Reacties

Boodschappen doen op de fiets: wie doet het nog? — 81 reacties

  • Dat lijkt me wel heel relaxed Saskia. Ga je dan meerdere keren per week boodschappen doen? Of heb je je fiets zo uitgerust dat je voor de hele week boodschappen kunt meenemen op de fiets?

 1. Op de fiets samen met mijn man. Door het verlies van mijn baan hebben we de auto de deur uit gedaan, dus verplicht alles op de fiets. Op zich prima te doen maar wanneer het regent of flink waait, mis ik het gemak van de auto wel.

  • Stoer vind ik dat Joke! Maar ik kan me goed voorstellen dat je de auto bij slecht weer wel eens mist. Dat is ook meteen het nadeel van een auto vind ik: als hij er staat pak je hem dan ook sneller. In die zin stimuleert het ontbreken van een auto wel om met de fiets te gaan.

   Mag ik vragen hoeveel besparing het oplevert per maand als je je auto wegdoet?

  • Ja hoor, dat mag.
   Alles bij elkaar, dus verzekering, belasting, benzine en onderhoud scheelt het ons tussen de €175,- en €200,- per maand, meer zelfs als we een maand hadden waarin we meer dan 1 keer moesten tanken. We hadden een stationwagon dus wel wat duurder als bijvoorbeeld een kleine auto.

 2. Ik doe alle boodschappen per fiets in een straal van 10 km enkel rond onze woonplaats. Enkel voor te omvangrijke dingen of verdere afstand, gebruiken we de auto.

  Ik vervoer mijn boodschappen per fiets in een grote rugzak en ik heb ook nog een dubbele fietstas hangen. In mijn rugzak heb ik altijd misschientjes zitten voor het geval ik meer koop of voorzien of waar ik tere dingen zoals bv bananen insteek zodat ze niet geplet raken in rugzak of fietszak.

  Ik heb ook altijd fietsrekkers bij en zet vaak achteraan op mijn fiets nog een doos. Fietstassen gebruik ik niet zo vaak omdat je nooit op voorhand weet of de fietstassen nog aan de fiets zullen hangen tegen dat je de winkel verlaat.
  Op mijn fietstassen 'reken' ik dus niet echt als ik inkopen doe.Mijn fietszakken zijn eigenlijk voorhistorische monsters van minstens 40 jaar oud. Zulke zie je tegenwoordig niet meer.

  Als ik naar verschillende winkels moet, breng ik eerst de boodschappen van de ene winkel naar huis vooraleer ik naar een andere ga want aangekochte koopwaar op de fiets laten staan terwijl ik elders binnen ben, riskeer ik niet. Alles wat maar kan gestolen worden, wordt gestolen dus ik neem het zekere voor het onzekere.....

  Ik ben vrij veel tijd bezig met me te verplaatsen om boodschappen te doen maar ik heb tijd. Bovendien is het gezond om te bewegen in de buitenlucht.

  • Jij fietst dus verder dan ik, want ik woon op 8 kilometer afstand van de supermarkt waar ik altijd boodschappen doe. Wat een grappig woord 'Misschientjes'!

   Ik ben wel onder de indruk dat je dan eerst nog weer helemaal naar huis gaat om de boodschappen weg te brengen en daarna weer op de fiets stapt. Zo kom je zeker goed aan je beweging.

   Ik vind het loffelijk!

 3. Mijn oude schoolrugtas in combi met een grote boodschappentas is voldoende. En ik doe mijn boodschappen dan lopend. Dat voorkomt ook meteen dat ik weer teveel insla. Ik ben maar alleen, dus ik heb dan ook niet zo heel veel nodig. Als ik straks mijn nieuwe huis heb, zal ik wel iets meer met de auto de boodschappen doen. Ik kom dan ook langs de supermarkt onderweg naar huis.

  • Dat is ook een mooi perspectief: niet teveel bergruimte zodat je ook niet teveel kunt kopen : )

   En leuk dat je oude schoolrugtas nog weer zo goed van pas komt!

 4. Wij gaan vrijwel altijd lopen of fietsen. Het winkelcentrum met AH, Lidl, Deka, Deen en biowinkel ligt op 1 km afstand en je loopt erheen door een mooi park :)
  Ideaal dus! Ik haal meteen een stap of 4000 als ik boodschappen doe. Grotere boodschappen worden met de fiets gehaald. De auto staat hier, behalve voor werk, bijna altijd stil. Mocht ML weer in de buurt gaan werken gaat hij misschien wel weg.

  • Wat een grote keuze aan supermarkten heb je Anke! En wat leuk dat je er door een mooi park naar toe loopt en meteen even 4000 stappen zet. Dat is win-win : )

   Hier in Doetinchem is deze week een Deka geopend. Ik ben er wel benieuwd naar.

 5. Ik ga meestal met de fiets boodschappen doen. Ik heb een stevige opoefiets met rieten mand en twee grote fietstassen achterop. Ik heb de indruk dat ik op de fiets juist sneller boodschappen doe omdat ik een kortere route naar de supermarkt kan nemen. Ik moet wel twee keer per week want ik kan niet alles meenemen. Dat zou ook niet handig zijn want brood voor een week past al niet in mijn vriezer.
  In de winter gaan we iets vaker met de auto. Dan vind ik het soms te zwaar om met zoveel gewicht te fietsen.

  • Grappig is dat hoe je soms met de fiets inderdaad een kortere weg kunt nemen dan met de auto! Jij hoeft volgens mij ook niet meer naar de sportschool al ik dat zo lees. Fietsen met zwaar gewicht lijkt me een prima work-out.

 6. Altijd op de fiets! En omdat mn fiets dichter bij mijn bijkeuken / koelkast kan komen en omdat de fiets dichter bij de winkel geparkeerd kan! Had voorheen een gezin van 5, toen paste het ook met 2-3 x per week in 2 grote shoppers, die direct in de fietstassen geplaatst konden. En zo doe ik het nog steeds, helaas kan ik er hier geen foto van posten! Ik vind het zelfs super onhandig met de auto ( behalve dan misschien met een verjaardag oid met en taart en bier en veel wijn enz, al ga ik ook dan het liefst gewoon een paar keer op de fiets!)

  • Wat handig dat je grote shoppers in je fietstassen konden! Ik weet niet of dat bij mijn fietstassen kan eigenlijk. Ik ga het eens proberen.

   Ik kan met mijn fiets inderdaad ook dichter bij de keuken komen. Nu loop ik altijd behoorlijk te slepen met de boodschappen omdat we geen parkeerplek vlakbij het huis hebben. Dat vond ik niet pittoresk....

 7. Mijn boodschappen doe ik bijna altijd op de fiets, nadat ik de kinderen naar school heb gebracht. Daarbij is de fietsstoel achter op mijn fiets een fijn hulpmiddel. De hengsels van de boodschappentas passen precies over de rugleuning. :)

 8. Die rieten mand achterop de scooter. Ik doe op maandagmorgen maximaal half tien bij een rustige winkel mijn boodschappen en bezoek ook de groentenboer er naast. Meestal voor fruit.

  Maandelijks of nog vaker ga ik met de auto naar de pick up service van Jumbo. Is met de auto een fijne aanrij route en heerlijk stil.

  Aanvullend groenten uit de moestuin en de markt op vrijdag vind ik ook leuk. Ik hoef daar weinig te kopen. Ik word verleid op de markt. Kaas, fruit, of wat dan ook. Op de scooter uiteraard.
  De Turk vond ik voorheen ook fijn, maar die winkel is druk. In de rij staan voor boodschappen is niet mijn ding.

  Schoonmaakazijn koop ik bij de Jumbo. Deze is nog voordeliger dan bij de Action. Daar koop ik nog steeds wc papier en andere dingen die voordelig zijn.

  Al met al best veel.

  • Ik wist niet dat de schoonmaakazijn bij de Jumbo goedkoper is dan bij de Action Consuminderen. Bedankt voor de tip. De schoonmaakazijn is op, en nu ga ik die dus op het boodschappenlijstje van de Jumbo zetten.

   Mooi zo'n rieten mand op de scooter. Leuk contrast tussen rustiek en modern.

  • De flessen zijn groter dan de 1 liter van de Action. Vermoedelijk is het dat wat het goedkoper maakt.
   Ik koop online bij Jumbo. Online is er een grotere keus in producten.

 9. Ik boodschap op de fiets of lopend. Een bewuste keuze. Voor de fietsboodschappen ga ik naar de omliggende dorpjes, de fietstocht is heel ontspannen door de weilanden. De dichterbij boodschappen(toch ook op 3 km van huis) doe ik lopend. Ook bewust, want elke dag een wandelingetje is goed voor je lijf/gezondheid. In de zomer wil ik nog wel eens verder weg met de fiets, twintig km en dan fietsend dor de bossen. Dan neem ik een thermosfles of brandertje mee voor een kopje koffie onderweg.
  Huisvlijt, jij loopt hard, dat is iets wat ik niet meer kan door kapotte knie. Door te wandelen en fietsen met boodschappen doen houd ik mijn conditie en gezondheid op peil. Het scheelt daarmee dokterskosten en fysiotherapie en de kosten voor de sportschool :)

  • Het klinkt gewoon ook al ontspannend 'door de weilanden'! En wat gezellig dat je in de zomer onderweg een kopje koffie drinkt. Dat lijkt me heerlijk.

   Het klinkt alsof je heel gezond bezig bent Greet. Vervelend van je knie, maar ik denk dat je door zoveel te wandelen een uitstekende conditie zult hebben.

 10. Vroeger deed ik boodschappen met de fiets. Recent is mijn fiets helaas stuk gegaan. Ik laat hem niet meer maken en dus ga ik maar te voet naar het dorp. Ik moet gelukkig geen 30 minuten wandelen maar een 10 minuutjes. :)

 11. Ik ga ook het liefste met de fiets, maar ik heb wel het geluk dat de winkels vlakbij zijn en ik een bakfiets heb. Zo kan ik redelijk grote hoeveelheden (voor een gezin van 5 personen) in een keer meenemen. Straks als de kinderen groter zijn en de bakfiets ontgroeid zijn dan denk ik dat ik een fiets koop met een krat voorop en goede fietstassen achter, dan kan ik hopelijk ook nog flinke hoeveelheden per fiets vervoeren. :)

  • Wij gebruiken de bakfiets nog steeds als boodschappenkar....de kinderen zijn er te groot voor maar we houden hem voor de boodschappen.

 12. Ik noem mezelf een expert in het doen van boodschappen met de fiets. Ik had mijn kinderen in de fietskar en deed er ook nog eens boodschappen voor de hele week (en later twee weken) bij. Het is iets wat je onder de knie moet krijgen denk ik. Wat tijd betreft maakt het voor mij niet veel uit of ik met de auto ga of met de fiets.
  Tegenwoordig kies ik wat vaker voor de auto, omdat het nu kan. Eerder had ik ook geen beschikking over een auto, dus dan is er ook niet veel te kiezen. En sinds de AH ook in Noord Nederland bezorgd laat ik de houdbare boodschappen een keer per maand bezorgen. Tussendoor doe ik kleine boodschappen.
  Ik kan niet zonder mijn fietstassen. Ik heb er standaard mijn regenpak in zitten. Misschien ben ik te goed van vertrouwen, maar ik laat regelmatig aankopen in mijn fietstas zitten als ik naar een volgende winkel ga.

  • Oh ja de fietskar! Die schept ook een heleboel extra bergruimte op de fiets inderdaad. Zo kun je aardig wat mee krijgen inderdaad.

   Ik lees in je comment ook dat zo gauw de auto beschikbaar is, het verleidelijk en makkelijk is om er ook gebruik van te maken.

   Als ik op donderdagochtend naar de bieb ga, laat ik ook vaak mijn bibliotheekboeken in de fietstas zitten terwijl ik koffie drink. Tot nu toe is het altijd goed gegaan gelukkig...

 13. Ik zou willen dat ik vaker op de fiets boodschappen deed. Het ging even goed totdat ik zwanger werd van de derde en ik niet meer zo ver met de fietskar kon fietsen. Ik ben toen nog wel een keer zonder kar gegaan, met twee fietstassen en twee tassen aan het stuur, maar dat was wel pittig 30 minuten fietsen met ook nog 2 kinderen in de zitjes. Ik ga maximaal 1x per week met de auto naar het volgende dorp voor de boodschappen en laat soms iets thuisbezorgen (naast de bio groenten elke week)

  • Dat lijkt me zeker pittig Mama Tinus. Dan moet je aardig trappen!

   Ik doe ook maximaal 1 keer per week de grote boodschappen. Bij mij is dat op maandag en ik combineer het met mijn maandagochtendvriendinnen waarmee ik dan koffie drink.

 14. Met de fiets, ik heb geen rijbewijs. En we wonen in het centrum dus uit school fiets ik dagelijks langs de supermarkt en door naar huis. Voor de zware dingen bestellen we online bij AH eens per maand of per twee weken.

  • Ik leef al 42 jaar zonder rijbewijs. Vanuit het centrum waar we wonen kan ik alles bereiken op de fiets met drie kinderen. Het kost wel wat meer tijd, al moet ik zeggen dat de meisjes al snel op tempo fietsen. Voordeel is dat ze niet op sport hoeven en ik ook niet.
   Op zondag is manlief vrij en kunnen we er landelijk op uit trekken met de auto

 15. Met de auto, vanwege de ruimte. Levensgevaarlijk als ik met alle boodschappen op de fiets stap :P Als ik maar een paar dingen hoef te halen ga ik lopend, met een rugtas.

 16. Kleine boodschapjes haal ik op de fiets
  De winkel is hier niet ver vandaag dus ideaal
  Een keer per week doe ik grote boodschappen en dat doe ik dan wel met de auto
  Zware pakken drinken etc
  Niet heel makkelijk op de fiets vind in

  • Bij jou heeft het dus ook te maken met het soort boodschappen als ik het zo lees MamaIssues. Voor grote en zware dingen de auto, voor kleinere boodschappen de fiets.

 17. Ik doe mijn boodschappen op de fiets.Ik woon ongeveer zo'n 5 kilometer van de stad,maar ben er in no-time.Achterop zitten de fietstassen,en ik heb een mandje met tire-strips gemonteerd op de bagagedrager.Voorop zit een mand met deksel hier doe ik de boodschappen in die ik al gekocht heb,en zet de deksel vast met een draadslot die door de lussen van de mand gaan.
  Ik vind zelf dat het boodschappen sneller gaat,omdat ik overal tussendoor kan fietsen,en geen parkeerplek hoef te zoeken of te moeten wachten in een file.
  Nee ik cros lekker overal tussen door.Ik ga vaak op de fiets weer of geen weer,en ben hierdoor veel in beweging.

  PS: ik ben een andere Aukje dan een eerder reageerster.

  • Hé wat een slimme oplossing om gewoon je fietsmand op slot te doen Aukje! Dat vind ik werkelijk goed gevonden. Zo kun je rustig de boodschappen even op de fiets laten zitten.

 18. Ik doe vaak boodschappen op de fiets. Niet om te besparen, maar omdat ik een gruwelijke hekel heb aan het verkeer bij/in het winkelcentrum/parkeerplaats.

  Als het even kan waag mij daar niet met de auto uit vrees voor een aanrijding of parkeerschade. Het is er vaak net zo`n idioterie als de kiss&ride van basisscholen waar tegenwoordig zoveel over te doen is.

 19. Alle boodschappen haal ik op de fiets. Ik heb de allergrootste fietstassen, ik dacht bij de h.alfords gekocht, evt. tassen aan het stuur. Voor 6 personen kan ik natuurlijk niet 1 keer per week boodschappen doen. Meestal ga ik 2 keer per week. En dan nog op zaterdag naar de markt. Mijn man haalt geregeld zware pakken (zuivel, sap), waarbij hij dan mijn fiets gebruikt. Zo nu en dan halen we bij de boer een grote kist appels, waar we wel een auto voor gebruiken.

 20. Ik hang een fietskar aan mijn fiets! Niet alleen maar geschikt voor kinderen vervoeren, maar ook voor een flinke hoop boodschappen. Verder heb ik een elektrische fiets, dus kan er veel mee zonder dat ik er te moe van word.

  • Een fietskar lijkt me zeker erg handig voor boodschappenvervoer. En met een electrische fiets hoef je ook niet bang te zijn dat je je helemaal suf trapt.

 21. Altijd met de auto, ik heb een electrische fiets maar die kun je niet overal zomaar neerzetten zelfs niet met een goed slot. Daar baal ik wel van, fietsen is heerlijk en ik ben superblij dat ik dat nog kan, met hulp dan!

  • Dat lijkt mij ook het grootste nadeel aan een electrische fiets: de kans op diefstal. Dus dat je hem dan nog bijna niet durft te gebruiken omdat je bang bent dat hij gejat wordt...

 22. Maandboodschappen met de auto, maar de wekelijkse ronde naar bakker en markt doe ik op de fiets. En tussendoor boodschappen zoals zuivel doe ik ook graag op de fiets. Dan weet ik ook meteen dat ik niet te veel mee neem.

 23. een keer per maand met de auto, en verders alles met de fiets, met de fiets = gratis parkeren en ik ben er in 10 min, met de auto al gauw een kwartier, ik laat boodschappen in de fiets (heel duur in mijn met cijferslot afsluitbare vastefietstassen. Wordt er verder iets gestolen van mijn melk vla en groente, dan zal diegene het wel heel erg nodig hebben!

 24. Het vaakst op de fiets , mand voorop , op het kinderstoeltje achterop voor kleinkind kan ik een tas zetten als kleinkind er niet opzit.
  Winkelcentrum is goed te doen met de fiets , en er is tijd om boodschappen te doen.
  Een tasje in de tas om e.v. aan de schouder te hangen.
  Soms is het passen en meten en noem ik mijn fiets "de vrachtwagen".
  Voor verjaardagen of voorraad aanvullen doen we ze met de auto.
  Mijn man doet ook vaak de boodschappen.

 25. Op de fiets en soms als ik alleen ga op de brommer. Beiden compleet met mand en flinke fietstassen. Bij gebrek aan auto moet je ook wel. Grote hoeveelheden doen we met een fietskar, waar 2 kinderen, en dus een bult boodschappen inpassen. Gaat zo al jaren prima!

 26. Dat het meer tijd kost ben ik niet met je eens, tenminste niet in mijn geval. Ik ben met de fiets net zo snel in het centrum als met de auto, met als groot voordeel dat ik mijn auto dan niet hoef te parkeren. Een fiets zet je sneller weg dan een auto en het kost ook nog eens niets. We hebben allebei een krat op de fiets en als we veel boodschappen moeten doen, fietsen we soms ook wel eens een paar keer heen en weer.
  Moet wel toegeven dat ik op vrijdagmiddag vanuit mijn werk met mijn auto naar het centrum rij, daar de boodschappen doe voor het weekend en dan naar huis. Ligt een beetje op de route en het is dan al tegen vieren. Maar het komt ook voor dat ik naar huis rij en dat we dan samen de fiets pakken. Even lekker buiten....
  En regelmatig fietsen wij ook helemaal naar Haarlem. Dan zijn we een uur onderweg maar het is een hele mooie route en dan ook weer geen parkeerproblemen (hoewel het rond de kerk soms mega vol staat met fietsen).
  Ik vind dat heerlijk, zo'n fietstochtje....

  • Blij dat iemand dit schrijft, ik wilde juist ook melden dat op de fiets vaak veel sneller is. Ik heb jaren geleden eens een auto ingehaald die in de file stond, toen ik inmiddels met volle tassen uit de natuurwinkel kwam zag ik die auto net moeizaam inparkeren, moest de winkel nog in, terwijl ik weer vrolijk op de fiets naar huis kon.

 27. Ik doe de wekenlijkse boodschappen met de auto moet im tussendoor wat halen dan ga te voet met de kinderwagen of ik ga op de fiets en heb dan ook fietstassen
  Jaren terug toen ik nog geen auto had ging ik ook op de fiets en hup tassen aan t stuur fiets daarna had een rekje dus zette ik daar mijn fiets tas op

 28. Ik heb de luxe dat ik direct naast een winkelcentrum woon, ik doe dus gewoon lopend mijn boodschappen. (in bijna ieder ander opzicht is wonen naast een winkelcentrum helemaal niet ideaal).
  Ik heb wel een fiets.. Fietstassen vind ik erg handig (maar heb ze niet) om dingen te vervoeren... Het enige dat ik echt "vervoer" is mijn kleine meid... Een zitje achterop is dus op dit moment mijn enige accesoire :-D

  • Hoi Daisy, ik ben wel benieuwd naar de nadelen van wonen naast een winkelcentrum. Het voordeel lijkt me inderdaad je makkelijk nog even wat kunt gaan kopen.

   Wat zijn de nadelen?

  • Nou het is hier bijna altijd mega druk in de straat met auto's, dus ik zou mijn dochter hier niet alleen op de stoep durven laten spelen. Als je in een weekend een dagje weg wil met de auto weet je dat je die niet meer kwijt kunt zodra je thuis komt. Verder (en dit zal misschien ook deels aan de buurt liggen) trekt het criminaliteit aan... Mensen komen uit hun werk, willen nog even snel boodschap doen, laten hun laptop/telefoon in de auto en daar lopen ze hier dan ook voor... een gesneuvelde autoruit is hier geen zeldzaamheid zeg maar.Dus na, het zou mij wel heel relaxt lijken als er iets minder gebeurt in de straat, zeker nu ik een dochtertje heb :-)

 29. Ik doe al mijn boodschappen met de fiets. Hier heb ik gewoon veel supermarkten in de omgeving, en het is gewoon makkelijk om even na de uni langs te wippen. Ik vervoer het meeste in mijn rugzak, en ik heb altijd een linnen tasje bij voor eventuele extra boodschappen.

 30. Ik doe eigenlijk altijd boodschappen op de fiets, of lopend. Ik heb geen auto of rijbewijs, dus dna moet je wel. :) Een fietskrat komt er overigens niet op mijn fiets. Ik heb een mountainbike en die moet - zoals dat hoort bij dat soort fietsen - zo kaal mogelijk blijven. Ik neem gewoon een flinke rugtas mee, problem solved. :)

 31. O wat zou ik graag willen antwoorden dat ik lekker vaak ga fietsen; het is veel beter voor jezelf en het milieu. Maar met die kou merk ik toch dat ik vaak een smoes zoek om de boodschappen toch met de auto te gaan doen. Ik heb ook geen fietstassen én nog een onhandig kinderzitje voorop. Straks als de kleintjes groter zijn, wil ik wel gaan fietsen. Uiteindelijk zijn alle supermarkten hier goed aan te rijden, binnen vijf minuten ben ik bij Dirk of AH.

 32. Ik ben op de fiets zelfs sneller dan met de auto. Maar met een kind achterop kan ik gewoon heel weinig meenemen. Voorheen deed ik het liefst lopend boodschappen, met de wandelwagen, maar daar is meneer te zwaar voor geworden. Dus nu de weekboodschappen met de auto en tussendoor soms met de fiets heen en weer. Misschien toch eens kijken voor fietstassen die onder een kinderzitje kunnen want zo'n krat voorop vind ik niet lekker fietsen (heb nu een klein mandje).

 33. Altijd met de fiets. Werk bij de post en heb dus grote fietstassen waar ik zo de boodschaptassen in kan zetten. Ik doe 3x in de week boodschappen, 2x als ik klaar ben met mijn werk.
  En ga ik na 2 winkels, neem ik de boodschappen mee naar binnen, want wat ik bij de ene winkel koop heeft de andere niet.
  Als ik niet in de stad woonde zou ik investeren in een elektrische fiets.

  • Nee hoor, daar ben ik niet bang voor. Het personeel mag in mijn tas kijken. En dan zien ze meteen dat het niet iets is wat ik in die winkel heb gekocht, want dat hebben ze niet in het assortiment. En anders heb ik altijd nog het kassabonnetje. En wat andere mensen denken..., daar maak ik me niet meer druk om.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder