Netflix Minimalism documentaire: review!

Netflix Minimalism

Ken jij de Netflix Minimalism documentaire?

Een paar weken geleden ontdekte ik het aanbod van Netflix documentaires! Eerst keek ik de documentaire over Amanda Knox, en daar probeerde ik de Neflix Minimalism documentaire.

Hieronder mijn review van Minimalism.

Netflix Minimalism: waar gaat het over?

De titel zegt het eigenlijk al: Minimalism gaat over…. minimalisme! Oftewel een leefstijl waarbij mensen zich bewust ontdoen van overtollige spullen. Op IMDb vatte ze deze film als volgt samen:

‘How might your life be better with less? Minimalism: A Documentary About the Important Things examines the many flavors of minimalism by taking the audience inside the lives of minimalists from all walks of life — families, entrepreneurs, architects, artists, journalists, scientists, and even a former Wall Street broker — all of whom are striving to live a meaningful life with less.’

In Netflix Minimalisme zie je dit heel praktisch terug in onder andere de volgende vormen:

 • Je kledingkast opruimen, en bijvoorbeeld 3 maanden lang niet meer dan 33 kledingstukken dragen: het 333 project.
 • Wonen in een zogenoemd tiny house.
 • Een complete carrière switch maken: je succesvolle, goedbetaalde baan opzeggen, en een compleet ander pad inslaan.

Netflix Minimalism: een wake-up call

Je kunt Netflix Minimalism zien als een soort wake-up call. Deze documentaire laat je objectief kijken naar het gedrag van ons als consumenten. Ik vond vooral de beelden van mensen bij een uitverkoop ronduit schokkend! Ze staan in grote hordes te wachten tot een winkel opengaat, en stormen vervolgens naar binnen om ‘een object’ te kopen.

Het is eigenlijk een genante vertoning als je er over nadenkt, en het riep bij mij de vraag op:

‘Hoe hebben we het zo ver laten komen?’

Hoe kan het dat we ons hebben laten wijsmaken dat bijvoorbeeld de nieuwe iPhone zo belangrijk is om te hebben, dat we er ‘s nachts voor in de rij gaan liggen? Hieronder een screenshot van mensen die wachten tot een winkel opent uit Minimalism:

Screen Shot 2020 06 04 at 12.47.16

Nog even afgezien van de gevolgen voor het milieu, is deze manier van leven voor onszelf ook niet gezond. Terwijl ik op de bank lag te kijken naar Netflix Minimalism, keek ik ineens een beetje onbehaaglijk om mij heen en vroeg me af: ‘Heb ik ook teveel spullen?’ En ik kreeg ook een sterkte opruimdrang. Zo heb ik nog een aantal dvd’s in de boekenkast staan die ik eigenlijk nooit kijk. Moet ik die maar niet wegdoen?

En ik was al niet zo’n fan van Black Friday, maar na het kijken van Minimalism nog minder!

Mijn conclusie over Netflix Minimalism

Netflix Minimalism is een aansprekende documentaire die de maatschappij, en jou als kijker een spiegel voorhoudt.

We worden vergeleken met de ratten in het experiment van Skinner. Skinner liet ratten ontdekken dat, als ze op een bepaald knopje drukten, er soms eten kwam. Toen de ratten dat door hadden bleven ze fanatiek op het knopje drukken. Steeds op zoek naar die beloning.

In Minimalism worden wij als mens en consument vergeleken met die ratten.

Maar bij ons is het geen knopje, maar spullen. Of feedback op social media…

Is deze film iets voor jou?

Deze film is interessant voor jou als:

 • Je geïnteresseerd bent in minimalisme.
 • Je zorgen maakt over het milieu.
 • Je niet gelukkig voelt, en je afvraagt waarom niet.
 • Je je soms afvraagt: ‘Waar doe ik het allemaal voor?’ en ‘Wat is nou echt belangrijk?’
 • Je verlangt naar een eenvoudiger leven.

Trailer van Minimalism

Praktische informatie over Netflix Minimalism

Minimalism krijgt op IMDb maar een 6,7. Ik vind dat vrij laag voor deze documentaire. Ik zou hem zelf toch wel een 7,4 geven.

Je kunt Netflix Minimalism kijken op Netflix. Heb je geen Netflix? Je kunt de film ook kijken op Vimeo. Je betaalt dan eenmalig 17,66 wat ik wel heel veel geld vind! Dat bedrag is niet erg minimalistisch, en zou ik er zelf niet voor over hebben.

Als je van dit type documentaire houdt, is Supersize Me 2 ook iets voor jou. Een Nederlandse documentaire die de moeite waard is, is de Het zaad van Karbaat documentaire.

Of kijk eens naar Bob Ross op Netflix.

Hoe denk jij over minimalisme? Is het iets wat je zou willen bijvoorbeeld?

Similar Posts

17 Comments

 1. Het is iets waar ik al jaren en jaren mee bezig ben, opruimen, weg geven, anderen blij maken, kringloop, mijn werk, kortom, elk jaar doe ik een grote ronde opruimen. Nog steeds zijn er veel spullen, maar die worden ook nog gebruikt, zodra ik merk dat iets stuk is, of het niet meer gebruikt wordt? Dan kijk ik rond wie ik er blij kan maken, of gooi het weg. Qua kleding koop ik niet zoveel, sterker nog, ik draag een simpele zwarte rok die op begint te raken en ik ben niet blij, want die heb ik al 10 jaar… maar nu, begint ie toch gaatjes te vertonen, en het elastiek wordt slapper, kortom ik zucht al… ga ik ooit weer zo’n rok vinden voor de komende 10 jaar ;-)

  En zo gaat het met veel kleding, draag ik iets niet? Geef ik het weg of maak anderen er blij mee elders.
  En zo zijn er ook nog altijd de twijfels.. zoals mijn hobby spullen, maar ook daar heb ik al veel weg gegeven aan mijn werk, de dagbesteding, en doe ik nog altijd. En nu, heb ik zomaar een cadeau pakket kunnen maken van hobby spullen die nog als nieuw zijn en ik niet meer gebruik, maar wat je ook niet zomaar weg doet.

  X

  1. Het lijkt me fijn om met zo min mogelijk ballast en spullen door het leven te gaan. En zo’n zwarte rok past natuurlijk ook overal bij. Is het niet mogelijk om het elastiek nog eens te vervangen? En eventueel vlieseline achter de gaatjes te strijken?

 2. Dag Nicole,

  ja… ik ben hier heel erg in geïnteresseerd…
  Maar ik ben niet ongelukkig.
  Dan mag ik toch ook wel kijken, toch? Haha… natuurlijk!

  Ik hpud van eenvoudig leven.
  Dus dat zit wel goed…

  Groetjes!

 3. Ik heb veel gereedschap omdat ik vrijwel alles zelf repareer. De enige luxe die ik in huis heb is mijn computer. Een televisie heb ik niet en mijn buizenradio van ruim zestig jaar oud heb ik recentelijk laten reviseren zodat die er weer een halve eeuw tegen kan. Een centrale verwarming heb ik ook niet. Die kan ik wel laten aanleggen, maar daarmee is gelijk de gezelligheid uit huis. Ik zie mezelf in de wintermaanden dan ook niet gezellig mijmerend voor een radiatorplaat zitten. Dat vind ik niet sfeervol. Dat heb ik wel met mijn kachel. Volgende week komt de kolenboer de wintervoorraad kolen weer brengen want het stookseizoen staat voor de deur. Daar kan ik samen met mijn honden weer van genieten.
  Voor de rest ben ik een tevreden mens. Smartphones en andere digitale dingen moet ik allemaal niets van hebben. De zorgen voor veel onrust en daar moet ik niets van hebben.

 4. Interessant Nicole! Ik ben ook al geruime tijd te minimaliseren met spullen en prikkels van media etc. Maar ik ben ook ontzettend vaak in conflict met mezelf! Bijvoorbeeld een tijdschrift kopen op een vrije dag, ik heb het in een mum van tijd uit met de conclusie dat het niet veel voorstelt voor zo’n balachelijk bedrag en de milieubelasting ervan toch wint mijn hebzucht het regelmatig. Ook wil ik eigenlijk met spullen doen totdat ze versleten zijn toch zwicht ik soms om bijvoorbeeld een nieuw dekbedovertrek over te kopen want het staat toch wel erg leuk een keer wat anders! Maar ik doe mijn best!! Koop vaker bij de kringloop of via marktplaats. Ik geef spullen weg waar ik een ander blij mee kan maken. Kleding geef ik niet zoveel om en wil ik graag veel langer dragen maar heb zo vaak dat de gaatjes na een paar maanden al in een shirt vallen. Dus daar baal ik van. Ik vind het lastig om kwalitatief goede kleding te vinden. Het lijkt erop of de mode industrie het er om doet. Wie iemand goede merken voor maat 46? Want ook dat is lastig al je net een wat grotere maat hebt.

  1. Het is soms ook zo verleidelijk inderdaad. En ik herken de charme van een nieuwe debkedhoes maar al te goed : ) Tijdschriften kan ik me wel beheersen: die haal ik gewoon uit de bieb! Misschien is dat voor jou ook een mooie oplossing?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.