Reacties

Duurzamer wonen voor dummies: makkelijke tips — 49 reacties

 1. Dat heb je goed gedaan, leven van je weblog.
  Zeker een goede combinatie met je gezin.
  Mijn ecologische voetafdruk is ook klein, zeker de laatste 10 jaar, heb geen auto meer, fiets alles.
  Ik woon in een energiezuinig appartement, waar de kachel in de winter zelden brand.
  Je hebt ook een stekkercontactdoos met een schakelaar zijn ook handig om apparaten uit te schakelen.
  Een Tiny house is voor 1 of 2 personen, niet voor een gezin. Hans

  • Wat goed dat je je auto zelfs hebt weggedaan Hans. Dat durf ik hier op het platteland helaas niet te doen. Maar als ik in de stad zou wonen, zou ik dat best willen.

 2. Veel is op m'n huis van toepassing. Daarbij heb ik een benedenwoning met mensen die een appartement boven mij hebben. Dus minder grondoppervlak nodig. Ik heb geen regenton, maar hoef ook nooit m'n tuin te besproeien.

  Verder geen kinderen en dat bespaart het meest. Op andere manieren gaan we er echt niet komen. Maar ja, waar bespaar je de aarde dan voor? ;-)

 3. Vooral die regenton. Moet ik altijd een beetje om lachen. Dat kreng loopt momenteel over van al dat regenwater. Maar de tuin is al nat.
  In de zomer, als het droog is, gooi je de ton leeg op je planten. Zo gepiept. Alleen, we hebben veel tuin. De rest van de warme periode is die ton leeg. En blijft dan leeg.
  Onze ramen zijn Hr ++. Het huis prima geisoleerd. Led lampen. (IK vind het licht wat minder. Wat witter). En alle boodschappen haal ik met de fiets.
  Maar de verwarming staat gewoon op 20 gr. En 's avonds op 21 gr.
  En groene zeep vind ik naar vroeger ruiken.
  Ik geniet van de gemakken van deze eeuw.

  • Die regenton klinkt zo inderdaad eigenlijk niet zo handig. Op het moment dat je hem nodig hebt staat hij leeg als ik je comment zo lees Francien.

 4. Ik ben echt fan van baking soda. Sinds ik dat heb gebruikt wil niet meer anders. Verder kom ik op heel veel punten goed uit de weg. Ik wil nog wel een regenton, maar dan wel eentje met echt veel liters. Misschien wel in combinatie van een soort vijver, die je in de winter bijvult in de zomer gebruikt om planten te besproeien.

  Love As Always
  Di mario

 5. De meeste tips hebben we al toegepast, alleen die van de LED dimmer... Ik weet het niet. Je moet wel héél lang je LED lampje dimmen om de aanschaf (€40,-) terug te verdienen.
  Verder hebben we een paar jaar geleden een houtkachel gekocht. Super gezellig en de CV gaat veel minder vaak aan. Vooral op de koude winteravonden is het echt een aanwinst.

  • Wij hebben ook een houtkachel! Ik vind die supergezellig, en veel fijner dan de verwarming. In de woonkamer heb ik dankzij de houtkachel nooit meer de verwarming aan.

 6. 'k Denk dat ik goed bezig ben...
  Huisje -> 'n dikke 60m² (niet off-grid, wel zuinig), piepklein (potten)tuintje waar groenten/fruit gekweekt worden...
  Lie(f)s.

 7. Vorige week kregen we isolatie in de kruipruimte onder ons huis. En ik leg net de telefoon neer, afspraak gemaakt voor spouwmuurislolatie, dat is dan het laatste wat we nog kunnen doen aan ons huis.

 8. Wij proberen ook echt duurzaam te leven. Helaas zitten wij in een sociale huurwoning die op de slooplijst staat. Dus verduurzamen gaan ze niet meer doen vanuit de woningbouw.. Maar we gaan er zeker naar kijken bij de volgende woning. Die moet echt wel duurzamer zijn :)

  Goed artikel weer!

 9. Ik probeer er steeds meer op te letten en ben best goed bezig als ik je tips zo lees. De aarde moet inderdaad nog langer mee. Een tiny huis zie ik echt niet zitten. Denk dat zo'n tiny house leuk is als je in je uppie bent maar met 3 pubers zie ik het echt niet zitten ;)

 10. Handige tips!
  Ook hier altijd gedroomd van een hutje op de hei en schrijver worden. Schrijver worden is gelukt en het hutje op de hei is een boshuisje geworden met de hei op steenworp afstand. Langzaamaan zijn we dat huisje ook aan het verduurzamen.

 11. Ik denk ook wel afval scheiden, al dat plastic wat niet meer in de vuilnisbak terecht komt. De tips die jij geeft doe ik veelaal wel, ons huis is goed geïsoleerd en licht gaat hier nooit onnodig aan. Goed om over na te denken.

 12. Handig artikel. Wij hebben aantal meubel tweedehands gekocht en of gekregen van mijn schoonzusje. Ook heb ik zelf wasmiddel gemaakt. En ooh de laatste tijd koop ik ook tweedehands kleding en of oude kleding refashion

 13. Toevallig het gisteren nog gehad over een nieuwe douchekop, we hebben nu zo'n soort stortbak idee, maar dat is natuurlijk totaal niet zuinig, dus daar gaan we dit weekend even werk van maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder