Reacties

Verdriet om een huisdier? Ja, dat is normaal. — 10 reacties

 1. Ik heb nu 3 geleden onze hond verloren en ik weet dat ik de nacht na zijn overlijden de hele nacht heb gehuild. Ik heb er echt een hele tijd moeite mee gehad. Af en toe mis ik m nog wel eens.

 2. Als ik iets geleerd heb met de jaren is om bij gevoelens te denken of t wel normaal is of niet. Ik ben dol op dieren, altijd al geweest en kom ook uit een gezin waar dar normaal was en ik begrijp helemaal waarom. Als ik wil huilen om een dode cavia of konijn doe ik dat gewoon zoals laatst toen ik mijn favoriet konijn Ludo moest in laten slapen. De twee jonge stagiares wisten niet hoe ze het hadden haha, maar kan mij het schelen. Ludo was een geweldig konijn. Ik zie de humor ook hoor van die vrouw die zo huilt maar ik hou me echt niet in terwijl ik dus nooit kan huilen . Dieren zijn geweldig en wat een ander daarbij voelt zal me een hele dikke worst zijn. fijn weekend.

 3. Sinds mijn 8e heb ik altijd een kat als huisdier en helaas heb ik al heel vaak afscheid moeten nemen. Ook een aantal keren doordat de kat overreden werd. Ik had erg veel verdriet toen we op mijn 24e onze witte dove kater Tommy moesten laten inslapen. Het was de eerste kat die mijn man en ik samen hadden en hij was door zijn doofheid een binnenkat, die er altijd was en om aandacht vroeg en ons aan het lachen maakte. En toen opeens niet meer.
  Onze vorige poes, die een paar jaar geleden onder de auto kwam, mis ik ook nog steeds. Dat was zo'n lieverd die ons heel veel gezelschap hield en uit zichzelf op schoot kwam en ons heel veel liefde gaf. De kat die we nu hebben is veel meer een buitenkat, die dol is op jagen. Toch ook wel lief hoor, maar hij is minder op ons gericht en dus hebben we een minder sterke band.
  Verder hebben we sinds 12 jaar een klein hondje, dat we hebben gekregen toen ze een puppy was. We hopen dat ze heeeeel oud wordt!

 4. Ik ben met dieren opgegroeid en beschouw ze als een volwaardig gezinslid. Ik heb drie honden en ken het verdriet als er een overlijd. Vreselijk is dat. Er over praten als er een dood gaat beperk ik, vanwege de geestelijke armoede bij velen, tot een klein select groepje mensen.

 5. Heel normaal hoor, verdriet hebben bij het verlies van een huisdier. Ik heb tranen met tuiten gehuild toen onze hond Lex door n auto overreden werd, mede doordat het toen zo onverwacht kwam. 2 weken geleden hebben wij onze hond Timmie moeten laten inslapen omdat hij oud en op was..toch is het dan anders omdat je het al een poos ziet aankomen. Zijn laatste paar dagen vond ik echt vreselijk om aan te zien, ik was bijna blij dat er aan dat lijden een eind kwam.
  Vorige week hebben we een jong hondje opgehaald, uit een dierenopvang, en we genieten enorm, 't kost veel tijd en energie, maar het maakt het verlies van Timmie minder.

 6. Op 1 oktober hebben wij onze lieve kat Sammie moeten laten inslapen, hij was bijna 14 jaar waarvan 10 jaar bij ons.
  Ach, wat heb ik een verdriet gehad, ook omdat het allemaal zo snel ging. Opeens werd hij ziek en was er niets meer aan te doen, we hebben een paar dagen de tijd genomen om afscheid te kunnen nemen en toen was het voorbij.
  Af en toe huil ik nog om hem, hij was mijn vierde kindje, mijn knuffel, mijn beste vriendje en soms ook nog mijn psycholoog ;-).
  We hebben vrij snel een ander poesje uit het asiel gehaald, maar ik had onderschat hoe moeilijk dat is als je nog zo verdrietig bent, je gaat, ongewild, toch vergelijken.
  Inmiddels ben ik ook heel gek op Floortje, maar zoals het met Sammie was dat krijg ik waarschijnlijk nooit meer, dat was mijn soulmate.
  Hopelijk blijft Trixie nog héél lang bij jullie!

 7. Toen onze hond Mika met zijn laatste maanden bezig was kon ik geen boeken vinden die over de laatste maanden van een hond gingen. Hij stierf in maart aan ouderdom. Het boek van Scheulderman heb ik in het najaar op mijn verjaardag gekregen. Ik vond het boek enigszins tegenvallen. De interviews bleven wat aan de oppervlakte. Teveel omschrijving van persoon en omgeving. En het gedrag van Scheulderman wekte bij mij zo nu en dan irritatie op. Een hoofdstuk redde het boek vor mij, die met dierenarts van Duijn. Dat hoofdstuk is de prijs van het boek zeker waard. Hij bleek een folder te hebben geschreven over de laatste fase van het leven van een huisdier: "Zijn we niet te vroeg?" Kijk daar was ik begin dit jaar naar op zoek geweest. Het gaat over de beslissing wanneer het genoeg is geweest. Volgens hem is het vooral belangrijk om niet te laat te zijn. Hij geeft richtlijnen hoe je dat kan bepalen. Voor deze folder had ik begin van het jaar graag 15 euro betaald. Een heel goed citaat:

  "Vergelijk het met een rapport. Al staat er maar een dikke onvoldoende op; die compenseert de goede cijfers niet. Tegen je gevoel in moet je je dus laten leiden door de dingen die slecht gaan met je dier- en niet door de dingen die nog redelijk of goed gaan"

  Alle dierenliefhebbers zouden het moeten lezen.In het boek staan stukken uit de folder. Sommige dierartsen hebben de folder maar ik heb (een deel?) op het internet gevonden. (crematiehuisdieren.nl en dan knop euthanasie) .

  Het stuk is , met enige aanpassing, ook zeer goed te gebruiken in de laatste fase van mens. Of zoals Linda de Mol in het boek ook zegt, we gaan vaak humaner om met een stervend dier dan met een stervend mens.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder