Wc papier: de ultieme gids voor toiletpapier

wc papier

Wc papier heb je in allerlei soorten, maten en materialen! Hieronder een aantal mogelijke kenmerken van verschillende rollen wc papier.

Het liefst heb ik wit toiletpapier, van zo’n 3 laagjes. Je hebt ook super de luxe zacht toiletpapier, maar dat vind ik in de regel veel te duur. Mijn man haalt nog wel eens van dat keiharde, grijze schuurpapier. Hoewel ik het wc-papier dus bij goedkope winkels haal zou ik daar nog op kunnen bezuinigen door afstand te doen van de zachtere variant.

Wc papier: mogelijke eigenschappen

 • Geparfumeerd
 • Eco: van gerecycled materiaal
 • Met katoen
 • Met toevoegingen zoals aloë vera of komkommerextract
 • Geparfumeerd toiletpapier
 • Met plaatjes er op gedrukt
 • Aantal lagen: varieert van 1 tot maar liefst 5!
 • Zonder rolletje (voor zover ik weet nu alleen nog in de VS)

Als je de huismerken van supermarkten meerekent kom je op een slordige 13 merken toiletpapier. En die hebben natuurlijk allemaal hun eigen verhaaltje waarom je juist die moet kopen. Die 13 merken toiletpapier zorgen voor zo’n 50 verschillende soorten toiletpapier.

Je zou er toch gek van worden?! Ik moet ineens denk aan No Impact Man Colin Beavan die zijn billen gewoon schoonveegde met de hand… Maar ja, dan moet je waarschijnlijk weer heftig gaan investeren in goede zeep!

Wat is nou het fijnste wc papier?

Bij de Consumentenbond lieten ze 132 mensen in totaal zo’n 750 toiletrollen testen. En vervolgens vroegen ze:

Is het toiletpapier zacht, sterk  en dik genoeg?

Hieronder de belangrijkste conclusies!

 1. Toiletpapier met drie lagen wordt door de meerderheid het fijnst gevonden.
 2. Vijf lagen vinden de meeste mensen té dik!
 3. Eén of twee lagen toiletpapier is te weinig. Dit papier vindt bijna iedereen te dun en niet sterk genoeg.
 4. Eco-rollen van gerecycled papier scoren een stuk minder goed omdat ze niet zacht genoeg zijn.
 5. Speciale toevoegingen zoals aloë vera voegen weinig toe ; )

De ideale toiletrol is zacht, sterk, heeft vier lagen, heeft geen plaatjes  en is niet geparfumeerd.

Ons wc papier Lidl

Na het lezen van deze resultaten heb ik natuurlijk ons toiletpapier er eens bijgepakt. Mijn man is altijd als de dood dat we zonder komen te zitten, en in de kelder ligt daarom een enorme voorraad XXL verpakkingen toiletpapier met 20 rollen per pak. Hij slaat altijd in bij de Lidl.

Wc papier Lidl van het merk Florys

Ons toiletpapier is van het merk Florys en heeft 3 lagen. Dus dat is goed nieuws! Er staat op ‘Soft & strong’ en dat klopt volgens mij wel. Ik denk eigenlijk nooit na over ons toiletpapier, en dat lijkt me een goed teken. Want het valt dus blijkbaar niet tegen of zo.

In het verleden hebben we wel eens toiletpapier gehad dat naar speculaasjes rook…

Wc papier kopen

Wc papier kun je kopen bij supermarkten. Hieronder een overzicht van de meest gangbare supermarkten.

Wc papier AH

Bij AH kun je terecht voor toiletpapier met 4-5 lagen, 3-laags, 2-laags en vochtig toiletpapier.

wc papier ah
AH huismerk toiletpapier: 16 rollen voor 5,99

Wc papier Kruidvat

Bij Kruidvat heb je een stuk minder keuze dan bij Albert Heijn. Voor 2,09 koop je 6 rollen toiletpapier:

wc papier kruidvatWc papier jumbo

Bij de Jumbo supermarkt is het aanbod weer groter dan bij Kruidvat, maar kleiner dan bij AH. Je hebt er onder andere 4 rollen voor 1,79.

wc papier jumbo
Wc papier aldi

Aldi toiletpapier wordt verkocht onder de naam Solo. Je hebt 9 rollen voor 3,29. Aldi wc papier kwam ooit als beste uit de test!

wc papier Aldi

Wc papier action

Het wc papier van de Action is gemaakt van gerecycled papier staat er op hun website. Dat vind ik een mooi pluspunt. Je krijgt 4 rollen voor 1,19.

toiletpapier aldi

Wc papier Lidl

Dit is het toiletpapier dat wij standaard in huis hebben. Het zit in een blauwe verpakking en heet Floralys.We kopen het meestal in de aanbieding, maar gemiddeld betaal je 5,99 voor 20 rollen.
wc papier lidl

4 weetjes over toiletpapier van Milieucentraal

Hieronder 4 weetjes over toiletpapier van Milieucentraal.

 1. Per persoon gebruiken we elke week 1 rol wc-papier. (Dat lijkt mij wel erg veel eerlijk gezegd!)
 2. Ons wc-papier gebruik is 3% van ons totale papiergebruik.
 3. Toiletpapier moet bestaan uit een mix van korte en iets langere vezels, anders zou het meteen uit elkaar vallen.
 4. In de praktijk bestaat het toiletpapier dat in Nederland wordt verkocht voor iets meer dan 50% uit oudpapiervezels, en voor de rest uit nieuwe papiervezels.

Wc papier aanbieding

Koop jij je toiletpapier het liefst in de aanbieding? Dan kun je kijken op supermarktaanbiedingen.com voor een overzicht. Hieronder een impressie van hoe dat er uitziet:

Wc papier aanbieding

Wc papier bestellen

Als je het vervelend vindt om over straat te lopen met een groot pak toiletpapier dan kun je ervoor kiezen om wc papier te bestellen. Dan wordt het gewoon bij je thuis bezorgd. Je kunt zelfs een abonnement op toiletpapier nemen! In de VS en Australië lopen die abonnementen als een trein schijnt het.

the good roll
24 rollen voor 19,95 + een goed geweten

Een speciale vermelding waard is in dit verband een abonnement op Good Roll toiletpapier. Niet alleen is dat van gerecycled materiaal, 50% van de winst gaat naar de bouw en verbetering van sanitaire voorzieningen in landen waar door slechte toiletten continu ziektes op de loer liggen. Simavi gaat de toiletten bouwen. Je kunt overigens ook een los pakket wc-rollen kopen, zonder meteen een abonnement te nemen.

N.B. Bijkomend voordeel: The Good Roll wc-rollen zijn niet in plastic verpakt, maar in recyclebaar papier.

Filmpje The Good Roll

Alternatieven voor toiletpapier

Stel nou dat je het liefst helemaal geen toiletpapier zou gebruiken vanwege het milieu. Wat zijn dan alternatieven voor toiletpapier? Zoals ik al eerder schreef gebruikte Colin Beavan van het boek Low Impact Man zijn hand om zijn billen schoon te vegen. Maar op Etsy kun je ook toiletpapier van stof kopen, dat je na gebruik wast, en opnieuw gebruikt. Hieronder twee voorbeelden:

Een stoffen wc-rol zoals je die op Etsy kunt kopen:

herbruikbaar toiletpapier
Deze kost 23,80

Maar je kunt het ook in losse doekjes kopen:

Wasbare toiletdoekjes
7,12 bij Etsy

Duurzaam wc-papier

Maia van het blog Weg naar zelfvoorziening schreef een enthousiaste blogpost over haar ervaringen met zelfgemaakt, herbruikbaar toiletpapier. In boek Groen, groener, groenst doet journaliste Vanessa Farquharson een jaar lang elke dag iets om haar ecologische voetafdruk te verminderen.  In No Impact Man vertikt Colin te vertellen hoe hij zijn billen afveegt, maar gelukkig vertelde hij het aan Vanessa Farguharson toen ze hem om advies vroeg, en zij publiceerde zijn geheim in haar boek. Hier komt het antwoord:

hij gebruikt een kom water en zijn hand.

Ik vertelde dit aan mijn eigen Impact Man, Floris, die vervolgens met een vrij briljant idee kwam: gewoon bladeren gebruiken! Nou zijn er grenzen aan wat ik doe voor het milieu, en geen toiletpapier gebruiken is daar één van, maar bladeren lijken me frisser dan je hand! Persoonlijk zou ik Colin niet graag de hand schudden.

‘En hoe doet ze dat dan als ze ongesteld is?’ informeerde Floris.
Maar zo ver ben ik nog niet in het boek.

Wellicht een zgn. mooncup?

Welk wc-papier kopen jullie?

 • Ik heb voor bezoek en als kinderen geen ‘zin hebben’ om milieuvriendelijk te doen page toiletpapier. Ik koop het altijd als het in de aanbieding is en in grootverpakking.  Voor mezelf gebruik ik zelfgemaakte stoffen doekjes, die ik in de week zet en dan was. Omdat ik gevoelig ben voor parfum en chemische stoffen is dit voor mij een goede oplossing. Ook voor de jongste als hij weer eens veel darmproblemen heeft. Scheelt enorm in wc-papier en vochtige doekjes. Maar bij mij hangt het wc-papier al sinds ik op mezelf woon met het velletje aan de voorkant naar beneden. Soms hang ik als ik bij een ander ben de rol ‘goed’. Kleinhuishouden
 • Eh… we halen het bij de Hoogvliet (dat is bij ons praktisch de buurman, dus makkelijk dichtbij) enneh… het soort… gewoon wit met een bloemetjesmotiefje in het lichtblauw of wit bloemetje in reliëf. Grijs papier is verboden! Mijn ouders kochten en kopen dat en ik vind dat baggerpapier. Manlief heeft gelijk toen wij trouwden en hij vaak de boodschappen ging doen gelijk die boodschap in zijn oren getetterd gekregen!Enneh… het toiletpapier staat hier op een (schoon) planchet, want de houder is hemelen… al héél lang… Puck
 • Het lieve hondje van de reclame is onweerstaanbaar 😉 Page dus…ik heb verschillende keren ander papier gebruikt, maar telkens kreeg ik het lid op de neus van de rest hier thuis. Dus ik ga voor de Page-puppy. Maar ik kijk wel, wanneer het in de aanbieding is, en haal dan óf een grootverpakking óf meerdere pakken tegelijk. En inderdaad, ophangen met de afbeelding naar je toe, én even in de rol knijpen voor de zuinigheid, en het werkt écht! Voor ons hier ook een beetje liefde voor de billen! Lieve groet, Inge
 • Lid 3-laags. Schuurpapier komt er hier nooit in, hoe krap we ook zouden zitten. Mijn billen verdienen toch ook een beetje liefde en aandacht!
  Ik hang de rol automatisch met het vel naar boven. Andersom lijkt zo onnatuurlijk. Als ik het bij anderen zie, moet ik me echt inhouden om die rol niet om te draaien . (Kaatje)
 • Gerecycled van Lidl. Die hadden we eerst niet in Nederland, dan bestelde ik bij Schlecker of we namen mee van Lidl Duitsland. Toch is het niet meer de echte gerecyclede, zoals vroeger. Belachelijk dat dat verdwenen is en dat het moderne gerecycled altijd duurder en minder goed voor het milieu is. De keuringsdienst van waarde heeft daar eens een uitzending over gemaakt. (Moneypenny)
 • Aldi, de goedkoopste en zacht!We hebben ze geteld en die is toch echt DE goedkoopste(en fijn)Gr Anne-Mae
 • Ik vind schuurpapier prima, dat hadden we vroeger ook altijd en daar kan ik het prima mee doen. Maar daar krijg ik vriend niet aan, dus ik koop het bij de Action of bij de C1000, afhankelijk van waar ik ben (Action moet ik voor rijden, C1000 kom ik sowieso langs): resp. €3,49 en €3,99 voor 24 rollen. Lekker leven met minder
 • Mijn toiletpapier komt bij de aldi, of bas van der heiden… of waar het in de aanbieding is. En dan zeker niet de duurdere merken hoor… tis maar voor mn billetjes… haha. Maar ook niet van dat schuurpapier…. en meestal geen motiefje erop… alhoewel… volgens mij staat er wat in gedrukt… niet met inkt maar gewoon erin gedrukt… snap je het? Daniëlle
 • Is niet milieuvriendelijk, De inkt is erg vervuilend, vooral omdat wcpapier in de wateromloop komt, dus geen goed idee. Vlasje
 • Ik koop gerecycled papier wat wel wit en zacht is, maar zonder motiefje. Ik vind het zonde om zoveel inkt onnodig het riool in te spoelen! Maar ook ik hang de rol altijd op zoals het hoort zeg maar en aangezien ik zo ongeveer de enige ben die hier de wc-rol vervangt hangt hij dus altijd zo. Bloesemfee
 • Ik koop toiletpapier altijd bij de Lidl. Voordat je een rol ophangt moet je er even in knijpen zodat het kartonnetje in de binnenkant wat platter wordt. De rol rolt dan niet zo goed en gebruik je veel minder papier. Het werkt écht! Anonymous

Conclusie: wc papier Aldi beste uit de test

Fijnste wcpapier

De beste koop als het gaat om toiletpapier is Solo 3-laags toiletpapier van de Aldi. Het beste uit de test kwam 4-laags toiletpapier van de Plus. Bij de Aldi heb je dus prima toiletpapier voor een fijne prijs: 0,14 voor 100 vel.

Duurzaam wc papier

Vind jij duurzaamheid belangrijk? Kies dan voor wc papier van gerecycled materiaal, met een ecolabel, papieren verpakking, ongebleekt en met een zo laag mogelijke CO2 uitstoot. Hier vind je een handig overzicht uit 2017 met verschillend toiletpapier en hoe duurzaam het is.

Leestips

Hoeveel laags toiletpapier heb jij in de wc hangen? En wat vind jij van katoenen toiletpapier om je billen mee schoon te vegen?

Similar Posts

66 Comments

 1. Hahaha, je kunt maar een test doen :-). WIj hebben ook altijd die van de Lidl, daar doen we gewoon veel boodschappen. Ik rij echt niet om voor het best toiletpapier ;-).

  1. Ik haal bij jumbo of lidl, afhankelijk waar ik boodschappen doe. De herbruikbare doekjes zijn wel milieu vriendelijk, toch zie ik het bij ons niet gebruikt worden. Heb je straks weer een emmer met poepluiers staan. Liever niet 😁😁

 2. Wij kopen altijd het huismerk van colruyt. Het wc papier is niet superzacht maar dat vinden wij niet nodig en heeft 2 laagjes. Vroeger kocht ik duurder toiletpapier met meerdere lagen maar ik ondervond dat iedereen hier toch per ‘veegbeurt’ een paar velletjes dubbel van gebruikte. Onze kleinzoontjes gebruiken massa’s proppen toiletpapier en toen ik het papier met meerdere lagen kocht, hebben we een paar keer met een verstopping gezeten doordat de kleinkinderen zoveel toiletpapier gebruikten. Nu gebruiken ze nog evenveel papier maar aangezien het veel dunner is, is het risico op verstoppingen veel kleiner

  1. Leuk om te lezen dat je tevreden bent met 2-lagig toiletpapier! Omdat uit de test kwam dat de meeste mensen dit te dun vonden.

   Een verstopping is wel heel vervelend! Ik snap dat je dan liever dunner toiletpapier gebruikt.

  2. Hier ook voorkeur voor 2 laags! Om dezelfde reden: in totaliteit wordt er minder papier gebruikt bij 2 laags

 3. Wij gebruiken E.det, als die in de bonus is koop ik weer een hele voorraad en anders de roze versie van A.H. Die van J.umbo vind mijn man niet prettig, hoewel ik daar mijn boodschappen dus altijd doe.
  Op het werk hebben we volgens mij tweelaags, het is in 1 woord verschrikkelijk. Je hebt gewoon een heleboel nodig om af te kunnen vegen. En volgens mij is dat uiteindelijk ook nog duurder met 15 man personeel. We hebben het aangegeven, maar er word niks mee gedaan, jammer genoeg.

  1. Dat lijkt me wel een interessant experiment en rekensommetje voor op je werk Janneke. Dat ze een tijdje 3-lagig gaan kopen en dan kijken wat het financieel uitmaakt.

  1. Leuke post, haha. Wij hebben altijd 3laags van de AH of van de Duitse supermarkt.

   Herbruikbaar wcpapier gaat mij zo ongeveer 25740 stappen te ver.

 4. Hahah, leuk onderwerp.
  Hier al sinds jaar en dag Page, met dat lieve hondje op de verpakking, ik heb in der loop van de jaren ook wel ander papier gebruikt, oa van de Liddl en kruidvat, maar dat werd afgekeurd en nu dus alleen maar van Page,en altijd op voorraad.Niks zo erg als geen wc papier meer hebben;)

 5. Ik gebruik het liefst vrij ruw papier, dat veegt het lekkerste af… Vroeger had de Aldi het, maar ze hebben het op een gegeven moment uit het assortiment gehaald. Nu dus meestal die grote pakketten van de Lidl – maar ook wel eens van de Action, als ik er op tijd aan denk. Ik zal toch weer eens bij de ALDI gaan kijken…
  Ik wil zeker geen bedrukt, gebleekt papier – alleen maar extra milieubelasting, en nergens voor nodig…

 6. 3 laags in elk geval en zonder aloë vera, ik weet niet wie dat ooit verzonnen heeft, maar ik krijg daar ‘jeuk’ van als ik dat heb gebruikt, kan nooit goed zijn op die intieme plekken en plaatsen, maar dat ben ik… mijn gynacoloog is het daar mee eens trouwens.

  Ik kijk naar aanbiedingen en gezien ik naast den ah woon en kruidvat daar weer naast zit, haal ik eigen merk 3 laags van ah of kruidvat 3 pakken voor 5 euro. Bij de Lidl zit ik te ver weg om die grote pakken te halen en ja ik moet het ook kwijt hier, hahaha heb ik geen ruimte voor, of ik moet het beneden in de box gaan bewaren, onhandig… daarbij, past het niet op mijn fiets of in mijn fietstassen en ik moet ervoor naar de stad, dus met de bus, kost ook weer een boel geld hier… je bent standaard 2 euro kwijt vanaf mijn huis naar de stad dus… dan moet je af gaan wegen en kom je op dezelfde kosten uit ook in de aanbieding.

  X

  1. Ik kan me zeker voorstellen dat sommige mensen last krijgen van toevoegingen in toiletpapier.

   Wij boffen dat we een kelder hebben. Daar kunnen die XXL pakken toiletpapier goed liggen.

 7. Haha wat een grappig onderwerp! Wij zijn niet echt milieubewust, en hebben altijd sowieso 3-laags wc-papier. Als je van dat dunne, goedkope papier hebt, dan druk je er zo een vinger doorheen, haha!

 8. hahaha ja, mijn ouders hebben ook zoiets, kelderkast en erg handig inderdaad, daar hebben ze wel meer voorraad staan wat erg handig is ;-) Maar ja ik woon op flat en zelfs in de meterkast is amper een milimeter vrij… dus het is of beneden in de box of dus op de logeer/werkkamer, wat nu al een puinhoop is, en dan te bedenken dat ik hier samen met kind en nog een ex partner ooit heb gewoond, hahahaha

  X

 9. Hier ook meestal van de Lidl. Het is net xxl weken geweest. Dus er ligt weer een nieuwe voorraad in de kast in de schuur… Overigens heb ik ook vaak van de Action. Is ook prima prijs/kwaliteit verhouding. 3 -Laags is het minimum en 4-laags het maximum.

 10. Bij ons is ook het huismerk Floralys van Lidl favoriet, soms gebruiken we iets anders omdat het weer op is.
  Maar als we in de Lidl zijn nemen we het gelijk weer mee. het komt steeds als een van de beste uit de tests.

  Ik wil gelijk nog een andere tip geven, na al talloze ontvettende schoonmaakmiddelen te hebben geprobeerd ondermeer voor de BBQ, ook de dure, kwam ik uit op de gele ontvetter Dasty van Wibra, wat is dit goed spul!
  Probeer het maar eens uit. Werkt beter dan mr. muscle of speciale ovenreiniger.

 11. Hm, het spijt me, ik wil best milieuvriendelijk doen, maar katoen ga ik niet aan beginnen. Bovendien moet je dat weer wassen, dat is ook niet milieuvriendelijk;).
  En jup, ik heb ook altijd voorraad liggen. Beter mee verlegen dan om verlegen.

 12. Ik gebruik ook die van de Lidl. Maar toen ik pas getrouwd was gebruikte ik page toiletpapier. Ik kreeg toen een sneer van mijn schoonmoeder dat ik te dure wc papier had. Zij gebruikte altijd van die hele goedkope grijze wc papier. Ik weet niet eens of dat nog te koop is.

 13. Haha grappig om te zien welke wc rol gebruiken. Ik gebruik verschillende merken vaak dan reclame koopt. Ik vind wc rollen euro’s rekenen heel erg duur. Gewoon belachelijk duur. Als je om rekent naar gulden….pfffff….Zo doe ik het. Reclame meestal…..kopen. Fijn weekend.

 14. leuk om nu eens een artikel over zo’n alledaags artikel te lezen, klasse! Ik betwijfel of zo’n doek wel zo milieuvriendelijk is. Die moet je ook elke keer weer wassen, en dan gebruik je ook het nodige water. En bij verjaardagen/feestjes etc heb je dan wel een hele stapel van die doeken nodig. idee is leuk, maar of het praktisch is??

 15. Wij hebben al jaren het toiletpapier van Page, elke andere wordt afgekeurd door mijn zeer kritische echtgenoot😅 Een katoenen doek lijkt mij helemaal niks, net zoals de katoenen luiers voor baby’s. Sorry voor het milieu, maar daar doe ik dan wel op een andere manier iets goeds voor👍

 16. hier altijd page of edit, die dikke versie, geen idee hoeveel lagen haha. het moet iig zacht zijn :D en wij halen altijd meerder pakken bij de sligro

 17. Ik wil altijd nog eens zo’n super de luxe toiletbril, die wast en droogt, zodat je geen papier meer nodig hebt. Tegenwoordig zijn ze al iets minder duur geworden. Dat lijkt me echt ideaal. In veel landen hebben ze niet eens wc papier, daar hebben ze allemaal van die speciale toiletten.

 18. Wij hebben dezelfde als jullie en hebben eveneens meestal voor een kwartaal of zo op voorraad.
  Herbruikbaar – als ik alleen zou wonen, zou ik het voor de nr 1s zeker overwegen. Maar binnen het gezin krijg ik dit er niet door.

 19. Mola van AH.
  Tweelaags, vier rollen, 1,6p.
  Extra dikke rollen, zit je niet om de haverklap zonder en niet zo duur als de grote merken.

  1. Ja! eindelijk iemand die ook MOLA kent! De meeste mensen kijken naar het aantal rollen maar weet je dan ok hoeveel vellen? Dat varieert n.l. van 125 tot 400! MOLA is veruit het voordeligst met 4 rollen van 400 vel voor 169.
   Maar……
   Het is vrijwel niet meer te koop bij A.H.! Dom, dom, dom. Het scheelt in de winkel, thuis in de kast en in de vrachtwagen veel opslagruimte. Milieu vriendelijk, niet te dik en toch sterk. Kortom, vraag er naar!

 20. Bij Lidl staan de wc rollen en keukenrollen altijd bij de ingang als ze in de aanbieding zijn. Dan pak ik het wel eens mee. Maar ik weet nooit of dat nou echt goedkoop is. De vorige aankoop ben ik dan allang vergeten en hoeveel rollen met hoeveel velletjes zitten er in al die andere aanbiedingen, voor welke prijzen? Ik kom vaker bij Aldi en koop het dus vaker daar.

 21. Ik denk ook dat die doeken niet eens zo milieuvriendelijk zijn en wat als bezoek per ongeluk een doek doortrekt….heb je alsnog een verstopping. Wij gebruiken ook die XXL pakken van de LIDL. Ik zou erg graag zo’n douchetoilet willen waarbij alles dan ook gedroogd wordt heb je helemaal geen toiletpapier niet meer nodig. Volgens mij is de goedkoopste nog rond de Euro 1.750,00 en dan moet je dat ding ook nog (laten) installeren. Dat zijn heel wat XXL pakken. In het Verre Oosten zoals Japan en Korea hebben ze deze toiletten gewoon standaard. Misschien ideetje voor subsidie bij de klimaattafels :-))

  1. Ja, je moet er inderdaad niet aan denken dat iemand per ongeluk uit gewoonte een katoenen doek dan in het toilet mikt…

   Zo’n douchetoilet is enorm duur zeg! Wat een prijs noem je.

 22. Ik vind 2-lags meer dan genoeg. Bij twijfel vouw ik de eerste dubbel. Verder koop ik redelijk goedkoop budgetmerk bij Jumbo of Vomar. Kost 2,79 voor 12 rollen of 2,29 voor 8. Gerecycled en is voor mij zacht genoeg. Te zacht maakt niet schoon en vreet papier is dus slechter voor het milieu.

 23. Ik ben het helemaal met die conclusies eens! Ik hou totaal niet van dun toiletpapier en indd de eco versie doet ook niet veel goeds. 3 laags is perfect

 24. Het wcpapier van huismerk Albert Heijn vind je bij ons in huis. Dit vind ik zelf het fijnste papier, maar het is ook maar net waar je aan gewend bent.

 25. Zelf denk ik amper na over het wc-papier dat ik in huis haal, maar nu ik hier meer over gelezen heb ga ik mij hier toch wat meer in verdiepen. Wel vind ik 3 laags altijd heel fijn om mee te nemen tijdens het boodschappen doen.

 26. Ohhh, zo grappig. Dat katoenen wc papier lijkt me niks. Ik heb écht geen zin om dat uit te gaan staan spoelen voor het in de wasmachine gaat. En zonder spoelen zou ik het weer niet in mijn wasmachine willen hebben. Dus nee… Wij hebben Jumbo toiletpapier. Prima spul.

 27. Er zijn ook bidet kraantjes die je naast een gewoon toilet kunt laten installeren. Ik kwam eens bij iemand in een bejaardenhuis en die vertelde dat de bewoners geen toiletpapier mochten gebruiken. In plaats daarvan was er zo een bidet kraantje. Blij was ze er niet mee, omdat het ook nog eens een koud water kraantje was.

  Warm water zou ik wel willen overwegen, maar dan met een ingestelde thermostaat, vanwege het risico op bevroren of verbrande billen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.