Wat zijn goede tuinstoelen? Gratis checklist met criteria!

tuinstoelen

Mijn oma had geen fijne verstelbare tuinstoelen.

Sterker nog, ze had überhaupt geen tuinmeubels!

Net zoals mijn oma geen comfortabele bank in haar woonkamer had.

Wat zeg ik?

Ze had ook geen woonkamer!

Wat zijn de tijden toch veranderd…

De geschiedenis van de tuinstoel in een notendop

Op Wikipedia staat een fijn overzichtje van de geschiedenis van tuinstoelen en tuinmeubilair.

 • ‘Vroeger’ zette men een houten bank en soms rieten stoelen in de tuin.
 • Rond 1960: inklapbare houten stoelen.
 • Rond1980: Inklapbare tuinstoelen van aluminium buizen met een stoffen zitting en rug. Die herinner ik me nog uit mijn jeugd!
 • Rond 1990 De bekende witte kunststof tuinstoelen worden populair.
 • Na 2000 werden de grotere luxe kunststof luxe fauteuils en banken populair die wel als loungeset worden aangeduid. Ook worden teakhouten tuinstoelen populair. Je vindt mooie voorbeelden bij Van der Garde tuinmeubels!

Mijn tuinstoelen zijn voor verbetering vatbaar

Ik geef het schoorvoetend toe, maar onze tuinstoelen zijn een zootje ongeregeld. Ik heb twee witte, een donkergroene en een bordeauxrode verstelbare tuinstoel. Die verschillende kleuren zou ik in theorie kunnen compenseren met 4 identieke stoelkussens.

Maar ja, dan moet je wel 4 identieke stoelkussens hebben…

Dus soms kijk ik wel eens rond naar leuke tuinstoelen. Een tijdje terug zat ik te wachten op weer een persconferentie, toen er een reclame voorbij kwam van Evert Hartman stoelen. Mijn hart ging sneller kloppen! Het zijn totaal andere tuinstoelen dan de bekende, klassieke Evert Hartman verstelbare tuinstoel. Kijk hieronder heb je er eentje:

tuinstoelen

Ik vind het echt een superleuk stoeltje. Bovendien lijkt hij mij heel eenvoudig schoon te maken. Nadeel is alleen wel dat je hem niet kunt verstellen.

Wat zijn goede tuinstoelen?

Stel jij wilt ook nieuwe tuinstoelen. Wat zijn dan goede tuinstoelen? Hoewel de juiste tuinstoel per persoon kan verschillen, zijn er toch wel een aantal algemene criteria.

Sterk, weerbestendig en comfortabel

Een goede tuinstoel is in de eerste plaats sterk en gaat dus niet snel kapot. Dat laatste is één van de redenen dat de inklapbare tuinstoelen met een stoffen zitting uit de jaren 80 verdwenen. Die waren heel kwetsbaar en gingen snel stuk. Daarnaast is een goede tuinstoel weerbestendig wat mij betreft. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik wil niet bij elke regenbui mijn hele tuinmeubelset naar binnen moeten sjouwen.

En last but not least vind ik dat goede tuinstoelen lekker moeten zitten. Sommige tuinstoelen zien er prachtig uit, maar zitten vreselijk. Dat hoeft overigens niet erg te zijn, als je ze vooral voor de sier neerzet. Maar het is wel goed om hier van te voren over na te denken. Zo had de familie Meiland bij hun kasteel in Frankrijk een heel mooi bistrosetje tuinstoelen met tafeltje, maar comfortabel was dat niet.

Hieronder een voorbeeld van een leuke tuinstoel, waarvan ik niet weet of ik daar lang in zou willen zitten:

tuinstoel

Wel handig als je vervelend bezoek hebt, waarvan je liever niet wilt dat ze lang blijven.

Hoe kies je de juiste tuinstoelen?

 1. Maak een lijst met activiteiten die je wilt doen in je tuin. Bedenk wat je wilt met je tuinmeubilair. Wil je er in kunnen liggen en relaxen? Of wil je er vooral op zitten? Is het je bedoeling om veel buiten te eten, of wil je vooral lekker op een bank buiten liggen met een boek?
 2. Hoeveel heb je er nodig? Wil je een stoel voor ieder gezinslid, of moeten er ook genoeg stoelen zijn voor bezoek?
 3. Zorg dat de grootte van je tuinmeubels past bij de grootte van je tuin of balkon. Het is heel simpel: kleine tuin? Kleine tuinmeubels. Grote tuin? Grote tuinmeubels. De juiste proportie is essentieel. Je wilt tenslotte niet het Alice in Wonderland effect, waarbij Alice veel te groot is voor de ruimte.de juiste maat
 4. Wil je een tuinstoel met leuningen of juist niet? Het voordeel van een leuning is dat je er een glas of kopje op kunt zetten. En als je wat slechter te been bent, kunnen leuningen je helpen om jezelf overeind te duwen.
 5. Wil je tuinmeubels die je makkelijk kunt verzetten, of laat je ze de hele zomer op één plek staan? Als je regelmatig een tuinstoel moet verzetten omdat de zon weg is, of juist erg fel schijnt, is het handig als het een lichtgewicht stoel is.
 6. Wil je een tuinstoel die je kunt verstellen, of is bijvoorbeeld zo’n leuk kuipstoeltje als die van Evert Hartman ook prima?
 7. Denk ook alvast na over waar je de tuinstoelen in de winter wilt en kunt laten. Heb je een schuurtje waar je tuinmeubilair in kunt opbergen? En is dat groot genoeg? Tuinstoelen die je  in elkaar kunt stapelen zijn erg handig als je ze in de herfst en winter wil opbergen. Of laat je het gewoon de hele winter buiten staan? Als je een overkapping hebt, zal je tuinmeubilair minder last hebben van de weersomstandigheden.
 8. Ga je voor een grote loungebank met comfortabele kussens, of wil je liever een tuintafel met tuinstoelen. Hier op het platteland heb ik de mogelijkheid voor allebei. Maar als je een wat kleinere tuin hebt, zul je wellicht moeten kiezen tussen deze twee.
 9. Probeer tuinmeubilair als het even kan eerst uit. Ga er op zitten, en voel of je prettig zit. Houd daarbij in gedachten of je ook na bijvoorbeeld een uur nog prettig zit.
 10. Tsja, en dan is er natuurlijk altijd weer de kwestie van budget. Je kunt nog zo’n mooie tuinstoel willen kopen, je moet er natuurlijk wel het geld voor hebben.

Even wat leuke inspiratie!

Als je op zoek gaat naar tuinmeubels dan kijk je echt je ogen uit. Hieronder een aantal ideeën van wat er zoal te koop is.

Deze set lijkt me gezellig om samen aan te eten en koffie te drinken! Ik zie me al helemaal zitten, met een charmante zomerhoed op!

tuinstoelen

Het leuke aan onderstaande set vind ik dat je zowel kunt eten als luieren.

loungebank

En kijk eens wat handig: een mega grote beschermhoes die je er snel even overheen gooit als het gaat regenen:

tuinstoelen

Wat is een goede tuinstoel?

Een goede tuinstoel is een stoel waar je met plezier op gaat zitten, en die bovendien veilig en stevig is. In deze post las je een handige lijst met punten om op te letten als je tuinmeubels gaat kopen.

Lees ook mijn blogposts over de verschillende materialen van tuinmeubilair! en Klein balkon gezellig maken.

Hoe is het met jouw tuinmeubilair?

Similar Posts

36 Comments

 1. Mijn stoelen gaan al negen jaar mee en zijn nog prima. Ik vind het belangrijk dat ik ze kan verstellen en hoewel ik al die moderne sets prachtig vind, is het niks voor mij, want al dat gedoe met kussens gaat ‘m niet worden. Die zouden bij mij constant natgeregend liggen te zijn…

 2. Die eerste gele, dat vind ik totaal niks. Je gaat zo zweten op dat harde plastic.
  Die gele draadstoel, zo hebben wij er in het mintgroen. Het zijn zalige stoeltjes om (lang) in te zitten. Niet om te eten overigens, daar hebben we dan weer andere tuinstoelen voor.

 3. Mijn stoelen zijn voornamelijk functioneel om te zitten. We hebben roodbruine Delia aluminium tuinstoelen met een glazen tafel die over was uit de woonkamer. En dat bevalt prima.

 4. Wij moesten vorig jaar tuinmeubels uitzoeken voor onze tuin de stoelen vond ik het moeilijkste. Ik wilde niet te lompen stoelen maar ze moesten ook wel fijn zitten. Uiteindelijk vonden we stoelen naar onze zijn daar nog steeds erg blij mee.

 5. Tuinstoelen gaan langer mee als je ze opbergt in een tuinhuisje of iets anders.
  Of het nu hout of kunststof is, het heeft beide te lijden door de weersomstandigheden. Hans

 6. Wij hebben een loungeset en een eettafel buiten staan, ideaal, zo kunnen we en lekker luieren en een boek lezen, maar ook werken en eten in de tuin. Ik ben echt een buiten mens en zit gravin de tuin.

 7. wij hebben elke 3 jaar wel wat anders als het niet eerder is maar zoveel zitten we er niet op erna dus ik houd het lekker op een kussen met een dekentje :D

 8. Die beschermhoezen in ik, dat zijn geen goede combi. Zolang het droog is en geen wind waait, perfect. Gaat het regenen en waaien… dan kan het even duren, maar meestal gaat het scheef.

  Love As Alwyas
  /dimario

 9. Toevallig gaan wij as vrijdag op pad.
  Op zoek naar levensloopbestendige en verstelbare tuinstoelen.
  Ze moeten lekker zitten en handig zijn in gebruik.

 10. Tuinstoelen vind ik gedoe. Ik pak een uitklapbaar houten stoeltje uit de garage, kies een plekje in de zon en plof op de stoel neer. Mijn man wil dat ik op een officiële tuinstoel mét hoes moet gaan zitten en zet die dan ook nog voor me klaar. Ja, ik weet het, in ben ondankbaar (-:

 11. Ik heb vorige maand twee ligstoelen gekocht. Was er superblij mee maar inmiddels is er eentje alweer kapot. Gevolg: heen en weer gemail met de klantenservice en er gebeurt helemaal niks. Kost alleen maar energie. Baal ervan want ik koop praktisch nooit wat maar goed….

  1. Oh wat vervelend inderdaad Frederique. Ik vind het dan altijd net alsof je een ‘probleem koopt’. Heel irritant, want daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

 12. Oeh! Ik ben dól op mijn tuinmeubilair. Alleen staat het op mijn balkon. Ik heb twee rechte stoeltjes van grijs wicker (zo heet dat toch?) Dat zijn een soort eetkamerstoelen. Daar heb ik een hoog mozaïek tafeltje bij (gevonden bij het afval, juich!!!). Dus da’s een soort ‘eethoek’. Handig om te eten of koffie te drinken. Maar (tromgeroffel)… ik heb ook een klein loungebankje met een laag tafeltje. Om lekker onderuit te lezen of muziek te luisteren. Ik ben zó dol op mijn balkon! Wil iemand de lente aanzetten?

 13. Leuk de geschiedenis van de tuinstoel. Bij lekker weer zet ik mijn houten tuin stoel met bijpassend tafel op het balkon. En dan is het al weer vol

 14. Wat een fijn artikel over de geschiedenis van de tuinstoel. En wat grappig. Ik dacht dat dat hele loungen pas 5 jaar oud was of zo, maar al veel langer populair dus.
  Ik heb een leuke palletbank op ons balkon staan die ik op ga knappen nadat ‘ie een winter buiten heeft gestaan. Die vind ik heel leuk met kussens erop. Maar ik ben ook aan het kijken voor een mooie gietijzeren bistroset. Dat lijkt me zo gezellig koffie drinken ‘s morgens 😍😍😍

 15. Geen tuinmeubilair, want.. geen tuin of balkon. Maar ik vind zo’n loungeset er altijd erf comfy uitzien.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.