Dekbedden luchten uit raam

dekbedden luchten uit raam

Ik houd van dekbedden luchten.

Dat vind ik frisser!

Het nut van dekbedden luchten uit raam

Als het aan de kinderen ligt, worden hun dekbedden nooit gelucht. Maar soms ruik ik mijn kans! En dan komt ons inpandige balkon goed van pas. Gebroederlijk hangen ze naast elkaar te luchten. Wel zo fris. Eventuele schimmels en huismijt houden namelijk niet van licht en frisse lucht. Ook kan eventueel vocht en zweet zo verdampen.

Dekbedden luchten versus dekbedden wassen

Dekbedden luchten is een effectieve manier zijn om ze fris te houden. Door je dekbed uit het raam te hangen, kan de wind helpen bij het verwijderen van geurtjes en het verwijderen van stof en vuil.

Dit kan vooral nuttig zijn als je last hebt van allergieën, omdat het de kans op allergenen vermindert.

Je dekbed wassen is grondiger. Zeker als je op 60 graden wast doodt een wasbeurt bacteriën en mijten doden die zich hebben verzameld in je dekbed.. Bovendien zorgt het wassen ervoor dat je dekbed er weer als nieuw uitziet en ruikt.

Conclusie

Uiteindelijk komt het neer op je persoonlijke voorkeur en de conditie van je dekbed. Als het niet vies is en alleen een opfrisbeurt nodig heeft, kan laten luchten een goede optie zijn.

Maar als het echt vuil is of je wilt het grondig reinigen, is wassen de beste keuze.

Zie ook mijn post over je dekbed wassen.

Hoe vaak lucht jij de dekbedden?

Vergelijkbare berichten

10 reacties

 1. Toen wij nog in Nederland woondde luchtte ik de dekbedden minimaal 1x per week en soms vker. Hier maar 2 of 3 keer perjaar, want de slaaplamer ligt aan de straatkant en de straat is zeer stoffig dus de dekbedden zouden alleen maar meer stof vangen. De keren dat ik wel de dekbedden lucht gebeurt het in de tuin waar we daan eerst een balk tussen 2 trappen moeten plaatsen zodat ik iets heb om het dekbed erover heen te hangen. Best wel veel werk dus daarom minder luchten

  1. Ik kan me voorstellen dat dekbedden luchten aan een stoffige straatkant het doel een beetje voorbij schiet. En dat het meer werk is, maakt het ook minder makkelijk natuurlijk. Dat merk ik ook al. Vroeger hing ik het dekbed uit het raam, maar nu we op zolder slapen moet ik ook meer moeite doen.

 2. Ik heb een gruwelijke hekel aan dekbedden en dekbed hoezen. Het eruit halen gaat nog wel maar dan weer erin terugstoppen...nee, niet aan mij besteed. Ik gebruik als 'deken' een opengeritste dikke kwaliteitsslaapzak, waar dan een flanellen laken onder gaat en een laken met mooie print er bovenop zodat de slaapzak in het midden zit. Een slaapzak is makkelijker uit te slaan en ook makkelijker te wassen in mijn machine van 7 kilo. Alleen die slaapzak en verder niks past er dan in. Ook de onder en bovenlakens en laken waar ik op lig zijn eenvoudig te verwisselen. Ik ben gelukkig van die hoezen af.

  1. Ik ben ook geen fan van een dekbed in een hoes doen. Het is een behoorlijke klus! Maar eenmaal er in vind ik een dekbed wel heerlijk liggen. Maar een slaapzak is natuurlijk ook een goede oplossing.

 3. Wij hebben wollen dekens gekocht ( zooooo lekker) en deze 'moet' je een keer per maand afstofzuigen. Ik hang ze 1x per maand buiten en daarna haal ik de stofzuiger er over.

 4. 'Soms ruik je je kans' schrijf je, hihi, moet ik me daar wat bij voorstellen?
  Ha, grapje, maar wel een leuke uitspraak in dit geval...
  Onze dekbedden gaan maar heel soms even naar buiten, maar de kamer wordt echt dagelijks gelucht en als het bed verschoond wordt, dan hangt het dekbed de hele dag voor het open raam...
  Ik wens je een heerlijke avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 5. Ik doe dat zeer vaak en dan vraag ik me af of wij nu zo vies zijn, of al die mensen waarbij je nooit niet eens een raam open ziet staan.... O.o

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.