Balkon inspiratie: Je balkon gezellig maken 12 tips

balkon inspiratie

Deze post gaat over je balkon gezellig maken! Op Huisvlijt vind je namelijk diverse posts over de tuin. Bijvoorbeeld over tuinieren, gras, en hoe je je tuin leuk kunt inrichten. Maar in de reacties las ik regelmatig dat mensen schreven:

'Ik heb alleen een balkon.'

Daarom leek het me leuk om uit te zoeken hoe je een balkon gezellig maakt, en daar een post over te schrijven voor iedereen met een balkon. Maar eerst: de uitdagingen die een balkon met zich meebrengt.

De uitdagingen van een balkon

De grootste uitdaging van een balkon is meestal de ruimte: die is doorgaans niet zo heel groot. Sterker nog, als je een zogenoemd French balcony hebt, dan is die miniem. Want een French balcony is weinig meer dan openslaande deuren die uitkomen op een richeltje met een hek. Behalve de kleine ruimte kan ook de ligging een uitdaging zijn.

Als je een balkon hebt dat in de schaduw ligt, geeft dat een wat donker effect. Anderzijds kunnen balkons in de zomer soms zo heet worden dat je er niet kunt zitten omdat je dan wegsmelt. Een goede zonwering kan hierbij overigens wel wat helpen. Tenslotte is er bij balkons nog de kwestie van privacy. Die kun je trouwens ook bij een tuin hebben. Maar afhankelijk van het materiaal van het balkon en de afscherming aan de zijkanten heb je geen of veel privacy.

Je balkon gezellig maken: inspiratie en tips

 1. Is je balkon een opbergplek geworden voor spullen die je 'even' kwijt moest? Staan er dode planten of andere zooi? Ruim dat dan eerst allemaal op. Zo kun je ook veel beter zien waarmee je kunt werken.
 2. Laat het idee los dat je veel ruimte nodig hebt om je balkon gezellig te maken. Een mooi bistrotafeltje met bistrostoeltje kan al wonderen doen. Stel jezelf eens voor, 's ochtends met een lekker kopje koffie in de zomerzon! Neus bijvoorbeeld eens rond bij Tuinmeubels van Biano. Daar kwam ik onder andere dit tuinstoeltje tegen. Hij oogt comfortabel en neemt niet veel ruimte in:Screen Shot 2019 05 09 at 14.25.15
 3. Zijn de wanden van je balkon van kil grijs beton? Bekleed ze met rieten matten voor een natuurlijker en gezelliger look. Bij de Karwei betaal je voor een rietmat 19,95. Je kunt die zelf op maat maken.
 4. Hang planten en bloemen aan de buitenkant van je balkonreling. Op die manier lever je aan de binnenkant van het balkon geen ruimte in, maar het geeft wel een mooi en gezellig effect. Er zijn ook speciale bloempotten te koop die speciaal geschikt zijn om op een balkonreling te zetten. Kijk maar eens wat mooi:

  Balkon gezellig maken
  8,39 bij bol.com
 5. Balkons hebben vaak een betonnen vloer. Dat kan wat koud en kil ogen. Je balkon gezellig maken doe je dan met een mooi vloerkleed voor buiten. Dat geeft meteen ook kleur en sfeer op je balkon. Een andere mogelijkheid is een grasmat!
 6. Heeft je balkon een 'plafond'? Gebruik dit dan om een paar planten op te hangen. Heb je geen groene vingers of vergeet je altijd je planten water te geven? #ik. Geen probleem. Je kunt onder andere bij de Action mooie stoffen planten kopen. Die blijven altijd goed.
 7. Je kunt eventueel zelfs een stoel aan het plafond van je balkon hangen. Doordat de vloer vrij blijft, krijg je een ruimtelijk effect. Bijvoorbeeld deze:Screen Shot 2019 05 09 at 14.24.05
 8. Is je balkon zo klein dat je er niets op kunt zetten voor je gevoel? Dan kun je op z'n minst bij mooi weer de balkondeur open zetten. Zo trek je het balkon als het ware bij je woonruimte, of haal je buiten naar binnen. Zet desnoods een fijne stoel in de deuropening en geniet op die manier van je balkon.
 9. Gebruik verticaal tuinieren! Dat wil zeggen hang planten en bloemen aan muren.
 10. Leg een gezellig buitenkleed op je balkon.
 11. Met een tuinspiegel kun je een gevoel van ruimte creëren en het staat nog leuk ook.
 12. Hang 'string lights' op. Ooit werden string lights vooral gebruikt in de kerstboom, maar tegenwoordig kun je ze prima het hele jaar ophangen! En dus ook op je balkon. Ze brengen gezelligheid en licht.
 13. Maak gebruik van speciale balkonmeubels. Zoals deze balkontafel die ook tegenkwam op Biano*: Balkon gezellig maken
 14. Wist je dat je zelfs een moestuin op een balkon kunt maken?

Balkon gezellig maken: make-over in ruim 2 uur

In onderstaand filmpje zie je een leuke make-over van een balkon! Het gaat om een balkon dat vrij breed is, maar niet diep. De bewoners hebben wel een poging gedaan om er wat van te maken. Ze hingen gekleurde dromenvangers op, en er hangen gekleurde vlaggetjes. Maar het geheel oogt toch wat armetierig.

Na de make-over ziet het er een stuk beter uit. Je ziet dat ze de truc met de bamboe tegen de balkonreling hebben gebruikt en de hangende stoel. Zo houd je de kostbare vloerruimte vrij, maar heb je wel de zitplaats. Ik vond het wel jammer dat ze het balkon na de make-over niet ook even laten zien bij daglicht, maar het resultaat is zeker mooi. Zelf had ik alleen ook nog iets op de betonnen vloer gelegd.

*Biano is een home & living platform waar 60 woonshops bij zijn aangesloten. Je vindt er een handig overzicht meubels, woonaccessoires, spullen tuin en balkon etc. Ideaal voor je balkon gezellig maken.

Balkonverlichting zonder stroom

Niet iedereen heeft de mogelijkheid voor balkonverlichting met stroom. En voor je balkon gezellig maken is verlichting wel belangrijk. Dus gelukkig is er ook balkonverlichting zonder stroom! Denk aan verlichting op batterijen en verlichting die werkt op de zon. Hieronder een overzicht van je mogelijkheden met een heleboel balkon inspiratie!

1. Balkon inspiratie: De old school kaars

Op de eerste plaats natuurlijk simpelweg de kaars! Het enige dat je nodig hebt is een lucifer, en voila! Je hebt balkonverlichting. En kaarsen heb je in allerlei mogelijke vormen en maten. Kaarsen in een kaarsenhouder kunnen, maar als je bescherming wilt tegen wind is een windlicht met een kaars leuk, of zo'n kaars in een glazen pot. Er zijn zelfs speciale kaarsen voor buiten. Hieronder een kaars van de Action:

Balkonverlichting zonder stroom met action kaars

2. Het windlicht voor balkonverlichting zonder stroom

In een windlicht kun je een kaars zetten, maar je hebt ook windlichten met ledverlichting! Een goedkope en makkelijke manier van balkonverlichting zonder stroom!

balkon inspiratie

3. Lampionslinger voor tuinverlichting zonder stroom

En dan is er natuurlijk ook nog de lampionslinger, bij onder andere Xenos te koop onder de noemer Solar tuinguirlande:

balkonverlichting zonder stroom balkon inspiratie

Maar als je dit te bont vindt, kun je natuurlijk ook gewoon een lichtsnoer op ledverlichting op je balkon hangen.

4. Balkon inspiratie: Glow in the dark sticks

Een andere en simpele methode voor balkonverlichting zonder stroom zijn zogenoemde glow in the dark sticks, zoals deze van Xenos:

balkon inspiratie

5. Je balkon gezellig maken met Glow in the dark verf

Wie handig is, kan een muurtje op het balkon schilderen met Glow in the dark verf.

balkonverlichting zonder stroom

Balkon inspiratie: voorbeelden van leuke balkon interieurs

balkon inspiratie

Relaxplek op het balkon:

huisvlijt.com 35 1

balkon inspiratie

Nog nog meer balkon inspiratie voor je balkon gezellig maken:

balkon inspiratie

 

Balkon inspiratie: samenvattend

Hoe klein je balkon ook is, er is iets gezelligs van te maken. De truc is om te werken met de ruimte die je hebt, en die aan te kleden. Daarnaast zijn er speciale tuinmeubels voor balkons op de markt, die je kunnen helpen

Meer balkon inspiratie nodig?

Hier is een link naar een speciale Pinterest pagina met leuk ingerichte kleine balkons. En kijk ook eens op de speciale pagina Tuin & Balkon van Biano.

Heb jij aanvullende tips voor meer balkon inspiratie? Geef jouw tips over je balkon gezellig maken in de comments.

Geraadpleegde bronnen: o.a. Stylemotivation, DigsDigs, Biano, The Spruce, Freshome, Apartment therapy, Architectural Digest, Roomed, Stijlvol Styling, 

Similar Posts

58 Comments

 1. Ook eens mee aan de slag gaan. Bij ons is het meer een vuilnisbelt geworden in de afgelopen maanden haha. Mssn wat liefde in stoppen ;)

 2. altijd leuk als mensen moeiete doen dingetjes leuk te maken, maakt niet uit hoe :-)

  ik heb geen balkon, maar ik ben altijd in mijn tuin bezig :-)

 3. Die bloempotten en balkontafel zijn erg handig! Scheelt weer ruimte en staat nog gezellig ook!

 4. Absoluut, je kan je balkon echt zo leuk en gezellig maken als je zelf wilt en eigenlijk kan dat al met kleine aanpassingen. lekker even je creativiteit de ruimte geven.

 5. Fijne tips als je het mij vraagt, bedankt voor je artikel, krijg hier wel weer wat inspiratie door! :)

 6. Bij mijn vorige woning had ik inderdaad een balkon en dat probeerde ik dan inderdaad met wat bloemen en kleur een beetje leuk aan te kleden.

 7. Oh, die bloempotten voor op de reling. Helemaal top! Had ik nog nooit gezien. Ik kan een aantal van jouw tips meenemen voor mijn terras. Bedankt!

 8. Leuk! dat verticaal tuinieren zou ik graag op onze gevel doen. we wonen in een hoekhuis... geen balkon helaas :)
  We proberen wel zoveel mogelijk bloemen overal te planten, ook in de buurt zodat de diversiteit voor insecten en planten een beetje in stand blijft in de stad.

 9. leuke ideeen zeg, ik moet mijn stacaravan tuin nog opknappen maar heb ook wat aan deze tips!

 10. Die balkon bloembakken en meubels zijn echt een uitkomst. Mijn schoonmoeder heeft ook een klein balkon, maar met wat mooie balkon planten bakken en van die hangende tafeltjes die aan de balkonreling kunnen vrolijk je elk balkon lekker op. Ze zit hier nu met heel veel plezier.

 11. Wat een gaaf stoeltje! Zo'n leuk design zie je niet zo vaak in kunststof. Ik heb nu een tuin. Maar had al die goeie tips ook graag gelezen toen ik nog een balkon had :-)

 12. Leuke tips allemaal. Een klein balkon kan zeker gezellig zijn. Zelf heb ik zelfs liever een balkon dan een tuin!

 13. Helemaal waar. Een balkon hoeft echt niet per definitie super saai te zijn. Hoe klein ook je kunt er altijd wel iets van maken. Ik vind dat hangende ei ook echt geweldig gevonden. Zo lijkt de ruimte ook nog eens groter. Leuke tips!!

 14. Superleuk filmpje. En mooi om het verschil te zien. In de avond ziet het er natuurlijk altijd meer sfeervol uit vermoed ik :) toch vind ik het goed. Wij hebben een prachtige tuin en veranda en toch doen we er te weinig aan en ben ik jaloers op mensen die de deur uitstappen en buiten een kopje koffie drinken. In ons geval moeten de openslaande deuren snel dicht voor de loslopende buurkatten of vieze vliegen die direct naar binnen gaan. Moet ik eerst de meubels grondig schoonvegen van vogelpoep. En tegen die tijd is mijn koffie koud en heb ik er alweer geen zin meer in. Terwijl het bij anderen lijkt of ze huppelend, hop, naar buiten gaan...

 15. Toen ik een balkon had had niet van die leuke bakken. Vind die railingbakken zo leuk

  Inspirerende blog

 16. Voordat ik ging samenwonen met mijn man woonde ik ook in een appartement met klein balkonnetje. Die bloembakken voor het balkon zijn ideaal. Action heeft er verschillende voor een hele leuke prijs!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.