Tiny house beweging: gewoon geen hypotheek!
Last updated on September 16th, 2024 at 10:33 am
- Tiny House: wat moet je je daar bij voorstellen?
- Lessen van de zomervakantie
- Tiny houses versus kleine flat of klein huis
- Documentaire over mensen in tiny houses
- Mini Homes: inspiratie voor tiny houses
- Een klein huis: waarom zou je?
- Mini Homes: opzet
- Mini Homes: een fijn kijkboek!
- Interessante links over tiny houses!
- Conclusie over tiny houses
Veel mensen zijn bezig met het aflossen van hun hypotheek. En er zijn ook heel veel mensen bezig met het minimaliseren van hun huis en het weggooien van spullen voor een eenvoudiger leven.
Maar wat als je het probleem van de hypotheek en het overschot aan spullen nu eens bij de wortel aanpakt?
Dat kan met een tiny house. In Amerika zijn ze al heel lang populair, maar nu rukken ze ook in Nederland. Met zo’n klein huis heb je geen, of nauwelijks een hypotheek meer nodig. En voor veel spullen is simpelweg geen plek. Kortom je bent in één klap hypotheekvrij én opgeruimd!
Tiny House: wat moet je je daar bij voorstellen?
Een tiny house is, de naam zegt het eigenlijk al, een klein huisje. De grootte van een tiny house varieert van 10 m2 tot 50 m2. Gemiddeld kosten ze zo’n 35.000 euro. iny houses zijn bedoeld als vaste woning. Je slaapt, eet, drinkt en leeft er het hele jaar door. In de VS staan er ondertussen zo’n 10.000 tiny houses. Mensen die voor tiny houses kiezen, doen dan meestal vanuit een verlangen naar een eenvoudiger bestaan.
Andere redenen zijn:
- Een kleinere ecologische voetprint willen. In zo’n tiny house produceer je minder afval en verbruik je minder water en energie
- Idealisme
- Uit de ratrace willen stappen
- Meer vrijheid
- Zelfvoorzienend leven
- Uit noodzaak: geen geld krijgen voor een grotere hypotheek, waardoor een grote woning niet mogelijk is
- Je hebt meer tijd voor andere dingen, want er is minder schoon te maken en te onderhouden
Lessen van de zomervakantie
Tijdens één van onze zeldzame vakanties huurden we een stacaravan in Tuitjenhorn. Daarin verbleven we met z’n zevenen. Die stacaravan was uiteraard veel kleiner dan ons huis. En toch konden we er met z’n zevenen eigenlijk prima in huizen. Ik hoor dit ook regelmatig van mensen die terugkomen van vakantie. Dat ze merkten dat ze eigenlijk met veel minder toe konden in de vakantie, en dat ze helemaal niet zoveel nodig hadden.
Tiny houses versus kleine flat of klein huis
Je kunt je natuurlijk afvragen: waarom ga je dan niet gewoon in een kleine flat of zo wonen. Maar ik denk dat niet dat er flats bestaan die maar 35.000 euro kosten. En daarnaast schijnt zo’n tiny house ook voor een bepaald gedachtegoed te staan: simpeler leven. Verder deel je in een tiny house geen muren of vloeren met andere mensen.
Documentaire over mensen in tiny houses
In onderstaand filmpje zie je een documentaire over mensen die wonen in zo’n tiny house!
Mini Homes: inspiratie voor tiny houses
Het boek Mini Homes is een fotoboek met kleine huizen, ook wel bekend als een tiny house. Het boek begint met een overzicht van redenen voor mensen om voor een klein huis te kiezen.
Een klein huis: waarom zou je?
Mini Homes geeft de volgende reden voor een klein huis:
- Een beperkt budget.
- Een klein perceel.
- De woning wordt niet permanent bewoont en hoeft daarom niet groot te zijn.
De laatste jaren zijn er nieuwe vormen van wonen ontstaan, en nieuwe huizentypes. Denk aan huizen die heel makkelijk naar een andere plek kunnen worden verplaatst. Geprefabriceerde huizen hebben ook vaak een klein woonoppervlak.
Mini Homes: opzet
Het fotoboek Mini Home bestaat uit vier hoofdstukken met foto’s van kleine huizen, geordend op grootte.
- Tiny houses: niet groter dan 25 vierkante meter.
- Mini woningen: 25 tot 50 vierkante meter. Deze huizen lijken al meer op ‘gewone’ huizen.
- Small oftewel kleine huizen: 50 tot 100 vierkante meter. Hier zitten ook huizen met meerdere verdiepingen bij.
- Compact: huizen die iets groter zijn dan 100 vierkante meter.
Mini Homes: een fijn kijkboek!
Mini Homes is een lust voor het oog. Het is leuk om alle huizen te bekijken en te bewonderen. Ze zien er allemaal keurig opgeruimd en minimalistisch uit en hebben vaak bijzondere vormen. Ook de omgeving waarin het kleine huis staat is doorgaans heel erg mooi. Naast de foto van het kleine huis is er ook telkens een plattegrond, waarop je de indeling van het huis goed kunt zien. Als je plannen hebt voor een eigen tiny house, dan is dit boek denk ik heel handig om ideeën op te doen over de mogelijkheden. Maar let op: er is weinig tekst, mee de tekst die er is, is zo tiny dat die amper te lezen is.
Interessante links over tiny houses!
Conclusie over tiny houses
Tiny houses staan voor een andere levensstijl. Een eenvoudiger leven, met minder spullen en meer vrijheid. Ik vind het een aansprekend idee. Ik zie ons nog niet eventjes met ons zevenkoppige gezin in een tiny house gaan wonen. Maar ik vind het ineens helemaal niet meer erg dat onze badkamer klein is, en dat we niet voor ieder kind een eigen slaapkamer hebben! Mijn belangrijkste motivatie voor een dergelijk klein huis zou zijn om geen hypotheek meer te hebben. Het lijkt me heerlijk om schuldenvrij door het leven te gaan.
Lees ook: Tiny houses, minder huis meer leven.
Wat vind jij van een tiny house? Zou je het willen?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
En dan een schuur van 10×20 erbij, mooi weer en flink stuk grond. Dan gaat het wel lukken
Ik vind het op zich wel een leuk idee, maar in combinatie met mijn vriend zijn hobby/eigen bedrijf is het niet zo handig denk ik. Ik struikel nu soms al over alle dozen heen die soms in de woonkamer staan als hij net weer een grote bestelling heeft gedaan. Hahaha.
Mij lijkt het wel wat. Met een extra retro caravannetje in de tuin als bibliotheekje, want ik kan veel weg doen maar niet mijn boeken ;)
Wat een leuk idee, een eigen bibliotheek in een retro caravan! Dat klinkt superleuk!
Tiny house ze zijn echt heel erg Leuk! Ik zou zo aan de ene kant graag in zo’n klein schattig huisje willen wonen of gewoon een camper als huis en dan reizen. Aan de andere kant is het niet praktisch om met jonge kinderen amper ruimte te hebben om te kruipen en spelen. Natuurlijk kan dat buiten, maar niet in de winter.
Ja, in de winter kan het denk ik wel benauwend zijn om weinig leefruimte binnen te hebben.