Get out of jail free

Get out of jail free

Het is denk ik één van de bekendste kaarten van Monopoly: de Get out of jail free kaart. In het Nederlands bekend als Verlaat de gevangenis zonder betalen. In het spel betekent de kaart dat je zonder vervelende gevolgen, per direct, uit de Monopoly-gevangenis mag.

Get out of jail free in het dagelijks leven

Maar de kaart heeft nog een ander betekenis! En die is van toepassing is op het dagelijks leven. De kaart is een metafoor dat je iets niet hoeft te doen, zonder dat daar vervelend over wordt gedaan. Bijvoorbeeld: je moet naar een feestje, maar ziet daar als een berg tegenop. Je piekert, en worstelt met jezelf. Eigenlijk wil je echt niet, maar ja, kun je het maken om niet te gaan? Je denkt van niet. In zo’n geval brengt een Get out of free jail kaart uitkomst. Een Get out of jail free kaart is dus iets wat je moet kríjgen. Het is als het ware een cadeautje van een ander die zegt:

‘Joh, geen probleem! Ik snap heel goed dat je niet daar dat feestje wilt. Dan spreken wij gewoon een andere keer samen af.’

En dat je ook echt merkt dat het inderdaad geen punt is.

Zelf ben ik heel kwistig met het geven van Get out of jail kaarten, want ik weet hoe fijn het is om ze te krijgen ; )

Ik weet nu dan ook al wat ik ga vragen voor mijn verjaardag: Get out of jail free kaarten.

Zie ook Ik moet nog even kijken of ik kan.

Wat vind jij van de alternatieve betekenis van de Get out of jail free kaart?

Similar Posts

13 Comments

 1. Wij zijn jaren geleden gestopt met het hebben van dergelijke verplichtingen. We leiden ons eigen leven. Bezoek is aardig, maar het moet geen moeten zijn.

 2. Die betekenis kende ik niet. Best handig, want sommige verplichtingen kunnen erg belastend zijn. Vanmiddag sprak ik met een wandelvriendin, die zich verplicht voelde om koffie te trakteren voor haar verjaardag. Met een groep hakt dat er financieel behoorlijk in. Zo’n kaart biedt uitkomst.

 3. Het grappig is dat juist als je weet dat mensen bereid zijn je zo’n kaart te geven , het meestal niet nodig is. Oftewel, naar een verjaardagsfeestje o.i.d. zou geen verplichting moeten zijn.
  Zo hebben mijn kinderen een doorlopende kaart voor feestdagen als kerstmis en vader-moederdag. Toch doen ze heel vaak wel iets met die dagen voor ons.

 4. ik vind dat alles moet kunnen even goeie vrienden… je moet natuurlijk niet een half uur voordat het eten klaar is zeggen we komen niet:-) maar zelfs dan… ik heb liever dat je niet komt, als tegen je zin iets doet :-)

 5. Daarom vier ik al jaren mijn verjaardag niet meer.. als je wilt mag je langskomen. Hoeft niet eens op die dag. Maar je bent altijd welkom. Maar niet omdat het moet.

  Love As alwyas
  Di Mario

 6. Ik doe het zonder kaartjes, sinds een tijdje. Ik ben van het motto ‘nee is ook een antwoord’ en de laatste tijd zeg ik dat steeds vaker. Is de leeftijd, denk ik.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.