Reacties

Tiny house beweging: gewoon geen hypotheek! — 31 reacties

 1. Ik zou best in een riny house willen en kunnen leven, maar niet in Nederland. In een warmer en droger klimaat kun je met veel minder spullen en binnenruimte toe. Ik zou er met ins gezin wel twee willen hebben. Kunnen zoons van 1.90 in hun eigen tiny house.
  Met zeven mensen heb je er drie nodig denk ik :-)
  Wat betreft hypotheekvrij, dat lijkt me heerlijk en daar werken we hard aan. Als alles volgens plan gaat is dat voor ons over zeven jaar het geval.

  • Tsjonge over 7 jaar hypotheekvrij! Dat vind ik goed te overzien. Het lijkt me heerlijk om hypotheekvrij te zijn.

   Wat je zegt over het klimaat, dat is eigenlijk wel een goed punt. Als je ook veel buiten kunt leven, heb je binnen ook minder ruimte nodig.

 2. Oh ik werd gek denk ik.
  Op vakantie kan ik het wel aan, maar ik ben dan zo blij dat ik thuis kan komen in de ruimte.
  Ik heb op kot gezeten in een héél klein kamertje en heb daar denk ik een trauma aan overgehouden of zo ;)

  • Leuk om jouw reactie te lezen Ilse. Je spreekt dus uit ervaring, want je hebt op een hele kleine kamer gezeten. Ik heb zelf een beetje een romantisch idee bij zo'n tiny house dus het is goed om jouw ervaring te horen.

 3. Erg leuk idee, toch je eigen kleine huisje. Al denk ik dat het in Nederland niet gaat werken. De grond waar je je huisje neer wilt zetten is waarschijnlijk al heel duur :-(.

  • Ik had stiekem bedacht dat mijn dochter wel een leuke tiny house bij ons op het erf kan zetten! Ik zag me al gezellig bij haar op de koffie gaan : )

   Maar ze vindt het niks. En dat snap ik ook eigenlijk wel.

 4. Er zijn zat kleine huizen in Nederland. In Amerika kan een huis van 50m2 dan wel als 'klein' worden beschouwd, in Amsterdam woont er wel een familie in met 2 kinderen.
  En ik moét, als ex-tiny house bewoner, wel even de mythe ontkrachten dan een klein huis schoonmaken makkelijker is en minder tijd kost. Nee. Het kost evenveel of net iets meer tijd. Je bent de helft van de tijd bezig met laveren langs je meubels. De stofzuiger moet je vaker optillen. Om ergens goed bij te kunnen, zoals de ramen wassen, moet je de gelft van jus huisraad opstapelen aan de andere kant van je huis en vervolgens weer terugzetten.
  Dus nee. Het is niet minder bewerkelijk. In de flat die 2x zo groot was, was ik de helft minder tijd kwijt met schoonmaken.
  En het is niet echt aan te raden om met 2 volwassenen (laat staan 2 opgroeiende kinderen) in een woning van 40-50m2 te zitten,. Je wordt dan echt langzaam gek. Niet gezond.
  Ik snap dat dit voor studenten aantrekkelijk is, als je alleen een bed en een kledingkast nodig hebt, misschien een plek waar je op je laptop kan werken, maar om écht in te wonen? Dat is niet voor een normaal gezin te doen. Denk eens aan het drogen van je wasgoed!

  • Het idee is om een tiny house te combineren met zo min mogelijk spullen. Als je nog steeds veel spullen hebt, is zo'n klein huis inderdaad niet prettig denk ik. Dan kun je je kont niet keren.

   Dat van het wasgoed vind ik een goed punt. Waar laat je dat dan in vredesnaam in de winter... Dat is wel een probleem inderdaad.

  • Ja inderdaad, in Rotterdam (waar ik woon) zijn zat huizen te koop tot 50 m2. 30 m2 is wel het minumum denk ik. Een echt tiny house is denk ik max 20m2. Ik zou wel willen maar dan wel op een mooi stukje grond met buren ver weg en dat de katten dan veilig naar buiten kunnen. Volgens mij mag het niet eens in Nederland, zo klein.

 5. Inderdaad, het idee erachter vind ik prachtig. Maar dan graag in een land waar het heerlijk warm is en je lekker veel buiten kunt leven. Met 3 kinderen lijkt het me toch wel krap. Ik ben inmiddels erg gehecht aan de ruimte die ik hier heb. :)

 6. Je ziet het inderdaad steeds meer langs komen op het internet. Echter spreekt het mij niet zo aan. Wel als je er alleen hoeft te slapen, eten en relaxen, maar voor de rest zou ik er dan een grote veranda bij willen en een grote schuur om te prutsen. Oh en veel grond voor alle dieren. Het idee is leuk en ik geloof dat het voor sommige mensen echt werkt. Maar ik zou denk ik gillend gek worden van de kleine ruimte. Ik presteer het nu al om mij te stoten een de tafel terwijl en een ruime meter ruimte is ;)

 7. Voor nederlandse begrippen is ons huis niet groot. 50m2 beneden en boven twee slaapkamers onder een schuin dak. Ik ben er tevreden mee,maar zou niet graag kleiner wonen.

  • Enne, dat vergeet ik nog: een hypotheek zal voor mij wel nooit aan de orde zijn - noch in een heel klein huis, noch in een huis van normale grootte. Ik ken wel mensen die ervoor kiezen om een lage hypotheek te hebben - en daarmee een klein flatje. Maar ik hoef niet meer zo nodig op een flat - misschien weer als ik oud ben?

 8. Ik heb ruim twintig jaar in een huis van zo'n 40 m gewoond, zonder ruimte eromheen (alleen een balkonnetje), en ik ben vaak zó blij dat ik nu veel ruimer woon! Ja, de eenvoud trekt me aan, maar als je in zo'n kleine ruimte je was moet drogen, en / of je natte kleding als je natgeregend thuiskomt: daar werd ik wel eens wanhopig van.....

 9. Ik druk op een verkeerde knop en oeps, mijn commentaar foetsie!
  Essentie was, kunnen jullie bij jullie boerderij zoiets kwijt?dan genereer je maandelijks geld..ben er al een tijdje over aan het nadenken, maar heb toch liever een hutje met een schuurtje en een moestuin!

  • Bij ons zou wel zo'n tiny house kunnen staan lijkt me. Maar ik weet ook niet hoe het zit met vergunningen en dergelijke. Dat verschilt weer per gemeente.

 10. Lijkt mij fantastisch,want verdien te weinig om een hypotheek af te sluiten, maar vraag me af of het mogelijk is in Nederland, want je hebt grond nodig om een huis op te zetten en er zijn waarschijnlijk toch vergunningen nodig om zomaar ergens een huis neer te zetten, en worden die gemakkelijk verstrekt ? Lijkt me niet

 11. Wat al een paar keer voorbij komt, rond de 50m2 is de Nederlandse (grote) steden normaal. In Amsterdam heb ik respectievelijk op 12m2, 26m2 en 33m2 gewoond met zijn tweetjes en dat gedurende 7 jaar. Zelf heb ik nu eindelijk een fijn rijtjeshuis en zou er niet meer aan moeten denken zo klein te wonen. Misschien als vakantiehuisje erbij, maar meer ook zeker niet.

 12. Ik voel er wel sympathie voor. Door het consuminderen en minimaliseren heb ik gemerkt dat een mens aan de basis vrij weinig nodig heeft. Mijn man zou het beslist niet willen trouwens en van vakantiehuisjes, campers en stacaravans weet ik dat je áltijd bezig bent. Altijd aan het afwassen want je hebt niet veel bestek e.d., 's winters altijd was aan de rekjes voor de kachel want het wil niet drogen, altijd schuiven met je spul want die opbergruimtes onder het bed zijn dan wel ingenieus, maar je moet eerst de hele kamer verbouwen om er bij te kunnen. En waar laat je je koffers, snowboots, schaatsen, fietsen?

  • Al die spullen zou je dan denk ik moeten wegdoen Anita.

   Interessant punt trouwens wat je zegt over die ingenieuze opbergruimtes en dat je daar vaak niet makkelijk bij kunt. Dat is inderdaad waar.

 13. Ik vind het op zich wel een leuk idee, maar in combinatie met mijn vriend zijn hobby/eigen bedrijf is het niet zo handig denk ik. Ik struikel nu soms al over alle dozen heen die soms in de woonkamer staan als hij net weer een grote bestelling heeft gedaan. Hahaha.

 14. Tiny house ze zijn echt heel erg Leuk! Ik zou zo aan de ene kant graag in zo'n klein schattig huisje willen wonen of gewoon een camper als huis en dan reizen. Aan de andere kant is het niet praktisch om met jonge kinderen amper ruimte te hebben om te kruipen en spelen. Natuurlijk kan dat buiten, maar niet in de winter.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder