Kattenluikje: 8 aandachtspunten + 6 x alternatief voor kattenluik

kattenluikje
Heb jij een kattenluikje voor je kat?

Nu onze katten vijf maanden oud zijn, kunnen ze prima buiten spelen. Maar als ik wegga, moet ik natuurlijk de deur op slot doen, en dan dient zich de vraag aan: 'Doe ik de katten naar binnen, of laat ik ze buiten?'

Kattenluikje

Daarom lijkt een speciaal luikje voor de katten mij een goed idee. Dan kunnen de katten zelf bekijken waar ze zin in hebben. De goedkoopste die we zagen is 15 euro. Maar nou hoor ik van een buurvrouw dat je met een luikje voor katten het risico loopt dat ándere, vreemde katten ook je huis in gaan.

Kattenluikje met chip

Mijn zusje heeft dit probleem opgelost door haar katten een chip om te doen, en met die chip gaat het luikje alleen voor hen open. Maar ik vermoed dat dit hartstikke duur is.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kattenluikje?

Toen mijn man en ik een kattenluik zochten letten we vooral op deze twee dingen:

  • Wat kost het?
  • Is het makkelijk te installeren? Want ik ben niet handig, en mijn man is helaas ook niet echt een goede doe-het-zelver.

Daarnaast zijn er de volgende aandachtspunten:

  1. Magneet: het luikje sluit zichzelf goed af door een magneet. Dit voorkomt tocht.
  2. Draaisysteem
  3. Clipsluiting
  4. Chip: het luik gaat alleen open voor je eigen kat.
  5. Wat zijn de vergrendelstanden, oftewel wat zijn de opties om je kat naar binnen en naar buiten te kunnen laten gaan? Vier vergrendelstanden zijn toch wel erg handig.
  6. Het uiterlijk. Je hebt hele mooie houten luikjes die ook wat duurder zijn, en de wat goedkopere plastic varianten.

Hieronder zie je hoe het er bij ons uitziet.

IMG 7801

Het luikje van buitenaf:

IMG 7802

Het draaiknopje kun je gebruiken om het luikje af te sluiten. Dat kan op twee manieren: zodat de kat wel naar binnen kan, maar niet weer naar buiten. Maar je kunt het ook afsluiten zodat er niemand naar binnen kan. Die verschillende standen zijn erg handig. Je kunt dus ook voorkomen dat er vreemde katten naar binnen komen, als je kat eenmaal veilig binnen is. Lastiger is het als je jouw kat de kans wilt geven om naar buiten te gaan en weer naar binnen. In zo'n geval is een kattenluikje met chip dus erg handig.

Hier zie je het luikje aan de binnenkant. Je ziet dan ook dat het gat dat mijn man in de deur heeft gezaagd niet heel erg 'verfijnd' is gedaan....

kattenluikje

Kattenluikje in glas

Je kunt niet in een bestaande glazen deur of wand alsnog een kattenluikje in glas installeren. Je moet dan het complete glas vervangen, en er dan meteen een luikje voor je kat in laten zetten.

Wat is het beste kattenluikje?

Welk kattenluik is de beste keuze voor de beste prijs? Helaas heeft de Consumentenbond hier geen onderzoek naar gedaan. In zo'n geval kijk ik graag even bij de beoordelingen op bol.com. Mensen kunnen een product daar beoordelen met een aantal sterren. Als je selecteert op minimaal het maximale aantal sterren van 5 biedt bol.com 50 luikjes voor katten. Van die 50 is het luik met de meeste beoordelingen De Luns Kattenluik.

Screenshot 2022 12 08 at 12.29.52

Je kat laten wennen aan een kattenluikje

In onderstaand filmpje vertelt kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg over de verschillen tussen de diverse soorten kattenluiken. Ook laat ze zien hoe je een kat laat wennen aan een kattenluik. Volgens haar zijn er 4 soorten. Het filmpje is heerlijk simpel en duidelijk! Ik zou het zeker even kijken als je een luikje moet kopen.

6 x Alternatief voor kattenluik

Wat als je geen mogelijkheid om een kattenluikje te installeren? Bijvoorbeeld omdat je een glazen pui hebt? Hieronder een aantal alternatieven voor een kattenluik.

  1. Een raampje open laten staan waardoor de kat naar binnen kan. Nadeel van deze methode is dat dit niet kan als je weggaat. Je wilt immers inbrekers geen kans geven.
  2. Een deur op een kier zetten. Maar hiervoor geldt hetzelfde als met het raampje op een kier.
  3. Een speciaal kattenhuis voor buiten in de tuin kopen voor je kat, waar hij in en uit kan lopen.
  4. De glaszetter laten komen en die een speciaal kattenluikje laten maken in een raam.
  5. De katten simpelweg binnenhouden is ook een alternatief voor een kattenluik.
  6. Je kat aanleren dat hij op bepaalde momenten naar buiten mag, en ook weer naar binnen moet. Als dat een gewoonte wordt, kan je kat naar buiten als het jou uitkomt en anders niet.

Hieronder een voorbeeld van een kattenhuis dat je buiten kunt neerzetten:

alternatief voor kattenluik

Kattenluik kopen?

Bij bol.com heb je al een luik voor katten voor nog geen twintig euro.

Lees ook mijn post over Kattenschrik van de Action om vreemde katten uit je tuin te weren.

Vergelijkbare berichten

31 reacties

  1. Oh ja! Die vreemde katten komen zeker binnen en besproeien je huis bij wijze van visitekaartje en het uitzetten van hun territorium. Ze komen ook graag bij je eten als ze de kans krijgen. Wij hadden eens een nieuwe kater in de buurt die ons huis binnendrong en de openstaande aktentas van mijn man besproeide. Een mooie indruk maakte dat toen hij de volgende dag op een vergadering de papieren nodig had! Ik wil je ook het advies geven om die poesjes zo spoedig mogelijk te laten steriliseren. Hier in de straat heeft de nog geen jaar oude poes van een buur onlangs 5 poesjes gebaard. Katers die niet worden gesteriliseerd zullen in toenemende mate de drang krijgen op zoek te gaan naar een geschikte partner en worden uithuizig en raken in gevechten met concurrenten. Als het kan hou je de katten 's nachts binnen want in de vroege ochtend gaan ze binnen enkele maanden op vogeljacht en leggen de cadeautjes bij je voeten neer. Ik vrees dat je beter in een electronisch luikje kunt investeren en ook rekening moet houden met een rekening van de dierenarts.

    1. We gaan de katten inderdaad castreren, maar ik dacht dat ze daar nu nog te jong voor waren. Ik dacht dat dit pas met tien maanden kon?

      Jouw verhaal over vreemden katers die binnendringen en het huis besproeien klinkt niet aantrekkelijk! Misschien dan toch maar investeren in zo'n chip ding...

    2. Overleg even met de veearts over het castreren. Als je ze vroeg castreert hebben ze zichzelf nog niet aangeleerd te sproeien. Als je laat castreert, hoor je wel eens dat de kater alsnog blijft sproeien.
      Onze katten houden we nog binnen als we weggaan en geven we dan een aantal kamers tot hun beschikking, waarin we een extra kattenbak en wat water en brokjes neerzetten. Dat zijn kamers met weinig spullen die stuk kunnen, maar wel genoeg ruimte om elkaar te kunnen opzoeken en ook uit de weg gaan. Bevalt ze prima. Bijkeuken is te klein/saai voor een hele dag en in de woonkamer staan een aantal kwetsbare en geliefde items en meubels. Het blijven wel domme beesten en je kunt niet verwachten dat zij het verschil zien tussen wat je wel en niet tot huilen brengt mocht het kapot gaan.

  2. Mijn katten kunnen de achtertuin in met een goedkoop kattenluikje. Verder heb ik de tuin afgezet met schuttingen of gaas en bovenlangs een net van 30 cm. breed. Hierdoor kunnen ze de tuin niet uit. Inderdaag geen gevechten of gewonde katten door verkeer. Ideaal, nooit geen zorgen of ze wel thuis komen enz.

  3. Je woont niet in een rijtje, daardoor is het risico van het binnenlopen van andere katten een stuk kleiner. Wij wonen wel in een rij, maar ze moeten hier eerst langs mijn 3 dames. Dus komen ze er niet in!

  4. Met een chip zit je inderdaad goed, ik geloof dat dat hele grapje iets van €150 kost. Als ik het doe, wil ik dat, want wij zitten op het platteland, maar geloof me: meer dan genoeg kans op een andere kat in huis. Alleen tot nu toe hebben we nog geen luikje gedaan, omdat ik de katten 's nachts binnen wil hebben. Dan gaan ze namelijk spoken/vechten/dingen doen die ze niet zouden moeten doen. Ook wil ik ze met onweer e.d. binnen hebben. Dan lijkt het me niet zo praktisch als ze via het luikje weer kunnen ontsnappen. Soms is het wel eens vervelend, als je lang weggaat, ze binnen wil hebben en ze zijn nergens te bekijken, maar daar hebben we het perfecte middel voor: we pakken de laptop of telefoon, draaien daar een YouTube filmpje op met jankende katten en ze sprinten naar binnen ;-)

  5. Wij hadden in het oude huis ook een indringer die de gordijnen onderpiste. En de rest van het huis. Ook een keer een kleine kitten gehad die is doodgebeten door een indringer (kat, of marter-achtig beest geweest). We woonden aan de rand van een stad, bij een haventerrein en daar woont ook genoeg gespuis)

  6. Wij wonen ook in een buitengebied waar veel (buur)katten rondlopen die regelmatig binnen kwamen om al het eten op te eten en te sproeien. Wij hadden eerst een gewoon katteluik maar een aantal jaar geleden besloten het te vervangen voor een chipluik van p*etporte.
    De aanschaf van het luik is duur en ja de katten moeten gechipt worden maar dat is het me meer dan waard. Geen vreemde katten meer in huis die onze eigen katten met stress opzadelen.
    Het voordeel van dit luik vind ik dat je dus kan programeren welke katten er naar binnen mogen maar ook dat er een dag/nacht stand op zit, als het licht is gaat het luik open en kunnen ze naar buiten en naar binnen maar als het donker is gaat het op slot, dan kunnen ze alleen nog naar binnen. En er zit een dierenarts stand op, dat houdt in dat hij ook overdag op slot kan.(en nee ik heb geen aandelen)En je kan hem ook gewoon op open zetten (dan kunnen de geregistreerde katten gewoon naar binnen en buiten)
    De katten mogen hier alleen overdag naar buiten en dat werkt zo prima.
    Over dat steriliseren, wij hebben onze jonge poes dit jaar met ongeveer 7 maanden laten steriliseren en pas ruim een week later, na de controle, voor het eerst naar buiten laten gaan. En ja ze geniet er volop van ik soms wat minder door alle muisjes en andere cadeautjes die ik krijg maar dat hoort erbij.

    Thara

    1. Bedankt Thara. Dat klinkt erg goed. Ik ben onder de indruk van hoe 'slim' zo'n kattenluik is! Als ik alles zo lees, dan geloof ik dat een 'gewoon' kattenluik inderdaad niet slim is, vanwege mogelijke indringers.

  7. In ons vorige huis hadden we ook een kattenluik. We hebben nooit vreemde katten binnen gehad (tenminste zover ik weet). Maar onze Kruimel bracht zelf wel allerlei (meer dood dan levend) bezoek mee. Zo vond ik regelmatig een muis en 1 keer zelfs een konijn. Voor ons dus geen luik meer!

  8. Ik heb het allergoedkoopste kattenluik, al jarenlang, zonder problemen. geen vreemde katten, het is afsluitbaar als ik echt wil (van beide kanten of van één kant).

    We wonen ook landelijk, dus katten hebben de ruimte hier, vandaar dat er geen vreemde katten binnenkomen.

    Zelf ben ik van het principe: katten zijn vrije dieren en kunnen best voor zichzelf zorgen, en moeten de vrijheid krijgen. Zo zijn er die rondzwerven (achter ons huis is een natuurgebied) en andere die dicht bij huis blijven, hangt af van hun karakter.

    's ochtends geef ik ze op een ongeveer vaste tijd wat lekkers te eten, dat weten ze en dus komen ze op dat ogenblik elke dag thuis. voor de rest droge brokjes ter beschikking.

    Ze brengen ook wel eens een prooi mee naar binnen, in meer of minder opgegeten toestand, maar dat vind ik niet zo'n probleem, dat is zo opgeruimd.

    Bovendien kan ik de binnendeuren dicht doen, zodat ze enkel in het washok binnen kunnen en niet door naar de keuken en woonkamer. Boven komen ze sowieso nooit.

    Ook gecastreerd en gesteriliseerd hier en nooit problemen gehad met sproeien bij de katers.

  9. Onze onderburen hebben er eentje met chip. Maar hoe duur, en of het werkt en bevalt dat weet ik dan weer niet. Ze heeft hem wel zelf geïnstalleerd, en dat ging zonder problemen.

  10. wij hadden een goedkoop gekocht en de eerste maand ging dat prima, tot ik op een gegeven moment smorgens beneden kwam en het luikje kapot op de grond lag, maar ja nu is de vraag , heeft onze kat het luikje gesloopt of een binnendringer, want wij hadden het luikje snachts altijd op de wel binnenkomen maar niet meer naar buitenstand als onze kater die eigenlijk niet snachts of overdag als wij er niet zijn, gezet.

  11. Ook hier dikwijls vreemde katten in huis. Die van angst alles sloopten, onderpisten en het hele huis doorkruisten.
    Een standendeurtje leek ook leuk. Tot je een vreemde kat in huis hebt die er niet meer uit kan doordat het luikje op 'alleen naar binnen' staat.
    Chippen vind ik te duur, dus doen we zelf steeds de deur open en dicht voor onze kat. Wil hij naar binnen, dan gaat hij in de vensterbank zitten mauwen. Wil hij naar buiten, dan haalt hij ons. Elke avond op dezelfde tijd kringt hij eten, dus dan komt hij al aangedprint. Hij is dus elke nacht veilig binnen.

  12. al jaaaaren een kat maar nog nooit een(foeilelijk) kattenluik, ook nu onze poes kan binnen komen als ze voor de deur staat en mauwt(of klopt, wat ze echt doet dan tikt ze met dr pootje tegen t raam) als er niemand thuis is heeft zij pech en kan ze wachten in bv de schuur( die altijd op een kiertje staat ) warm en droog of anders in een buiten/tuin kast waar ze in kan (uit regen wind en zon)

  13. Bij een volgende kat zou ik hier echt wel investeren in luikje en chip voor de kat. Onze kat is 12, zij maakt ook fijn gebruik van een 'gewoon' luikje dat ik wel kan instellen naar behoefte. Zij verdedigt haar territorium (ons huis :-) ) met hand en tand, maar het is in het verleden wel eens voorgekomen dat vreemde katers binnen kwamen. Onze katten werden met 9 maanden gecastreerd, ging altijd goed. Alleen de 1e keer 'n kater gehad die na de castratie bleef sproeien.

  14. Alleen met heel slecht weer houd ik mijn kat binnen, maar anders moet ze van mij naar buiten. Ik heb geen kattenluikje, maar ik heb wel een 'buitenverblijf' voor haar gemaakt(onder een groot afdak )compleet met kussentjes en lakentjes, en dat is echt háár plekje. Kom ik thuis, dan mag ze mee naar binnen, maar soms is ze liever in haar buitenverblijf.
    Geen kattenluik dus, maar een gezellig plekje buiten op een beschut plekje.
    Voordeel, ze heeft in de winter altijd een prachtige dikke vacht!

    Groetjes, Astrid

  15. zoveel jaar later nog steeds een luikje, maar nu een chip wettelijk verplicht is in B (sterilisatie ook trouwens) een luikje dat enkel reageert als de geregistreerde chips in de buurt zijn.
    Zeer tevreden over!

  16. Het laatste decennium wordt steeds meer geklaagd dat katten vogels doden. Zelf heb ik een vermoeden dat dat meer is geworden sinds de opkomst van kattenluikjes. Katten jagen het liefst in het donker. Onze kat kwam 50 jaar geleden 's nachts het huis niet uit.

    1. Kattnluikjes waren er destijds veel minder. Erg bewust hielden we de kat 's nachts niet binnen, maar het gebeurde wel. De katten van de buren xi ik hier regelmating 's nachts over de schutting en patte schuurdakjes lopen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.