Zonwering: tips en trends 2018

Screen Shot 2017 11 25 at 14.00.13

 

‘Kom ga hier nu zitten,’ Anneke deed bedrijvig. Ik heb de overgordijnen wat dicht. Om de zon, zie je. De meubels verschieten zo gauw. en het behang.’ (Uit ‘Pucks weg naar Geluk’* van Cissy van Marxveldt)

De bedrijvige Anneke uit bovenstaand argument geeft een argument voor zonwering. Volgens Wikipedia ‘de verzamelnaam voor allerlei constructies die de overlast van zonlicht en warmte ten gevolge van zonlicht moeten tegengaan.’ In het geval van Anneke bestaat de zonwering uit overgordijnen.

Als zonwering aan de buitenkant van het huis is bevestigd heet het buitenzonwering. En het is er in veel verschillende vormen. Zoals:

 • Screens
 • Buiten jaloezieën
 • Knikarmscherm
 • Rol- en raamluiken
 • Overstekende dakranden
 • Luifels

Wij hadden vroeger een oranje knikarmscherm

Bij ons huis in de stad hadden we een oranje knikarmscherm net als in de afbeelding in deze post. Dat hadden de vorige bewoners niet mee laten nemen door hun verhuizers, en we hebben er regelmatig gebruik van gemaakt. In de zomers als het buiten tropisch warm was. Dan hielp het knikarmscherm om de zon buiten te houden. Dat is voor mij ook de enige reden om aan zonwering te doen trouwens: tropische hitte.

Want in principe is de zon bij mij altijd van harte welkom. En ik zou hem beslist niet uit huis weren omdat anders mijn meubels van kleur zouden verschieten, zoals Anneke.

Vincent schreef onderstaand artikel over buitenzonwering. Want daar blijken ook nog modes en trends in te zijn!

De grootste trends in buitenzonwering voor 2018

Wil jij er de aankomende zomer perfect bijzitten in je tuin, of wil je je goed weren tegen inbrekers? Ieder type buitenzonwering kent verschillende voordelen. Wil jij inspiratie opdoen om de buitenzonwering te vinden die precies bij jouw woning past? Je leest het hier.

Zonwering op maat wordt voordeliger

In Nederland worden klanten steeds persoonlijker geholpen. Dit heeft als resultaat dat alle producten meer en meer op maat gemaakt kunnen worden, en dit geldt ook voor zonwering. Wat dat betreft lijkt zonwering wel wat op gordijnen: ze zijn vaak specifiek voor een bepaald huis, en laten zich niet altijd makkelijk mee verhuizen. In 2018 zal het nog voordeliger worden zonwering op maat te laten plaatsen.

Minder traditionele knikarmschermen

In 2017 bleek de hoeveelheid verkochte houten overkapping flink gestegen te zijn. De vergunning die eerst nodig was voor het plaatsen van een houten overkapping is nu niet meer nodig. Dit gaat ten koste van de aanschaf van het kunststof of stalen uitval- en knikarmscherm. Wil je dus niet meegaan met de rest? Dan is een kunststof of stalen knikarmscherm wat voor jou.

zonwering
Voorbeeld uitvalscherm

Rolluiken die goed isoleren en bestand tegen inbraak

Misschien wel de grootste trend die gespot is in 2017 zijn de verbeterde rolluiken. Rolluiken zullen in 2018 nog beter bestand zijn tegen inbraak en nog beter isoleren. Deze trend komt voort uit het feit dat de gemiddelde Nederlander steeds meer controle over het klimaat kan hebben en dat dus ook graag wil. Met garagedeuren en rolluiken die extra goed geïsoleerd zijn bespaar je gemiddeld 30% op de stookkosten.

buitenzonwering
Voorbeeld rolluiken

Domotica

Een trend die nog wat minder groot maar zeker in opkomst is, is domotica. Kom je er op vakantie achter dat je vergeten bent de rolluiken naar beneden te doen? Met domotica is dit geen enkel probleem. Je bestuurt vanaf je tablet of smartphone zaken in huis zoals de regeling van je verwarming of airco of zelfs het op slot zetten van de woning.

Nawoord

Zonwering is een hulpje om het huis te beschermen voor de effecten van de zon. Vincent beschrijft verschillende vormen van zonwering. Persoonlijk heet ik de zon graag van harte welkom in mijn huis. Maar als het buiten tropisch warm is, zie ik het nut van zonwering wel in. En kies je voor rolluiken als zonwering, dan beschermt dit ook nog eens tegen inbraak. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Hier in ons huis op het platteland hebben we langwerpige donkergroene luiken. Daarmee probeer ik in te hete zomers het huis koel te houden.

Doe jij iets aan buitenzonwering?

*

zonwering

Similar Posts

45 Comments

 1. Hier de ouderwetse oranje zonnescherm voor het huis haha, achter niets, want daar zitten we heerlijk in de tuin. Het liefst heb ik de zon in huis, maar als het erg arm is vind ik de zonwering wel fijn.

 2. wij hebben een extra grote arm nodig gehad voor onze zonnewering omdat hij langer was dan de normale maat.
  dat was nog een hels karwei omdat de arm in de gevel gemonteerd moest worden en daar waren ze helaas niet al te handig mee.
  hij hangt nu en zijn er heel blij mee maar ben blij dat we daar even geen keuzes meer in hoeven te maken.

 3. Wij hebben screens!
  Mijn ouders en zus hebben luiken aan hun huis, heel mooi, heel praktisch bij warmte, doch bij een streepje zon wordt alles gesloten, ik heb daar bijna een trauma aan over gehouden!

 4. Ik zou dan toch kiezen voor mooie houten luiken, dat past het beste bij ons jaren ’30 huis. Maar als ik andere zonwering ozu hebben, dan liefst die je op afstand kan bedienen. Ideaal zeg!

 5. Wij hebben een schaduwdoek. Een zonnescherm boven de tuindeuren zou voor de achterdeur komen te hangen dus dat viel af.
  We hebben een smalle achtertuin (de breedte van de openslaande deuren) en hebben van de muur van de buren naar onze bijkeukenmuur lijnen gespannen waarover we een schaduwdoek kunnen trekken. Het laat voldoende licht door en je je kunt er heerlijk onder zitten.

 6. rolluiken vind ik ideaal, ze staat totaal niet stylish maar ik vind het heerlijk om helemaal in het donker te slapen. daarnaast kun je de warmte goed weren

 7. Nope. We hebben een huis wat onder architectuur is gebouwd en voor alles wat je wilt aanpassen moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Een echte no-go dus. Overigens vind ik rolluiken heel lelijk (sorry voor diegenen die het wel hebben. O.a. een huis bij ons om de hoek), maar dat komt ook omdat het bij openslaande deuren met kleine ruitjes echt niet mooi is. Al zou ik buiten de slaapkamer die dingen die ze in Duitsland hebben die je manueel kunt dichtdoen (soort van rolluiken, maar dan net wat mooier) wel willen hebben zodat het wat donkerder wordt in de slaapkamer.

 8. Hier hingen al rolluiken van mijn voorgangers. Zelf zou ik ze nooit aangeschaft hebben. Oerlelijke dingen dus. Bij de woonkamerramen op het Zuiden en Westen heb ik markiezen laten plaatsen. Het bestaande zonnescherm op de binnenplaats heb ik in dezelfde kleur laten aanpassen. In rood, want dat is mijn lievelingskleur.

 9. Bij ons staat de zon niet vol op het raam, dus wij hebben geen zonwering nodig. Maar bij de overburen vind ik de grijze screens erg mooi staan. Rolluiken vind ik vreselijk.

 10. Ik heb een zonnescherm. :-) Deze ging er al toen ik het huis kocht. Bevalt prima, maar mocht deze ooit aan vernieuwing toe zijn dan kies ik voor iets wat meer anno nu is.

 11. Goede tips – ik ben zelf druk op zoek naar een nieuwe woning en ik ben ook zeker wel van plan om iets van rolluiken of een zonnescherm aan te schaffen :)

 12. Mijn vriend is gek van Dominica. We hebben al een afstandsbediening voor de lichten. Hij is nog bezig met de zonweringen automatisch te laten werken. Dit is echt zijn afdeling.

 13. Helemaal nooit bij stil gestaan dat hierin ook trends zijn. Ik heb veel licht binnen maar zelden directe zon dus gewone gordijnen volstaan bij mij. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.