Klein huis: voorbeelden van tiny houses en mini homes

Klein huisHet boek Mini Homes is een fotoboek met kleine huizen, ook wel bekend als een tiny house. Het boek begint met een overzicht van redenen voor mensen om voor een klein huis te kiezen.

Een klein huis: waarom zou je?

Mini Homes geeft de volgende reden voor een klein huis:

 • Een beperkt budget.
 • Een klein perceel.
 • De woning wordt niet permanent bewoont en hoeft daarom niet groot te zijn.

De laatste jaren zijn er nieuwe vormen van wonen ontstaan, en nieuwe huizentypes. Denk aan huizen die heel makkelijk naar een andere plek kunnen worden verplaatst. Geprefabriceerde huizen hebben ook vaak een klein woonoppervlak.

Mini Homes: opzet

Het fotoboek Mini Home bestaat uit vier hoofdstukken met foto’s van kleine huizen, geordend op grootte.

 1. Tiny houses: niet groter dan 25 vierkante meter.
 2. Mini woningen: 25 tot 50 vierkante meter. Deze huizen lijken al meer op ‘gewone’ huizen.
 3. Small oftewel kleine huizen: 50 tot 100 vierkante meter. Hier zitten ook huizen met meerdere verdiepingen bij.
 4. Compact: huizen die iets groter zijn dan 100 vierkante meter.

Mini Homes: een fijn kijkboek!

Mini Homes is een lust voor het oog. Het is leuk om alle huizen te bekijken en te bewonderen. Ze zien er allemaal keurig opgeruimd en minimalistisch uit, en hebben vaak bijzondere vormen. Ook de omgeving waarin het kleine huis staat is doorgaans heel erg mooi. Naast de foto van het kleine huis is er ook telkens een plattegrond, waarop je de indeling van het huis goed kunt zien. Als je plannen hebt voor een eigen tiny house, dan is dit boek denk ik heel handig om ideeën op te doen over de mogelijkheden.

Mijn conclusie over een klein huis en Mini Homes

Mini Homes is vooral een fotoboek. Verwacht dus geen uitgebreide informatie over het bouwen van een tiny house of wonen in een klein huis. Er is amper tekst, en de tekst die er is is zoo klein dat je hem amper kunt lezen! Eerlijk gezegd vond ik dat behoorlijk irritant. Het is prima om een boek te maken over kleine huizen, maar is het nodig om het lettertype ook tiny te maken?! Het is amper te lezen.

Voor wie is Mini Homes een leuk boek?

Wie houdt van huizen, en bij andere mensen binnenkijken zal veel plezier beleven aan de foto’s van de huizen. Ook voor mensen met plannen voor een eigen klein huis is het handig, omdat het mogelijkheden laat zien. Maar wie al wat verder in het proces van een tiny house is, en praktische informatie wil, zal weinig aan dit boek hebben. Het is bovenal een kijkboek.

Lees ook mijn post Duurzamer wonen!

Praktische informatie over Mini Homes

Ik kon Mini Homes nergens vinden! Wel allerlei andere huizen over mini houses, maar niet deze. Daarom ter compensatie een overzichtje van boeken over tiny houses die je wel gewoon via bol.com kunt kopen:

Wat vind jij van het principe van een klein huis?

Similar Posts

15 Comments

 1. Heerlijk om op die manier bij anderen binnen te kunnen gluren. En ik kom erachter dat ik in hoofstuk drie had gepast. Toch grappig, want ik weet wel dat ik ‘klein’ woon, maar door mijn inrichting en door de relatief ruime woonkamer, heb ik dat gevoel eigenlijk nooit.

 2. Wij verhuizen binnenkort naar een klein huisje, 75 m2. Alles begane grond en geen overbodige ruimtes. We bewonen nu een huis met atelier van 260 m2 ( 2 verdiepingen)
  De grootte van de kavel is ongeveer 600 m2 en van ons huidige huis 2600 m2.
  Ik verheug me op ons nieuwe huis(je) 😀

 3. Ons huis is nu groot met heel veel spullen erin. Als je dan op vakantie bent en alles binnen handbereik hebt ben ik altijd geneigd flink veel weg te doen na de vakantie. Het lijkt me heerlijk om in een uur je hele huis te kunnen schoonmaken..

 4. Als je er echt in geïnteresseerd bent is op het internet veel meer aan plaatjes te vinden, op Youtube hele bouwinstructies. Kost niets in het kader van ontspullen.

 5. De tiny houses zijn erg intrek ook hier in de omgeving kiezen jongeren voor de levenswijze.
  De oorzaak er is geen betaalbare woning meer te vinden. Hans

 6. Wij hebben met z’n tweeen in een appartement gewoond van 100m2. Ik heb me daar nooit fijn gevoeld. Geen uitzicht. Te donker. En schrikbarend duur. We waren op zoek naar iets anders en zijn (na 2 schietpartijen in de straat) verhuisd naar mijn flatje van 45m2. Ik vond het een heerlijk huisje! Piepklein, maar ik had weer uitzicht. Ik kon de lucht weer zien! We wonen nu weer wat groter maar ik denk nog vaak aan mijn knusse minihuisje.

 7. Ik moet wel een beetje lachen om die “kleine huizen” van rond de 100m2 of zelfs erboven… Dan is mijn huis met 88m2 (twee volwaardige verdiepingen en een bergzolder bovenop) dus opeens een kleintje?

 8. mijn man en ik hebben ook vroeger een klein huisje gehad maar was toch lekker gezellig en knus vond ik altijd. ik zou nu gillend gek worden hahah moet ruimte hebben en dat hebben wij hier vollop gelukkig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.