Kat kwijt 7 tips om hem terug te vinden!

kat kwijt

Het lijkt hier wel de Bermudadriehoek van katten. We zijn weer een kat kwijt.

Nadat twee jaar geleden 2 van onze katten één voor één van de aardbodem verdwenen, hebben we sinds anderhalf jaar twee nieuwe katten. Nadat ze niet waren kwijt geraakt in de eerste winter, feliciteerden we elkaar en zeiden: 'Mooi, dat is gelukt! Nu komt het verder wel goed. Want volgend jaar zijn ze volwassen.'

En volgend jaar was dit jaar.

Kat kwijt in 2012

kat
Repelsteeltje in beter tijden

Voor de herfstvakantie zagen mijn twee jongste zoontjes en ik in het bos een dood katje liggen dat exact leek op onze Repelsteeltje.

Met trillende beentje van de schrik bracht ik de kinderen naar school, en ging zo snel mogelijk terug om te controleren of het inderdaad Repelsteeltje was, maar diep in mijn hart was ik er van overtuigd hij het was. Wat duurde de weg naar huis toen lang! En wat een enórme opluchting toen ik thuis een (sneeuw)schep ging halen om het lijkje mee op te scheppen zodat we hem 's avonds rustig konden begraven, en onze béíde schattige kittens op onze bank aantrof! Het was wel een eye-opener hoe erg ik aan ze gehecht ben geraakt. En dat terwijl ik nooit huisdieren wilde...

Maar nu is Repelsteeltje vermist sinds woensdagavond 21 uur. En ik maak me zorgen! Normaal melden de broertjes zich elke ochtend voor het eten, en ook overdag komen ze vaak binnen. Dus het lijkt me toch wel raar dat Repelsteeltje helemaal niet komt, en ik vrees dus (alweer) dat hem iets is overkomen. Mijn moeder heeft nog de theorie geopperd dat katertjes veel uithuiziger zijn, en dat hij heus wel weer terug komt. Maar geldt dat ook voor 'je-weet-wel' katers?

In mijn gedachten is hij aangevallen door een grote roofvogel, in een grote diepe put gevallen, opgesloten in een eenzaam schuurtje of aangereden. Alle kinderen hebben opdracht om op weg naar school goed te kijken of ze hem ergens zien.

Wat een gedoe zo'n huisdier! Ik heb er meteen een pakketje zorgen bij.

Repelsteeltje, als je dit leest: kom alsjeblieft terug?! Dan zal ik niet meer die goedkope blikjes kattenvoer van het euromerk van de C1000 kopen, en krijg je Whiskas! Ik mis je zo!

Kat kwijt: Is Repelsteeltje gevonden? november 2012

schrikGisteravond ging de telefoon tijdens het avondeten, mijn jongste zoon nam op en rende naar me toe met de woorden: 'Iemand over Repelsteeltje!'
Hoopvol nam ik de telefoon aan, en een vriendelijke dame vroeg me wanneer we de kat precies precies kwijt waren geraakt. Toen bleek al meteen dat de tijden niet klopte, want zij had onze kat twee weken geleden gezien, dus nog voor zijn verdwijning.
'Ja, want hij lag dood op het terrein van Willink,' zei ze.

Toen ging mij een lichtje op, want was ik een paar weken geleden zelf ook niet overtuigd van Repelsteeltjes dood door het dode poesje in het bos? Dus ik kon opgelucht concluderen dat de dode kat die de mevrouw aan de telefoon had gezien niet onze Repelsteeltje was. Maar na de opluchting besefte ik dat we Repelsteeltje dus nog steeds kwijt waren.

Bovendien had ik toch de schrik in de benen vanwege de (vermeende) onheilstijding. Een beetje trillerig ging ik weer aan tafel zitten.
In ieder geval werken de posters die we hebben opgehangen. En ik blijf verhalen horen over katten die maanden later gewoon weer komen opdraven.

Dus nu denk ik maar gewoon: 'Geen nieuws, is goed nieuws!'
Zeker na dit telefoontje. Was me dat schrikken...

Weer een kat kwijt 22 december 2012

katten

Aargh!

Gisterochtend verscheen Harry, het overgebleven katertje van het tweetal dat we in april kregen van mijn oude buurmeisje, niet aan het ontbijt. Eerder verdween zijn broertje Repelsteeltje al.

Ik krijg een akelig gevoel van deja vu, want zo ging het bij Repelsteeltje immers ook. Die kwam op een kwade donderdagmorgen niet opdagen, en hebben we nog steeds niet terug gevonden. We hopen natuurlijk allemaal dat hij straks gewoon komt binnenwandelen, maar gezien onze ervaring met zijn broertje, maken we ons wel zorgen. Het lijkt hier wel de Bermudadriehoek van Katten! We zijn regelmatig een kat kwijt.

Twee katten kwijt in een periode van 8 maanden. Het klinkt bijna verdacht. We kregen ze in april, en Repelsteeltje verdween in oktober. En aan de verzorging en liefde kan het niet liggen, want die kregen ze in overvloed. Vooral mijn jongste zoontje vindt het erg. En elke keer als ik door de berging loop en de bakjes, met daarin zijn eten onaangeroerd, zie staan, dan trekt er zo'n wee gevoel door mijn buik. Ik ben gehecht geraakt aan onze kat(ten), en dat als ik een kamer binnenloop er ergens op een bank eentje lekker ligt te slapen. Zie ook onze schattige kittens.

Stiekem hoop ik dat Harry gewoon Repelsteeltje is gaan ophalen, en dat ze op Kerstavond met z'n tweeën weer voor onze deur staan.

Kat kwijt: hoe vertel je het je kind?

Maar sinds afgelopen zondag is onze kat Roodkatje vermist. Eerst hoopten we natuurlijk dat hij terug zou komen.

Maar inmiddels is het al vrijdag, en ik vrees het ergste. Iedereen weet er van, behalve mijn jongste zoontje. Want er was nooit een goed moment om hem het slechte nieuws te vertellen.

's Avonds voor het naar bed gaan dacht ik:

'Nu is het niet een goed moment, want dan heeft hij helemaal geen afleiding. Dan ligt hij in zijn eentje te piekeren over Roodkatje.

En de volgende ochtend dacht ik:

'Nu is het niet een goed moment, want dan gaat hij helemaal overstuur naar school. Dan kan hij niet opletten.'

Maar als hij vanmiddag uit school komt, moet ik het hem denk ik toch echt wel gaan vertellen...

Kat kwijt 6 tips om hem terug te vinden

1. Zoek in de omgeving

De eerste stap als je kat kwijt is, is in je eigen omgeving zoeken. Begin rondom je huis, en maak de cirkel steeds groter. Nadat ik eerst overal zoekend had rondgelopen, stapte ik daarna op de fiets. Tijdens het fietsen riep ik hoopvol: 'Roodkatje! Roodkatje!' Kijk overal achter en in. Soms glipt een kat een ruimte in, en kan er vervolgens niet meer uit.

2. Katten voelen zich 's nachts minder angstig

Katten voelen zich 's nachts vaak meer op hun gemak. Dus als het even kan is het goed om in het donker ook nog te zoeken. Gebruik daarbij je stem, en roep je kat. Hopelijk komt hij dan op je af. Zorg er bovendien voor dat je kat 's nachts het huis in kan, mocht hij terugkomen. Maak het aantrekkelijk met een bakje eten en eventueel een kledingstuk of kattenspeeltje dat je kat zal herkennen.

3. Meld je vermiste huisdier aan op Amivedi

Wie een huisdier is kwijt geraakt, of heeft gevonden kan dit melden op Amivedi. Daar worden gevonden en vermiste huisdieren geplaatst. Met kloppend hart, tikte ik de zoekgegevens in, en scrollde door de foto's. Want ergens wil ik helemaal niet zien dat ze hem ergens dood hebben gevonden. Maar er werd nergens een gecastreerde rode kater in onze omgeving gemeld.

4. Maak een poster van je kat en hang die op in de omgeving

Hopelijk heb je een foto van je kat. Zoek anders op internet een foto van een kat die erop lijkt en print die op een A-4tje. Schrijf er een goede omschrijving bij van jouw kat. Denk aan uiterlijk en gewoontes, of eventueel halsbandje. Zet ook de naam van je kat erbij. Dan kunnen mensen de kat gebruiken als ze hem zien. En natuurlijk je telefoonnummer!

5. Ga naar het dierenasiel

Bezoek eventuele dierenasiels bij jou in de omgeving. Met een beetje geluk is je kat daar terecht gekomen.

6. Vertel overal dat je je kat kwijt bent

Laat het overal weten dat je je jouw kat kwijt bent. Dat maakt mensen alerter op loslopende katten. En wellicht vinden ze jouw kat voor je. Ben je lid van een buurtapp? Zet daar dan ook in dat je kat kwijt is.

7. Vraag kinderen om te helpen zoeken

Kinderen kijken op plekken waar je als volwassene niet direct aan denkt! Bovendien zijn ze kleiner, en hebben ze daardoor een andere ooghoogte. Verder is het goed voor kinderen om mee te zoeken. Dat kan ook helpen als er verdriet is als de kat kwijt blijft.

Kat kwijt locaties om te zoeken/ te melden

 • Dierenambulance
 • Dierenasiel
 • Amivedi
 • Mijndieriszoek.nl
 • Posters aan lantaarnpalen en in supermarkt op prikbord
 • Bel de gemeente of iemand een melding heeft gedaan van een dode kat

Kat kwijt 2022

Bovenstaande post schreef ik in 2014. Het spijt mij te moeten zeggen dat we Roodkatje nooit hebben teruggevonden...

Ben jij bezorgd om jouw kat? Zorg dan dat hij in ieder geval gechipt is. Als iemand je kat dan vindt, kan de chip gescand worden en kunnen ze contact met jou opnemen. Dit chippen kun je laten doen bij je dierenarts, en kost rond de 50 euro.

Leestips

Hoe en wanneer vertel jij je kind(eren) slecht nieuws?

Similar Posts

21 Comments

 1. Een kat heeft geen verkeersdiploma. Katten die vrij rondlopen, worden daarom gemiddeld maar 2 1/2 jaar oud. Fokkers van raskatten eisen vaak dat de kat een ren heeft maar niet de straat op kan. Die ren kost meer dan het beestje, dus vaak kopen mensen dan ergens anders hun kat.

  1. Precies. Gewone boerderijkatten zijn het en boeren zijn niet sentimenteel over katten.
   UItzonderingen daargelaten zijn dit soort katten geen lang leven beschoren. Aan geboortebeperking doen ze niet en zo zijn er altijd voldoende muizenjagers voorhanden. Katten in de bebouwde kom daarentegen zijn troeteldieren met een beperkt territorium.
   Je kunt helaas niet van twee walletjes eten. En mocht je aan een hond denken zorg dan vooral dat er er geen ontsnappingsroutes zijn door de heg of de schutting.

  2. Het zijn inderdaad boerderijkatten. En ik vind het zielig om ze de hele dag binnen te houden. Ik denk dat het ook gezond voor ze is om buiten voldoende beweging te krijgen.

 2. niet. Zolang een kind geen vragen stelt heeft ie het waarschijnlijk niet eens door. en anders zou ik het meer terloops vertellen, er niet zo'n ding van maken.
  Kat loopt buiten, dit kan gebeuren.

 3. ik zou het direct vertellen, kinderen zijn enorme goede kattenzoekers/vinders....
  Onze raskat(siamees) loopt nu al 8 jaar buiten (en binnen) naar eigen wens, en gelukkig zijn we haar nog nooit kwijtgeraakt.

 4. He bah, kwijte katten zijn niet fijn. Die van ons komen nooit buiten. Dus ik hoop dat dit ons niet gaat overkomen.
  En slecht nieuws vertellen? Op een rustig moment. Inderdaad liefst niet net voor bedtijd.

 5. Ja jeetje, dat is echt moeilijk he...Wij waren afgelopen zomer twee weken weg en op de voorlaatste dag van de vakantie belde mijn ex-man, die voor onze twee katten zorgde, om te zeggen dat een van onze katten weg was gelopen. Ik vertelde het meteen en het was draaaaamaaaa. Ik had achteraf beter kunnen wachten tot dat we terug waren. Ik heb wel vanuit Frankrijk Amivedi idd erop nageslagen en op Facebook een foto van hem gedaan en toen belde mijn ex-man dat de buurvrouw de kat had gevonden, halleluja!! Ik hoop dat jullie kat toch weer opduikt!

 6. Erg hoor, als je kat weg is... Ik heb zelf verschillende katten verloren in het verkeer. We wonen wel in een rustig dorp, maar aan de voorkant van ons huis is de hoofdstraat. De kinderen en wij waren altijd erg verdrietig, dat is de keerzijde van het plezier dat je van een huisdier hebt: het verdriet als ze ziek zijn of als je afscheid moet nemen..... Wat wel helpt is dat je twee huisdieren hebt: je kind kan ook troost vinden door de andere kat extra veel te knuffelen. Wij hebben de laatste jaren alleen oudere gesteriliseerde vrouwtjespoezen uit het asiel: die blijven uit zichzelf al wat dichter bij huis en hoeven dus niet zo vaak de weg voor ons huis over te steken! Ik hoop wel dat jullie Roodkatje gauw weer terug komt!

 7. Goede raad is duur. Katten in een stadsomgeving hebben, vanwege de vele katten in de buurt, maar een klein territorium. Er zijn bij mij nooit katten weggelopen. Ze gingen hooguit 4 huizen naar links en vier huizen naar rechts en af en toe naar de huizen aan de overkant van een smalle straat. Momenteel heb ik ik er nog maar een en die is nu 18 jaar oud. Op het platteland ligt dit anders. Daar kunnen katten soms enkele kilometers gaan lopen omdat ze niet in een ander territorium terechtkomen en omdat ze de drang hebben om hun territorium uit te breiden. Ik hoop dat je diertje terugkomt en dat de andere niets overkomt. Zou je niet beter een hond kunnen nemen? Een hond in huis heeft zijn plaats in de pik orde. Hij wil huis en erf en het gezin beschermen, maar je hebt er natuurlijk meer werk mee.

 8. Wat erg dat er nu weer een kat niet thuis komt. Ik hoop dat Roodkatje toch nog terug komt.
  Ik heb zelf 2 katten. Het is wel eens gebeurt dat de voordeur open stond en er eentje de benen nam. Omdat onze katten niet gewent zijn om buiten te lopen was het zeer stressvol en emotioneel dat het 2 dagen duurde eer onze Duvel weer thuis was. We wonen aan een redelijk drukke weg dus een reden voor ons om de katten binnen en in de achtertuin te houden.
  Ik vertel mijn kinderen gelijk als er iets is met een van onze huisdieren. Hoe verdrietig het ook is ook deze momenten zijn er nu eenmaal en verdriet en alle andere emoties horen daar nu eenmaal bij. Maar het is niet leuk dat het dan al kat nummer 3 is. Sterkte

  1. Ja, gisteravond heb ik het verteld. Hij trok meteen zijn jasje aan, en ging naar buiten. En toen hoorde ik hem roepen: Roodkatje! Roodkatje?!'

   Ik weet dat het kan gebeuren, maar we dachten echt dat we de kritische periode waarin je katten kwijt raakt door waren. Bovendien houden we ze nu 's nachts altijd binnen. Verkeer is hier nauwelijks, dus ik vrees dat hij één of ander eng dier is tegengekomen.

   Maar goed, misschien komt hij toch nog terug.

  2. Wat lief dat hij gelijk zijn jasje aantrok. Wel erg zielig. Hopelijk word je verrast dat hij gewoon weer voor jullie huisje staat.

 9. Het klinkt misschien een beetje hard, maar hoeveel katten moet je nog kwijtraken voor je ze binnen gaat houden? Je zegt zelf dat er gevaren zijn dus dat moet je dan toch niet willen?

  1. Wat een kinderachtige reactie zeg. Nee joh, blijf maar lekker katten naar buiten sturen die daar dus niet veilig zijn. Arme diertjes.

 10. Lastig om te vertellen zoiets, maar wel altijd goed om toch te doen. Gelukkig zie ik in de reacties dat dat al gelukt is haha. En geef de hoop niet op! Onze kat is na tien(!) maanden weer terecht. Vertel er maar bij dat ze soms ook terug komen. Al duur het soms heel lang, het kan. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.