Bed opmaken voor beginners: dit moet er op!

bed opmaken

Een bed opmaken is een hele klus vind ik. Zeker een tweepersoonsbed met tweepersoons matras, en tweepersoons dekbed. Een eenpersoonsbed opmaken is relatief makkelijker. Maar dat zul je altijd zien: ik heb dus alles tweepersoons op het moment. (Ik heb ook een tijdje twee eenpersoons matrassen gehad van het merk Emma!)

Elke woensdagmiddag ben ik het haasje, want dat is de dag dat ik ons bed verschoon. Ik troost mezelf altijd met de gedachte hoe fijn het is om op woensdagavond tussen vers gewassen lakens te schuiven. Ook al is het eigenlijk een hoes. Maar dat klinkt niet zo fijn.

Deze post gaat over bedden opmaken. Hoe doe je dat het beste, en het makkelijkst?

Voordat je begint: kies voor je dekbed wassen, zodat je echt een heerlijk fris bed hebt.

Bed opmaken: wat moet er eigenlijk op?

Ken je het programma Chateau Meiland? Dat is een superleuk programma over de familie Meiland die een oud kasteel in Frankrijk heeft opgeknapt, en nu de kamers verhuurt als chambre d’hôtes. Nu denk je misschien: ‘Wat heeft dat in vredesnaam te maken met bedden opmaken te maken?!’ maar er is een verband!

Want elke keer als ze nieuwe gasten hebben, moeten ze de bedden verschonen. En dat blijkt een grote, dagelijkse inspanning.  En in 1 aflevering constateert dochter Maxime verontwaardigd dat een bed niet goed is opgemaakt: er zit alleen maar een hoeslaken om het matras. Niets eronder! Alleen een hoeslaken over een matras is inderdaad niet zo fris. Onder een hoeslaken hoort namelijk een molton die het matras beschermt.

Hieronder een overzicht van het bedtextiel dat je nodig hebt voor bed opmaken:

 1. Over het matras: een molton. Een molton is eigenlijk simpelweg een katoenen of polyester laken dat ‘geruwd’ is, oftewel gemoltonneerd. Doordat een molton geruwde stof is, kan het flink veel vocht opnemen. Op die manier beschermt een molton je matras. Vandaar dat hij belangrijk is als eerste laag op je matras.
 2. Vervolgens een gewoon hoeslaken.
 3. Daarna volgt een dekbedhoes over het dekbed. Heb je geen dekbed? Dan is de volgende laag een laken en daarna een deken.
 4. Twee kussenhoezen per kussen: voor kussens geldt hetzelfde als voor matrassen. Je hebt twee lagen nodig. De bovenste laag wissel je wekelijks, de onderste laag wanneer je denkt dat het nodig is.

Dekbedden versus dekens

Als kind had ik nog gewoon dekens op mijn bed. Toen dekbedden steeds gewoner werden, vond mijn moeder het in eerste instantie zonde van haar prima dekens. Maar op een gegeven moment hadden we toch allemaal een dekbed.

Hoewel het niet makkelijk is om een dekbedhoes om een dekbed te doen, vind ik persoonlijk dat het bed daarna wel netter blijft dan met een deken. Je kunt kiezen voor donzen dekbedden, synthetische dekbedden en wollen dekbedden. Goedkoop donzen dekbedden kopen kan onder andere bij de Hema en Action, net als synthetische en wollen dekbedden.

Op de site van De Consumentenbond staat een artikel met aandachtspunten waarop je kunt letten als je een dekbed koopt.

Hoeslakens versus een gewoon laken

Hoeslakens zijn makkelijker om om een matras te doen dan een gewoon laken. Maar, er zijn veel mensen die toch liever een laken om hun matras doen omdat ze dat netter en strakker vinden. In onderstaand filmpje zie je heel mooi hoe je zogenoemde ‘hospital corners’ maakt met een laken om een matras. Sowieso is het een interessant filmpje omdat je ziet hoe je een bad afhaalt én weer opmaakt. Het is weliswaar een ziekenhuisbed, maar de aanpak is ook thuis handig.

Bed opmaken in de zorg met hospital corners!

Zelf gebruik ik hoeslakens, omdat ik dat makkelijker vind. Maar ik moet toegeven dat een laken er strakker kan uitzien.

Bed opmaken: mijn routine

‘s ochtends afhalen

Als ik op woensdagochtend opsta, denk ik meestal eerst: ‘Getver, vandaag moet ik de bedden verschonen…’ Maar dan verman ik mij, en gooi het dekbed van me af. Ik sta op en trek meteen alle beddengoed van het bed. Te weten de kussenhoezen van onze twee kussens, het hoeslaken en als laatste de dekbedhoes van het dekbed. De molton laat ik zitten. Het dekbed hing ik altijd uit het raam te luchten, tot een buurvrouw opmerkte dat het dak niet bepaald schoon is… Sindsdien hang ik het dekbed over onze slaapkamerdeur te luchten. Met het beddengoed in mijn armen stommel ik naar beneden, en leg in het een wasmand.

‘s middags weer opmaken

‘s Middags rond een uur of half drie ga ik het bed opmaken. Ik laat ruim wat tijd tussen afhalen en opmaken omdat ik het bed de kans wil geven om te luchten. Ik pak uit de kast een schoon hoeslaken, een dekbedhoes en als het even kan de bijpassende kussenhoezen. Allereerst doe ik het hoeslaken om het matras. Daarna begin het stomste werkje: de dekbedhoes om het dekbed manoeuvreren. Als ik geluk heb zit de hoes nog binnenstebuiten. In dat geval doe ik mijn armen in de hoes, en pak de buitenste hoeken beet. Vervolgens schud ik de hoes als het ware over het dekbed heen.

Als ik pech heb zit de hoes al goed, en dan heb ik geen zin om dat ding eerst weer helemaal binnenstebuiten te keren. In dat geval leg ik het dekbed keurig op het bed. Ik pak de hoes en ga met mijn arm naar binnen tot het uiteinde. Vervolgens ga ik mijn rug naar het dekbed staan, trek één voor één de uiteinden in de hoes.

Was er niet zo’n makkelijke methode voor je bed opmaken?

Wie al langer leest op Huisvlijt zal zich misschien herinneren dat ik ooit een post schreef over een slimme life hack waarmee je veel makkelijker een dekbedhoes om een dekbed kan doen. Dat was de Burrito methode. Op tv leek de truc geweldig, maar in het dagelijks leven vond ik hem uiteindelijk toch te ingewikkeld. Vooruit, hieronder nog een keer een filmpje van deze methode:

How To Put on a Duvet Cover from LINEN CHEST on Vimeo.

Bed opmaken baby

Een bed opmaken voor een baby is vrij makkelijk, omdat zo’n babybedje maar klein is. Je hoeft er dus niet hele einden omheen te lopen om alles recht te trekken. Wel zijn er strenge veiligheidsregels. Hieronder de regels zoals De Consumentenbond ze geeft:

 • Je moet het bed kort opmaken voor een baby. Dat wil zeggen dat de bovenkant van het lakentje ergens halverwege het matras uitkomt. De bedoeling hiervan is voorkomen dat een baby onder het lakentje belandt. De baby moet met de voetjes bijna bij het uiteinde uitkomen. Dan heb je het bed goed kort opgemaakt.
 • Er mag niet meer dan een vingerbreedte tussen het matras en het frame van het babybed zitten.
 • Kinderen onder de twee mogen niet onder een dekbed slapen.
 • Het matras moet zo hard zijn dat als de baby op de buik zou dragen, het mondje vrij blijft. Dus dat de baby niet in het matras kan wegzakken.

Bed opmaken: samenvattend

Om een bed op te maken heb je nodig: een molton, een hoeslaken, een dekbed + dekbedhoes of een laken en een deken. De molton gaat als eerste om je matras, daarna het hoeslaken. Zelf verschoon ik 1 keer per week het bed, en was het beddengoed dan op 60 graden. Bij 60 graden wordt namelijk alle huismijt gedood.

Geef je bed altijd wel even de kans om te luchten voordat je het weer opmaakt.

Zie ook mijn tips voor je dekbed opmaken! en het antwoord op de vraag: Hoe vaak bed verschonen?

Hoe vaak maak jij jouw bed op? En wat heb jij om je matras zitten?

Similar Posts

29 Comments

 1. Waarschijnlijk ben ik één van de weinige mensen die dit doet, maar ik heb het volgende van mijn moeder overgenomen: Ik slaap onder een dekbed, maar tussen mij en het dekbed zit nog een laken. Ik vind dat echt heerlijk. In de zomer slaap ik alleen onder het laken én het voelt gewoon lekker ofzo…Ik weet ook wel dat het zo niet hoort, dat je bij een dekbed geen laken meer gebruikt, maar ik doe dat dus wel. In de winter komt er trouwens nog minstens één gehaakte deken bovenop dat dekbed. Of twee. Soms ook drie;).

  1. Heerlijk hè een laken onder je dekbed! Trek eigenlijk nooit het dekbed helemaal over me heen, Vind een laker lekkerder! Hoef je ook het dekbed minder vaak te verschonen!

 2. Ik heb hetzelfde als jij op mijn bed liggen. Alleen wel alles eenpersoons op ons tweepersoonsbed. Dat slaapt voor ons allebei toch een stuk lekkerder!

  Afgelopen weekend had mijn vriend trouwens spontaan het bed opgemaakt. Ik liep ‘s avonds voor het douchen de trap op en verzuchtte dat ik dat nog moest doen, en toen… verrassing!

 3. Hier elke zondag en ik heb er ook zo een hekel aan, alhoewel we het tegenwoordig samen doen en dan zit dat dekbed zo in de hoes. Ik heb in het ziekenhuis gewerkt en kan ook een bed opmaken ala ziekenhuis protocol, maar zo strak gaat het thuis nooit :)

 4. Heb mijzelf gedeprogrammeerd; ik vind het nu heerlijk om mijn bed te verschonen. En gebruik de Burito-methode, wat met een winterdekbed ietwat moeilijker gaat, maar ach…ik hoef niet te hannessen met twee punten dekbed.

  Ik vouw nog net geen zwaantje van een gastdoekje erbij.

 5. hier hetzelfde wat erop ligt en hier word het 1 keer per week verschoond door manlief en dat is altijd op zondag, voor mij is dat te zwaar om te doen dus doet hij het lekker ;)
  smorgens klap ik alles open en dan het raam lekker open zodat het kan luchen en smiddags maak ik het op

 6. Dit artikel had ik eerder moeten lezen! Nu ben ik er eindelijk achter hoe je je bed goed opmaakt, maar dat heeft tijd gekost. Mama kwam een keer binnen, waarom je maar één hoes om je kussen? ;)

 7. wat word ik altijd blij van fris beddengoed. ik heb alleen 1 probleem: mijn “matraslaken” blijft niet strak om het matras heen gespannen. Zodra ik er een avondje op heb geslapen zitten er allemaal kreukels in. bloed irritant.

 8. Oei, dan heb ik mijn bed mijn hele leven verkeerd opgemaakt. Dat van die dubbele kussenhoes wist ik niet (komt misschien ook omdat mijn kussen al voorzien is van een extra hoes).

 9. ‘s Morgens inderdaad afhalen en ‘s avonds weer opmaken, zodat het de hele dag kan ‘luchten’. Minstens 1 keer per week wordt het bed hier verschoond. De extra kussenhoes gaat ook gewoon wekelijks mee door de wasmachine.

 10. Hier op zondag (wasmachine draait nu). Sinds ik in een appartement woon, mis ik mijn trap bij het opmaken van het bed. Ik ging altijd met het dekbed schudden boven aan de trap. Dan kreeg ik ‘m heel makkelijk in de hoes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.