9 dingen waarvoor je zaagsel kunt gebruiken!

zaagselZaagsel.

Het heeft niet zo’n goede naam. Zo wordt er wel eens gezegd dat iemand zaagsel in zijn hoofd heeft in plaats van hersenen. En dat is dan geen compliment!

Zaagsel ontstaat als je hout zaagt. Iedere gek kan het dus maken. Als ik bijvoorbeeld in ons timmerhok ga staan zagen, dan heb ik daarna zaagsel. Zaagsel is dus in eerste instantie een afvalproduct.

Maar het mooie is dat zaagsel een heleboel handige functies heeft! Hier onder een lijst met 10 dingen waarvoor je zaagsel kunt gebruiken.

9 dingen waarvoor je zaagsel kunt gebruiken!

1. Om vlekken te verwijderen

In dit filmpje heeft een meneer met een leuk accent een vlek in het matje uit zijn auto. Hij besprenkelt de vlek eerst met een schoonmaakmiddel en gooit er vervolgens zaagsel over. Dat wrijft hij stevig in. Daarna stofzuigt hij de mat, en voila! Als nieuw!

2. Om nepsneeuw mee te maken

Meng zaagsel met witte verf en lijm en gebruik het vervolgens als nepsneeuw. Heb je bijvoorbeeld een kartonnen huisje geknutseld? Doe dan het mengsel van zaagsel, witte verf en lijm op het dak, en het lijkt alsof het huisje is bedekt met een laagje sneeuw.

3. Zaagsel om uit de modder te komen

Wij wonen aan een zandweg. En als het hard heeft geregend is het soms zo modderig dat ik er niet doorheen durf te rijden. Het risico dat ik vast kom te zitten in de modder vind ik dan veel te groot. En ik vind het genant om mijn buurman te moeten vragen om me uit de modder te komen trekken met zijn traktor. Maar je schijnt zaagsel in zulke gevallen te kunnen gebruiken om uit de modder te komen! Sprenkel zaagsel in de modder, en je banden krijgen weer grip.

4. Maak er aansteekblokjes van

Neem een lege eierdoos, doe daar wat zaagsel in, en vervolgens gesmolten kaarsvet. Je kunt er zelfs hele haardblokken oftewel briketten mee maken. Hieronder een voorbeeld:

 

5. Zaagsel voor in een konijnenhok?

Zaagsel wordt vaak gebruikt als onderlaag in een konijnenhok. Het is goedkoop en neemt veel vocht op. Maar tegenstanders van zaagsel voor knaagdieren zeggen dat er in het zaagsel giftige stoffen kunnen zitten die schadelijk zijn voor je huisdier. En het zou ook slecht zijn voor de luchtwegen. Daarom heb ik er ook een vraagteken achter gezet. Hoewel het vaak genoemd wordt als bodembedekker voor knaagdieren, is er veel kritiek op.

N.B. Mijn man gebruikt zaagsel in ons kippenhok.

6. Zaagsel tegen onkruid in je tuin

Zaagsel van walnotenhout schijnt goed te helpen tegen onkruid. Het zaagsel pikt namelijk alle stifstof in, waardoor er niets overblijft voor het onkruid. Ook schijnen slakken een hekel te hebben aan zaagsel. Maar met zaagsel in de tuin moet je wel voorzichtig zijn.

7. Zaagsel om paadjes te maken in je tuin

Sommige mensen gebruiken zaagsel om pittoreske paadjes te creëren in de tuin! Hier onder een voorbeeld van zaagsel als tuinpad waarbij zelfs verschillende kleuren zijn gebruikt:

zaagsel
Bron: Shutterstock

8. Zaagsel in groene container tegen stank

Een klein laagje zaagsel onderin de groene container zorgt dat vloeistoffen worden geabsorbeerd. Het voorkomt bovendien dat afval blijft plakken als de container wordt geleegd.

9. Zaagsel als vulling voor een hart!

In de klassieker The Wizard of Oz krijgt de ‘Tin Man’ een hart van zaagsel:

zaagsel
‘Then, going to a chest of drawers, he took out a pretty heart, made entirely of silk and stuffed with sawdust.’

En in de VS is een tentoonstelling van harten die gevuld zijn met zaagsel: 100 Sawdust Hearts Exhibition. Wie handig is met naald en draad kan zaagsel dus gebruiken als vulling voor bijvoorbeeld een speldenkussen of een mooi hart dat je vervolgens ergens ophangt.

Zaagsel samengevat

Hoewel zaagsel een afvalproduct is, heeft het nog allerlei handige toepassingen! In deze post noemde ik 9 mogelijkheden om zaagsel handig te gebruiken!

Welk afvalproduct geef jij graag een 2e kans?

Similar Posts

40 Comments

 1. Wij gebruiken het als de hond heeft gespuugd dan veegt het makkelijker op, dan met water schoonmaken en weer zaagsel zodat de laatste restjes eruit trekken, laten drogen en opzuigen

 2. Wat leuk dat je dit allemaal op een rijtje hebt gezet. Ik had er nooit over nagedacht om al deze dingen er mee te doen.

 3. Losse thee op de composthoop of thee die over is bij de planten gieten.
  Koffie prut voor plantenvoeding of tegen de slakken.
  Oude pantys om de schoenen mee uit te poetsen en te laten glanzen.
  Oude shirts als poetsdoek voor zilver, om te boenen en poetsen. Gebruik ik overal voor! Vooral om op te wrijven!!

 4. Wauw, nooit gedacht dat je zoveel met zaagsel kunt doen. Die bricketten vind ik ook echt geniaal. Ik weet niet of het een goedkopere oplossing is dan die dingen kopen, maar cool is het wel haha.

 5. Die briketten zijn inderdaad heel slim. Ik gebruik ze wel voor de konijnen, maar alleen in het toiletje en daar gaat dus nog stro bovenop. Ik doe daar ook altijd een plakje aluminiumfolie onder om ‘m makkelijk schoon te krijgen. De eerste paar keer natuurlijk even checken of ze het niet opeten, maar die van mij eten alleen waar ze niet ziek van worden blijkbaar,dus dat scheelt :-)

 6. Nog twee toepassingen:
  Zaagsel wordt ook gebruikt bij het roken van vlees en vis in een rookoven. Het heet dan houtmot of rookmot, maar je kan net zo goed zaagsel van de dierenwinkel kopen, scheelt een boel geld.

  Voor het stoken van de pelletkachels wordt er gebruik gemaakt van speciale houtpellets. Dit zijn houtbrokjes die gemaakt zijn van onbehandelde houtkrullen en/of zaagsel. De pellets worden samen geperst en door de harasen die het hout bevat blijft de pellet in vorm.

 7. wat een super tip zeg om er vlekken mee te verwijderen.
  ik heb nogal een knoeikont in huis dus ideaal om alles te weten over vlekken verwijderen hahah

 8. Hele goede en nuttige tips. Inderdaad, zaagsel hebben wij ook gebruikt in het kippenhok. In de tuin nog niet gebruikt, maar is een goed idee.

 9. Handige tips deze! We hebben net een houten terras laten plaatsen, dus zitten wel met behoorlijk wat zaagsel. Toch even kijken of we hier niet iets nuttigs mee konden doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.