Trends in tuinmeubels: van wit plastic tot steigerhout : )

tuinmeubilair

Ooit zetten mensen bij mooi weer gewoon hun keukenstoel even buiten om van de zon te genieten. Tegenwoordig heb je heuse tuinmeubels.

En net zoals er mode is in hoe mensen hun woonkamer en keuken inrichten, zo is er nu ook mode in tuinmeubilair!

Ik vind het altijd leuk om te zien hoe je aan meubels kunt aflezen in welke tijd een foto werd genomen.

Van plastic, naar teak naar wicker en steigerhout

Hartman kwam eind jaren tachtig met sterke plastic tuinstoelen en bijpassende tafels. De witte Hartman tuinstoel werd een klassieker.

hartman

Maar eind jaren negentig werden tuinmeubels van teak populair. Teak is een heel andere, meer natuurlijke look in vergelijking met wit plastic.

teak tuinmeubilair
Herkenbaar?

Vervolgens kwamen er tuinmeubels van ‘wicker’. Wicker is een vezel gemaakt van kunststof, en lijkt veel op rotan.

wicker tuinset
Wicker tuinset

Wicker is nog steeds populair maar anno 2016 zie je ook veel tuinmeubels van steigerhout.

Tuinmeubels: van tuinstoel naar loungeset

Naast de verandering in materiaal zie je ook een verandering in vorm! Want zo’n plastic tuinstoel zat op zich wel lekker, als je er een kussen inlegde. Maar een loungeset zit nog veel comfortabeler. En dus zie je nu echte banken en leunstoelen voor buiten. Vaak in de vorm van een complete zithoek! Je hebt zelfs Lounge Dining sets. Dat is een tafel met stoelen om buiten aan te eten! Wat mij opvalt aan loungesets is dat ze binnen in de woonkamer dan ook niet zouden misstaan. En dat is echt wel een groot verschil met de witte plastic tuinstoel van Hartman. Want die zet je toch niet in de woonkamer.

Hoewel mijn man toen ik hem leerde kennen een witte Hartman stoel gebruikte als zijn ‘luie stoel’….

Aandachtspunten als je een loungeset koopt

Denk van te voren goed na waar je je loungeset wilt neerzetten voordat je hem koopt. Want zo’n loungeset verschuif je niet zo makkelijk als de plastic inklapstoelen van Hartman. Als je de plek hebt bepaald, weet je ook hoe groot de loungeset kan zijn. Daarbij houd je natuurlijk ook het aantal gezinsleden in je achterhoofd. Want het is wel handig als er plek is voor iedereen op de loungeset. Houdt bij het kiezen van de plek voor de loungeset ook rekening met de plek van de zon!

Prijzen van loungesets variëren van 200,- voor een set bij de Blokker tot bijvoorbeeld 800,- voor een echte kwaliteit loungeset. In het algemeen geldt voor loungesets dat investeren in kwaliteit loont. Een goedkope loungeset gaat in de regel minder lang mee.

loungeset
Voorbeeld van een loungeset

Conclusie over tuinmeubels

Net als meubels voor de woonkamer veranderen tuinmeubels in de loop der tijd. Van de stoffen opklapstoeltjes uit de jaren zeventig naar de plastic tuinstoel van Hartman tot de huidige loungesets. Ik vind het leuk om te zien hoe de mode verandert! Zelf houd ik van de felgekleurde klapstoeltjes uit de jaren zeventig.

Heb jij geen tuin? Een balkon gezellig maken kan ook!

tuinstoel
Seventies tuinstoel

Hoewel die niet zo lekker zitten…

Mijn tuinmeubilair in 2014

Net als bij kleding negeer ik de mode op het gebied van tuinmeubels. Maar ik vind het wel interessant om te zien wat er nu weer in de mode is! Die ontwikkelingen vind ik leuk om te zien. Dat iedereen bijvoorbeeld acuut zijn Hartman stoelen aan de straat zet, en verruilt voor banken van sloophout.

En van die grote banken met idem kussens die in een hoek van 90 graden op elkaar staan. Kijk:

tuinmeubels

Toch vraag ik me af of ik niet ook eens moet investeren in ons tuin ameublement. Want dat is een behoorlijk armetierig en bij elkaar geraapt zootje.

Ons tuin ameublement

Ons tuin ameublement, dat de naam eigenlijk niet verdient, bestaat uit:

 • 1 krakkemikkig wiebelend tafeltje van de kringloop
 • 1 prima biertafel met twee banken van de kringloop.
 • 3 rieten stoelen die ik van mijn ouders heb gekregen
 • een oude lounge stoel die mijn man en ik kochten toen we net samenwoonden

Afzonderlijk zijn rieten stoelen en biertafel set prima, maar om nou te zeggen dat ze een harmonieus geheel vormen? Niet echt.

Schermafbeelding 2014-04-03 om 11.21.02
Dat kussen moet echt een keer in de was…
tuinmeubel
Dankzij het kleedje lijkt het tafeltje nog best aardig!

Lees ook: Tuinmeubilair, materialen op een rijtje en Wat zijn goede tuinstoelen?

Wat is jouw favoriete type tuinmeubilair?

Similar Posts

38 Comments

 1. Oh die klapstoeltjes <3

  We hebben een houten gekocht tien jaar geleden, maar niet zo'n goede kwaliteit jammer genoeg.

  Nu hebben we een plastic geval, heb ik gekregen van iemand die het gekocht had voor een beurs als zelfstandige, maar er geen plaats voor had.
  Ondertussen is daar het tafeltje van kapot.

  Ik wil héél graag deze zomer een nieuwe set, maar met de verbouwingen weet ik niet of dat financieel zal lukken.

  1. Houten tuinmeubels vind ik altijd mooi. Ze ogen zo natuurlijk. Balen dat het niet zo’n goede kwaliteit was.

   Wat voor soort nieuwe set zou je graag willen hebben?

 2. Ik vind het ook een maffe ontwikkeling dat tuinen complete huiskamers worden met banken, buitenkeukens en dito douches. Straks heeft iedereen nog een buitentoilet ;-) Wij hebben een tafel en 5 stoelen van metaal, kan zomer en winter buiten blijven. Ik ben er blij mee, ze zitten fijn. Maar wellicht heeftdat ook te maken dat wein huis ook altijd “hoog” zitten aan de eettafel en de bank zelden tot nooit gebruiken…….

  1. Ja, dat is vast de volgende stap! Een pittoresk buitentoilet : )
   Je hebt immers ook al fornuizen en aanrechten voor buiten!

   Wat handig dat je tuinmeubilair gewoon buiten kan blijven staan in de winter. Dat scheelt een boel gesjouw.

 3. Hm ik heb een allegaartje, nog een teak houten (overblijvertje van iemand die er een overhield en m weg wilde doen, echt zonde) ik heb wat van die vrolijk gekleurde ijzeren stoeltjes, en ook gebruik ik een deel van mn kampeerstoeltjes in de tuin, die zitten namelijk zo zalig daar wil altijd iedereen wel op zitten :-)

 4. Hihi, nee die klapstoeltjes zaten voor geen meter!
  Wij hebben 2 donkerblauwe plastic stoelen staan maar als er meer nodig zijn dan pakken we de eetkamerstoelen er gewoon bij.

  1. Ja, jammer is dat! Want ik vind ze echt enorm leuk. Zo leuk dat de rode in deze post permanent in de keuken staat als zitstoel. De kat en de hond vinden het wel heerlijk liggen. Waarschijnlijk omdat de stof een beetje doorzakt. En het stoeltje staat voor de verwarming.

 5. Tuinmeubels in alle soorten en maten. Wij hebben vorig jaar een IKEA set gekocht. Vier stoelen en een tafel. Lijkt op hout maar is plastic. Zo kunnen we buiten eten en knutselen.

  1. Dat vind ik ook een slimme: plastic meubels in houtlook. Zo heb je de voordelen van plastic maar de natuurlijke look van hout. Ik ga eens even kijken op de website van Ikea!

 6. Voor op mijn Amsterdamse balkon vind ik een loungehoekbank zo leuk. Maar…ik ga er geen kopen… Een bankje met twee losse stoelen is namelijk veel praktischer, want verplaatsbaar. We hebben nu een bankje met twee lossen stoelen en gaan eerst maar eens een jaartje bekijken hoe dat bevalt.

  In mijn tuin bij mijn huisje in het bos staat mijn teakhouten tafel met bankje en twee stoelen die ik al een jaar of twintig heb en die nog helemaal top zijn, ondanks dat ze al die jaren buiten staan en ik ze nooit met olie of zo behandel.

  1. Dat is best een behoorlijk groot balkon dan denk ik Jolanda, als er een lounge hoekbank op kan! Maar ik denk dat een bankje met twee losse stoelen inderdaad wel praktischer is en meer mogelijkheden biedt. Ik ben nu wel benieuwd naar je balkon!

 7. Op het terras aan de keuken hebben wij een teakhouten tafel met vier stoelen en er staat ook een plastiek zetel bij en op het terras bij het tuinhuis staat een tafel en plastieken zetels verder heb ik ook nog een houten tuinbank en voor het tuinhuis staat de oude plastiek tuinbank van scchoonvader die is al wel 25 jaar oud en is nog prima in orde.

 8. Grappig om die fases te zien van de stijlen. En eigenlijk best herkenbaar. Als ik naar de familie en vrienden kijk wanneer ze ongeveer een nieuw tuinmeubel hebben aangeschaft.

 9. Wij hebben al 16 jaar de kunststof Hartman stoelen. In het donkerblauw. Wel met een hele grote tafel erbij. De tafel die oorspronkelijk bij de set hoorde vonden we te klein worden. Nu hebben we er 1 die ruim 2x zo groot en ook 2x zo breed is dan de vorige. Handiger met buiten eten. Met 6 personen mag je wel een beetje ruimte hebben… Ik vind al die lounge sets prachtig maar veel te duur. Want inderdaad, kijkend naar ons gezin moet je toch wel een ruime set hebben En er zijn regelmatig vrienden of familieleden bij ons. Die wil je niet op een keukenstoel ernaast zetten toch;) En bij de Hartmanset hebben wij inmiddels 8 standenstoelen en 4 stapelstoelen. Plek genoeg voor iedereen…!

  Jou seventies stoel staat wel erg mooi en uitnodigend in het gras, gezellig joh!!

  1. Het voordeel van Hartman is denk ik ook dat de stoelen inklapbaar zijn en dus makkelijk op te bergen, en weer te pakken als er bezoek komt.

   En top dat de set na 16 jaar nog helemaal goed is!

 10. In de tuin hebben we een grote houten tafel en houten stoelen. Die stoelen zijn verstelbaar dus je kunt er ook in luieren. Maar er zijn er al een paar kapot gegaan en gerepareerd. Aan de keukenkant staat een klein model klaptafel met twee klapstoelen. Leuk om ‘s ochtends koffie te drinken. Daar zit ik het meest eigenlijk.
  Ik hou niet van die tuinbankstellen, ze nemen erg veel ruimte in en ik zit liever rechtop , we eten ook vaak buiten !

  1. Zitten die klapstoeltjes wel een beetje prettig? Ik heb aan het eind van de zomer twee witte klapstoeltjes met bijpassend tafeltje gekocht in de uitverkoop. Dat setje staat nu te wachten op mooi weer! Ik vind die setjes er erg leuk uit zien, maar qua zitcomfort moet ik het nog even zien.

 11. Wij hebben onze (2ehands) leren bank op een gegeven moment buiten onder de overkapping gezet omdat we ruimte nodig hadden in de woonkamer (klussen). Hij is nooit meer naar binnen gekomen. Het zit heerlijk zo voor de haard en het leer houd het prima buiten.

 12. Alhoewel ik wicker leuk en onderhoudsarm vind, is de prijs me te duur. Vorig jaar heeft mijn man samen met onze vorige buurman een loungebank gemaakt van blank steigerhout die ik later in de whitewash van de action heb gezet. Precies de maat en vorm die wij wilden en dat voor €80,-. Van 2 oude matrassen en hoeslakens de zitkussens gemaakt en voor de rug leuke kleurige kussens bij de ikea aangeschaft. Totaalprijs van bank, verf en kussens €110,-. We zijn er erg blij mee, genoeg ruimte om met het hele gezin en aanhang buiten te zitten maar ook om heerlijk relaxt, samen met mijn man en de hond, te genieten van de zomeravonden.

 13. Wij hebben toen we 25 jaar getrouwd waren van de kinderen een wit hartmanset
  Gekregen waarvan 2 stoelen inmiddels er niet meer zijn
  Dus nu nog twee stoelen en een tafel.
  En we hebben gele plastic stoelen ook 15 jaar geleden ergens opgespaard bij
  Een supermarkt en daar moest je dan iets bijbetalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.