Fietskrat versus Fietsmandje

Fietskrat versus Fietsmandje
Wat is handiger? Een fietskrat of een fietsmandje?

Want ze zijn weliswaar een heuse hype, transportfietsen met een krat voor op.

Maar hoe fijn is zo’n krat op de fiets eigenlijk? En hoe doet zo’n krat het ten opzichte van het fietsmandje?

Hema fietskrat 16 euro

Voor mijn Aldi-transportfiets kocht ik een Hema fietskrat, dat ik met behulp van sjorbandjes van de Karwei vastmaakte. Het moet gezegd: ik had meteen een heleboel transportruimte gecreëerd! Zo’n Hema fietskrat kost 16 euro. Hieronder zie je een Hema krat voor de fiets:

hema fietskrat

Je zou denken dat de Hema fietskratten verkocht in allerlei vrolijke kleurtjes, maar helaas! Je kunt kiezen uit zwart of legergroen. En supergoedkoop is het eigenlijk ook niet. Voor maar 14,95 koop je een mooi oudroze krat voor de fiets bij fietskrat.nl.

fietskrat

Fietskrat Action?

Wil je een goedkoop fietskrat? En denk je: ‘Ik koop een fietskrat bij de Action?’ Helaas, op dit moment heeft de Action geen fietskratten. Wel kun je er terecht voor een Action vouwkrat voor maar 6,95. Met een beetje handigheid zou je zo’n vouwkrat ook als krat kunnen gebruiken.

action fietskrat

Verder is het een kwestie van het assortiment van de Action in de gaten houden. Het is heel goed mogelijk dat de Action fietskratten gaat verkopen.

Nadelen krat op de fiets

Maar nadelen waren er ook: mijn stuur sloeg voortdurend ‘om’ door het gewicht van het krat. Als ik mijn fiets ergens parkeerde, moest ik ervoor zorgen dat het voorwiel ergens tegenaan rustte, anders klapte het om.

Nu zijn ze bij de Hema zo slim om een slaatje te slaan uit dit probleem, en zij verkopen nu een gadget wat het omslaan van je stuur moet voorkomen! Je koopt een probleem, en vervolgens koop je een oplossing voor het probleem.

Een ander nadeel is dat het krat vast zit op je fiets: je haalt het er niet eventjes af om de boodschappen in te doen. Ik miste al snel mijn oude fietsmandje, dat ik gewoon even van mijn stuur tilde en vervolgens als boodschappenmandje kon gebruiken.

Fietsmand Hema

Je zou denken dat je een fietsmand bij de Hema kunt kopen! Maar nee dus! Wel kun je er terecht voor een transportrek, maar daar moet dan weer een kratje op. Ik kocht mijn Basil fietsmand bij de Halfords. Het fijne aan die fietsmand is dat er een uitsparing zit voor je voorlamp.

Conclusie

Hoewel een krat meer ruimte biedt dan een fietsmandje, vind ik het fietsmandje fijner. Het is lichter, je stuur klapt er niet van om, en je kunt het makkelijk gebruiken als instant boodschappenmandje.

Update 2023

Deze post publiceerde ik in 2011. Het is inmiddels heel wat jaren later, en tegenwoordig gebruik ik nog steeds een fietsmandje! Ik zou niet meer terug willen naar een krat.

Leestips

Wat heb jij: een fietskrat, fietsmand of alleen fietstassen?

Similar Posts

26 Comments

 1. Ik had een grote rieten mand. Die haalde ik er idd ook af bij het boodschappen doen of op de moestuin. Toen kocht ik een transportrek en kist maar vond het echt niet handig. Nu heb ik een goedkoop Hema mandje omdat ik de aanschaf van een nieuwe rieten wat prijzig vond. Maar er komt weer een nieuwe rieten. En dan heb ik nog een stuurslot zodat mn stuur niet om kan slaan. Alleen kan geen enkele standaard mn zware fiets aan.

 2. Ik heb ook een fietsmand en 2 losse fietstassen achter. Ik vind een krat wel stoer.

  Groetjes Isabelle

 3. Fietstassen heb ik, maar de meeste boodschappen halen we met de auto omdat het 12 kilometer hier vandaan is. In de zomer gaan we weleens op de fiets als we geen gekoelde boodschappen nodig hebben.

 4. Fietsmandje voorop en giga tassen achter. Ik wilde destijds graag zo’n stoere transporter als jij hebt, maar dat werd ernstig weggestemd door de andere gezinsleden, die dan niet meer met mij gezien wilden worden. Nu heb ik een een hele beschaafde fiets, en nog regelmatig spijt dat ik heb toegegeven.
  Maar mijn moederfiets heeft wel een stuurslot en daardoor kiept het voorwiel niet om, dat dan wel weer.

 5. Ik mis ook mijn mandje.
  Maar die heb ik verkocht, dus fuji mandje.

  Wat ruimte betreft heb ik nu wel 2 keer zo veel ruimte. En ik gebruik dat dagelijks (vooral nu met al mijn zero waste boodschappen).
  Dus uiteindelijk is dit wel beter zo.

  Groetjes,
  Julia

 6. Ik gebruik alleen het rek, en daar zet ik dan een boodschappentas op. Maar zodra ik een auto heb, dan haal ik het rek er af want het fietst erg zwaar als het een beetje waait.

 7. ik heb sinds kort een rieten kratje voorop, wat ik makkelijker vind dat mijn enorme mand van vroeger, omdat ik die idd aan mijn arm meenam en nu laad ik pas bij de fiets in….. beter voor mijn schouders/armen dus, maar een volle krat voorop en een kindje voor en een achterop vind ik best ehm een behoorlijk gewicht

 8. Ik heb juist vorig jaar mijn transportfiets ingeruild, hij fietste zo zwaar! Heb nu een licht sportfietsje met losse tassen voor de boodschappen. En bij geen boodschappen kunnen die gewoon thuisblijven.

 9. Ik gebruik altijd grote fietstassen en heb een standaard achter op mijn fiets die je naar beneden moet klappen.
  Ik vind die transportfietsen echt helemaal niets. Veel te zwaar, je stuur klapt om en de fiets blijft vaak niet goed staan.
  Een kronan fiets met zo’n nummerbord lijkt me altijd nog wel iets maar misschien zien ze er alleen maar leuk uit, en zijn ze in de praktijk ook niet handig.
  Groet Thea

 10. Ik heb een gewone fiets met tassen achterop en ik heb nog een rieten mandje voor aan het stuur maar dat gebruik ik niet zo heel veel meer. Jaren geleden, toen de kinderen nog klein waren, haalde ik alle boodschappen op de fiets: mand aan het stuur, fietstassen vol en tassen aan het stuur, soms wel vier. Daar kon ik niet meer mee fietsen natuurlijk. Op de rechte stukken liep het prima, bochtenwerk was…., laat ik zeggen, een staaltje stuurmanskunst… ;-) O ja, mijn voorkeur gaat uit naar het rieten mandje. Dan kan er maar minder in. Ook een manier om te besparen :-D

 11. ´k Heb een flinke rieten mand. Op zo´n transportrek, en dat al een aantal jaren. Nog voor het mode werd… Je moet er inderdaad even rekening mee houden als het gaat om het gewicht, maar er kan wel lekker veel in!

 12. Voordeel van zo’n afpakmand is: als je in de winter nauwelijks fietst kun je hem er af pakken en bij de deur aan een radiator hangen. Ideaal voor handschoenen en mutsen. Door de radiator krijg je altijd lekker warme handschoenen aan en je hoeft ook niet steeds te zoeken op welke radiator de handschoenen nou weer liggen.

 13. Ik heb idd een vouwkrat gemodificeerd, want zo’n dingetje van de HEMA daar passen de boodschappen van een week niet in. En dat stuurslot zat hier al standaard op mijn personal bike. Heerlijk zo’n fiets met stalen frame en velgen, hoef je tenminste niet na te denken dat er op de bagagedrager maar 10 kg mag zoals op de meeste fietsen van tegenwoordig.
  Ik fietste met volle krat voorop, fietstassen achterop, kinderzitje met kind, en dan nog een buggydrager. We zijn zo zelfs op fietsvakantie geweest. Als alleenstaande ouder moet je toch creatief zijn en met de auto wilde ik niet op vakantie, dat is geen vakantie, dat is hard werken.

 14. Er zijn ook kratachtige mandjes die je aan je stuur hangt. Ze hebben de vorm en hengsels van een winkelmandje. Let bij krat/mandje op dat het licht en de reflector in de koplamp niet afgedekt worden, Te brede krtten geven gezeur met fietsenrekken, daarom zijn de huidige fietskratten een stuk smaller. Zelf gebruik ik hooguit achterfietstassen. Boodschappen doe ik te voet omdatde winkelste dichtbij zijn.

 15. Ik heb een tijd een fiets gehad met een voor bagagedrager, heel handig.
  Nu een op de scootmobiel, wel kleiner maar ook handig. Hans

 16. Ik snap dat het voor jezelf heel handig maar als ik mijn fiets in een rek kwijt moet, vind ik het altijd een heel gevecht als er zo’n fiets met krat naast je staat. Ik heb een fietstas die ik op mijn bagagedrager kan klikken. Heel fijn; kun je zo meenemen op plaats van bestemming.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.