The Biggest Little Farm
Last updated on September 4th, 2023 at 10:29 am
- The Biggest Little Farm: het verhaal
- ‘Ouderwets’ boeren
- Diversiteit in plaats van specialisatie
- The Biggest Little Farm: het toch niet zo eenvoudig
- Alles heeft een functie. Ook plaagdieren.
- Over de film/documentaire
- Trailer van The Biggest Little Farm
- Praktische informatie
- Geen Netflix?
- Kijk- en leestips
The Biggest Little Farm is een film/documentaire over foodblogger Molly en haar man cameraman Mark Chester. Zij verruilen de stad Los Angeles voor het platteland.
The Biggest Little Farm: het verhaal
Moly Chester droomde altijd al van een zelfvoorzienend leven op het platteland. Maar het kwam door hun hond dat ze gingen verhuizen naar het platteland! Hun hond blafte namelijk de hele dag als zij niet thuis waren, en het regende klachten van de andere bewoners. Uiteindelijk liet hun huisbaas hen weten dat ze niet langer welkom waren.
‘Ouderwets’ boeren
Dit was voor Molly en Mark aanleiding om werk te maken van een bestaan op het platteland. En niet zo maar een leven op het platteland! Nee, Molly en Mark begonnen een boerderij waarbij alles met elkaar in verbinding staat. Dus geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest of specialiseren in bijvoorbeeld perzikbomen.
Diversiteit in plaats van specialisatie
The Biggest Little Farm is precies wat de titel van de film belooft: een boerderij zoals je die als kind tekent. Met varkens, eenden, kippen, varkens etc. Het is een bewuste keuze voor diversiteit versus specialisatie.
Je kunt The Biggest Little Farm zien als de levend geworden versie van het liedje Old MacDonald had a farm.
De gedachte achter hun aanpak is dat er op hun boerderij uiteindelijk een zelfstandig functionerend systeem zal ontstaan, dat zichzelf in stand houdt! Een soort ecologische cyclus, zonder menselijk ingrijpen.
The Biggest Little Farm: het toch niet zo eenvoudig
Het is een prachtig en idealistisch uitgangspunt, maar Molly en Mark lopen tegen heel wat problemen op.
Als het hun eindelijk gelukt is om de grond weer voedzaam te maken, en hun fruitbomen welig bloeien komen er grote zwermen vogels op af die vrijwel alle fruit opvreten! De winst die Molly en Mark hadden hopen te maken met de verkoop van fruit is minimaal….
En de vogels zijn niet het enige probleem. Zo is er een coyote die om de haverklap tientallen kippen doodbijt. Er zijn mollen die de wortels van de fruitbomen stuk knagen en slakken die de blaadjes oppeuzelen.
Alles heeft een functie. Ook plaagdieren.
Maar het idee bij The Biggest Little Farm is dat elk dier zijn plek heeft in het geheel. Dus ook die gemene hyena’s, en stomme slakken. Het blijkt dat de hyena’s goede mollenvangers zijn, en het overschot aan eenden vreet die irritante slakken van de fruitbomen.
Over de film/documentaire
Hoewel ik nooit natuurfilms kijk, vond ik de beelden in The Biggest Little Farm adembenemend mooi. Hoewel het een soort documentaire is, zijn ze er tegelijkertijd in geslaagd om een soort verhaal te vertellen. Zo ben ik helemaal fan van het varken Emma geworden, en nog meer van Mr. Greasy de haan die bij Emma komt wonen.
Wat The Biggest Little Farm niet is, is een persoonlijk, huiselijk verhaal. Je ziet bijvoorbeeld niet veel van Molly en Mark in hun huishouden hun dagelijks reilen en zeilen. Ook niet hoe ze de overgang van de stad naar het platteland ervaren etc. De film draait echt om het ecologisch verantwoord runnen van een boerderij.
Trailer van The Biggest Little Farm
Hieronder de trailer van de film.
Praktische informatie
The Biggest Little Farm is nu te zien op Netflix! De film duurt 90 minuten. Op IMDb krijgt de film een 8,2 en daar sluit ik mij graag bij aan.
Maar verwacht dus niet een heel persoonlijk verhaal! Dit is echt een prachtig geschoten documentaire over ecologisch boeren in de VS.
Little Big Farm bestaat echt, en heet Apricot Lane Farms. Als je naar hun website gaat, is het echt een pláátje!
Geen Netflix?
Geen probleem! Voor slechts 9,99 koop je de dvd bij amazon.nl! Ook kun je de film kijken via Pathé voor 2,99.
Kijk- en leestips
Hieronder kijktips uit dit genre!
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb deze documentaire gezien. Ook had ik een praatje met de boer van herenboeren. Hij vertelde dat de leden, de herenboeren dus, allemaal nu roze brillen hebben en dat het zijn werk enorm bemoeilijkt.
Ik vond dit verhaal van hem logisch en inwendig gniffel ik. Het einde van de film met de enorme opbrengsten is te roze neergezet.
Wat wel leerzaam is de variëteit aan bomen en strokenteelt. De grond is geweldig. Dat klopt. Maar ook binnen deze biodiversiteit zijn er problemen. Neem nu Nederland in 2021. De Bio aardappelen hebben geleden onder de grote hoeveelheid regen. In 2019 was het te droog en waren de uien en fruit te klein.
Maar leuke film, speciaal het gevonden evenwicht door strokenteelt en dieren.
ha Nicole,
jajajaja!
Ik heb de film destijds nog in de bios gezien.
En was net zo enthousiast als jij.
Ik ga m nog een keer zien, op N!
Groetjes!
Prachtige documentaire.
Wij hebben een moestuin op een volkstuinencomplex. Er waren altijd enorm veel slakken.
In plaats van slakkenkorrels hebben we als vereniging gezocht naar een andere oplossing en mede door deze film is besloten om egelhuisjes te plaatsen en een paar egelfamilies op het complex uit te zetten. Vorig jaar merkten we echt het verschil.
Wat een geweldige oplossing Ikkelien. En wat leuk ook om met z’n alleen zo’n oplossing te zoeken. En wat fijn dat je ook al echt verschil merkt.
Lijkt me inderdaad een mooie film.
Zet ik op mijn lijst en ga ik kijken.
Mmm, een mooie aanbeveling…
Ik heb de film ook gezien, prachtig.
Het is in deze tijd mogelijk om zo je leven in te richten.
Multimedia helpt je mee om inkomen te vergaren. Hans