Wc papier: de ultieme gids voor toiletpapier

wc papier

Wc papier heb je in allerlei soorten, maten en materialen! Hieronder een aantal mogelijke kenmerken van verschillende rollen wc papier.

Het liefst heb ik wit toiletpapier, van zo’n 3 laagjes. Je hebt ook super de luxe zacht toiletpapier, maar dat vind ik in de regel veel te duur. Mijn man haalt nog wel eens van dat keiharde, grijze schuurpapier. Hoewel ik het wc-papier dus bij goedkope winkels haal zou ik daar nog op kunnen bezuinigen door afstand te doen van de zachtere variant.

Wc papier: mogelijke eigenschappen

 • Geparfumeerd
 • Eco: van gerecycled materiaal
 • Met katoen
 • Met toevoegingen zoals aloë vera of komkommerextract
 • Geparfumeerd toiletpapier
 • Met plaatjes er op gedrukt
 • Aantal lagen: varieert van 1 tot maar liefst 5!
 • Zonder rolletje (voor zover ik weet nu alleen nog in de VS)

Als je de huismerken van supermarkten meerekent kom je op een slordige 13 merken toiletpapier. En die hebben natuurlijk allemaal hun eigen verhaaltje waarom je juist die moet kopen. Die 13 merken toiletpapier zorgen voor zo’n 50 verschillende soorten toiletpapier.

Je zou er toch gek van worden?! Ik moet ineens denk aan No Impact Man Colin Beavan die zijn billen gewoon schoonveegde met de hand… Maar ja, dan moet je waarschijnlijk weer heftig gaan investeren in goede zeep!

Wat is nou het fijnste wc papier?

Bij de Consumentenbond lieten ze 132 mensen in totaal zo’n 750 toiletrollen testen. En vervolgens vroegen ze:

Is het toiletpapier zacht, sterk  en dik genoeg?

Hieronder de belangrijkste conclusies!

 1. Toiletpapier met drie lagen wordt door de meerderheid het fijnst gevonden.
 2. Vijf lagen vinden de meeste mensen té dik!
 3. Eén of twee lagen toiletpapier is te weinig. Dit papier vindt bijna iedereen te dun en niet sterk genoeg.
 4. Eco-rollen van gerecycled papier scoren een stuk minder goed omdat ze niet zacht genoeg zijn.
 5. Speciale toevoegingen zoals aloë vera voegen weinig toe ; )

De ideale toiletrol is zacht, sterk, heeft vier lagen, heeft geen plaatjes  en is niet geparfumeerd.

Ons wc papier Lidl

Na het lezen van deze resultaten heb ik natuurlijk ons toiletpapier er eens bijgepakt. Mijn man is altijd als de dood dat we zonder komen te zitten, en in de kelder ligt daarom een enorme voorraad XXL verpakkingen toiletpapier met 20 rollen per pak. Hij slaat altijd in bij de Lidl.

Wc papier Lidl van het merk Florys

Ons toiletpapier is van het merk Florys en heeft 3 lagen. Dus dat is goed nieuws! Er staat op ‘Soft & strong’ en dat klopt volgens mij wel. Ik denk eigenlijk nooit na over ons toiletpapier, en dat lijkt me een goed teken. Want het valt dus blijkbaar niet tegen of zo.

In het verleden hebben we wel eens toiletpapier gehad dat naar speculaasjes rook…

Wc papier kopen

Wc papier kun je kopen bij supermarkten. Hieronder een overzicht van de meest gangbare supermarkten.

Wc papier AH

Bij AH kun je terecht voor toiletpapier met 4-5 lagen, 3-laags, 2-laags en vochtig toiletpapier.

wc papier ah

AH huismerk toiletpapier: 16 rollen voor 5,99

Wc papier Kruidvat

Bij Kruidvat heb je een stuk minder keuze dan bij Albert Heijn. Voor 2,09 koop je 6 rollen toiletpapier:

wc papier kruidvatWc papier jumbo

Bij de Jumbo supermarkt is het aanbod weer groter dan bij Kruidvat, maar kleiner dan bij AH. Je hebt er onder andere 4 rollen voor 1,79.

wc papier jumbo
Wc papier aldi

Aldi toiletpapier wordt verkocht onder de naam Solo. Je hebt 9 rollen voor 3,29. Aldi wc papier kwam ooit als beste uit de test!

wc papier Aldi

Wc papier action

Het wc papier van de Action is gemaakt van gerecycled papier staat er op hun website. Dat vind ik een mooi pluspunt. Je krijgt 4 rollen voor 1,19.

toiletpapier aldi

Wc papier Lidl

Dit is het toiletpapier dat wij standaard in huis hebben. Het zit in een blauwe verpakking en heet Floralys.We kopen het meestal in de aanbieding, maar gemiddeld betaal je 5,99 voor 20 rollen.
wc papier lidl

4 weetjes over toiletpapier van Milieucentraal

Hieronder 4 weetjes over toiletpapier van Milieucentraal.

 1. Per persoon gebruiken we elke week 1 rol wc-papier. (Dat lijkt mij wel erg veel eerlijk gezegd!)
 2. Ons wc-papier gebruik is 3% van ons totale papiergebruik.
 3. Toiletpapier moet bestaan uit een mix van korte en iets langere vezels, anders zou het meteen uit elkaar vallen.
 4. In de praktijk bestaat het toiletpapier dat in Nederland wordt verkocht voor iets meer dan 50% uit oudpapiervezels, en voor de rest uit nieuwe papiervezels.

Wc papier aanbieding

Koop jij je toiletpapier het liefst in de aanbieding? Dan kun je kijken op supermarktaanbiedingen.com voor een overzicht. Hieronder een impressie van hoe dat er uitziet:

Wc papier aanbieding

Wc papier bestellen

Als je het vervelend vindt om over straat te lopen met een groot pak toiletpapier dan kun je ervoor kiezen om wc papier te bestellen. Dan wordt het gewoon bij je thuis bezorgd. Je kunt zelfs een abonnement op toiletpapier nemen! In de VS en Australië lopen die abonnementen als een trein schijnt het.

the good roll

24 rollen voor 19,95 + een goed geweten

Een speciale vermelding waard is in dit verband een abonnement op Good Roll toiletpapier. Niet alleen is dat van gerecycled materiaal, 50% van de winst gaat naar de bouw en verbetering van sanitaire voorzieningen in landen waar door slechte toiletten continu ziektes op de loer liggen. Simavi gaat de toiletten bouwen. Je kunt overigens ook een los pakket wc-rollen kopen, zonder meteen een abonnement te nemen.

N.B. Bijkomend voordeel: The Good Roll wc-rollen zijn niet in plastic verpakt, maar in recyclebaar papier.

Filmpje The Good Roll

Alternatieven voor toiletpapier

Stel nou dat je het liefst helemaal geen toiletpapier zou gebruiken vanwege het milieu. Wat zijn dan alternatieven voor toiletpapier? Zoals ik al eerder schreef gebruikte Colin Beavan van het boek Low Impact Man zijn hand om zijn billen schoon te vegen. Maar op Etsy kun je ook toiletpapier van stof kopen, dat je na gebruik wast, en opnieuw gebruikt. Hieronder twee voorbeelden:

Een stoffen wc-rol zoals je die op Etsy kunt kopen:

herbruikbaar toiletpapier

Deze kost 23,80

Maar je kunt het ook in losse doekjes kopen:

Wasbare toiletdoekjes

7,12 bij Etsy

Duurzaam wc-papier

Maia van het blog Weg naar zelfvoorziening schreef een enthousiaste blogpost over haar ervaringen met zelfgemaakt, herbruikbaar toiletpapier. In boek Groen, groener, groenst doet journaliste Vanessa Farquharson een jaar lang elke dag iets om haar ecologische voetafdruk te verminderen.  In No Impact Man vertikt Colin te vertellen hoe hij zijn billen afveegt, maar gelukkig vertelde hij het aan Vanessa Farguharson toen ze hem om advies vroeg, en zij publiceerde zijn geheim in haar boek. Hier komt het antwoord:

hij gebruikt een kom water en zijn hand.

Ik vertelde dit aan mijn eigen Impact Man, Floris, die vervolgens met een vrij briljant idee kwam: gewoon bladeren gebruiken! Nou zijn er grenzen aan wat ik doe voor het milieu, en geen toiletpapier gebruiken is daar één van, maar bladeren lijken me frisser dan je hand! Persoonlijk zou ik Colin niet graag de hand schudden.

‘En hoe doet ze dat dan als ze ongesteld is?’ informeerde Floris.
Maar zo ver ben ik nog niet in het boek.

Wellicht een zgn. mooncup?

Welk wc-papier kopen jullie?

 • Ik heb voor bezoek en als kinderen geen ‘zin hebben’ om milieuvriendelijk te doen page toiletpapier. Ik koop het altijd als het in de aanbieding is en in grootverpakking.  Voor mezelf gebruik ik zelfgemaakte stoffen doekjes, die ik in de week zet en dan was. Omdat ik gevoelig ben voor parfum en chemische stoffen is dit voor mij een goede oplossing. Ook voor de jongste als hij weer eens veel darmproblemen heeft. Scheelt enorm in wc-papier en vochtige doekjes. Maar bij mij hangt het wc-papier al sinds ik op mezelf woon met het velletje aan de voorkant naar beneden. Soms hang ik als ik bij een ander ben de rol ‘goed’. Kleinhuishouden
 • Eh… we halen het bij de Hoogvliet (dat is bij ons praktisch de buurman, dus makkelijk dichtbij) enneh… het soort… gewoon wit met een bloemetjesmotiefje in het lichtblauw of wit bloemetje in reliëf. Grijs papier is verboden! Mijn ouders kochten en kopen dat en ik vind dat baggerpapier. Manlief heeft gelijk toen wij trouwden en hij vaak de boodschappen ging doen gelijk die boodschap in zijn oren getetterd gekregen!Enneh… het toiletpapier staat hier op een (schoon) planchet, want de houder is hemelen… al héél lang… Puck
 • Het lieve hondje van de reclame is onweerstaanbaar 😉 Page dus…ik heb verschillende keren ander papier gebruikt, maar telkens kreeg ik het lid op de neus van de rest hier thuis. Dus ik ga voor de Page-puppy. Maar ik kijk wel, wanneer het in de aanbieding is, en haal dan óf een grootverpakking óf meerdere pakken tegelijk. En inderdaad, ophangen met de afbeelding naar je toe, én even in de rol knijpen voor de zuinigheid, en het werkt écht! Voor ons hier ook een beetje liefde voor de billen! Lieve groet, Inge
 • Lid 3-laags. Schuurpapier komt er hier nooit in, hoe krap we ook zouden zitten. Mijn billen verdienen toch ook een beetje liefde en aandacht!
  Ik hang de rol automatisch met het vel naar boven. Andersom lijkt zo onnatuurlijk. Als ik het bij anderen zie, moet ik me echt inhouden om die rol niet om te draaien . (Kaatje)
 • Gerecycled van Lidl. Die hadden we eerst niet in Nederland, dan bestelde ik bij Schlecker of we namen mee van Lidl Duitsland. Toch is het niet meer de echte gerecyclede, zoals vroeger. Belachelijk dat dat verdwenen is en dat het moderne gerecycled altijd duurder en minder goed voor het milieu is. De keuringsdienst van waarde heeft daar eens een uitzending over gemaakt. (Moneypenny)
 • Aldi, de goedkoopste en zacht!We hebben ze geteld en die is toch echt DE goedkoopste(en fijn)Gr Anne-Mae
 • Ik vind schuurpapier prima, dat hadden we vroeger ook altijd en daar kan ik het prima mee doen. Maar daar krijg ik vriend niet aan, dus ik koop het bij de Action of bij de C1000, afhankelijk van waar ik ben (Action moet ik voor rijden, C1000 kom ik sowieso langs): resp. €3,49 en €3,99 voor 24 rollen. Lekker leven met minder
 • Mijn toiletpapier komt bij de aldi, of bas van der heiden… of waar het in de aanbieding is. En dan zeker niet de duurdere merken hoor… tis maar voor mn billetjes… haha. Maar ook niet van dat schuurpapier…. en meestal geen motiefje erop… alhoewel… volgens mij staat er wat in gedrukt… niet met inkt maar gewoon erin gedrukt… snap je het? Daniëlle
 • Is niet milieuvriendelijk, De inkt is erg vervuilend, vooral omdat wcpapier in de wateromloop komt, dus geen goed idee. Vlasje
 • Ik koop gerecycled papier wat wel wit en zacht is, maar zonder motiefje. Ik vind het zonde om zoveel inkt onnodig het riool in te spoelen! Maar ook ik hang de rol altijd op zoals het hoort zeg maar en aangezien ik zo ongeveer de enige ben die hier de wc-rol vervangt hangt hij dus altijd zo. Bloesemfee
 • Ik koop toiletpapier altijd bij de Lidl. Voordat je een rol ophangt moet je er even in knijpen zodat het kartonnetje in de binnenkant wat platter wordt. De rol rolt dan niet zo goed en gebruik je veel minder papier. Het werkt écht! Anonymous

Conclusie: wc papier Aldi beste uit de test

Fijnste wcpapier

De beste koop als het gaat om toiletpapier is Solo 3-laags toiletpapier van de Aldi. Het beste uit de test kwam 4-laags toiletpapier van de Plus. Bij de Aldi heb je dus prima toiletpapier voor een fijne prijs: 0,14 voor 100 vel.

Duurzaam wc papier

Vind jij duurzaamheid belangrijk? Kies dan voor wc papier van gerecycled materiaal, met een ecolabel, papieren verpakking, ongebleekt en met een zo laag mogelijke CO2 uitstoot. Hier vind je een handig overzicht uit 2017 met verschillend toiletpapier en hoe duurzaam het is.

Leestips

Hoeveel laags toiletpapier heb jij in de wc hangen? En wat vind jij van katoenen toiletpapier om je billen mee schoon te vegen?

66 Comments

 1. Els
 2. rr
  • Gerd
 3. Janneke
 4. marjolein
 5. "Hanneke"
 6. Jet
 7. Ron
 8. Henk de la Haye
  • marrie
 9. Annelies
 10. Petry Huisman
 11. francien
 12. Jeannette
 13. anoniem
  • Alma
 14. Ilona
 15. ingrid
 16. Mandy

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh