Reacties

Ik ben Alice film: zorgrobot tegen eenzaamheid? — 16 reacties

 1. Ik ga de documentaire nog kijken, maar heb er ook dubbele gevoelens over. Als het werkt: prima natuurlijk, maar tegelijkertijd: wat triest, dat we een robot in moeten zetten voor "menselijk" contact!

 2. Pff, lastig hoor! Ik vindt het nogal 'mensen voor de gek houden' zo.
  Die robot heeft echt totaal geen gevoel uiteraard, als je mensen daar zo in op laat gaan dat ze ze bijna als mens gaan beschouwen...dat gaat me echt te ver.
  De wereld wordt steeds meer afstandelijk, dat is niet gezond...en niet sociaal.

  Neemt niet weg dat het grappig is om Alice te zien, zou er best 1 dagje mee willen rond hopsen maar dan houd het wel op.

 3. Ik ben vrijwilliger op een afdeling met demente bewoners en heb de documentaire gezien.
  Aan de ene kant vond ik het schrijnend dat het blijkbaar nodig is om robots in te zetten. Aan de andere kant vond ik het wel een aanvulling, bv met die mevrouw die nu wel haar fysiotherapie oefeningen deed omdat Alice meetelde.
  De dames werden wel actiever door Alice, ook communicatief. Er zijn mensen waar nooit iemand komt, dan hoeven ze ook niet te praten en na te denken.
  Alice was inderdaad nog niet perfect maar ik vond het wel heel knap gedaan en de makers waren er ook op een goede manier mee bezig.

  • Goed om jouw mening te horen Ipie als vrijwilliger op een afdeling met demente bewoners. De dingen die je beschrijft zag ik inderdaad ook. Alice had dus echt wel een positieve inbrengt.

 4. ik heb de documentaire gezien. Door deze documentaire is mijn mening wel wat verschoven. Ik vond het eerst maar diep triest dat een pop (robot) een mens moet vervangen. Later draaide ik bij toen ik zag dat de mensen actief reageerden, lachten, zongen, vertelden enz. Het viel mij wel op dat het het om intelligente ouderen ging. Het zal niet voor iedereen werken.

 5. Wat tof dit hè? Een klasgenoot van mij deed destijds onderzoek naar robots in de zorg. Ik denk dat zij hier bij betrokken is geweest. Zodoende heb ik veel interessante ontwikkelingen meegekregen, en nu is de robot er gewoon! Mooi!

 6. Als aanvulling heb ik er niks op tegen. Zoals jij beschrijft helpt het de mensen, maar van de andere kant zou dit het eenzaamheidsprobleem nooit volledig kunnen oplossen. Ik hoop toch echt dat daar mensen van vlees en bloed aan te pas blijven komen met een echt empathisch vermogen.

 7. Ter aanvulling: Alice functioneert niet zelfstandig. Er zit een persoon achter die haar aanstuurt. Dat dat niet vermeld werd vond ik misleidend.

 8. Ook ik heb dubbele gevoelens...Het klinkt echt heel fijn dat er iemand is, ook al is het een robot.

  Deze documentaire ga ik kijken, ben heel benieuwd wat ik ervan ga vinden.

 9. Ik vond het toch voornamelijk triest dat bejaarden op zo'n robot zijn aangewezen voor sociaal contact. Het kan misschien wel een aanvulling zijn. Ik ben zelf van plan dicht bij mijn kinderen te gaan wonen ;-)
  Ik zie wel veel erin dat 3 generaties bij elkaar betrokken zijn, zoals nu veel grootouders ook helpen bij het opvangen van de kleinkinderen. Zoals jij samen met je ouders onder 1 dak woont, maar toch apart lijkt me heel mooi. Je moet wel heel goed met elkaar op kunnen schieten en elkaar vrij laten en goed kunnen praten, dus er zitten nog wel wat haken en ogen aan.

  Voordeel van Alice is wel dat ze zich aanpast aan de hobby's en interesses van haar mensen en dat ze niet geïrriteerd raakt van steeds hetzelfde verhaal! Dat stukje over de postcode vond ik heel leuk, Alice bleef geduldig de juiste postcode herhalen. Zou ook mooi zijn als Alice zou onthouden waar je je sleutels of portemonnee hebt neergelegd als je ze kwijt bent!

 10. Heb zelf gewerkt in de zorg met dementerende maar een robot kan nooit echt menselijk contact helemaal vervangen. Diep triest vind ik het dat dit zo 'moet' blijkbaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>