Verdriet om een huisdier? Ja, dat is normaal.

Verdriet om een huisdierVerdriet om een huisdier.

Toen haar hond Bubbels doodging had Antoinnette Scheulderman veel verdriet om haar overleden huisdier. Maar soms had ze het gevoel dat haar verdriet er niet mocht zijn. ‘Het was maar een dier,’ zeiden mensen dan tegen haar. Of: ‘Dan neem je toch gewoon een nieuwe?’.

Alleen met haar verdriet, had Antoinnette Scheulderman behoefte aan informatie over het verdriet dat ze voelde over het verlies van haar Bubbels. En ook aan verhalen van anderen die een huisdier waren verloren. Ze kwam één boek tegen over het verlies van een huisdier, maar dat richtte zich vooral op verliesverwerking bij kinderen. Uiteindelijk besloot ze daarom zelf het boek te schrijven waar ze na het overlijden van haar hond Bubbels zo’n behoefte had. En dat werd: ‘Dan neem je toch gewoon een nieuwe!

Dan neem je toch gewoon een nieuwe: opbouw en vormgeving

Dan neem je toch gewoon een nieuwe is een boek over verdriet om een huisdier. Het is een boek met:

 • Het persoonlijke verhaal van Antoinnette over het verlies van haar hondje Bubbels.
 • Het staat vol interviews met bekende Nederlanders die vertellen over hun verdriet om een huisdier. Denk aan Linda de Mol, Saskia Noort, Barry Hay, Johan Derksen, Bridget Maasland en Paul de Leeuw.
 • Daarnaast komen er experts aan het woord. Bijvoorbeeld een dierenarts die vertelt over euthanasie, maar bijvoorbeeld ook Dr. Nienke Endenburg die deskundige is op het gebied van rouw om een dier en mensen begeleidt met verdriet om een huisdier.
 • Kaders met informatie over verdriet om een huisdier. Bijvoorbeeld: ‘Wat helpt na de dood van een huisdier?’ en ‘Praktische handvatten’.
 • Foto’s van de geïnterviewde mensen met hun huisdier.

Verdriet om een huisdier: gemiddeld 8,5 maand rouwen

Toen Antoinnette net haar hondje Bubbels was verloren vond ze enigszins troost in het boekje van Dr. Nienke Endenburg waarin ze las dat het normaal is om zeker zo’n 8,5 maand te rouwen om een huisdier. Het zorgde even voor een gevoel van opluchting bij Antoinnette in haar verdriet om een huisdier: ‘Ik ben dus niet gek!’ Maar het was niet genoeg. Met haar boek Dan neem je toch gewoon een nieuwe hoopt ze mensen met verdriet om een huisdier steun en troost te bieden. En bovendien mensen wier huisdier nog leeft als het ware een beetje voor te bereiden op het verdriet dat je kunt voelen als je je huisdier verliest.

Wat echt helpt na het overlijden van een huisdier is erover praten. De ruimte krijgen om te vertellen hoeveel je huisdier voor je betekende en hoe erg je hem of haar mist. En dat mensen niet tegen je zeggen dat het ‘maar’ een dier was.

Hoe sterk het gevoel van rouw is wordt bepaald door de sterkte van de band met het huisdier. Het type huisdier doet er veel minder toe. Gemiddeld nemen 7 van de 10 mensen binnen een jaar een nieuw huisdier. Daarbij is het belangrijk om je nieuwe huisdier vooral niet te zien als een vervanging voor je overleden huisdier. Dr. Nienke Endenburg adviseert om er bovendien rekening mee te houden dat het vaak ongeveer een jaar duurt om een relatie met een nieuw dier op te bouwen.

In dan Neem je toch gewoon een liefde kwam ik een herkenbaar citaat tegen dat ik heb verwerkt in onderstaande afbeelding:

hond

Taboe op rouwen over huisdieren

In het hoofdstuk met het interview met Dr. Nienke Endenburg las ik dat maar liefst 80% van de mensen hun huisdier zien als een volwaardig gezinslid. Toch rust er een taboe op verdriet over een huisdier. Als een mens overlijdt is het normaal dat je erover praat; maar bij dieren ligt dit een stuk lastiger. Maar volgens Dr. Nienke Endenburg zou het pas echt raar zijn als je níét zou rouwen om het verlies van een huisdier. Je bent dus beslist niet raar als je verdriet hebt om een huisdier.

Hulp bij verdriet om een huisdier

Stel je hebt een huisdier verloren, en je hebt het gevoel dat je wel waar hulp of informatie kunt gebruiken. Dan zijn hieronder drie goede bronnen:

Mijn hondje Trixie en ik

Terwijl ik dit boek over verdriet om je huisdier las, keek ik steeds vaker naar ons hondje Trixie. Ik moet er niet aan denken dat er iets met haar gebeurt. Zoals Antoinnette schrijft, is een hond onderdeel van je dagelijks leven. Dus als dat wegvalt, ontstaat er ook een leegte in je bestaan. Door dit boek heb ik Trixie nog eens even extra geknuffeld. En het geeft me nieuwe medeleven voor hondenbezitters die hun huisdier verloren zijn.

Lees ook mijn posts Puppy zindelijk maken en onze schattige kittens.

Mijn conclusie over Dan neem je toch gewoon een nieuwe

Dan neem je toch gewoon een nieuwe is een heel goed boek over de liefde voor je huisdier en het verdriet om een huisdier dat overlijdt. Ik denk dat het mensen steun, troost en herkenning kan bieden en bovendien vind je er ook een aantal praktische handreikingen in. Zoals vragen die je jezelf kunt stellen om te bepalen of het voor je dier misschien beter is om een spuitje te krijgen, en wat je opties zijn als je hond overleden is.

Ook als je zelf geen huisdier hebt, of er zelfs geen liefhebber van bent, is dit boek over verdriet om een huisdier te moeite waard. Want dan zal het je helpen om mensen die verdriet om hun huisdier hebben beter te begrijpen.

Praktische informatie over Dan neem je toch gewoon een nieuwe

Dan neem je toch gewoon een nieuwe is voor 21,99 te koop bij bol.com.

Verdriet om een huisdier

Hoe zijn jouw ervaringen met een huisdier? En met het verlies van een huisdier?

Leestips

10 Comments

 1. Mevrouw Williams
  • Mevrouw Williams
 2. Alice
 3. Joannes
 4. Ineke
 5. Marielle O.
 6. misty

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh