Tuinmeubilair: materialen op een rijtje!

tuinset
Onze huidige ‘tuinset’

Tuinieren lijkt op huishoudelijk werk vind ik.

Je ziet het pas als je het níét doet. Want dan groeit het onkruid waar het niet gaan mag. Mijn man daarentegen is degene die vrolijk gekleurde plantjes poot, en vervolgens scoort met zijn bloemenpracht.

Tuinmeubelset

Daarom vind ik dat ik dit jaar ook wel iets meer van het léúke aspect van tuinieren mag doen. Zoals de tuin inríchten! (Lees ook mijn post Je balkon gezellig maken) Afgelopen zomer heb ik eigenlijk alleen maar een Tuinkabouter gekocht.Maar ik zou best eens een keer een echt mooie set tuinmeubelen willen hebben. Eentje met een pittoreske uitstraling en met plek voor het hele gezin. Zeven zitplaatsen dus.

Weerbestendig materiaal

Een tuinmeubelset moet voor mij weerbestendig zijn. Want ik ben helaas niet iemand die de boel netjes elke avond opruimt. Een set tuinmeubelen moet bij mij dus wel tegen een stootje kunnen. Ik heb wat research gedaan en zet hier de verschillende materialen voor tuinmeubilair op een rijtje!

 • Wicker. Lijkt op riet, maar is een kunststof. Is vrij licht. Het lijkt op rotan, maar het voordeel van wicker is dat het veel beter tegen de weersinvloeden kan. Het heeft een heel natuurlijke uitstaling.
 • Teak. Deze houtsoort kun je buiten laten staan. Maar verweert wel.
 • Aluminium. Dit vond ik een verrassende! Ik wist niet dat er tuinmeubilair bestond van aluminium! Aluminium is lekker licht materiaal en makkelijk schoon te houden. Maar het warmt wel lekker op in de zon, dus pas op dat je je billen niet brandt. Hier onder een voorbeeld van zo’n aluminium tuinset:aluminium tuinset
 • Hout. Heeft een mooie, natuurlijke uitstraling. Maar niet alle hout is weerbestendig!
 • Plastic. Is relatief goedkoop. Maar plastic tuinmeubilair is niet altijd even charmant vind ik.
 • Metaal. Kans op roest en vrij zwaar.
 • Textileen. Hier had ik ook nog nooit van gehoord! Textileen bestaat uit polyester draden met een laagje PVC er over. Daardoor is het een weerbestendige stof. Alleen TWITCHELL mag hun product Textileen noemen.

Omdat ik nogal van een romantische uitstraling houd spreekt wicker me het meest aan. En dan in deze stijl:

loungeset

En dan ik in een stoel met een mooie witte zomerhoed op!

Picnicktafel

Mijn middelste zusje heeft een houten picknicktafel. Zoiets heb ik ook nog even overwogen. Want je kunt er met vrij veel mensen aan zitten. Maar het nadeel is dat je er echt op moet klimmen, vind ik. En je kunt niet echt relaxt zitten, want dan tuimel je achterover. Dus dan heb ik toch liever aparte stoelen.

Seventies tuinstoeltje

Vorig jaar kocht ik op een rommelmarkt dit leuke, vintage tuinstoeltje. Het materiaal is stof en metaal denk ik.

retro tuinstoel
Seventies tuinstoel

Dit stoeltje staat nu bij ons in de keuken. Maar daarvan ga ik nooit nog 6 identieke exemplaren vinden!

Leestip: alternatieven voor schoonmaakazijn tegen onkruid

Van wat voort materiaal is jouw tuinmeubilair?

Similar Posts

18 Comments

 1. Wij hebben inmiddels 5 of 6 jaar een wicker tuinset. Met aluminium frame. Lekker lichtgewicht dus. Het staat zomer en winter buiten. En het ziet er nog uit als nieuw. Ook wordt het niet vies. Zelfs na een hele winter buiten haal ik de stoelen van de stapel en veeg even met een doek over de zitting en je kunt gaan zitten. Ideaal!!
  Mooie set heb jij op het plaatje staan, zou ik zo willen hebben!!

 2. We hebben 2 tuinsetjes. 1 van steigerhout – 2 stoelen en een bank, dit setje staat onder een afdak en blijft zomer en winter (droog) staan.
  Het andere setje staat nu in de schuur – 6 ouderwetse witte hart man standenstoelen met een witte bijpassende tafel. Heel erg uit de tijd maar je kunt er in de zomer op het gras heerlijk in zitten. Het is inmiddels onze 2e hart man / 2e hands set. De eerste is na 26 jaar kapot gegaan. Niet in een keer maar stoel voor stoel en was helaas niet te repareren maar zoals ik al zei, we hebben via mp een ´nieuwe´ set gekocht voor 50 euro

  1. Wat een fijn koopje zeg! Zo’n hele set voor maar 50,-! Ik vind Hartman ook niet zo mooi, maar wel praktisch en comfortabel. En met een paar leuke kussens en tafelkleedje geef je het zo een andere look.

  2. Nee inderdaad die witte kleur is niet geweldig maar deze kleur is sterker dan het groen en blauw dat ook uitgebracht is. We hebben er kleurige kussens in en dan valt het inderdaad allemaal wel mee.

 3. Op dit moment van plastic.. Dit had meneer gekocht toen ik nog niet bij hem woonde. Echter word er dit jaar een bank gemaakt door zijn vader van hout :) Ben benieuwt!

 4. Wij hebben een natuurstenen tafel (het blad kan ook warm worden in de zon) en wicker stoelen er om heen, die staan ook hier al jaren in weer en wind en zijn nog steeds super netjes. In het voorjaar een doek over de tafel en de stoelen en klaar is het weer.
  We zijn er nog helemaal blij mee

 5. teakhout (milieuvriendelijk plantagehout)
  want dat vind ik persoonlijk het mooiste – want natuurlijk – materiaal, wicker is uiteindelijk toch weer kunststof.
  Een hele lange verlengbare tafel en 10 stoelen (ook voldoende zitplaatsen nodig met 5 kinderen en nog wat liefjes erbij), en dan extra nog een paar echte rieten stoelen.µIk wilde ook een echt stevige tafel waar we comfortabel aan kunnen eten.
  Ook nog een lange bank en 2 van die ligbedjes in teakhout.
  Maar alles staat op een overdekt terras, verweert dus wel (dat grijze vind ik heel mooi) maar wordt niet nat.

  1. Handig, een overdekt terras Gerd! Goed punt over wicker: het is inderdaad wél kunststof. Een natuurlijk materiaal spreekt mij ook meer aan. Het is alleen dat wicker wel natuurlijk óogt.

 6. Ik vind jouw vintage stoeltje heel leuk :-)
  Hier hebben we net zulke stoeltjes, maar dan zo’n 25 jaar oud en we hebben een verbeterde versie hiervan van zo ongeveer 5 jaar oud. Een Hartman tuinset hebben we gehad, maar daarvan hebben we alleen een tafel.
  Aan de ene kant van ik zo’n luxe tuinset wel mooi, maar ik voel bij mezelf een drempel om zoiets aan te schaffen. Ik vind het niet bij me passen. Laat mij maar lekker omrommelen met allerhande stoeltjes en een bijna overleden plastic campingtafel ;-)

 7. Wij hebben een tafel van graniet.
  Erg zwaar maar wel erg mooi en degelijk.
  Onze stoelen zijn van aluminium met wicker.
  Deze zijn stapelbaar dus ideaal op bergen.
  Wij hebben de set nu 9 jaar staan en ziet er nog super goed uit.
  Weet niet of er bij je in de buurt een Cranenbroek zit.
  Daar hebben ze echt heel veel keus en een goede kwaliteit.
  Maar scheelt echt enorm in prijs met bijvoorbeeld intratuin of groenrijk.

 8. Heb een aluminium frame met wicker bekleed. Nu gaat de bovenkant van de rugleuningen scheuren en nog 2mm te gaan en het is gebroken. Iemand een oplossing om dit laatste tegen te houden?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.