Reacties

Ik hou niet van feestjes: Ik ben niet flauw, of suf, ik ben introvert — 45 reacties

 1. Ik herken mij hier zeker in: ik ben introvert. Ik duik graag de diepte in, zoek oogcontact, spreek liever 1 op 1 af en verkies contact via Whatsapp of email boven telefonisch contact. Toch ben ik een sociaal persoon.

 2. Heb mezelf nooit gezien als zijnde introvert maar nu ik dit stukje lees denk ik , mmm toch wel heel herkenbaar ....
  Ben echt geen feestjesmens , hou van kleine gezelschappen .
  Maar ga wel wel graag naar een hobbybeurs of een brocantemarkt oid dus vermijd niet altijd grote groepen !
  Whatsapp, messenger en mail hebben ook mijn voorkeur , maar met sommige vriendinnen kan ik goed bellen ...
  Grappig om dit op je 56e over jezelf te ontdekken , dank dus voor dit blogje !

 3. Introverte mensen hoeven zeker geen duf en saai persoon zijn. Ik ben een extravert iemand, maar ik ben ook vaak introvert. Het ligt aan de situatie en hoe ik mij op mijn gemak voel.

 4. Introverte mensen hoeven zeker geen duf en saai persoon zijn. Ik ben een extravert iemand, maar ook vaak ben ik introvert. Het lig aan de situatie en hoe ik mij op mijn gemak voel.

 5. dit is zo herkenbaar,
  ik schreef er pas ook al over...
  die telefoon is echt een drempel geweest omdat ik die voor mijn werk echt nodig heb.. maar prive bel ik nog steeds liever niet...

 6. Wat een erkenning. Heerlijk om te lezen. Ik herken mezelf in bijna alle punten. Een aantal jaren geleden vroeg ik mezelf echt weleens af of ik iets mankeer. Toen ben ik er achter gekomen dat ik een hoge sensitiviteit heb en een introvert persoon ben. Je mag zijn zoals je bent, maar trek het idd niet door tot egoïsme. Soms heb je ook gewoon je sociale verplichtingen. Introvert zijn is echt geen ziekte of handicap. Zie er je kracht in.

  • Dat begreep ik ja. Mijn kronkelige hersens maakten er gelijk zouets van als de cursus "samen bevallen bij ons in de huiskamer". Ik zal je de beelden die ik daarbij kreeg besparen ????

 7. Hm ik herken mezelf er ook erg in, alhoewel ik op de zaak vaak roep als er feestjes zijn laat mij maar werken, ik geef er niks om. Ik hou van saai, saai klinkt fijn voor mij :-)
  Ik voel me overigens zelf helemaal niet saai ( en men vindt dat ook niet van me, ik ben dus gewoon introvert)
  Ik was vroeger btw anders, minder introvert .....

 8. Doordat ik hoogsensitief ben en weinig energie heb neig ik meer naar introvertie. Maar ik ben ook zo'n hoogsensitieve die tegelijk op het gaspedaal en de rem gaat staan.
  In mijn gezin zijn we veel bezig met MBTI en daaruit komt dat ik een ESTP ben. Bij MBTI betekent een E niet meteen dat je ook heel extravert bent maar dat je eerste eigenschap naar buiten is gericht.
  Mijn man was vroeger gek op feesten en in die zin waarschijnlijk de meest extraverte. Nu vindt hij de rust thuis heerlijk. In sociaal opzicht ben ik het meest extravert want ik sta heel gemakkelijk met iemand een praatje te maken.
  Wij hebben het boek 'Quiet' van Susan Cain. Dat vind ik een erg goed boek over introvert zijn. In mijn gezin is oudste zoon meest introvert en meest intens. Hoewel we daar allemaal wel een handje van hebben hier :-)

 9. Introvert zijn.. ja, heel herkenbaar! Ik las een jaar of twee terug het boek "Stil" van Susan Cain (nouja, ik las de Engelse Quiet), met ongeveer dezelfde strekking. Ook dat boek heeft een aantal dingen die mij ietwat stoorden, maar mocht je meer willen lezen dan is het misschien toch een aanrader.

 10. Heerlijk vond ik dat: weten dat er niet zo heel veel mis is als je niet graag naar feestjes, evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere dingen met andere mensen gaat maar dat je gewoon introvert bent. Het meeste is heel herkenbaar!

 11. Heel simpel. Ik ben een extraverte introvert. En mijn gozer is een introverte extravert. Snap je? Ik kan enorm goed met menen overweg en knoop ook graag praatjes aan, als ik daar zin in heb. En als ik daar geen zin in heb, dan zit ik liever op de bank met een goed boek. Mijn gozer is minder uitgaand, maar geniet van sociale contacten en feestjes, meer dan ik. Hij gaat liever naar een feest dan thuis zitten. Denk ik. Ik erger me vaker aan mensen, en hij juist niet. Ik kan overigens prima in het openbaar spreken, en ontloop sociale dingen niet. Maar soms zie ik het nut er gewoon niet van in. Misschien niet echt specifiek introvert, maar ik ben zeker geen extravert.

 12. Vroeger was ik enorm verlegen maar met de jaren is dat verbeterd. Ik ben heel introvert en hou niet van grote massa's mensen. Ik vermijd feestjes omdat er dan meerdere mensen samenzijn en ik dan 'toesla' en me terugtrek in mezelf. Ik hou van rust en stilte, ben graag alleen en/of met mijn man samen. Ik voel me gewoon niet goed in een groep met meerdere mensen vooral als er minder bekenden tussen zitten.

  Ik beschouw mezelf niet als een sociaal iemand maar heb wel behoefte aan sociaal contact, zij het dan eerder op de achtergrond.Ik help vaak bejaarde familieleden, buren maar ben niet de persoon die met hen gesprekken zal voeren, tenzij ik hen heel goed ken en me bij hen goed bij voel.Ik ben vooral een 'luisterend oor'en word dan ook vaak geconfronteerd met de problemen van anderen die blij zijn hun hart eens te kunnen luchten. Soms zijn al 'die' prikkels voor mij te veel, veel te veel en dat resulteert in chronische slaapproblemen waardoor ik vaak vermoeid ben en me op momenten nog meer in mezelf terugtrek.

  • Ik vind het heel mooi van je dat je een luisterend oor bent voor anderen. Ook al kan dat inderdaad ook wel belastend zijn voor jou natuurlijk. Maar goed luisteren kan niet iedereen, dus je geeft mensen daarmee echt een cadeautje vind ik.

 13. Hier ook introvert en graag alleen. Af en toe ik klein gezelschap is heel leuk maar grote menigten mijd ik.

  Op school vond ik het ook altijd zo vreselijk om je ergens voor te moeten verkleden voor toneelstukje of themadag. Ik ben kennelijk graag mezelf!

 14. Ik ben ook introvert, vroeger was ik stil en luisterde ik veel, nu praat ik meer. Ik ga ook graag de diepte in, maar ben ook vaak liever alleen, omdat andere zoveel energie kosten. Hoewel als ik ook weer onder de mensen ben ik ook weer energie krijg.

 15. Ik was vroeger stil en luisterde wel. Sommige punten herken ik wel maar sinds ik camera/smartphone en kindje heb, wil ik naar buiten om wat foto`s te maken als het weer mooi is ;)

 16. Dat is helemaal geen negatieve karaktereigenschap vind ik. Als je zo bent, dan ben je zo! Daar is niets slechts aan. Zelf ben ik iets tussenin, maar toch eerder iets meer naar introvert dan. Ik kom graag onder de mensen, maar heb af en toe ook wel nood aan rust en me-time.

 17. Ik zit er denk ik tussenin. Of nou eigenlijk komt het ook doordat ik nu volwassener ben en moeder. Waardoor ik meer de wereld induik. Daar kan ik van genieten al ben ik daarna wel helemaal uitgeteld. Interessant boek maar volgens mij wel dubbel. Ik hou ook niet zo van nadruk op wij.

 18. Oei ja, ik herken alle punten. ik heb geen mobieltje omdat het me vreselijk lijkt altijd en overal bereikbaar te zijn. Bovendien is het een wassen neus want ik krijg van veel mensen hun voice-mail, en ook daar heb ik een grote hekel aan :-(
  En ja, ik ben nooit zo goed geweest in small-talk...dat zul jij vast ook als drempel hebben gehad bij de praatjes aan het schoolhek. Ik heb er wel bijgeleerd, kan nu redelijk goed 10 minuten over niets in het bijzonder lullen, want hé: "Soms moet je ook iets voor een ánder doen". :-D Maar ik hou meer van gesprekken die een ietsje dieper graven, inderdaad.
  Dat was op feestjes vroeger altijd een probleempje, dan vroeg ik soms zomaar aan mijn gesprekspartner; "Ben jij gelukkig?" Dat doe ik niet meer!

  • LOL! Dat vind ik een hele interessante vraag: 'Ben jij gelukkig?' Maar op een feestje zullen mensen er misschien inderdaad even van schrikken : )

 19. Ik ben introvert. Ik hou absoluut niet van feestjes. Ik vier zelfs mijn eigen verjaardag niet. Ik ben het liefst thuis en telefoneren doe ik nooit????

 20. Ik denk dat het ook heel belangrijk is om bij kinderen niet perse af te dwingen dat ze tig vriendjes moeten hebben en lid moeten zijn van allerlei clubjes. Niet ieder kind heeft die behoefte, maar krijgt zo wel het idee dat hij/zij niet goed genoeg is. Een beetje een middenweg vinden is belangrijk.

  • Dat vind ik ook een heel goed punt: kinderen moeten tegenwoordig vaak best op veel clubjes. Maar een introvert kind zal daar waarschijnlijk weinig voor voelen. En dan is het belangrijk dat het die ruimte krijgt.

 21. Klinkt als een boek wat mij zou aanspreken! Dat van die hersenen van introverte mensen die zelf hun energie opwekken, dat vind ik een leuk weetje. Zo heb ik het zelf ook altijd ervaren; ik had vaak genoeg aan mezelf en mijn eigen gedachten.
  Naarmate ik ouder word - en door het mediteren - vind ik het makkelijker om te wisselen van tijd alleen en tijd in een groep. Vroeger had ik het gevoel dat ik in de groep niet mezelf was, maar nu kan ik me beter van het een in het ander bewegen. Ik hou zelfs wel van een feestje op zijn tijd.

 22. Ik herken alle punten. Ik kom net van zon sociaal feestje van een collega van mijn man die 50 werd. Te klein zaaltje, 150 man aan sta tafels. Dj erbij, muziek zo snoeihard dat je mekaar niet verstaat. 5 uren daar gehangen, met onbekende mensen over echt niks gepraat. Ohnee, geschreeuwd. Gewacht tot middernacht vanwege de verjaardag de volgende dag is. Ik was om 1 uur thuis, tis nu bijna 3 uur. Kan niet slapen, mn hoofd draait nog volop. Fijn dit te lezen.

 23. Sorry, oeps, vijf jaar(!) na het publiceren van dit bericht, wil ik toch alsnog even reageren op het volgende: "Ook had ik wat vraagtekens bij sommige tips die Sophia geeft. Zoals gewoon weglopen op een feestje als je geen zin meer hebt. [...] Introvert zijn hoort toch geen excuus te zijn voor egoïstisch of asociaal gedrag? [...] Soms moet je ook wel eens iets doen voor een ánder."

  Ik heb het boek niet gelezen en ken daarom haar andere tips niet die, wel of niet, neigen naar egoïstisch en asociaal gedrag,
  maar hallo?! Als introvert ben je waarschijnlijk niet op dat feestje omdat je daar zelf zoveel zin in had, maar om een vriend/vriendin/collega/wie dan ook te steunen en/of een plezier te doen. Kijk, daar heb je 'm al.. voor de ander.
  Wat mij betreft dus alle recht om vervolgens naar jezelf te luisteren als je geen energie (of zin) hebt om langer te blijven. In mijn wereld niets asociaal of egoïstisch aan. Natuurlijk wel zo netjes om je dan even 'af te melden'. ;)

  Kortom, als je het mij vraagt is het een super tip en ik handel hier zelf ook al jaren naar, zonder enige schaamte en zonder dat mijn vrienden mij asociaal of egoïstisch vinden.. én ik word nog steeds uitgenodigd, haha. Heerlijk en ik hoop dat veel mensen (ongeacht wel of geen introvert) zich dit al eigen hebben kunnen maken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder