Bruin fruit: weet jij dat is? Tip: je kunt het frituren!

Bruin fruit

Bruin fruit…

Misschien denk je dat ik hiermee bruin uitgeslagen appel bedoel, maar nee! Bruin fruit blijken bitterballen te zijn las ik in het tijdschrift Runner’s World. En ik lust graag een bitterballetje op zijn tijd. Ze happen zo makkelijk weg, en ik vind ze gewoon lekker! Mjam.

Bruin fruit

Ik vind het grappig en bijzonder dat deze, toch niet zo gezonde snack, bruin fruit wordt genoemd. Want fruit heeft wél een gezonde naam. Door een bitterbal bruin fruit te noemen, stijgt zo’n bitterbal gevoelsmatig meteen in mijn achting als het gaat om gezondheid : )

En schokte niet in 2007 Martijn Katan heel Nederland door te zeggen dat een kroket gezonder is dan een broodje kaas? En is een bitterbal niet een kleine versie van een kroket?

Het Voedingscentrum over Bruin fruit

Ik besloot toch ook maar even te kijken wat Het Voedingscentrum te melden had over bitterballen. Daar ging het meteen al de verkeerde kant op, want bitterballen staan nadrukkelijk niet in de Schijf van Vijf : (

Als toelichting staat er:

‘Veel verzadigd vet, energie en zout.’

En denk je nou hoopvol: ‘En als ik nou de oven variant van de bitterbal neem?’ Ook daarmee maakt Het Voedingscentrum korte metten door wreed te vervolgen:

‘Ook de oven varianten van deze snacks staan niet in de Schijf van Vijf.’

Tsja, gezond is het bruine fruit dus niet. Het maakt zelfs amper uit of je bitterballen uit de oven of uit de frituur eet blijkt uit onderzoek van De Consumentenbond.

Waar kun je bruin fruit kopen?

Bruin fruit groeit dus niet aan de bomen, maar koop je simpelweg in de supermarkt. En duur is het niet! Bij de Jumbo koop je maar liefst 50 bitterballen voor 2,44 van het A-merk Mora. Wonderlijk genoeg is de huismerkversie van Jumbo van bitterballen duurder: 30 stuks voor 2,47.

Bruin fruit voor vegetariërs en veganisten

Ook als vegetariër of veganist hoef je bruin fruit niet te missen! Bij de Vegetarische Slager kun je namelijk veganistische bitterballen kopen. Ze zijn wel spectaculair veel duurder dan de gewone bitterballen: voor 1 doosje met 9 bitterballen betaal je maar liefst 3,29.

Wat zijn de lekkerste bitterballen?

Ik heb even gezocht naar een test van bitterballen. De Consumentenbond heeft alleen kroketten getest, maar het AD heeft een recente test van bruin fruit! Op nummer 1 staan de bitterballen van Mora met een 8,1. Op de tweede plaats staan de bitterballen van Van Dobben met met een 7,8 en een euro duurder dan die van Mora. De slechtst beoordeelde bitterballen komen van de Lidl en krijgen een 5,1. Niet zo best van de Lidl die voor andere producten toch vaak prijzen wint: o.a. hun vaatwastabletten en fruit en groente afdeling.

Fun Fact : )

Wist je dat er een heuse bitterballen bar is? Dat is Bar Bitterbal in Amsterdam. Ze hebben daar maar liefst ruim 25 soorten bitterballen.

Vergeet niet het klusje van de frituurpan schoonmaken na het frituren van de bitterballen.

Houd jij van kroket en bitterballen?

Similar Posts

17 Comments

  1. Aaah wat een leuke blog! Ik ben echt dol op bitterballen. Of nja bruin fruit! Alleen elke keer weer, verbrand ik mn tong door dit hapje, leer het nooit af!

  2. Daar ben ik zéker niet vies van! Alleen moet ‘t voor mij wel gewoon een lekkere ongezonde hap blijven, dus ik ga het geen fruit noemen;).

  3. Hoe verzin je iedere dag toch weer zo’n informatief en leuk blog! Mijn complimenten! En nee, bitterballen zijn niet gezond, maar wel erg lekker. Ach, zolang het maar af en toe gegeten wordt.

  4. En die vega ballen zijn vreselijk vies…. Onafhankelijk can elkaar geproeft dochter en ik. En beiden vonden we het gefrituurde Groentesoep. Brrrrrr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.