Basisgarderobe dame: hoeveel kleding heb je écht nodig? Ik 7 items!
Last updated on August 26th, 2024 at 09:09 am
- Hoe maak je een basisgarderobe voor eindeloze outfit mogelijkheden?
- Wat is een basisgarderobe – capsulegarderobe?
- Basisgarderobe: Kwaliteit boven kwantiteit
- Identificeren van de basics
- Seizoensgebonden items
- Kleurenschema’s om uit te kiezen
- Accessoires
- Alle voordelen van een capsulegarderobe
- Nawoord basisgarderobe dame
- Hoeveel kleding heb je minimaal nodig?
- Basisgarderobe lijst op Etsy
- Leestips
Soms denk ik weleens: ‘Volgens mij zou ik eigenlijk genoeg hebben aan twee rokken, twee shirts en een vestje als basisgarderobe.’
Want als puntje bij paaltje komt, zijn het toch steeds dezelfde kledingstukken die ik aantrek.
Zoals mijn donkerblauwe Hema jersey rokjes, en mijn jersey Laura Ashley rok met kleine bloemetjes.
Eigenlijk zie ik er altijd ongeveer hetzelfde uit…
Van Tali kreeg ik onderstaand artikel over een capsulegarderobe maken.
Een tijdje terug schreef ik daar zelf ook al over, maar het is altijd leuk om andermans interpretatie van zo’n basisgarderobe te lezen.
Hoe maak je een basisgarderobe voor eindeloze outfit mogelijkheden?
Dat de mode-industrie constant in beweging is, blijkt uit de nieuwe trends en stijlen die ieder seizoen weer opduiken. En hoewel de mode cycli altijd veranderen, is er een concept dat steeds meer aan populariteit wint: de capsulegarderobe oftewel een basisgarderobe.
Wat is een basisgarderobe – capsulegarderobe?
Een basisgarderobe bestaat uit diverse kledingstukken die tijdloos zijn. Denk aan veelzijdige kledingstukken, die zeer makkelijk te combineren zijn met andere kledingstukken.
Het doel van een basisgarderobe is simpel: met een basisgarderobe toch een grote verscheidenheid aan outfits creëren.
Maar hoe maak je zo’n basisgarderobe?
Waar moet je allemaal aan denken?
In dit artikel gaan we onderzoeken hoe een capsulegarderobe gecreëerd kan worden en hoe dit tot eindeloze nieuwe mogelijkheden kan leiden.
Basisgarderobe: Kwaliteit boven kwantiteit
Velen van ons hebben enorm veel kledingstukken die we eigenlijk te weinig dragen. Bij een capsulegarderobe is het idee om te streven naar kwaliteit boven kwantiteit. Anders dan normaal, vul je de kledingkast met een kleine selectie van zorgvuldig kledingstukken. Het is hierbij essentieel om hoogwaardige stukken te kiezen die je meerdere keren kunt dragen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door kledingstukken te kiezen die makkelijk te combineren zijn met opvallende kledingstukken. Denk hierbij aan kledingstukken van duurzame materialen, zodat deze lang mee gaan.
Identificeren van de basics
Het is belangrijk om de basisstukken goed te identificeren, omdat deze de ruggengraat van de capsulegarderobe vormen. Deze kledingstukken kunnen bestaan uit goed zittende spijkerbroeken zoals een mom jeans, een blazer, mooie T-shirts en een zwarte jurk. Dit soort klassiekers vormen de basis voor een breed scala aan outfits, van casual tot formeel. Hieronder een voorbeeld van zo’n mom jeans:
Seizoensgebonden items
Ook seizoensgebonden items zijn belangrijk om te overwegen en mee te nemen in de basisgarderobe. Denk hierbij aan een lichte zomerjurk, een warme trui, of een jas die op verschillende manieren te dragen is. Het voordeel van seizoensgebonden items, is dat deze aan te passen zijn naar verschillende weersomstandigheden en gelegenheden. Of je nu naar een BBQ gaat in de zomer in een zomeroutfit, of een buitenactiviteit onderneemt in de winter. Dankzij seizoensgebonden items kun je alle kanten op. Zo ben je altijd voorzien van een uitgebreide garderobe om uit te kiezen.
Kleurenschema’s om uit te kiezen
Nog een belangrijk aspect van een capsulegarderobe is vanzelfsprekend. Een kleurenschema is essentieel, omdat je meer kanten op kunt met kleuren die goed bij elkaar passen. Kies voor neutrale kleuren, zoals wit, zwart, grijs, navy en beige.
Wanneer verschillende items een neutrale kleur hebben, kun je deze gemakkelijk combineren met accentkleuren. Bovendien kun je de neutrale kleuren ook makkelijk verbinden met elkaar. Het is voordelig om een samenhangend kleurenpalet te bedenken. Als je een uitgebreid kleurenpalet hebt, kun je eenvoudig mixen en matchen en krijg je meer outfit mogelijkheden met minder kledingstukken. Voor meer inspiratie, bekijk Pinterest en ontdek hoe andere mensen een capsulegarderobe samenstellen.
Accessoires
Natuurlijk kunnen ook de accessoires niet ontbreken in de basisgarderobe. Hiermee kun je namelijk eindeloze outfits samenstellen. Leuke accessoires zoals een sjaal, riem, gouden of zilveren sieraden en schoenen maken je outfit compleet. Accessoires helpen je om je looks te variëren en aan te passen aan verschillende gelegenheden. Er zijn enkele accessoires nodig om je outfit een upgrade te geven. Less is more, dat geldt vooral voor de accessoires.
Alle voordelen van een capsulegarderobe
Het grote voordeel van een capsulegarderobe, is dat je hierdoor bewuster kunt winkelen.
Als je meerder items hebt die je goed met elkaar kunt combineren, merk je dat je minder snel nieuwe kledingstukken hoeft te kopen. Zeker als ze ook nog eens van goede kwaliteit zijn en dus langer meegaan.
Bovendien zorgt de veelzijdigheid van een basisgarderobe ervoor dat je verschillende setjes kunt samenstellen. Maak gebruik van kleurenschema’s ,en draag laagjes om tot vernieuwende outfits te komen. Welk seizoen het ook is, met een capsulegarderobe kun je altijd modieus de deur uit.
Nawoord basisgarderobe dame
Dankjewel Tali voor je artikel. Vooral de gedachte dat een basisgarderobe duurzaam is, en leidt tot minder aankopen vind ik mooi. Sinds een tijdje kijk ik graag naar de video’s van kledinggoeroe Trinny Woodall. Zij hanteert als criterium bij nieuwe kleding:
Kan ik dit kledingstuk aan bij minstens 10 kledingstukken die ik al heb?
En als ze niet 10 toepassingen kan bedenken, dan koopt ze het niet.
Hoeveel kleding heb je minimaal nodig?
Nog weer even terug naar mijn idee dat ik eigenlijk genoeg zou hebben aan heel klein aantal kledingstukken. Hoeveel zouden dat er dan zijn?
- 1 Blauw Hema jersey rokje op knielengte
- 1 Tweedehands Laura Ashley rok van jersey met kleine bloemetjes
- 3 x Donkerblauw t-shirt van H&M.
- 2 x vestje van de Hema of C&A
Zo kom ik op 7 kledingstukken! En dan reken ik ondergoed en dergelijke even niet mee. In theorie zou ik volgens mij genoeg moeten hebben aan 7 kledingstukken. Maar dan moet ik wel heel regelmatig wassen. Zeven is dus wel heel minimalistisch denk ik.
Volgens Growthinkers heb je voor een basisgarderobe 37 kledingstukken nodig.
Aan accessoires doe ik eigenlijk niet. Ik heb geen riemen, hoeden, sjaaltjes etc.
Basisgarderobe lijst op Etsy
Op Etsy vind je diverse handige lijsten om een basisgarderobe samen te stellen. Helaas zijn ze niet gratis, maar ik wil er toch graag eentje laten zien, omdat ze handig kunnen zijn als je niet weet hoe je het moet aanpakken.
Leestips
Hoeveel dekbedovertrekken heb je nodig?
Hoeveel kledingstukken heb jij minimaal nodig?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
als ik iets zie wat ik echt graag zie koop ik dat gewoon
het is teveel , dat weet ik, maar…..
Een @->- voor U.
Wat een goede tips voor een goede indeling van de garderobe, waarbij deze niet te vol is.
Leuk om jouw basisgarderobe te zien. Ik heb best veel kleding, maar dat komt omdat ik niet steeds met een ‘lege’ trommel wil wassen. Als ik weinig kleding zou hebben, zou ik dat vaak moeten wassen. Ik was nu om de week mijn bovenkleding en heb dan alsnog niet eens halfvolle trommels.
Dat snap ik wel. Ik vind het ook altijd ‘zonde’ als de trommel niet goed vol is.
Nou, ik heb een representatieve baan, dus “verzorgd” en een beetje afwisselend, maar in de basis heb ik twee goede spijkerbroeken, heel donkerblauw en zwart, met mooie shirts voor zomer/winter (waar ik in de winter een shirt met lange mouwen onder draag, v d hema, onverslijtbaar). Als het heel warm is 2 zomerjurken. Het feit dat ik alles al jaren heb zegt genoeg.
In voorjaar/najaar wissel ik dat af met twee 3/4 broeken, zelfde kleur.
Wij lopen veel, dus ik heb 5 goede sneakers in de basiskleuren. Behoud van je voeten om die steeds af te wisselen.
Lijkt veel, maar is soort basis plus garderobe. Een goed shirt van katoen/ viscose is duur maar gaat jaren mee, er kan een hemdje onder, of een t-shirt in de winter. Ik moet me er ook goed in voelen!
Dat klinkt als een goede basisgarderobe!
Ik heb best veel kleren. Niet dat ik zoveel koop maar ik doe er erg lang mee en bovendien naai ik tegenwoordig ook graag. 2 van de 4 3/4 broeken zijn zeker 10 jaar oud en bovendien 2e hands gekocht, de andere 2 gemaakt van een lapje in de uitverkoop gekocht. Paar jurken en paar rokken, ook al jaren oud en in de kringloopwinkel gekocht.
Doordat ik een broek, rok en jurk slechts een dag draag en dan een dag buiten hang, wordt het niet iedere keer gewassen dus het slijt amper.
Geen capsule-garderobe maar wel een duurzame!
Dat is zeker duurzaam Thea!
Twee (spijker)broeken en een aantal tshirts zijn voor mij voldoende…
Mijn thuiscapsule bestaat uit een rok, een spijkerbroek, een korte broek en drie favo shirts met een vestje. Voor mijn werkcapsule twee broeken, twee blazers en drie tops. Uiteraard degelijk schoeisel en goede kwaliteit ondergoed.
Het is de bedoeling dat je met goedgekozen accessoires afwisseling creëert en verschillende kledingstukken met elkaar verbindt. Maar in de praktijk vind ik accessoires snel “te veel” voor mij. Ook van prints houd ik niet. Ik zie wel dat ik er mooier van word als ik makeup en een paar sieraden gebruik, maar ik vind het te veel gedoe. Ik bewaar die inspanning voor gelegenheden: een feestje of een belangrijke presentatie of zo. Ik heb wel een hele mooie leren tas gekocht die eigenlijk erg duur was. Die gebruik ik dagelijks dus de prijs per keer zakt al behoorlijk.
Ik herken wat je zegt over accessoires: ik vind het ook snel teveel.
Winkel heel graag in mijn eigen kast en daar heb ik genoeg haha
Leuk hoor! Ik vind zo’n capsule garderobe soms best een uitdaging maar het geeft zoveel ruimte!
Jaaaa, ik heb zo’n capsule wardrobe heb en de basis blijft hetzelfde dat ik dan combineer met andere kledingstukken die ik heb. Ik koop weinig kleren. Dat doe ik bewust omdat ik al veel uitgeef aan skincare, make up, inkoop sieraden voor mijn webshop en woondecoratie, hahaha! Mooi artikel! Ik vind je basis kleding erg leuk! Vooral je vestje van de HEMA en die basic shirts van H&M xxx
Dankjewel Amina!
Enkele basisstukken zijn voor mij voldoende.
Lie(f)s.
Ik zal eerlijk bekennen dat ik heel veel kleding heb. Heel veel. Maar er gaat zelden iets weg en ook de dochters doen er mee.
Basisstukken heb ik altijd erg belangrijk gevonden. Er wordt vaak gesproken over 33 stukken voor een capsuleconcept. Jaren geleden heb ik eens meegewerkt aan een artikel daarover en er een blogpost aan gewijd
Ik heb best wel wat kleding. Onlangs heb ik mijn kledingkast uitgemest en toen ging er best wel wat weg, maar toch heb ik nog best wel wat kleding. Naast natuurlijk mijn bedrijfskleding die ik in de winkel aan moet. Misschien dat ik toch nog eens moet kijken of mijn kast nog wat minder kan.
In mijn kast kun je ook winkelen.
Maar ben ook zuinig.
Wat een handig artikel. Ik moet mijn garderobe hoognodig weer eens uitpluizen. Ik heb veel meer dan ik momenteel aantrek volgens mij.
ik koop wat ik leuk vind maar ik kijk natuurlijk eerst wel of ik thuis al iets heb waarmee ik het kan combineren.
Ik heb hier ook wel eens over nagedacht, maar ik hou er van om keuze te hebben. Als ik kleding koop, probeer ik voor zo tijdloos te gaan zodat ik er lang mee kan doen en ik koop niet bij winkels zoals Shein, Zara e.d
Ik heb denk ik zo’n 15 basisstukken, broeken en shirtjes, waar ik daarnaast diverse jasjes, vesten e.d. bij heb zodat ik het makkelijk kan combineren.