Duurzamer wonen voor dummies: makkelijke tips

Duurzamer wonenDuurzamer wonen.

Het klinkt zo mooi.

Het roept bij mij associaties op met die leuke ‘little houses’ die ook nog eens helemaal zelfvoorzienend zijn. Je hebt zonnepanelen op het dak, en je doucht met water dat meteen weer gerecycled wordt. Ik moet dan altijd denken aan van die enge rampenfilms waarin de wereld vergaat.

Bewoners van zo’n duurzaam klein huis zullen gewoon nog elektriciteit en water hebben. En dan benijd ik ze! Ze zijn duurzaam, en onafhankelijk van allerlei voorzieningen.

Duurzamer wonen zonder tiny house?

Als klein meisje droomde ik ervan om schrijver te worden, en te wonen in een hutje op de hei! Dat is pas duurzamer wonen en duurzamer leven! Een hutje is het niet geworden, maar ik woon wel op het platteland. En als fulltime blogger verdien ik inderdaad de kost als schrijver. Het is perfect te combineren met mijn gezin bestaande uit vijf kinderen en mijn man.

De aarde moet nog langer mee

Dat de aarde langer mee moet dan vandaag is een boodschap die ik altijd al belangrijk vond. Maar sinds ik kinderen kreeg ben ik me er nog bewuster van geworden. En ik probeer daar dan ook mijn steentje aan bij te dragen. Door bijvoorbeeld zoveel mogelijk op de fiets te doen. Wat overigens niet altijd meevalt hier op het platteland! Daarnaast probeer ik mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden

Beginnen met duurzamer wonen

In onderstaand artikel vertel ik je makkelijke stappen waarmee je vandaag nog met duurzamer wonen kunt beginnen. Want wat als je niet zo’n leuk tiny house hebt?. Zijn er dan manieren om duurzamer te wonen? Zonder dat je je huis radicaal moet verbouwen?

Het antwoord is: ‘Ja.’ Je kunt je vandaag al beginnen met duurzamer wonen. En het is niet eens zo moeilijk met deze 12 snelle tips.

13 snelle tips voor duurzamer wonen

 1. Maak in de winter gebruik van de isolerende werking van gordijnen voor duurzamer wonen.
 2. Dek tochtplekken in huis af, zodat er geen kou naar binnen kan.
 3. Kies voor led lampen die zijn namelijk veel energiezuiniger. Denk ook eens aan ledstrips.
 4. Gebruik een speciale led dimmer voor je led lamp. Normale halogeen dimmers zijn vaak niet in staat om led lampen goed te dimmen.
 5. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen. Je kunt zelf een schoonmaakmiddel maken van bijvoorbeeld baking boda, maar zelf houd ik ook erg van Marcels Green Soap.
 6. Gebruik je een apparaat niet? Trek dan de stekker er uit. Want anders wordt er toch nog steeds energie gebruikt! Sluipgebruik heet dat, en dat past niet bij duurzamer wonen.
 7. Kies voor materialen van jute. Bijvoorbeeld voor je kussentjes.
 8. Installeer een zuinige douchekop, en instrueer bovendien je familie dat ze niet ellenlang mogen douchen. Koop eventueel zo’n douchetimer die afgaat na bijvoorbeeld 3 minuten douchen.
 9. Kies voor dubbel glas zodat je minder hoeft te stoken in huis om het behaaglijk te maken. Vind je dat teveel gedoe of te duur, neem dan isolatiefolie voor enkel glas.
 10. Kies voor een wc met een spoelkeuzeknop. Als de wc niet zo vies is kies je voor de zuinige knop en gebruik je minder water.
 11. Kies voor tweedehands meubels, die als leuk extra-tje dan ook meteen duurzame meubels zijn. Er wordt immers geen nieuw materiaal voor gebruikt. Dus valt het onder duurzamer wonen.
 12. Zet zo’n pittoreske regenton bij je dakgoot en vang daarmee regenwater op. En dat kun je dan weer gebruiken voor je tuin.
 13. Maak elke ochtend een rondje door het huis als iedereen weg is, en doe alle lampen en apparatuur uit die nog aanstaat. Huisgenoten corrigeren is een belangrijk element van duurzamer wonen ; )

Duurzaam wonen tot slot

Tiny houses zijn een prachtig voorbeeld van duurzamer wonen. Maar er zijn nog maar weinig mensen die zo’n leuk duurzaam huisje hebben. Daarom geef ik in deze post praktische tips waarmee je snel en eenvoudig duurzamer wonen in de praktijk brengt.

Leestips

Dit artikel is gebaseerd op o.a. de volgende bronnen: Milieucentraal, Voor de Wereld van Morgen, VTWonen, Duurzaamthuis.nl, EcoGoodies.

Similar Posts

49 Comments

 1. Ah, ik ben eigenlijk best goed bezig als ik naar je tips kijk. Had ik niet helemaal verwacht;). Lekker praktisch artikel. Het maakt me weer even bewust.

 2. Volgens mij doe ik zo goed als alles van jouw tips.
  Ik heb alleen nog twee enkele ramen, de rest is dubbel…
  Ik vind het een leuke sport om duurzaam bezig te zijn!

 3. Dat heb je goed gedaan, leven van je weblog.
  Zeker een goede combinatie met je gezin.
  Mijn ecologische voetafdruk is ook klein, zeker de laatste 10 jaar, heb geen auto meer, fiets alles.
  Ik woon in een energiezuinig appartement, waar de kachel in de winter zelden brand.
  Je hebt ook een stekkercontactdoos met een schakelaar zijn ook handig om apparaten uit te schakelen.
  Een Tiny house is voor 1 of 2 personen, niet voor een gezin. Hans

  1. Wat goed dat je je auto zelfs hebt weggedaan Hans. Dat durf ik hier op het platteland helaas niet te doen. Maar als ik in de stad zou wonen, zou ik dat best willen.

 4. Veel is op m’n huis van toepassing. Daarbij heb ik een benedenwoning met mensen die een appartement boven mij hebben. Dus minder grondoppervlak nodig. Ik heb geen regenton, maar hoef ook nooit m’n tuin te besproeien.

  Verder geen kinderen en dat bespaart het meest. Op andere manieren gaan we er echt niet komen. Maar ja, waar bespaar je de aarde dan voor? ;-)

  1. O ja en ik ben ruim 15 jaar geleden gestopt met betaald werk. Als je niets verdient, dan kan je het ook niet uitgeven aan onnodige meuk.

 5. Vooral die regenton. Moet ik altijd een beetje om lachen. Dat kreng loopt momenteel over van al dat regenwater. Maar de tuin is al nat.
  In de zomer, als het droog is, gooi je de ton leeg op je planten. Zo gepiept. Alleen, we hebben veel tuin. De rest van de warme periode is die ton leeg. En blijft dan leeg.
  Onze ramen zijn Hr ++. Het huis prima geisoleerd. Led lampen. (IK vind het licht wat minder. Wat witter). En alle boodschappen haal ik met de fiets.
  Maar de verwarming staat gewoon op 20 gr. En ‘s avonds op 21 gr.
  En groene zeep vind ik naar vroeger ruiken.
  Ik geniet van de gemakken van deze eeuw.

 6. Ik ben echt fan van baking soda. Sinds ik dat heb gebruikt wil niet meer anders. Verder kom ik op heel veel punten goed uit de weg. Ik wil nog wel een regenton, maar dan wel eentje met echt veel liters. Misschien wel in combinatie van een soort vijver, die je in de winter bijvult in de zomer gebruikt om planten te besproeien.

  Love As Always
  Di mario

 7. De meeste tips hebben we al toegepast, alleen die van de LED dimmer… Ik weet het niet. Je moet wel héél lang je LED lampje dimmen om de aanschaf (€40,-) terug te verdienen.
  Verder hebben we een paar jaar geleden een houtkachel gekocht. Super gezellig en de CV gaat veel minder vaak aan. Vooral op de koude winteravonden is het echt een aanwinst.

  1. Wij hebben ook een houtkachel! Ik vind die supergezellig, en veel fijner dan de verwarming. In de woonkamer heb ik dankzij de houtkachel nooit meer de verwarming aan.

 8. ‘k Denk dat ik goed bezig ben…
  Huisje -> ‘n dikke 60m² (niet off-grid, wel zuinig), piepklein (potten)tuintje waar groenten/fruit gekweekt worden…
  Lie(f)s.

 9. Vorige week kregen we isolatie in de kruipruimte onder ons huis. En ik leg net de telefoon neer, afspraak gemaakt voor spouwmuurislolatie, dat is dan het laatste wat we nog kunnen doen aan ons huis.

 10. Wij proberen ook echt duurzaam te leven. Helaas zitten wij in een sociale huurwoning die op de slooplijst staat. Dus verduurzamen gaan ze niet meer doen vanuit de woningbouw.. Maar we gaan er zeker naar kijken bij de volgende woning. Die moet echt wel duurzamer zijn :)

  Goed artikel weer!

 11. Ik probeer er steeds meer op te letten en ben best goed bezig als ik je tips zo lees. De aarde moet inderdaad nog langer mee. Een tiny huis zie ik echt niet zitten. Denk dat zo’n tiny house leuk is als je in je uppie bent maar met 3 pubers zie ik het echt niet zitten ;)

 12. Handige tips!
  Ook hier altijd gedroomd van een hutje op de hei en schrijver worden. Schrijver worden is gelukt en het hutje op de hei is een boshuisje geworden met de hei op steenworp afstand. Langzaamaan zijn we dat huisje ook aan het verduurzamen.

 13. Ik doe het best aardig. Behalve op punt 7. Ik douche veel langer. Heel slecht, ik weet het. Maar da’s echt mijn relax-momentje. Heerlijk!

 14. Ik denk ook wel afval scheiden, al dat plastic wat niet meer in de vuilnisbak terecht komt. De tips die jij geeft doe ik veelaal wel, ons huis is goed geïsoleerd en licht gaat hier nooit onnodig aan. Goed om over na te denken.

 15. Applaus voor mezelf, ik kan bijna alle tips van het lijstje afstrepen. Behalve die regenton, maar ik woon dan ook in een appartement ;)

 16. Handig artikel. Wij hebben aantal meubel tweedehands gekocht en of gekregen van mijn schoonzusje. Ook heb ik zelf wasmiddel gemaakt. En ooh de laatste tijd koop ik ook tweedehands kleding en of oude kleding refashion

 17. Toevallig het gisteren nog gehad over een nieuwe douchekop, we hebben nu zo’n soort stortbak idee, maar dat is natuurlijk totaal niet zuinig, dus daar gaan we dit weekend even werk van maken.

 18. Handige tips! Mijn broer gaat uit huis en houdt zich daar momenteel heel erg bezig, ik zou dit artikel naar hem doorsturen!
  Liefs,
  Elles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.