Kattenluikje: 8 aandachtspunten + 6 x alternatief voor kattenluik

kattenluikje
Heb jij een kattenluikje voor je kat?

Nu onze katten vijf maanden oud zijn, kunnen ze prima buiten spelen. Maar als ik wegga, moet ik natuurlijk de deur op slot doen, en dan dient zich de vraag aan: ‘Doe ik de katten naar binnen, of laat ik ze buiten?’

Kattenluikje

Daarom lijkt een speciaal luikje voor de katten mij een goed idee. Dan kunnen de katten zelf bekijken waar ze zin in hebben. De goedkoopste die we zagen is 15 euro. Maar nou hoor ik van een buurvrouw dat je met een luikje voor katten het risico loopt dat ándere, vreemde katten ook je huis in gaan.

Kattenluikje met chip

Mijn zusje heeft dit probleem opgelost door haar katten een chip om te doen, en met die chip gaat het luikje alleen voor hen open. Maar ik vermoed dat dit hartstikke duur is.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kattenluikje?

Toen mijn man en ik een kattenluik zochten letten we vooral op deze twee dingen:

 • Wat kost het?
 • Is het makkelijk te installeren? Want ik ben niet handig, en mijn man is helaas ook niet echt een goede doe-het-zelver.

Daarnaast zijn er de volgende aandachtspunten:

 1. Magneet: het luikje sluit zichzelf goed af door een magneet. Dit voorkomt tocht.
 2. Draaisysteem
 3. Clipsluiting
 4. Chip: het luik gaat alleen open voor je eigen kat.
 5. Wat zijn de vergrendelstanden, oftewel wat zijn de opties om je kat naar binnen en naar buiten te kunnen laten gaan? Vier vergrendelstanden zijn toch wel erg handig.
 6. Het uiterlijk. Je hebt hele mooie houten luikjes die ook wat duurder zijn, en de wat goedkopere plastic varianten.

Hieronder zie je hoe het er bij ons uitziet.

IMG 7801

Het luikje van buitenaf:

IMG 7802

Het draaiknopje kun je gebruiken om het luikje af te sluiten. Dat kan op twee manieren: zodat de kat wel naar binnen kan, maar niet weer naar buiten. Maar je kunt het ook afsluiten zodat er niemand naar binnen kan. Die verschillende standen zijn erg handig. Je kunt dus ook voorkomen dat er vreemde katten naar binnen komen, als je kat eenmaal veilig binnen is. Lastiger is het als je jouw kat de kans wilt geven om naar buiten te gaan en weer naar binnen. In zo’n geval is een kattenluikje met chip dus erg handig.

Hier zie je het luikje aan de binnenkant. Je ziet dan ook dat het gat dat mijn man in de deur heeft gezaagd niet heel erg ‘verfijnd’ is gedaan….

kattenluikje

Kattenluikje in glas

Je kunt niet in een bestaande glazen deur of wand alsnog een kattenluikje in glas installeren. Je moet dan het complete glas vervangen, en er dan meteen een luikje voor je kat in laten zetten.

Wat is het beste kattenluikje?

Welk kattenluik is de beste keuze voor de beste prijs? Helaas heeft de Consumentenbond hier geen onderzoek naar gedaan. In zo’n geval kijk ik graag even bij de beoordelingen op bol.com. Mensen kunnen een product daar beoordelen met een aantal sterren. Als je selecteert op minimaal het maximale aantal sterren van 5 biedt bol.com 50 luikjes voor katten. Van die 50 is het luik met de meeste beoordelingen De Luns Kattenluik.

Screenshot 2022 12 08 at 12.29.52

Je kat laten wennen aan een kattenluikje

In onderstaand filmpje vertelt kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg over de verschillen tussen de diverse soorten kattenluiken. Ook laat ze zien hoe je een kat laat wennen aan een kattenluik. Volgens haar zijn er 4 soorten. Het filmpje is heerlijk simpel en duidelijk! Ik zou het zeker even kijken als je een luikje moet kopen.

6 x Alternatief voor kattenluik

Wat als je geen mogelijkheid om een kattenluikje te installeren? Bijvoorbeeld omdat je een glazen pui hebt? Hieronder een aantal alternatieven voor een kattenluik.

 1. Een raampje open laten staan waardoor de kat naar binnen kan. Nadeel van deze methode is dat dit niet kan als je weggaat. Je wilt immers inbrekers geen kans geven.
 2. Een deur op een kier zetten. Maar hiervoor geldt hetzelfde als met het raampje op een kier.
 3. Een speciaal kattenhuis voor buiten in de tuin kopen voor je kat, waar hij in en uit kan lopen.
 4. De glaszetter laten komen en die een speciaal kattenluikje laten maken in een raam.
 5. De katten simpelweg binnenhouden is ook een alternatief voor een kattenluik.
 6. Je kat aanleren dat hij op bepaalde momenten naar buiten mag, en ook weer naar binnen moet. Als dat een gewoonte wordt, kan je kat naar buiten als het jou uitkomt en anders niet.

Hieronder een voorbeeld van een kattenhuis dat je buiten kunt neerzetten:

alternatief voor kattenluik

Kattenluik kopen?

Bij bol.com heb je al een luik voor katten voor nog geen twintig euro.

Vreemde kat in huis

vreemde kat in huis

Een vreemde kat in huis? Dat komt best regelmatig voor. Eén van mijn maandagochtend koffievriendinnen kreeg ook regelmatig een vreemde kat in huis op bezoek. En ze had zelf niet eens een kat, en dus ook geen kattenvoer.

Hoewel sommige mensen het wel gezellig vinden, kan een vreemde kat in huis ook een probleem zijn. Om de volgende redenen:

 • De vreemde kat eet het voedsel van je eigen kat(ten) op.
 • De vreemde kat ‘sproeit’ oftewel plast in je huis.
 • Je eigen katten zijn bang voor de indringer.
 • Je bent allergisch voor katten.
 • De vreemde kat zit je eigen katten op de kop!

Hoe voorkom je dat een vreemde kat in huis komt?

De simpelste oplossing is een kattenluikje dat alleen opengaat in combinatie met een chip. Een vreemde kat kan dan via het kattenluikje je huis niet meer in en je eigen kat wel. Ook als je gaat verhuizen kan dit toch een oplossing zijn: je kunt een kattenluikje namelijk gewoon meenemen naar je nieuwe woning. Je hebt chips in een halsbandje, maar je kunt ook bij de dierenarts je kat laten chippen.

Bezem of plantenspuit

Als dit geen optie is, wordt als advies ook wel een harde aanpak geadviseerd. Laat de vreemde kat schrikken door met twee pannendeksels tegen elkaar te slaan. Of jaag hem met een bezem voorzichtig het huis uit…. De vreemde kat nat spuiten met een plantenspuit wordt ook als tip gegeven. Hierdoor gaat de kat jouw huis associëren met een onprettige omgeving, en zal dus liever niet meer terugkomen.

Kattenschrik Action

Sommige mensen hebben last van andermans katten in hun tuin. Als je die uit je tuin wilt houden is er zogenoemde kattenschrik. Bij de Action kostte kattenschrik maar 2,99. Het idee achter kattenschrik is, zoals de naam al zegt, katten afschrikken.

Dat wordt gedaan met een geur die katten onaangenaam vinden.

Het probleem met dit product is alleen dat het ook voor mensen erg stinkt! Kattenschrik van de Action heeft een sterke knoflookgeur, die in de tuin zitten onplezierig maakt.

action kattenschrik

Over de werking van de Action kattengrit zijn de meningen verdeeld. Sommige mensen schrijven dat de katten nu wegblijven, maar anderen rapporteren dat ‘de katten gewoon blijven komen’. Deze laatste groep vind je vooral op bol.com bij de reviews. De kattenschrik van de Action is namelijk voor een hogere prijs ook te koop bij bol.com! En daar krijgt het product gemiddeld maar 2 tot 3 sterren.

6 Alternatieven voor kattenschrik van de Action

Aangezien de meningen over de effectiviteit van Action kattenschrik verdeeld zijn, hieronder een aantal goede alternatieven! Dit zijn ook geuren waar katten niet van houden, maar je hebt er als mens tenminste geen last van!

 1. Katten hebben over het algemeen een afkeer van citrusgeuren, zoals sinaasappel, citroen, limoen en grapefruit.
 2. Pepermunt is een geur waar veel katten niet van houden. Zet bijvoorbeeld wat muntplanten in je tuin!
 3. De geur van eucalyptus kan katten ook afschrikken.
 4. Hoewel sommige mensen lavendel als een aangename geur ervaren, kunnen katten het juist vervelend vinden.
 5. Azijn is een ander product met een sterke geur waar katten doorgaans niet van houden.
 6. Katten hebben een gevoelige reukzin, dus rookgeuren van bijvoorbeeld een open haard of barbecue kunnen hen ontmoedigen.

Let op: de ene kat is de andere niet. Wat dat betreft zijn het net mensen. Wat de ene kat vies vindt, kan een andere kat juist bekoren. Het is dus een kwestie van uitproberen wat het beste werkt tegen vreemde katten. Het ideale scenario is natuurlijk dat jouw kat de geur heerlijk vindt, en de vreemde katten juist niet.

Leestips

Wat zijn jullie ervaringen met luikjes voor katten? Kozen jullie bijvoorbeeld voor eentje met een chip?

31 Comments

 1. Anonymous
  • Anonymous
  • Anonymous
 2. Anonymous
 3. Gerd
 4. Anonymous
 5. Anonymous
 6. Anonymous
 7. Gerd

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh