Groener leven: Groen, groener, groenst. Een jaar lang!

Groener levenGroener leven.

Het is een hot topic anno 2020.

Maar hoe pak je dat groener leven nou aan?

Groener leven

In Groen, groener, groenst vertelt Canadese journaliste Vanessa Farquharson, hoe ze 365 dagen lang elke dag iets doet om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. In haar eigen woorden: 'In 365 eenvoudige dagen zou ik de aarde redden en onderwijl een online verslag maken van het proces.'

Het is het zoveelste boek volgens de gimmick:

Doe iets gedurende 365 dagen en blog er over.

Zo schreef Julie Powell een blog en boek over de 365 dagen waarop ze recepten van Julia Child kookte, Robyn Okrant volgde een jaar lang alle adviezen van Oprah Winfrey op, en Colin Beavan ging Vanessa voor in een milieuvriendelijker leefstijl.

Opzet van Groen, groener, groenst

Groen, groener groenst is opgebouwd uit twaalf maanden, en de hoofdstuktitels geven de betreffende maand aan. Elke maand begint met een lijst van 30 of 31 punten, die Vanessa die maand gaan doen voor een groener leven. Vervolgens werkt ze die punten uit. Helaas behandelt ze niet alle punten, en het is niet duidelijk welke criteria ze hanteert voor het al dan niet nader beschrijven van haar actiepunten.

Leuke actiepunten voor een groener leven, maar matig uitgewerkt

Ik vond de lijst met actiepunten voor een groener leven handig, en het brengt je op ideeën. Helaas worden ze niet allemaal toegelicht. Zo kun je als lezer nieuwsgierig worden naar: 'Groene cadeau's geven', maar wordt dit vervolgens niet uitgewerkt.

Daarnaast zijn de uitwerkingen vaak weinig informatief, waardoor je er als lezer niet veel wijzer van wordt. Bijvoorbeeld bij het actiepunt: 'Geen koekenpannen meer met antiaanbaklaag'. Hieraan besteedt Vanessa slechts één zin waarna de rest van het stukje gaat over autorijden.

Herkenbaar en laagdrempelig

Wat Groen, groener, groenst leuk maakt is de herkenbaarheid. Vanessa is een jonge vrouw die totaal niet bekend is op het gebied van groener leven. En dat juist zij allerlei dingen gaat doen om moeder aarde te redden, maakt het boek laagdrempelig.

Ook zeer te waarderen vond ik haar epiloog waarin ze tegemoet komt aan een vraag die veel mensen zullen hebben: 'Welke actiepunten heb je volgehouden na die 365 dagen?' Dat blijken er maar liefst 271 te zijn, ongeveer vierenzeventig procent!

Groen, Groener, Groenst versus No Impact Man

Je ontkomt bijna niet aan een vergelijking tussen Groen, Groener, Groenst en het boek No Impact Man. Beiden hebben inmiddels hetzelfde uitgangspunt en gaan over een groener leven.

Een oppervlakkig verschil is de persoonlijke situatie: Colin Beavan is getrouwd en vader, en Vanessa is single.

Een meer fundamenteel verschil is dat No Impact Man Colin Beavan zich veel uitgebreider gedocumenteerd heeft, en de zaken veel radicaler aanpakt. Zo vliegt Vanessa nog gewoon de wereld rond, terwijl Colin Beavan van reizen afziet.

Vergeleken bij No Impact Man is Groen, groener, groenst de chicklit versie: zeer licht verteerbaar en vrij weinig inhoud. Maar voor wie terugschrikt voor al te grote milieuvriendelijke stappen naar een groener leven, is dit boekje juist aangenaam laagdrempelig.

Kort interview met Vanessa Farquharson

Groener leven: samenvattend

Wil jij graag groener leven en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Dan is Groen, groener, groenst een leuk boek om eens mee te beginnen. Lees ook mijn post Eenvoudig leven.

Praktische informatie over een groener leven met Groen, groener groenst

Groen, groener groenst over een groener leven van Vanessa Farquharson is voor 19,95 te koop bij bol.com.

groener leven

Bron afbeelding: soil PNG Designed By 千图网 from Pngtree.com

Leestipd

Hoe denk jij over groener leven?

P.S. Tip: neem een Blendle abonnement en lees tijdschriften via je smartphone.

Vergelijkbare berichten

15 reacties

  1. Ik doe mijn best hier in ons huis. We gaan langzaam elke keer iets groener. Kleine stapjes misschien, maar daarom is het wel overzichtelijker en beter vol te houden.

    Love As alwyas
    Di Mario

  2. Maar niet overal is het zo. Bieb is volgens mij nog niet open. Daar kom ik nooit. Vroeger wel eens gedaan. Voor korte duur voor mij. Bieb is zeker belangrijk. Hopelijk worden dan groener.

  3. Als de dame zo begaan was met groen had ze geen boek moeten uitgeven om eraan te verdienen. Dan had ze haar ervaringen als E-boek ter beschikking gesteld. Twee/drie maanden corona en geen vliegverkeer en minder autogebruik laten de natuur in ene keer opfleuren... Daar kun je over nadenken.

  4. Hm. Ik zal er zeker geen boek over lezen. Ik doe mijn best. Nou ja, een klein beetje dan. Een heel klein beetje want eerlijk gezegd ben ik niet zo bezig met groen leven, hoor. Ik ben een beetje groen-moe, vrees ik.

  5. Het beste is niet meer verdienen dan je nodig hebt. Kan je het overige niet besteden aan iMeuk, auto's of boeken. Ben dus ook al jaren geleden gestopt met betaald werk. En leef al jaren vrijwel op de huidige coronamanier en dat bevalt me prima.

    Deze dame gaat van de opbrengst van het boek waarschijnlijk een dikke SUV kopen. ;-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.