Dekbed opmaken? Zo wordt het makkelijker!

Dekbed opmaken

Je dekbed opmaken.

Dat is een hele klus!

Zeker als je een lits jumeaux dekbed hebt. Het is niet eenvoudig om een dekbed goed in een dekbedhoes te krijgen.

In 2014 vertelde ik in onderstaande blogpost over mijn dekbed opmaken methode. Ik heb deze post opgepoetst en vernieuwd. Alle informatie is vernieuwd en up-to-date!

Dekbed opmaken

Iedere woensdag verschoon ik de bedden, en werk ik dus met man en macht om de wasberg te bedwingen. Want zes dekhoezen en hoeslakens passen niet in één keer in de wasmachine, en dus draait op woensdag de wasmachine al gauw drie keer… Het bed verschonen en het bed opmaken zijn flinke klussen.

Om te bezuinigen op energie, en milieu, heb ik overwogen om ze maar één keer in de twee weken te wassen, en ze na één week gewoon om te draaien. Dan heb je toch ook weer een beetje een frisse deken?! Maar het zit er zo in gestampt om elke week te verschonen, dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen.

Bovendien vind ik niets zo heerlijk als onder een helemaal fris, en schoon dekbed kruipen. Dat is mijn beloning voor het bed en dekbed opmaken! Soms, als ik de bedden van de kinderen weer opmaak, dan voel ik me wel eens een beetje zielig en vraag me af: ‘Beseffen ze wel hoe fijn het is dat ik ze elke week zo’n heerlijk schoon bedje bezorg?’
Maar dan dringt het tot me door: Ik ben degene die zo’n fris bed heel fijn vind, de kinderen maakt het eigenlijk weinig uit. Feitelijk doe ik hun bedden dus voor mezelf.’

1. Dekbed opmaken: de binnenstebuiten methode

En elke week vraag ik mij af: hoe zouden anderen hun dekbed opmaken?

Zelf gebruik ik deze methode:

 1. Ik doe de dekbedhoes, oftewel ‘krang’ zoals ze hier in de Achterhoek zeggen.
 2. Ik ga er met mijn handen in, en zoek de linker en rechterpunt.
 3. Dan pak ik het dekbed en laat de hoes er als het ware overheen vallen!

2. Dekbed opmaken: Leg-de-hoes-op-het-bed methode

De andere methode is de hoes op het bed leggen, de punten van het dekbed pakken, en die dan in de hoes schuiven. Deze methode vind ik aanzienlijk lastiger.

3. De Burritomethode

Soms kom je van die handigheidjes tegen waarvan je denkt: ‘Waarom heb ik daar nooit eerder over gehoord!’ Zoals de Burrito-methode voor je dekbed opmaken. Zo word je bed opmaken veel makkelijker.

 1. Zorg dat je dekbedhoes binnenste buiten is voor je bed opmaken.
 2. Leg hem op het bed neer, met de opening het verst van je af. Dus als je vanaf het voeteneinde opmaakt moet de opening aan het hoofdeinde zijn.
 3. Leg nu je dekbed boven op je dekbedhoes.
 4. Maak de punten van het dekbed vast aan de dekbedhoes. Bijvoorbeeld met een veiligheidsspeld.
 5.  Nu ga je je dekbed+dekbedhoes oprollen. Net zoals een Burrito!
 6. Is je dekbed helemaal opgerold? Dan trek je nu het dekbed als het ware over zichzelf heen. Zie ook video.
 7. Er is een wonder gebeurd! Je dekbed zit keurig in de hoes! Je dekbed opmaken was nog nooit zo makkelijk ; )

Burritomethode demonstratie!

In onderstaande video wordt je bed opmaken met de burritomethode gedemonstreerd.

Ik heb deze methode van je dekbed opmaken natuurlijk getest. En ik leerde al snel dat het heel belangrijk is dat de opening van de dekbedhoes niet aan het begin zit als je begint te rollen. Want dan kun je de dekbedhoes niet binnenste buiten keren, over het dekbed heen. Ook is het belangrijk dat het dekbed niet veel kleiner is dan de dekbedhoes…

Maar afgezien daarvan vind ik dit een geweldige methode!

 4: Vervang je lits jumaux dekbed door 2 eenpersoonsdekbedden

Tsja ik geef het toe, dit is een drastische aanpak om je dekbed opmaken makkelijker te maken, maar soms moet je een probleem bij de wortel aanpakken. En één van de redenenen dat een dekbed opmaken zo’n klus is, is de grootte van je dekbed. Hoe groter het dekbed, hoe lastiger het bed opmaken. Een grondige, maar heel effectieve oplossing is daarom gewoon twee eenpersoons dekbekhoezen kopen. Ineens is het je bed verschonen veel makkelijker.

5. Doe je dekbed opmaken voortaan met z’n tweeën

Ik sta altijd in mijn eentje te zweten als ik ons bed sta te verschonen. Maar zeker bij tweepersoons hoezen, is het handig om dit samen met je partner of iemand anders te doen. Weigert je partner te helpen? Dan dreig je gewoon met methode 4.

Wil je echt een fris bed? Lees dan alles over je Dekbed wassen en Hoe vaak bed verschonen?

Je kunt deze taak ook goed opnemen in je huishoudschema.

Lees ook mijn post met 6 handige hacks voor je dekbed opbergen.

Welke methode gebruik jij voor dekbed opmaken?

Similar Posts

61 Comments

 1. Een snelle methoede voor dekbedhoezen komt altijd van pas. De video zal ik opzoeken op Youtube, omdat tablets van Apple, deze link niet ondersteunen, wel wanneer je de embedded link zou gebruiken.

  Ik doe het liefst een dekbed vanaf de binnenkant van de dekbedhoes. Toch levert deze methorde op dat de zijkanten soms niet direcht plat zijn, maar het is tijdsbesparend.

  1. Is dat wat, vreemd. Ik heb inmiddels al meerdere gezien op YouTube en ik ga het de volgende keer proberen, gewoon om te zien hoe het gaat.

 2. En hoe krijg je dan uiteindelijk die veiligheidsspelden er weer uit? ;)

  Ik doe altijd de hoes binnenstebuiten, dan pak ik de punten van het dekbed vast en laat de hoes langzaam over het dekbed heen glijden. Werkt ook heel gemakkelijk. En inderdaad voor het tweepersoonsdeken de Lieve man Methode ;)

  1. De veiligheidsspelden laat je gewoon zitten totdat je de hoes er weer af haalt. Ze heten niet voor niets veiligheidsspelden. Je kunt ze rustig laten zitten. Maar op zich is het niet persé nodig om de hoest ‘vast’ te zetten.
   Jouw methode gebruik ik ook altijd.

  1. Nee hoor, een rits is niet nodig. Dat hebben toevallig de mensen in het eerste filmpje. Je kunt het dekbed vastmaken met veiligheidsspelden, maar zelfs dat is niet echt nodig.

 3. Dat ziet er heel eenvoudig uit. Dat ga ik zeker eens proberen. Maar die veiligheidsspeld zit er dan dus nog wel in. Ik weet niet of ik dat zo fijn vind. :-(
  Ons bed maak ik altijd samen met manlief op, of dochterlief. Deze methode is alleen ook niet heel makkelijk denk ik.

  1. Ik heb het geprobeerd! En het gaat echt heel makkelijk. Ik heb geen veiligheidsspelden gebruikt. Zonder gaat prima.
   Toen ik mijn dekbed uitgerold had bleek hij wel op zijn kop op bed te liggen, dus moesten we hem even omdraaien. Toen even glad schudden en instoppen.
   Ik denk dat ik het voortaan zo doe.

 4. Ik doe hetzelfde als Daantje maar dan zonder “Lieve Man”. Hij wil het niet doen. En ik zet knijpers vast op de punten. Maar ik heb er zo’n hekel aan omdat het zo groot is, dus ik heb er nog een laken onder zodat ik niet zo vaak de hoes hoef te vervangen.

  1. Als manlief niet helpt doe ik het ook met knijpers. Dan moet je wel heel wat keren rond het bed, maar het gaat wel.

 5. Ik kreeg een foutmelding bij het bekijken van het filmpje, maar wat ik altijd doe: dekbedovertrek binnenstebuiten, handen in beide hoeken van de kant die uiteindelijk bovenaan komt te liggen. Vervolgens pak ik twee hoeken van het dekbedovertrek, ga ik op het bed staan (anders komt het dekbed op de grond) en schud ik wat heen en weer. Dan valt de hoes zo over het dekbed heen. Als hij er helemaal overheen is, laat ik het dekbed vallen en ligt het al bijna op z’n plek.

  1. Ik heb er nu een ander filmpje in gezet, dat het wel doet!

   De methode die jij gebruikt, hanteer ik ook altijd. Maar bij de burritomethode hoef je dus niet te schudden. Het vraagt veel minder kracht.

  2. Ik laat het mijn man altijd doen, omdat ik er echt niet goed kan..ondanks alle trucjes die er voor staan

 6. ha Nicole,
  Ik vind het inderdaad een “pokke-klus”
  Elke week weer…
  Maar misschien gaat het beter met de nieuwe methode.

  groetjes!

 7. Nou, je kinderen waarderen het echt wel, die van mij zeiden ook altijd dan slaap je weer in een fris bed.
  De Burritomethode heb ik wel geprobeert, maar liep op niets uit, maar heb ook geen rits in mijn hoeslaken.
  De binnenstebuiten methode gebruik ik wel. Hans

 8. haha wat een handig idee het oprollen van je hoes en dekbed. Maar na het zien van het filmpje denk ik dat het binnenste buitenkeren van je hoes, de punten van je dekbed pakken en de boel weer terugslaan de snelste methode is. Daar komt bij dat ik allergisch ben voor dekbedden die niet goed in de puntjes zitten. Dus dan is dit waarschijnlijk altijd de beste manier (voor mij haha)

 9. ja een schoon bedje dat is zoooooo lekker, ik ga de burrito methode eens proberen, gewoon omdat het kan

 10. Ik gebruik jouw methode, maar voeg af en toe wat knijpers toe om ervoor te zorgen dat het ding niet gelijk weer naar beneden zakt en ik bovenaan met zo’n lege ruimte blijf zitten. Schreef er zelfs ooit een blog over, maar bedenk nu dat die al ruim een jaar in mijn concepten staat:).
  Omdat ik mijn bed héél vaak verschoon, overweeg ik wel serieus om over te stappen op twee keer een eenpersoonsdekbed. Scheelt toch een hoop tijd en vooral irritatie.

 11. Nou heb het filmpje gezien en uitgetest maar dat is toch niets voor mij en ik doe weer wat ik normaal ook doet en dat is de eerste. Heb hier ook geen hulp bij nodig en gaat mij veel beter af.

 12. je vergeet 1 tip: laat manlief het doen, die heeft langere armen…dat is de truc die hier al jaaaaren werkt, maar ik beloof je, als ik het een keer moet doen, da ga ik burrito

 13. Ik vind de burrito methode erg omslachtig voor een groot dekbed en een hoes met een kleine opening. Ik steek het dekbed helemaal tot de punten in de hoes, pak hoes en dekbed vast aan de bovenkant en schud dan het dekbed helemaal in de hoes. Duurt ongeveer ” minuten.

 14. Wij gebruiken de 1e methode. Al doet mijn man het zware werk met ons tweepersoonsdekbed. De bedden van de kinderen die ik op dezelfde manier. Van huis uit mee gekregen. Ideaal!

 15. Die Burrito methode is heel handig. Ik heb het een paar keer zo gedaan maar inmiddels ben ik toch weer overgestapt op methode 1. Wij hebben twee eenpersoonsdekbedden dus dat gaat best goed. Overigens denk ik dat je kinderen een keer per week een schoon bedje echt wel waarderen, hoor. Ik vond als kind een schoon bed ook al heerlijk. Ze zeggen het misschien gewoon niet, maar ze vinden het vast fijn. En later… als ze op zichzelf wonen en merken hoeveel werk het is, zullen ze vast aan je denken. ;-)

 16. Wij doen de hoes inderdaad ook krang (lekker woord wel) en trekken hem dan over het dekbed heen. Wij hebben een lits jumeaux dekbed, dus ik kan het niet alleen en doen het altijd samen.

 17. De binnenste buiten regel doe ik ook altijd! Snap nooit dat anderen het niet doen, haha. Die burrito methode klinkt ook wel handig, maar vind hem nog wel ingewikkeld klinken..

 18. Ik pas ook de eerste methode toe.
  Ik vind die best gemakkelijk. Mijn ex zag ik weleens zelf mee de hoes in kruipen. Dat bezorgde wel grappige taferelen maar handig leek het me niet.

 19. Geweldige blog dit wat een tips daar wordt je blij van. We doen het nu hier zo soort spookje spelen. De hoes over je heen laten vallen terwijl je het dekbed in je handen hebt
  Maar ik ga de burrito act eens proberen

 20. De tweede methode gebruik ik altijd. Ik leg het dekbedhoes open op bed en de punten van de deken schuif ik in de hoes. Dan schud ik even en klaar :)
  Met de verzwaringsdeken is dit aanzienlijk lastiger.

 21. Ik vind die Burrito-methode helemaal niets (sorry). Veel te omslachtig. Mijn eigen oplossing is: 2 eenpersoonsdekbedden en dan de 1.50 meter breed variant. Heerlijk trouwens, nooit meer dat getrek van de ander aan het dekbed. Methodes 1 en 2 gebruik ik door elkaar heen. Wat makkelijker uitkomt (of afhankelijk van hoe de dekbedden uit de droger komen, hahaha).

 22. Hahah hem weg doen is een goeie ja, ik heb ook zo’n grote. Ik doe hem altijd binnenste buiten, pak dan de puntjes en pak dan de puntjes van mijn dekbed en dan wapperen en dan klaaarr

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.