Hoe ver woon jij van je ouders vandaan?

Last updated on February 11th, 2024 at 01:20 pm

Hoe ver woon jij van je ouders vandaan?Ik groeide op met de boodschap: ‘Als je 18 bent ga je het huis uit.’

En aangezien mijn zusjes en ik alledrie VWO deden en gingen studeren, gingen we ook inderdaad alledrie op ons achttiende het huis uit. Alledrie gingen we in Utrecht studeren.

Mijn kinderen blijven wat langer thuis

Toen ik kinderen kreeg verwachtte ik op basis van mijn eigen ervaringen dat ze op hun achttiende het huis uit zouden gaan. Maar het liep anders. Mijn oudste dochter is inmiddels 20, en doet een LOI hbo-opleiding vertaler via de LOI. Dat combineert ze met een baan in een asielzoekerscentrum. Op dit moment woont ze nog thuis. Maar zo gauw ze genoeg inkomen heeft, wil ze graag op zichzelf gaan wonen.

Mijn oudste zoon is inmiddels 19 en doet een mbo-opleiding in Ede. Het is financieel het handigst dat hij op en neer reist. De andere drie zitten nog op de middelbare school.

Hoe ver woon jij van je ouders vandaan?

Nu ik er eenmaal aan gewend ben dat de kinderen wat langer blijven ‘hangen’ vind ik dat eigenlijk erg gezellig. En ik zou het leuk vinden als ze zich later een beetje in de buurt zouden gaan settelen. Maar het kan natuurlijk heel anders gaan. De tijd zal het leren.

Gemiddeld wonen Nederlandse kinderen een kleine 30 kilometer van hun ouders.

Mijn twee zussen wonen in Utrecht en Zeist en wonen dus 80 kilometer van onze ouders. Ik daarentegen woon op luttele meters afstand : ) Want ik woon aan de andere kant van wat ooit de boerderij van mijn opa was. Er zit alleen een muur tussen mij en mijn ouders. Ik woon in het deel waar vroeger mijn oma woonde. En mijn ouders wonen waar vroeger de stallen waren.

Mantelzorg en afstand

In de toekomst wil de overheid dat mensen meer voor hun ouders en familie gaan zorgen. Dan kan een grote afstand best lastig zijn. Volgens Claartje Mulder, hoogleraar demografie in Groningen, doen mensen die minder dan 5 kilometer van hun ouders wonen het meest. Hoe verder weg, hoe minder er wordt gedaan. Dat lijkt me ook niet zo verwonderlijk!

Het idee van mantelzorg kan voor sommige mensen misschien ook een reden zijn om juist flink wat kilometers afstand te nemen van ouders.

Levensloopbestendig wonen

Een goede manier om als ouder wordende mens langer thuis te kunnen blijven wonen is door je huis ‘levensloopbestendig’ te maken. Dat betekent dat je je huis zo aanpast en inricht, dat het je leven makkelijker maakt. Wordt de trap opklimmen bijvoorbeeld lastig? Dan kan een stoellift uitkomst brengen. Kenmerken van een levensloopbestendige woning zijn onder andere:

  • Geen drempels,
  • Een inloopdouche,
  • Een keuken met inductiekookplaat en
  • Een slaapkamer op de begane grond.
  • Brede deuren, zodat je er makkelijk door kunt met een rollator of rolstoel.
  • Wandbeugels op strategische plekken.
  • Een mengkraan in plaats van een gewone kraan.
  • Geen bovenkastjes in de keuken, of in ieder geval ondiepe keukenkastjes.

Centraal staat de gedachte, dat ook iemand die minder mobiel is, zonder problemen kan wonen en leven in het huis. Zonder angst voor ongelukken. En dankzij internet, kun je boodschappen online bestellen en thuis laten bezorgen. Op die manier kun je een stuk langer zelfredzaam blijven als moderne senior.

Tip: Maak gebruik van handige apparatuur, zoals een robotstofzuiger!

Leestip

Langer thuis blijven wonen

Zorgrobot Alice

Nou ben ik wel benieuwd: hoeveel kilometers zitten er tussen jou en je ouders?

En als je kinderen al wat ouder zijn: op hoeveel kilometer afstand wonen ze?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

110 Comments

  1. Mijn ouders en schoonmoeder zijn overleden, mijn schoonvader woont op bijna 3 uur rijden (Belgie/ Friesland). Gelukkig is hij met zijn bijna 90 nog redelijk fit, hij komt meerdere keren per jaar naar ons toe voor een lang weekend en wij gaan een enkele keer per jaar naar hem (blijven dan niet slapen). Mijn oudste zoon woont op een 15 min afstand. Aan afstand zijn we gewend, we woonden nooit dichtbij familie, altijd al minimaal 40 min. rijden. Zowel mijn vader als mijn schoonvader waren predikant en dan raak je gewend aan verhuizen en familie op afstand (mijn man is ook predikant)

  2. Ik woon 5 km bij mijn ouders vandaan. Ik heb wel verder weg gewoond, maar toen ik in aanmerking kwam voor een huis was dit dus dichter bij mijn ouders.

    En ja, het klopt dat als er mantelzorg nodig is inderdaad degene die het dichtste bij woont het meeste op zich neemt.
    Mijn moeder was mantelzorger voor haar ouders. Ik weet niet beter dan dat mijn moeder voor mijn grootouders zorgde en ik toen ik ouder werd nam (werd gedwongen) een deel over.
    De overheid verwacht dat er meer door mantelzorgers gedaan gaat worden. Maar ik ben lichamelijk niet in staat om mijn ouders hulp te bieden. Ik heb zelf hulp nodig.

    Een van mijn broers woont redelijk dichtbij maar daar hoef ik niks aan te vragen want die band is er gewoon niet. Hij heeft een instelling van zoek het zelf maar uit.
    Mijn andere broers wonen ruim 50 en 90 km verder.

    1. Dat klinkt niet zo aanmoedigend wat betreft je broer Maaike. Ik wilde vroeger altijd graag een grote broer! Maar als je er eentje hebt wil dat dus nog niet zeggen dat je ook een goede band hebt.

  3. Mijn ouders wonen 1.250 kilometer bij mij vandaan maar gelukkig zien en spreken we elkaar om de zoveel dagen via Google Hangout of WhatsApp of we spreken elkaar gewoon via de telefoon.

    Ze komen een of twee keer per jaar naar Nederland en wij gaan ook minimaal een keer naar hun toe in een jaar. Het contact is nog even goed als het altijd geweest is.

    Mijn schoonmoeder woont op 58 meter afstand. Zij is wel in een fase van haar leven dat ze regelmatig wat kwakkelt met haar gezondheid en dan is het wel handig om zo dicht bij haar in de buurt te wonen.

  4. mijn kind is enig kind en woont 120 km bij me vandaan. We kunnen erg goed met elkaar opschieten en ik ben altijd welkom om langs te komen. Ik doe dat eens in de maand met ov en dan is het erg gezellig.
    Hij heeft het druk met partner, vrienden en een fulltime baan en om daarnaast ook nog eens naar mij te komen vindt ie een beetje zonde van zijn spoaarzame vrije tijd als ik ook kan komen. Ik heb meer tijd (ik ben sinds een jaartje nl. met pensioen en o ,ja,mijn man, zijn vader , is helaas overleden. Ik begrijp zijn redenatie, maar toch maakt het me ook wel een beetje triest dat mijn kind vrijwel nooit meer zomaar even aanwipt. Is dat egoistisch of veeleisend van me. Er zijn geen regels voor natuurlijk.

    1. Ik kan me je gevoel heel goed voorstellen Rosanne! Ik vind het zeker niet egoïstisch of veeleisend. Zo langere afstand maakt het natuurlijk wel wat lastiger. Als je dichtbij elkaar in de buurt woont, is het makkelijker om ‘eventjes’ elkaar op te zoeken.

      Stiekem hoop ik om die reden dat mijn kinderen niet al te ver weg gaan wonen. Maar ja, daar ga ik niet over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.