Motivatietest: wat motiveert jou?

motivatietest

Ik heb een leuke motivatietest voor je!

Soms wil je iets doen. Of je víndt dat je iets zou moeten doen. Omdat het gezond voor je is. Of omdat het de verstandige keuze is. Soms is het lastig om voor jezelf te bepalen waarom je iets doet. Doe je het voor jezelf? Of voor een ander? Doe je iets uit schaamte? Of uit verlangen?

Check jouw motivatie met deze motivatietest!

In de Flow (nr. 5- 2015) staat een heel eenvoudig testje dat je kunt doen om te kijken of je extrinsiek gemotiveerd bent, of intrinsiek. Met intrinstiek wordt bedoelt dat je motivatie echt van binnenuit komt. Uit jezelf. Extrinsiek wil zeggen dat je iets doet omdat je van buitenaf gemotiveerd wordt. Zou de stimulans van buitenaf wegvallen, dan valt dus ook je motivatie weg.

De motivatietest

1. Neem iets wat je wilt of moet doen in gedachten. Ik heb de test gedaan voor hardlopen. Maar je kunt het ook doen voor bijvoorbeeld schoonmaken, lezen, sportschool, koken, presentatie houden, opruimen etc.

2. Beantwoord onderstaande vragen met een cijfer tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor ‘helemaal niet mee eens’ en 9 voor ‘helemaal mee eens’.

 1. Iemand anders wil dit van mij. Met andere woorden: ik moet dit doen.
 2. Als ik dit niet doe, zou ik me schamen, schuldig of angstig voelen.
 3. Ik denk dat dit een belangrijk doel is om na te streven.
 4. Ik voel me gestimuleerd door wat dit doel me gaat opleveren.

3. Tel de cijfers van vraag 3 en 4 bij elkaar op.

4. Tel de cijfers van vraag 1 en 2 bij elkaar op.

5. Trek het totaal van 1 en 2 af van het totaal van 3  en 4.

Mijn antwoorden op de motivatietest

1: 1

2: 1

3.9

4:9

Mijn score is dus: 18-2= 16.

De uitslag van de motivatietest

 • -16 t/m -11: enorm extrinsiek gemotiveerd
 • -10 t/m -4: behoorlijk extrinsiek gemotiveerd
 • + 4 t/m + 10: behoorlijk intrinsiek gemotiveerd
 • + 11 t/m + 16: enorm intrinsiek gemotiveerd.

Met een score van 16 ben ik ‘enorm intrinsiek gemotiveerd’ als het om hardlopen gaat.

En dat klopt volgens mij wel.

Doe jij dingen omdat je intrinstiek gemotiveerd bent? Of juist extrinsiek?

Similar Posts

16 Comments

 1. Mooi testje, 12 punten, ik ben dus ook enorm intrinsiek gemotiveerd. Had dit eigenlijk ook wel gedacht.
  Ik had appelmoes koken in gedachten, van appels die hier al meer dan een week gezellig op het aanrecht liggen. Bij vraag 2 kon ik dus niet maar 1 punt invullen :-)
  Ik ga het nu direct doen!

 2. Ik kom uit op +10 dus behoorlijk intrinsiek.
  Ik had als test de was opvouwen en opruimen want dat is echt mijn zwakke punt. En het klopt wel.
  Er is niemand die tegen me zegt ga de was opvouwen, maar zelf vind ik het altijd fijn als ik het weer gedaan heb. Heb er namelijk echt een hekel aan terwijl het zo makkelijk is.

  1. Eigenlijk extra goed van je dat je dan nog zo intrinsiek gemotiveerd bent om die was weg te werken als je er zo’n hekel aan hebt! Je hebt dus goede zelfdiscipline.

 3. Ik hoef de test niet eens te doen, ik weet zo wel dat ik vooral intrinsiek gemotiveerd ben. Ik heb het nl niet op regels van buitenaf. Dat wijt ik aan mijn persoonlijkheidstype :D
  In mijn gezin zijn we veel bezig met MBTI. Er zijn testen online om uit te zoeken welk type je bent. En of je introvert of extrovert bent, of je introvert feeler bent of extrovert. Je kunt het zien als hokjes, wij zien het al een manier om verder te ontwikkelen. We begrijpen elkaar iig een heel stuk beter.

 4. Leuk en makkelijk testje!
  Heel belangrijk om jezelf bij dingen waar je veel energie in stopt af te vragen waaróm je ze eigenlijk doet: omdat je het zelf wilt of omdat je denkt dat het van je verwacht wordt. In dat laatste kun je je lelijk vergissen. Zonde van je energie en tijd!

  1. Ja hè, dat vind ik ook. Intrinsieke motivatie is wat dat betreft echt van jezelf. Hoewel extrinsieke motivatie zeker ook nuttig kan zijn. Zeker als het aan intrinsieke motivatie nogal ontbreekt.

 5. Meestal doe ik dingen omdat ik zelf al wel graag wil, dan ben ik al heel gemotivereerd. Dan heb ik de motivatie niet nodig van andere bron of personen. En zeker als je geniet van wat je doet, het maakt het alleen maar makkelijker. Wel sommige dingen heb ik niet altijd tijd om te doen, maar als het goed voor mij is dan maakt ik er tijd voor. Ik ben gelukkig gedisciplineerd genoeg. ;-)

 6. Eerlijk gezegd denk ik dat zo’n test ook niet helemaal eerlijk is, want je geeft toch ook ‘gewenste’ antwoorden. ‘Nee, echt hoor, dit wil ik zelf, en ik ben zo blij dat ik een doel ga bereiken ermee, ik zet echt door, hoor!’.
  Dat is wat ik zie bij mensen die bijvoorbeeld stoppen met roken. ‘Ja, fiijn hoor, ik krijg meer lucht en zo, en ik proef ook weer van alles!’.
  En drie maanden later roken ze weer.
  Motivatie is veel complexer. Natuurlijk wil je het doel bereiken, natuurlijk wil je graag geloven dat je dit zelf wil doen. Maar dat helpt je niet met jezelf motiveren, helaas.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.