7 x schaduw creëren in je tuin en op je balkon

schaduw creëren

Als het zonnetje schijnt, zit ik graag met mijn hoofd een beetje in de schaduw.

Als ik in de deuropening van onze berging ga zitten, zorgt de deur ervoor dat mijn hoofd in de schaduw blijft.

Ideaal.

Maar hoe kun je schaduw creëren in een tuin als die er niet van nature is?

In onderstaand artikel van Jaron vind je tips om het hoofd koel te houden in de zomer met behulp van schaduw.

En onderaan deel ik graag mijn inzichten over schaduw creëren : )

Genieten van de schaduw in de zomer?  Zo zit jij deze zomer koel in je tuin

De zomer is het seizoen waarin we allemaal graag buiten zijn en genieten van het mooie weer. Maar soms kan de hitte ons ervan weerhouden om volop te profiteren van onze tuin. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de schaduw op te zoeken en koel te blijven tijdens de warmste dagen.

In dit artikel zullen we enkele tips en ideeën delen over hoe je deze zomer koel kunt blijven in je tuin.

1. Schaduw creëren met een pergola

Een pergola is een uitstekende manier van schaduw creëren in je tuin. Je kunt ervoor kiezen om er een te bouwen met hardhouten balken of een lichtgewicht aluminium frame. Bevestig vervolgens een schaduwdoek op het frame om de gewenste hoeveelheid schaduw te creëren. Hiermee kun je een comfortabele buitenruimte creëren waar je kunt ontspannen en genieten van de zomerse temperaturen.

Screenshot 2023 08 29 at 09.14.14

2. Schaduw creëren: investeer in een goede parasol

Een parasol is een klassieke manier voor schaduw creëren in je tuin. Kies voor een parasol met een stevig frame en een groot doek om voldoende bescherming te bieden tegen de zon. Verstelbare parasols zijn ideaal omdat je ze kunt aanpassen aan de stand van de zon gedurende de dag. Plaats de parasol in de buurt van je terrasmeubilair, zodat je comfortabel kunt zitten terwijl je beschermd bent tegen de hitte.

Untitled design 19

3. Gebruik natuurlijke schaduw bronnen

Als je tuin al enkele grote bomen heeft, maak dan gebruik van hun natuurlijke schaduw. Zij maken actief schaduw creëren overbodig. Plaats je tuinmeubilair onder de bomen om te profiteren van de verkoelende schaduw die ze bieden. Je kunt ook hangmatten of schommels aan de bomen bevestigen, zodat je kunt ontspannen en genieten van de zomerbries.

Untitled design 20

4. Installeer een zonnescherm of schaduwzeil

Een zonnescherm of schaduwzeil kan een geweldige aanvulling zijn op je tuin, vooral als je geen bomen of overkapping hebt. Er zijn veel verschillende soorten zonneschermen en schaduwzeilen op de markt, variërend in grootte, kleur en design. Kies er een die past bij je tuinontwerp en installeer het boven je terras of zithoek. Het zal niet alleen schaduw creëren, maar ook bescherming bieden tegen schadelijke UV-stralen.

Untitled design 21

5. Maak gebruik van water

Water is een goede manier om af te koelen tijdens de zomerhitte. Een opblaas zwembad of een zwembadje kan een fantastische manier zijn om voor verkoeling te zorgen, vooral als je kinderen hebt. Plaats ligstoelen in de buurt van het water, zodat je kunt ontspannen en afkoelen op warme dagen.

Schaduw maken op balkon

Tot zover het artikel dat ik kreeg van Jaron. Ik miste daarin tips voor schaduw maken op een balkon. Dus die vind je hieronder.

Ook op een balkon kun je schaduw creëren.

Net als bij schaduw creëren in de tuin kun je voor schaduw maken op een balkon gebruikmaken van een zonnescherm, parasol en schaduwdoeken.

Untitled design 23

 

Maar daarnaast kun je ook een raster installeren op je balkon, en daar allerlei klimplanten langs en overheen laten groeien en zo schaduw creëren. Dit is wel een investering voor de lange termijn, want je hebt dan helaas niet meteen schaduw. Grote bloempotten ophangen met daarin hangplanten zijn ook een originele manier om schaduw op het balkon te maken:

schaduw maken balkon

Grote planten op je balkon zijn sowieso een goed idee voor schaduw maken op je balkon. Of ze nou hangen of staan. Zie ook mijn post met balkon inspiratie!

Gordijnen op balkon voor dummies

En tot slot kun je gordijnen ophangen op je balkon. Er zijn zelfs speciale outdoor gordijnen te koop. Maar je kunt ook van die bamboe rolgordijnen kopen. Bij Xenos kost zo’n bamboe gordijn 22,99. De meest simpele manier om een gordijn op je balkon te hangen is door een waslijn te spannen over de breedte van je balkon. Bevestig de waslijn aan de muren, en nu kun je een gordijn ophangen aan je waslijn. Makkelijker wordt het niet.

Schaduw maken op jezelf

Ons huis staat in het buitengebied van de Achterhoek en we hebben een grote tuin. Dat betekent dat er altijd wel ergens schaduw te vinden is. Maar dat zul je altijd zien:

Soms wil ik toch ergens schaduw hebben waar het niet is.

Schaduw maken doe ik dan met mijn parasol van de kringloop en de tuintafel van de kringloop. In die tafel zit in het midden een handig gat, bedoeld voor parasols. Hieronder zie je mijn zitje met zelfgemaakte schaduw:

vintage parasol

Maar de snelste en makkelijkste manier van schaduw creëren is wat mij betreft een zonnehoed opzetten! Onderstaande foto is gemaakt op Eerste Kerstdag 2019.

74b1d787 0bcf 4c9d 9194 2ec0ee240792

Lees ook over je tuin winterklaar maken.

Ben jij tevreden over de hoeveelheid schaduw in je tuin en/of balkon? En hoe creëer je schaduw als die er niet is?

Similar Posts

17 Comments

 1. Wat een leuke zonnehoed heb jij! Bij mij in mijn tuintje is het moeilijk schaduw creëren. Ik had een goede parasol, maar die is gesneuveld. Sindsdien pak ik soms gewoon een grote paraplu bij mijn stoel als ik in de schaduw wil zitten. Uiteindelijk gaat het er bij mij toch vooral om dat mijn hoofd in de schaduw blijft.

 2. Als het warm is. Dan zetten parasol op de balkon. En veel water drinken als het nodig is. Leuke tips erbij bij jou blogje. Nu gaat zo hard regenen. Donkere bui. Fijne dag.

 3. Ik heb in het verleden een aantal bomen geplant om schaduwplekken te creëren. Was echt noodzakelijk met een tuin op het Zuiden waar altijd zon is.

 4. Ik hou van buiten zitten, maar niet meer echt in de felle zon (dat heb ik vroeger genoeg gedaan:) ) Ik heb in het voorjaar een nieuwe grote parasol gekocht, maar spijtig genoeg hebben we er nog niet echt veel van kunnen genieten

 5. Haha jouw begin foto had me even helemaal op het verkeerde been gezet!
  Handige tips! Wij hebben een flinke overkapping in de tuin die genoeg schaduw biedt voor de hele dag.

 6. Ik vind dat er een enorm verschil is in het soort schaduw dat gecreëerd wordt. Onder bomen is het véél koeler dan onder een parasol of een andere “niet-natuurlijke” schaduwbron. Dat scheelt echt vele graden!

 7. Wat een leuk en uitgebreid artikel! Heel waardevol je tips! Wij hebben een parasol en het geluk dat we bovenburen hebben. Al moet ik toegeven dat we dit jaar niks te klagen hebben gehad. We hebben de zon eerder gemist.

 8. Ik wil al heel lang gordijnen op mijn balkon. Ik heb de roedes al heel lang liggen maar ik heb hoogtevrees dus ik durf ze niet op te hangen. Dus gebruik ik mijn zelfgemaakt schaduwdoek nog steeds.

 9. Handige tips! Ik heb helaas geen tuin of balkon, maar zit wel altijd in de schaduw, dus deze tips kunnen zeker in de toekomst van pas komen :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.