dus duidelijk niet 'broke'.  Op zoek naar informatie over dubbel glas in bestaande kozijnen ging er een wereld voor me open. Wist je bijvoorbeeld dat er zelfs 'triple glas' bestaat tegenwoordig? In deze post vind je informatie over de verschillende soorten dubbel glas, en wat dubbel glas nou eigenlijk voor je huis doet.

Voordelen van dubbel glas

Dubbel glas in je woning heeft een heleboel voordelen. Ik vind het bijna genant dat wij een dikke acht jaar woonden met enkel glas... Op Milieucentraal schrijven ze zelfs:

'Enkel glas is niet meer van deze tijd.'

Hieronder een overzicht van de voordelen van dubbel glas.

 • Geen tocht
 • Geen beslagen ramen
 • Kou en hitte blijven beter buiten
 • Lagere energierekening: Volgens Milieucentraal geeft enkel glas vervangen door HR++ glas een rendement dat vergelijkbaar is met een rente van 6 procent op een spaarrekening.
 • Minder geluiden van buiten hoorbaar
 • Omdat je minder energie verbruikt ben je milieuvriendelijk bezig.

De belangrijkste termen in Glasland

Ik raakte al snel een beetje in de war van de vele termen en benamingen voor glas. Daarom leek het me handig om ze voor je op een rijtje te zetten. Een soort woordenboekje voor Glasland als het ware : ) N.B. Een belangrijke term in Glasland is HR. HR staat voor 'hoog rendement'. Oké, daar gaan we!

Enkel glas

Enkel glas is één glasplaat. Dat hebben wij nu dus. Helaas.

Dubbel glas/ isolatie glas/ thermopane glas

Dubbel glas is simpelweg wat de naam al zegt: twee lagen glas. Een andere naam voor dubbel glas is isolatieglas. De ruimte tussen de twee glasplaten is gevuld met lucht.

isolatie glas
Dubbel glas. De ruimte tussen de glasplaten is gevuld met lucht.

HR+ glas en HR++ glas

HR glas is dubbel glas, maar dan met een speciale coating: een superdun metalen laagje. Die coating werkt als een extra isolerende laag. Bovendien zit er in de ruimte tussen de twee glasplaten (spouw genoemd) een zogenoemd edelgas. Op de site inkoopglas leggen ze uit dat het verschil tussen HR+ en HR++ de spouwruimte mogelijkheden zijn. Met spouwruimte wordt de ruimte tussen de twee glasplaten bedoeld. Die kan bij HR++ groter zijn dan bij HR+ glas.

hr plus glas
HR Glas: Het glas heeft een coating en de ruimte tussen de glasplaten is gevuld met een edelgas

Triple glas/ HR+++ glas

Triple glas heeft 3 isolatielagen en wordt ook wel HR+++ glas, drievoudig glas of driedubbel glas genoemd. Op onderstaande foto zie je een voorbeeld van triple glas:

Triple glas

Wat is nou de beste optie voor dubbel glas

HR++ is het populairst. Volgens inkoopglas heeft Triple glas oftewel HR+++ glas vooral zin als je huis al super energiezuinig is. Anders kun je beter voor HR++ kiezen. Gemiddeld verdien je de investering in HR++ glas terug in ongeveer 7 jaar. HR++ glas heeft de meest optimale prijs-kwaliteitverhouding.

Wat betekende dit voor ons?

Aangezien ons huis verder helemaal niet zo supergoed geïsoleerd is, kozen we niet voor HR+++ glas. Het beste leek mij HR++ glas.

Filmpje dubbel glas plaatsen in bestaande kozijnen

In onderstaand filmpje wordt in 3 minuten gedemonstreerd hoe je dubbel glas in bestaande kozijnen kunt zetten.

Samenvattend: dubbel glas in bestaande kozijnen

Om met Milieucentraal te spreken: 'Enkel glas is niet meer van deze tijd.' Heb je nog enkel glas in je huis? Dan is het verstandig om dit te vervangen met HR++ glas. Dat kost geld, maar je 'verdient' dit als het ware terug door een lagere energierekening. Je kunt het vergelijken met geld op een spaarrekening, alleen is daar de rente hartstikke laag. Investeer je in HR++ glas dan is je rendement veel hoger: 6% om precies te zijn, volgens Milieucentraal tenminste.

Soms zijn je kozijnen ook aan vervanging toe en dan kun je twee vliegen in één klap slaan: nieuwe kozijnen en dubbel glas. Maar als je kozijnen nog goed zijn, kun je ook kiezen voor dubbel glas in bestaande kozijnen. Dat is wat wij deden.

Lees ook mijn post over Gas water licht berekenen!

Wat voor type glas heb jij? Enkel, dubbel, HR++ of zelfs HR+++?

Vergelijkbare berichten

24 reacties

 1. Kun je ook geen subsidie aanvragen? Iedereen wordt toch geacht goed te isoleren en te investeren in huis. Maar schijnt dan weer per gemeente verschillend te zijn.

 2. Nee dus de subsidie voor particulieren is uitgeput...
  https://www.dubbelglas-subsidie. nl/eeh/

  Alleen nog beschikbaar voor Verenigingen van Eigenaren. Gaat heel vaak zo wij kochten 4 jaar geleden een hybride auto (geen wegenbelasting) en 3 maanden later werd deze afgeschaft.

 3. Wat een goed idee zeg. Ik zou er eerlijk gezegd niet eens over na hebben gedacht dat je ook gewoon dubbel glas in bestaande kozijnen kunt laten plaatsen (terwijl dat natuurlijk eigenlijk heel logisch is). Ik heb eigenlijk geen idee wat ik precies voor glas heb. Dubbel glas, maar iets met HR enzo, geen idee...

  1. Dat is het fijne aan Blogland vind ik altijd: je leert en hoort nog eens wat. Ik ben bezoeker Anke erg dankbaar voor haar informatie.

 4. hier zat het er al in, kunstof kozijnen en dubbelglas, dus tja,
  ik had een makkie .
  OT de goudvink zat hier in de buurt ja, maar ik had het diertje nog nooit gezien

  1. Wat superleuk dat er zo'n Goudvink bij jou in de buurt was zeg. Nou hoop ik dat ik er hier in de Achterhoek ook een keer eentje zie.

 5. Goedemorgen!

  Ja... ik zou het best wel willen...
  Ik heb al enkele ramen laten verbeteren, maar er valt nog wel wat te doen. Huis van 1900... dus dan weet je het wel.

  Ik ga er maar eens achtereen....

  Groetjes van Marlou

  .

 6. We hebben alleen op onze eigen slaapkamer nog enkel glas. We twijfelen of we dit moeten vervangen want we slapen altijd met de ramen open...
  Voor een latere verkoop zou het wel beter zijn als overal dubbel glas in zit natuurlijk.

 7. Mijn kozijnen zijn van hardhout. In 1984 deed men daar niet moeilijk over. Gaan dus niet af en was dus geen discussie. Kunststof vind ik erg duur. Het bespaart schilderen, maar dat duurt wel erg lang eer je dat er uit haalt. Daarbij moet je opletten dat te goedkoop kunststof kan verouderen door zonlicht. Het is te hopen dat dat niet meer verkocht wordt, maar of dat echt zo is weet ik niet. Beter dan HR++ voegt bij mij bitter weinig toe. M'n huidige glas heeft wel zo'n apart glad laagje en dat zorgt ervoor dat ik nog maar 1x per jaar m'n ramen lap. Vuil hecht er minder aan.

 8. Ik heb nog een ander soort glas waardoor alle kozijnen vervangen moesten worden. We hebben geluidwerend glas, dat is bijna tweemaal zo dik als HR glas. Gelukkig was de gemeente verplicht om dit bij ons aan te brengen (toename geluidsoverlast door verkeer). Die hebben dan ook in onze (koop)woning nieuwe kozijnen met glas geplaatst.

  1. Wat goed dat er geluidwerend glas is als je in een lawaaiige omgeving woont Sjoerd. Ik kan me voorstellen dat dit dan wel heel prettig is. Fijn dat dit via de gemeente ging. Hier op het platteland heb ik van geluidsoverlast dan weer geen last. Wel soms van stankoverlast, maar dat hoort er bij.

 9. Onlangs het dubbel glas in mijn woning laten vervangen. Deels was dit nog enkel glas. Deels dubbel glas uit 1977. 1 Raam was al lek wat de noodzaak iets groter maakte. De kozijnen waren nog in goede staat waarin ik HR++ glas heb laten plaatsen. Merk nu al dat 't behaaglijk aanvoelt in huis. En de offerte viel me allesbehalve mee.

 10. Bedankt voor het noemen van de voordelen van dubbel glas. Ik heb veel last van tocht in mijn keuken en wil daar graag wat aan doen. Ook hoop ik daardoor wat te kunnen besparen op mijn energierekening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.