Tiny house beweging: gewoon geen hypotheek!

tiny house
Bron: https://www.tinyhouseliving.com/

Veel mensen zijn bezig met het aflossen van hun hypotheek. En er zijn ook heel veel mensen bezig met het minimaliseren van hun huis en het weggooien van spullen voor een eenvoudiger leven.

Maar wat als je het probleem van de hypotheek en het overschot aan spullen nu eens bij de wortel aanpakt?

Dat kan met een tiny house. In Amerika zijn ze al heel lang populair, maar nu rukken ze ook in Nederland. Met zo’n klein huis heb je geen, of nauwelijks een hypotheek meer nodig. En voor veel spullen is simpelweg geen plek. Kortom je bent in één klap hypotheekvrij én opgeruimd!

Tiny House: wat moet je je daar bij voorstellen?

Een tiny house is, de naam zegt het eigenlijk al, een klein huisje. De grootte van een tiny house varieert van 10 m2 tot 50 m2. Gemiddeld kosten ze zo’n 35.000 euro. iny houses zijn bedoeld als vaste woning. Je slaapt, eet, drinkt en leeft er het hele jaar door. In de VS staan er ondertussen zo’n 10.000 tiny houses. Mensen die voor tiny houses kiezen, doen dan meestal vanuit een verlangen naar een eenvoudiger bestaan.

Andere redenen zijn:

 • Een kleinere ecologische voetprint willen. In zo’n tiny house produceer je minder afval en verbruik je minder water en energie
 • Idealisme
 • Uit de ratrace willen stappen
 • Meer vrijheid
 • Zelfvoorzienend leven
 • Uit noodzaak: geen geld krijgen voor een grotere hypotheek, waardoor een grote woning niet mogelijk is
 • Je hebt meer tijd voor andere dingen, want er is minder schoon te maken en te onderhouden

Lessen van de zomervakantie

Tijdens één van onze zeldzame vakanties huurden we een stacaravan in Tuitjenhorn. Daarin verbleven we met z’n zevenen. Die stacaravan was uiteraard veel kleiner dan ons huis. En toch konden we er met z’n zevenen eigenlijk prima in huizen. Ik hoor dit ook regelmatig van mensen die terugkomen van vakantie. Dat ze merkten dat ze eigenlijk met veel minder toe konden in de vakantie, en dat ze helemaal niet zoveel nodig hadden.

Tiny houses versus kleine flat of klein huis

Je kunt je natuurlijk afvragen: waarom ga je dan niet gewoon in een kleine flat of zo wonen. Maar ik denk dat niet dat er flats bestaan die maar 35.000 euro kosten. En daarnaast schijnt zo’n tiny house ook voor een bepaald gedachtegoed te staan: simpeler leven. Verder deel je in een tiny house geen muren of vloeren met andere mensen.

Documentaire over mensen in tiny houses

In onderstaand filmpje zie je een documentaire over mensen die wonen in zo’n tiny house!

Mini Homes: inspiratie voor tiny houses

Het boek Mini Homes is een fotoboek met kleine huizen, ook wel bekend als een tiny house. Het boek begint met een overzicht van redenen voor mensen om voor een klein huis te kiezen.

Een klein huis: waarom zou je?

Mini Homes geeft de volgende reden voor een klein huis:

 • Een beperkt budget.
 • Een klein perceel.
 • De woning wordt niet permanent bewoont en hoeft daarom niet groot te zijn.

De laatste jaren zijn er nieuwe vormen van wonen ontstaan, en nieuwe huizentypes. Denk aan huizen die heel makkelijk naar een andere plek kunnen worden verplaatst. Geprefabriceerde huizen hebben ook vaak een klein woonoppervlak.

Mini Homes: opzet

Het fotoboek Mini Home bestaat uit vier hoofdstukken met foto’s van kleine huizen, geordend op grootte.

 1. Tiny houses: niet groter dan 25 vierkante meter.
 2. Mini woningen: 25 tot 50 vierkante meter. Deze huizen lijken al meer op ‘gewone’ huizen.
 3. Small oftewel kleine huizen: 50 tot 100 vierkante meter. Hier zitten ook huizen met meerdere verdiepingen bij.
 4. Compact: huizen die iets groter zijn dan 100 vierkante meter.

Mini Homes: een fijn kijkboek!

Mini Homes is een lust voor het oog. Het is leuk om alle huizen te bekijken en te bewonderen. Ze zien er allemaal keurig opgeruimd en minimalistisch uit en hebben vaak bijzondere vormen. Ook de omgeving waarin het kleine huis staat is doorgaans heel erg mooi. Naast de foto van het kleine huis is er ook telkens een plattegrond, waarop je de indeling van het huis goed kunt zien. Als je plannen hebt voor een eigen tiny house, dan is dit boek denk ik heel handig om ideeën op te doen over de mogelijkheden. Maar let op: er is weinig tekst, mee de tekst die er is, is  zo tiny dat die amper te lezen is.

Interessante links over tiny houses!

Conclusie over tiny houses

Tiny houses staan voor een andere levensstijl. Een eenvoudiger leven, met minder spullen en meer vrijheid. Ik vind het een aansprekend idee. Ik zie ons nog niet eventjes met ons zevenkoppige gezin in een tiny house gaan wonen. Maar ik vind het ineens helemaal niet meer erg dat onze badkamer klein is, en dat we niet voor ieder kind een eigen slaapkamer hebben! Mijn belangrijkste motivatie voor een dergelijk klein huis zou zijn om geen hypotheek meer te hebben. Het lijkt me heerlijk om schuldenvrij door het leven te gaan.

Lees ook: Tiny houses, minder huis meer leven.

Wat vind jij van een tiny house? Zou je het willen?

Similar Posts

31 Comments

 1. Ik zou best in een riny house willen en kunnen leven, maar niet in Nederland. In een warmer en droger klimaat kun je met veel minder spullen en binnenruimte toe. Ik zou er met ins gezin wel twee willen hebben. Kunnen zoons van 1.90 in hun eigen tiny house.
  Met zeven mensen heb je er drie nodig denk ik :-)
  Wat betreft hypotheekvrij, dat lijkt me heerlijk en daar werken we hard aan. Als alles volgens plan gaat is dat voor ons over zeven jaar het geval.

  1. Tsjonge over 7 jaar hypotheekvrij! Dat vind ik goed te overzien. Het lijkt me heerlijk om hypotheekvrij te zijn.

   Wat je zegt over het klimaat, dat is eigenlijk wel een goed punt. Als je ook veel buiten kunt leven, heb je binnen ook minder ruimte nodig.

 2. Oh ik werd gek denk ik.
  Op vakantie kan ik het wel aan, maar ik ben dan zo blij dat ik thuis kan komen in de ruimte.
  Ik heb op kot gezeten in een héél klein kamertje en heb daar denk ik een trauma aan overgehouden of zo ;)

  1. Leuk om jouw reactie te lezen Ilse. Je spreekt dus uit ervaring, want je hebt op een hele kleine kamer gezeten. Ik heb zelf een beetje een romantisch idee bij zo’n tiny house dus het is goed om jouw ervaring te horen.

 3. Erg leuk idee, toch je eigen kleine huisje. Al denk ik dat het in Nederland niet gaat werken. De grond waar je je huisje neer wilt zetten is waarschijnlijk al heel duur :-(.

  1. Ik had stiekem bedacht dat mijn dochter wel een leuke tiny house bij ons op het erf kan zetten! Ik zag me al gezellig bij haar op de koffie gaan : )

   Maar ze vindt het niks. En dat snap ik ook eigenlijk wel.

 4. Er zijn zat kleine huizen in Nederland. In Amerika kan een huis van 50m2 dan wel als ‘klein’ worden beschouwd, in Amsterdam woont er wel een familie in met 2 kinderen.
  En ik moét, als ex-tiny house bewoner, wel even de mythe ontkrachten dan een klein huis schoonmaken makkelijker is en minder tijd kost. Nee. Het kost evenveel of net iets meer tijd. Je bent de helft van de tijd bezig met laveren langs je meubels. De stofzuiger moet je vaker optillen. Om ergens goed bij te kunnen, zoals de ramen wassen, moet je de gelft van jus huisraad opstapelen aan de andere kant van je huis en vervolgens weer terugzetten.
  Dus nee. Het is niet minder bewerkelijk. In de flat die 2x zo groot was, was ik de helft minder tijd kwijt met schoonmaken.
  En het is niet echt aan te raden om met 2 volwassenen (laat staan 2 opgroeiende kinderen) in een woning van 40-50m2 te zitten,. Je wordt dan echt langzaam gek. Niet gezond.
  Ik snap dat dit voor studenten aantrekkelijk is, als je alleen een bed en een kledingkast nodig hebt, misschien een plek waar je op je laptop kan werken, maar om écht in te wonen? Dat is niet voor een normaal gezin te doen. Denk eens aan het drogen van je wasgoed!

  1. Het idee is om een tiny house te combineren met zo min mogelijk spullen. Als je nog steeds veel spullen hebt, is zo’n klein huis inderdaad niet prettig denk ik. Dan kun je je kont niet keren.

   Dat van het wasgoed vind ik een goed punt. Waar laat je dat dan in vredesnaam in de winter… Dat is wel een probleem inderdaad.

  2. Ja inderdaad, in Rotterdam (waar ik woon) zijn zat huizen te koop tot 50 m2. 30 m2 is wel het minumum denk ik. Een echt tiny house is denk ik max 20m2. Ik zou wel willen maar dan wel op een mooi stukje grond met buren ver weg en dat de katten dan veilig naar buiten kunnen. Volgens mij mag het niet eens in Nederland, zo klein.

 5. Inderdaad, het idee erachter vind ik prachtig. Maar dan graag in een land waar het heerlijk warm is en je lekker veel buiten kunt leven. Met 3 kinderen lijkt het me toch wel krap. Ik ben inmiddels erg gehecht aan de ruimte die ik hier heb. :)

 6. Je ziet het inderdaad steeds meer langs komen op het internet. Echter spreekt het mij niet zo aan. Wel als je er alleen hoeft te slapen, eten en relaxen, maar voor de rest zou ik er dan een grote veranda bij willen en een grote schuur om te prutsen. Oh en veel grond voor alle dieren. Het idee is leuk en ik geloof dat het voor sommige mensen echt werkt. Maar ik zou denk ik gillend gek worden van de kleine ruimte. Ik presteer het nu al om mij te stoten een de tafel terwijl en een ruime meter ruimte is ;)

 7. Voor nederlandse begrippen is ons huis niet groot. 50m2 beneden en boven twee slaapkamers onder een schuin dak. Ik ben er tevreden mee,maar zou niet graag kleiner wonen.

  1. Enne, dat vergeet ik nog: een hypotheek zal voor mij wel nooit aan de orde zijn – noch in een heel klein huis, noch in een huis van normale grootte. Ik ken wel mensen die ervoor kiezen om een lage hypotheek te hebben – en daarmee een klein flatje. Maar ik hoef niet meer zo nodig op een flat – misschien weer als ik oud ben?

 8. Ik heb ruim twintig jaar in een huis van zo’n 40 m gewoond, zonder ruimte eromheen (alleen een balkonnetje), en ik ben vaak zó blij dat ik nu veel ruimer woon! Ja, de eenvoud trekt me aan, maar als je in zo’n kleine ruimte je was moet drogen, en / of je natte kleding als je natgeregend thuiskomt: daar werd ik wel eens wanhopig van…..

 9. Ik druk op een verkeerde knop en oeps, mijn commentaar foetsie!
  Essentie was, kunnen jullie bij jullie boerderij zoiets kwijt?dan genereer je maandelijks geld..ben er al een tijdje over aan het nadenken, maar heb toch liever een hutje met een schuurtje en een moestuin!

  1. Bij ons zou wel zo’n tiny house kunnen staan lijkt me. Maar ik weet ook niet hoe het zit met vergunningen en dergelijke. Dat verschilt weer per gemeente.

 10. Lijkt mij fantastisch,want verdien te weinig om een hypotheek af te sluiten, maar vraag me af of het mogelijk is in Nederland, want je hebt grond nodig om een huis op te zetten en er zijn waarschijnlijk toch vergunningen nodig om zomaar ergens een huis neer te zetten, en worden die gemakkelijk verstrekt ? Lijkt me niet

 11. Wat al een paar keer voorbij komt, rond de 50m2 is de Nederlandse (grote) steden normaal. In Amsterdam heb ik respectievelijk op 12m2, 26m2 en 33m2 gewoond met zijn tweetjes en dat gedurende 7 jaar. Zelf heb ik nu eindelijk een fijn rijtjeshuis en zou er niet meer aan moeten denken zo klein te wonen. Misschien als vakantiehuisje erbij, maar meer ook zeker niet.

 12. Ik voel er wel sympathie voor. Door het consuminderen en minimaliseren heb ik gemerkt dat een mens aan de basis vrij weinig nodig heeft. Mijn man zou het beslist niet willen trouwens en van vakantiehuisjes, campers en stacaravans weet ik dat je áltijd bezig bent. Altijd aan het afwassen want je hebt niet veel bestek e.d., ‘s winters altijd was aan de rekjes voor de kachel want het wil niet drogen, altijd schuiven met je spul want die opbergruimtes onder het bed zijn dan wel ingenieus, maar je moet eerst de hele kamer verbouwen om er bij te kunnen. En waar laat je je koffers, snowboots, schaatsen, fietsen?

  1. Al die spullen zou je dan denk ik moeten wegdoen Anita.

   Interessant punt trouwens wat je zegt over die ingenieuze opbergruimtes en dat je daar vaak niet makkelijk bij kunt. Dat is inderdaad waar.

 13. Ik vind het op zich wel een leuk idee, maar in combinatie met mijn vriend zijn hobby/eigen bedrijf is het niet zo handig denk ik. Ik struikel nu soms al over alle dozen heen die soms in de woonkamer staan als hij net weer een grote bestelling heeft gedaan. Hahaha.

 14. Tiny house ze zijn echt heel erg Leuk! Ik zou zo aan de ene kant graag in zo’n klein schattig huisje willen wonen of gewoon een camper als huis en dan reizen. Aan de andere kant is het niet praktisch om met jonge kinderen amper ruimte te hebben om te kruipen en spelen. Natuurlijk kan dat buiten, maar niet in de winter.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.