Online dierenarts + 1 lezersvraag over cavia met chronische bronchitis

online dierenarts

Door een lezersvraag van Mariska over haar cavia ontdekte ik dat er diverse online dierenartsen zijn waar je vragen aan kunt stellen.

Dat kwam zo.

Lezersvraag over cavia’s

Mariska mailde mij met een vraag over haar cavia’s.

Ze schreef:

‘Ik heb cavia’s, en ik heb de kooi met handdoeken bedekt omdat mijn ene cavia chronische bronchitis heeft. Maar ik wil minder heet wassen.
Bestaat er iets van een wasmiddel dat schimmels, schurft en andere bacteriën doodt?

Groeten van Mariska’

Ik heb zelf geen cavia’s, dus ik ging op zoek naar mensen die er wel verstand van zijn. Zo ontdekte ik dat er diverse online dierenartsen zijn, waaraan je vragen kunt stellen.

Maar let op: de meeste zijn niet gratis!

Online dierenartsen

Er zijn diverse websites waar je een online dierenarts vragen kunt stellen. Maar aan de meeste online dierenartsen zijn wel kosten verbonden. Bij dierenkliniekonline.nl betaal je 25 euro voor een vraag. Bij dierenartsonline.nl moet je eerst 10 euro overmaken.

Op de site dierendokters.com kwam ik een fijn formulier tegen, waarop ik mijn probleem kon voorleggen aan de online dierenarts. Maar het ging al mis bij stap 1, want er waren geen resultaten voor ‘cavia’!

Screenshot 2023 05 27 at 10.56.45

Daarnaast zijn er nog een aantal online dierenartsen waarbij je een afspraak kunt maken voor een online videoconsult. Maar helaas kon ik bij hen geen prijzen vinden.

Uiteindelijk heb ik Mariska’s vraag voorgelegd aan twee online dierenartsen: Medpets en App de dierenarts, omdat die gratis waren.

Online dierenarts Medpets

‘Helaas verkopen wij hier geen producten voor. Het beste blijft om op hete temperatuur (> 60 graden) te wassen. Er zijn wel producten in de verkoop die anti-bacterieel werken en die je kunt toevoegen aan een wasprogramma op lage temperatuur (Santynol en Dettol – Additief voor de was).’

App de dierenarts

Op de site App de dierenarts kun je een online dierenarts appen! Deze dienst is in theorie gratis, maar nadat ik mijn vraag had gesteld kreeg ik wel een betaalverzoek voor 10 euro. Maar dit bedrag kun je wel zelf naar beneden aanpassen. En op hun website staat:

‘Na iedere conversatie met onze dierenartsen zal er gevraagd worden om een gift waarmee u ons platform kunt ondersteunen. Wij verwachten van u een faire bijdrage die past bij uw persoonlijke situatie. Mensen die het écht niet breed hebben kunnen zo kosteloos geholpen worden.Wanneer wij merken dat er misbruik gemaakt wordt van deze dienst, houden wij het recht voor om af te zien van verder contact.’

Het antwoord dat ik kreeg van App de dierenarts vond ik uitgebreid, en het getuigde van moeite.

‘In het algemeen wordt geadviseerd om handdoeken etc op minimaal 60 graden te wassen om bacteriën, schimmels en mijten te doden. Als er daadwerkelijk een probleem is bij de cavia’s dan zijn er vaak nog specifieke adviezen voor reiniging en desinfectie van de omgeving, afhankelijk van welk micro-organisme een rol speelt.

Dus ik heb geen antwoord op je vraag, maar kwam via Google wel op deze site: https://www.praxisdienst.nl/nl/Hygiene/Desinfectie/Desinfecterende+wasmiddelen/ Hier staat overigens wel dat er ook een bepaalde temperatuur wordt geadviseerd, dus ik weet niet of 30 of 40 graden genoeg gaat zijn. ‘

Terug naar Mariska

Er is dus helaas geen speciaal wasmiddel dat je kunt kopen dat schimmels, schurft en andere bacteriën kan doden. Dat betekent dat je met de handdoeken toch vastzit aan wassen op minimaal 60 graden. Maar op Engelstalige websites vond ik een geweldig alternatief: de Guineadad bodembedekker. Dit is een speciale fleece deken voor cavia’s.

chronische bronchitus cavia
Hier zie je Guineadad deken

Met maar liefst 10.068 reviews krijgt deze cavia deken bijna het maximale aantal sterren.

Dus Mariska, als je minder heet wilt wassen, zou je de handdoeken kunnen vervangen door een zogenoemde Guineadad bodembedekker voor in de kooi. Guineadad belooft dat je deze bodembedekker maar 1 keer per week hoeft te wassen met… koud water!

Wassen op koude temperatuur: zo doe je dat.

In onderstaand filmpje leggen ze uit hoe je de Guineadad of andere fleece bodembedekker moet wassen. Je hebt nodig:

Wat betreft het wasprogramma adviseren ze een programma dat veel water gebruikt. Maar het mooiste komt nu: ze adviseren wassen op koude temperatuur! De Guineadad deken is gemaakt van antibacterieel materiaal.

Leestips

Samenvattend

Er is geen wasmiddel dat bacteriën, schimmels en schurft doodt. Dat betekent ofwel wassen op minimaal 60 graden of een speciale Guineadad bodembedekker kopen. Heb jij vragen over je huisdier? Dan kun je kiezen voor een online dierenarts. Maar lees wel goed de voorwaarden, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

N.B. Er zijn ook diverse versies voor mensen. Lees bijvoorbeeld mijn ervaring met App de dokter.

Heb jij tips voor Mariska? Vertel het in de comments!

Geraadpleegde bronnen onder andere: caviadokter.com, dierkliniekmarnixstraat.nl, uwdierenarts.online, Online Dierenarts, Dierenartsonline.nl, App de Dierenarts, Uw Dierenarts, Dierendokters, Metpets

Similar Posts

2 Comments

  1. Er zijn maar weinig dierenartsen die ook echt verstand hebben van knaagdieren en konijnen. Dat is misschien de reden dat het niet op die ene site is te vinden. Persoonlijk zou ik het heet blijven wassen, gewoon voor de veiligheid.

    Love As Always
    Dimario

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.