6 Ruimtebesparende tips in je slaapkamer

ruimtebesparende tips slaapkamerAls het om slaapkamers gaat, ben ik een groot voorstander van minimalisme en ruimtebesparende tips.

Om te kunnen slapen heb je voor mijn gevoel een rustige omgeving nodig, met zo min mogelijk prikkels.

Onfortuinlijk dus, dat mijn smaak meer neigt naar wat positieve mensen ook wel boho chic noemen, en minder welwillende mensen omschrijven als een bij elkaar geraapt zootje. Toch is onze slaapkamer redelijk minimalistisch dankzij het feit dat het een zolderkamer is.

Met andere woorden: ik kan er eigenlijk niets mee door de schuine wanden. Het is een noodgedwongen minimalistische slaapkamer als ik heel eerlijk ben.

Stel nou dat je een vrij kleine slaapkamer hebt zoals wij, en de ruimte optimaal wilt benutten. Dan vind je hieronder een aantal handige ruimtebesparende trucs die je kunt gebruiken in je slaapkamer.

Ruimtebesparende tips slaapkamer

 1. Een saaie truc, maar wel erg waar: zet gewoon niet meer dan nodig is in je slaapkamer! Hoe minder zooi en spullen, hoe meer ruimte.
 2. Veel mensen hebben een kledingkast in hun slaapkamer. Maar als je een kleine slaapkamer hebt, dan kan zo’n kledingkast vervelend veel plek innemen. In zo’n geval zou je kunnen kijken of je je kleding ergens anders kunt opbergen in plaats van in je slaapkamer. Zo heb ik mijn kleding twee verdiepingen lager in een kast in mijn kantoortje. Een andere optie is om in plaats van een kledingkast te kiezen voor een kledingrek.
 3. Heb je toch echt een kledingkast op je slaapkamer nodig? Denk dan eens aan schuifdeurkasten. Op die manier heb je namelijk geen ruimte nodig voor openslaande deuren. Een schuifdeurkast is superefficiënt. En als je er ook nog eentje neemt met een spiegeldeur, dan creëer je ook nog eens de illusie van ruimte! Kijk maar: Screen Shot 2019 09 11 at 12.01.55 1Mijn schoonvader heeft in zijn hele huis schuifdeurkasten, en zelfs de deuren naar de keuken en het toilet zijn schuifdeuren. Bij de wc vind ik dat overigens helemaal niet fijn, want het is een heel dun schuifdeurtje dat iedereen zo kan openrukken voor mijn gevoel. Ik zit daar niet rustig kan ik je vertellen!
 4. Kies een boxspring met ruimte onderin! Er zijn boxsprings te koop met opbergruimte. Ideaal. Je bed heeft de ruimte toch nodig, en stiekem heb je daaronder dan bergruimte. Ik vind het heel slim. Hieronder een voorbeeld van een boxspring met opberglades: Screen Shot 2019 09 11 at 11.59.22
 5. Gebruik de ruimte achter het hoofdeinde van je bed als opbergruimte.
 6. Als de liefde nog pril is, en soms daarna ook nog, en je graag dichtbij elkaar ligt in bed zou je kunnen kiezen voor een twijfelaar. Die zijn kleiner dan gewone bedden, en je bespaar er daarom ruimte mee.

Kleding opbergen slaapkamer

Hoewel kleding opbergen meestal in een slaapkamer gebeurt heeft niet iedereen daar de ruimte voor helaas. Als je een piepkleine kamer hebt, of je hebt hele schuine wanden, dan is er vaak geen plek voor een kast.

Waar laat je dan je kleding?

Hieronder een aantal out of the box oplossingen voor je kleding opbergen in je slaapkamer.

Hang kleding aan je muur

Hang kleding aan je muren. Span bijvoorbeeld simpelweg een touw of waslijn aan de muur, en hang daaraan je kleding. Hieronder zie je hoe ik dat ooit deed:

kledingkast alternatief

Kies voor een kledingrek

Een kledingrek is doorgaans kleiner dan een kledingkast. Nadeel vind ik wel dat het al snel rommelig lijkt. Maar goed, het is op zich een goede manier van kleding opbergen in een slaapkamer. Hoewel onderstaand kledingrek echt leuk staat:

kleding opbergen slaapkamer

Zoals je ziet heeft bovenstaand kledingrek ook ruimte onderaan. Ik zou dus zeker een rek nemen dat deze optie heeft. Anders verlies je kostbare opbergruimte.

Koop een kledingladder!

Onderstaande kledingladder is waarschijnlijk niet genoeg voor alle kleding. Maar hij is wel heel geschikt om gebruikte kleding op te hangen, die je de volgende dag weer aan wilt:

kleding opbergen slaapkamer

Kleding opbergen onder je bed

Onder je bed schuilt kostbare bergruimte! Je kunt dit prima gebruiken om kleding op te bergen. Wel zou ik kiezen voor afsluitbare bakken, zodat de kleding niet stoffig wordt. Deze ruimtebesparende tip heeft als extra voordeel dat hij heel onzichtbaar is. Je spullen staan immers onder je bed.

kleding opbergen

Ruimtebesparende tips tot slot

Naar je slaapkamer ga je voor je rust. Daarom is het belangrijk dat het daar schoon en opgeruimd is. In deze post las je 6 tips om je ruimte maximaal te benutten, en je slaapkamer netjes te houden.

Leestips

Met dank aan Slaapkamerweb voor de mooie foto’s en inspiratie.

Hoeveel dingen staan er in jouw slaapkamer? Bij mij 4 meubels: bed, twee nachtkastjes en een kastje voor nachtponnen en dergelijke.

Similar Posts

63 Comments

 1. Mijn slaapkamer is ook zo rustig mogelijk, net als de rest van het huis overigens. Mijn slaapkamer is heel ruim, maar toch heb ik ‘m niet helemaal volgebouwd. En dichte kasten. Dat ziet er zo lekker opgeruimd uit.

 2. Aan de muur naast het bed heb ik een wandkastje laten maken, al het ondergoed, sokken pijama’s gaan erin. Gewoon een tweedeurs keukenkastje.
  Enorme ruimtebesparing en in het hele huis toepasbaar.
  Mooi kleurtje geven…

 3. Grappig, die links naar Slaapkamerweb. Ik heb daar namelijk mijn bed en kledingkast besteld vorig jaar. Echt topservice daar!

  Wij hebben een redelijk doorsnee slaapkamer. Een bed van 1,80 breed, schuifdeurkast, twee nachtkastjes en een ladekast. O, en twee houten keukenstoelen (Marktplaats-koopje) die ik geel heb geverfd om kleding op te leggen/hangen.

 4. Onze slaapkamer is afgelopen maanden vernieuwd. Ik wilde een schuifdeurkast maar dan laag als dressoir. Kon alleen op maat gemaakte en daardoor heel dure vinden bij de diverse meubelwinkels.
  Maar door de zoekopdracht kwamen er ook kantoorkasten in de advertenties voorbij. Nu staat er dus een mooie zwart stalen kast naast mijn bed, extra planken erbij en helemaal blij ermee.

 5. Ik heb het geluk dat ik mijn kledingkast in een andere kamer kan plaatsen, hierdoor een heerlijke rustige slaapkamer met enkel mijn bed en veel planten.

 6. Tof om te zien hoe je het kunt inrichten! Ik moet m’n slaapkamer echt weer eens gaan opruimen, er staat te veel troep in momenteel. Ik heb overigens wel schuifdeurkasten, heerlijk!

 7. bij ons staat er vrij weinig in de slaapkamer; bed, nachtkastjes, klein kastje en twee stoelen. kledingkast staat in een aparte kamer. Dat is het voordele van geen kinderen hebben;-)

 8. Laadje onder bed is zeker handig. Helaas is bij weinig ruimte. En we hebben bedkast om de bed. Eigenlijk is 1 geheel. Minder troep in de kamer is beter. We moet nog nodig opruimen. ER ligt wel dozen enz…. Dit is niet goed.

 9. oei, er staat heel veel in mijn / onze slaapkamer en rustig is die sowieso niet want iedereen moet erdoorheen om bij de badkamer te komen. Aan de ene korte muur een kastenwand met schuifdeuren, tegenover elkaar de deur naar de gang en de deur naar de badkamer. Wij hebben 3 stevige stellingkasten (100 meter/ 40 cm/ 180 hoog) naast elkaar gezet als “muur” tussen het looppad naar de badkamer en ons slaagedeelte. In het slaapdeel een 140 breed bed, 2 nachtkastjes, een dressoir, kledingkast, klein kastje, stoel, mijn bureau (boekenplanen boven het bureau)en het nachthok voor de hond. Er is zelfs nog een looppad om het bed heen

  1. Dat is inderdaad een drukbezette slaapkamer. Kun je daar wel rustig slapen? En moeten er veel mensen door je slaapkamer heen voor de badkamer? Dat lijkt me niet zo fijn…

  2. er zijn er 2 die in de keuken tandenpoetsen en de wc beneden gebruiken (zij hebben een slaapkamer beneden), maar voor de douche komen ze wel door onze kamer. Blijven er nog 3 over, naast onszelf. De andere 2 hebben een klein badkamertje op zolder. Meestal nergens last van, zijn er ook aan gewend. Het is momenteel ook iets voller dan voordat oudste dochter weer thuis kwam wonen (en ik mijn eigen ruimte op moest geven)

  3. en slapen met een deur open naar de gang (zoals wij altijd al deden) of met een katenwand/ roomdivider is niet veel verschil

 10. Ik woon nog thuis en heb een piepklein kamer met teveel spullen. Als ik op mezelf ga wonen dan neem ik een schuifdeurkast. We hebben er een paar in andere kamers.

 11. Mijn slaapkamer is niet die oase van rust die ik zou willen ;-) Gelukkig zit wel alles achter deurtjes, dus dat scheelt. Maar het is ook een beetje mezelf voor de gek houden…

 12. Ik probeer ook zo min mogelijk in mijn slaapkamer, maar dat is lastig, ik wil het opgeruimd hebben, dat bed met lades er onder is makkelijk, scheelt ook veel stof.

 13. Wij zijn destijds noodgedwongen verhuisd naar een woning die de helft zo klein is. We hebben gekozen voor een hoogslaper, zodat daaronder een kast kon voor opbergruimte. Je moet creatief zijn met de ruimte die je hebt.

  1. Ideaal! Als je een kamer hebt met hoog plafond heb je zoveel extra ruimte over, en daarbij ligt het ook best spannend, zo hoog! Alleen vervelend als je ‘s nachts veel naar de wc moet, maar aan jouw jonge snoetje te zien hoef jij dat nog niet ;-)
   Oh, en opmaken vind ik een crime met zo’n bed :-(

 14. schuifdeuren zijn ideaal, maar als toiletdeur zou ik het oom niks vinden. ik heb onze kasten in de slaapkamer va vloer tot plafond laten maken: dat oogt heel rustig ( en je hoeft niet boven op de kast te stoffen..

  1. Dat is dus de vraag Mitchel : ) Wie zegt dat feitelijk? Ik heb geen kast nodig, omdat ik mijn kleding in mijn kantoortje op de begane grond heb. Ik slaap op zolder.

 15. Een twijfelaar? Never! :) Wij zijn uiteindelijk overgegaan naar een boxspring van 2 bij 2 meter. Heerlijk! Ik houd van ruimte. Onze slaapkamer loopt via een kastenkamer (zonder deuren) over naar de badkamer (ook zonder deur). Ook dat is prettig. De kastenkamer hebben we gemaakt door aan beide zijkanten schuifdeuren van plafond tot vloer te laten plaatsen (en een kast interieur obviously). In onze slaapkamer staan twee ladekasten, twee nachtkastjes en sinds kort een prachtig kledingrek wat veel beter oogt dan de massieve fauteuil die we eerst hadden staan (en waar we onze gedragen kleding overheen drapeerden).

  1. Hang je je kleding nu over het kledingrek Rory? En staat dat dan niet ook slordig?

   Je bed lijkt me heerlijk breed. Daar kun je bijna in zwemmen stel ik me zo voor.

 16. Ik heb een kleine slaapkamer, maar dan hebben man en ik wel elk één, superdeluxe. Naast elkaar, dus bij snurken ontkom je alsnog niet aan de oordoppen, maar véél beter slapen zo :-) Zijn kamer is volgebouwd, hoewel efficiënt en netjes, met muziekapparatuur en mijn kamer heeft twee boekenkasten. Allebei een bureau kunnen we niet ontberen. Mijn bed is 1.40 m, zodat we er ‘s weekends samen in kunnen.
  Onder elk bed staat een stel onderbedboxen met beddengoed en eventueel winterkleding.
  Maar voor de kledingkast kun je haas een nieuwe blog beginnen: “Hoeveel kleding heb jij?”
  Mijn zus bv. heeft een zolder vol, de vrouw voor wie ik poets heeft een hele wandkast vol èn stapels op de vloer -dat zijn de extremen- en ik heb één relatief kleine kast. Zullen we een nieuwe blog beginnen hierover?

 17. Kijk, dit zijn tips waar ik ontzettend veel aan heb! Over een maandje ga ik verhuizen naar een andere kamer die net iets minder ruimte heeft. Ik moet dus alles goed zien in te delen!
  Liefs,
  Elles

 18. Even tellen…. Een boekenkast, een tvmeubel met tv (niet mijn keuze), een dressboy, een ladekast en een opbergbox waar de kat op slaapt. En oh! De hometrainer! Die staat ook in de slaapkamer. Gelukkig hebben we veel ruimte

 19. Mijn slaapkamer is niet erg ruim. Enkel de tv op een ladenkast, nachtkastje en natuurlijk mijn bed. Badruimte, een deurtje verwijderd. Wil ik heel gauw vervangen door een schuifdeur. Eigenlijk een mini-masterbedroom, met de kledingkast in een andere ruimte. Teveel drukte in mijn ruimtes hou ik niet van, maar belangrijk is dat ik tot rust kan komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.