|

Nieuwjaarwinnen in de Achterhoek

nieuwjaar winnen
Nieuwjaar winnen in de Achterhoek!

Het blijft een leuke gewoonte vind ik. Op Nieuwjaarsdag gaan kinderen (tot en met groep 8) op nieuwjaarsdag bij de ‘naaste buren’ langs en krijgen daar een zak snoep.

Vroeger kookte mijn moeder niet eens op Nieuwjaarsdag. Mijn zusjes en ik zaten dan toch veels te vol snoep!

Verdelen en ruilen

Als we met onze buit thuis kwamen gingen we eerst sorteren. Eerst die vervelende mandarijnen er maar eens uit. Daarna pinda’s en dergelijke. En dan over naar het lekkere snoep! We waren zo de hele dag druk met sorteren, ruilen en snoepen.

Voorverpakte snoepzakken versus zelf doen

Supermarkten spelen anno 2014 handig in op dit gebruik. Bij onder andere de Coop in Varsseveld liggen voorverpakte puntzakken. Vorig jaar kocht ik die in een vlaag van gemakzucht. Maar dat voelde toch niet goed! Bovendien krijgen kinderen dan overal ongeveer dezelfde snoepzak. Dus dit jaar kocht ik bij de Action plastic zakjes en bij de supermarkt snoep.

18 euro aan snoep…

Al met al kocht ik voor maar liefst 18,- euro snoep… Dat is erg veel. Maar als je nagaat dat zo’n voorverpakte puntzak 2,- kost was ik toch nog goedkoper uit.

Ik was erg tevreden met de snoepzak die ik had gemaakt.

Als ik die als kind had gekregen, dan was ik er blij mee geweest!

Hebben jullie nog bepaalde tradities of gewoontes als het gaat om het nieuwe jaar te vieren?

Similar Posts

22 Comments

 1. Ik heb nog nooit van deze gewoonte gehoord, en eerlijk gezegd ben ik opgelucht dat we dat in Drenthe niet doen. Ben allang blij dat alle snoep van Sint Maarten ondertussen op is, en dat al het gesnoep rond Sinterklaas en Kerst ook achter de rug is… Of ben ik nu een ‘zure’ moeder?

  1. Ik vind van niet, maar ja…. misschien ben ik dan ook wel zo’n ‘zure moeder’.
   Los van het snoep zelf wat we hier omzeilen (zoonlief stuitert tot aan het plafond van snoep) vind ik het ook altijd raar dat je kinderen aan probeert te leren dat ze geen snoepjes van vreemden aan mogen nemen – om ze vervolgens langs de deur te laten lopen voor…. snoep!

 2. Nee, hier kennen we deze gewoonte niet, we gaan wel even bij de familie langs om nieuwjaar te wensen, maar zonder de snoepzakken… Maar hier wordt op 11 november St. Maarten gelopen, weet niet of dat bij jullie ook gedaan wordt?
  O en de foto bij mijn laatste post is gewoon een van mijn eigen foto’s hoor… ik zoek ze niet op internet of zo…
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Liefs,
  Mirjam

 3. Ah wat superleuk dit! Wij hebben niet echt tradities, alhoewel.. bingo begint er wel eentje te worden haha. Als ik een snoepzak cadeau wil geven (wat ik haast nooit doe omdat ik het zonde vind en liever spulletjes geef) dan pak ik een zakje mee van de kruidvat (stiekem voelt het toch als stelen, maar verder heb ik nergens puntzakken kunnen vinden).

 4. Leuk idee van die snoepzakken. Ik ken het niet. Maar vooral leuk dat de kinderen naar hun naaste buren gaan. Dat is toch een stuk persoonlijker dan onbekende kinderen die met Sint Maarten langs komen. Dat feest wordt hier trouwens niet echt gevier.

  Tradities op nieuwjaarsdag hebben we niet echt. We bellen naar onze ouders. En ik ben op nieuwjaarsdag altijd moe (misschien telt dat ook) Ik ben een echt ochtendmens en haal die 12 uur ‘s avonds bijna niet :-P

  1. Ik haal hem normaliter ook nooit. Maar dit jaar heb ik doorgebeten. Met als gevolg dat ik nieuwjaarsdag vermoeid begon. Ik weet niet of ik het volgend jaar weer zo mijn best ga doen om tot 12 uur op te blijven!

   Liever begin ik het nieuwe jaar fris en uitgerust!

 5. Nee, bij ons in Limburg is dat niet. Wij hebben echter Sint Maarten op 10 november en dan gingen de kinderen in het dorp langs de deuren. Dus niet de naaste maar gewoon overal. Je krijgt dan een kleinigheidje.

 6. Wij wonen in de provincie Antwerpen, en daar doen ze niet aan Sint Maarten, maar wel aan ‘nieuwjaarke zoete zingen’. Dat is op 31 december, oudjaar dus. Dan gaan de kinderen van deur tot deur (meestal ook de naaste buren) en zingen dan een liedje in ruil voor wat snoep of een cent. Het liedje gaat als volgt : nieuwjaarke zoete, een varken heeft 4 voeten. 4 voeten en een staart, is dat dan geen snoepje (of centje) waard? En met driekoningen van ‘t zelfde laken een broek : dat liedje gaat zo : driekoningen, driekoningen, geef mij een nieuwe hoed! Mijn oude is versleten, ons moeder mag het niet weten, ons vader heeft het geld op de rooster geteld!
  En als er iemand thuis is, maar het vertikt om de deur te openen hebben ze nog een eeuwenoud liedje klaar : Hoog huis! Laag huis! Hier woont een gierige pin in huis!
  Mijn oudste kinderen zijn nooit gaan zingen, maar sinds we hier wonen wil de jongste van 6 volgend jaar wél graag mee met een aantal vriendjes. het is hier een echte traditie, al hebben wij maar 2 zangertjes aan de deur gehad. Het is dan ook populairder in de winkelstraten (daar krijgen ze meer zeker;) )

 7. Wat een leuk gebruik. Zal eens vragen bij mijn buren die oorspronkelijk uit de Achterhoek komen. Lijkt een beetje op Sint Maarten. Dus ik ga het hier niet introduceren. Het is genoeg geweest met al dat snoep ;)

 8. ook wij hebben snoepzakken gemaakt 20 stuks! en ook ik maak ze zelf. Ik bepaal dan zelf wat er in komt. Jongste zoon mag helaas niet meer zakken ophalen (is 14) maar het blijft een leuk gebruik.

 9. Hey dat ken ik ook niet! Heb er nog nooit van gehoord! Lijkt inderdaad wel een beetje op Sintmaarten, dat doen wij hier in Noord Holland dan weer! ;)

  We hebben nog een hele grote bak Sint Maarten snoep staan. Deze mama “verstopt” altijd een heel deel, we hebben zo het hele jaar plezier van dat Sint Maarten snoep hahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.