Onkruid voorkomen voor beginners

onkruid voorkomen Onkruid voorkomen.

Zou het niet geweldig zijn als dat kon?

Dan hoef je het onkruid immers ook niet weg te halen.

Maar in bovenstaande foto zie je onze moestuin. En onkruid voorkomen is daar duidelijk niet gelukt….

Meer onkruid van groente

Mijn schoonvader is een tuinierder in hart en nieren. Dus toen we naar het platteland verhuisden, rook mijn man zijn kans om in zijn vaders voetsporen te treden. Hij ging naar de markt, kocht daar allerlei groentes, en zette ze in de grond. Met wisselend resultaat.

Weliswaar hebben we al twee keer onze ‘eigen’ sperciebonen gegeten, en ook een mals kropje sla, maar verder is het toch vooral onkruid wat er bloeit. Volgens mij komt dit doordat mijn man de moestuin te weinig bijhoudt… Maar als ik dat zeg mompelt hij iets van ‘geen tijd’. En aangezien ik mijn handen letterlijk en figuurlijk vol heb aan onze ‘gewone’ tuin, houd ik me maar op de vlakte, voordat hij me ook de moestuin nog in de maag splitst.

Onkruid voorkomen

Nou kwam laatst de broer van mijn man op bezoek, die de tuinschool heeft gedaan, en die gaf een tip voor onkruid voorkomen waarvan mijn man helemaal blij werd. Gooi plastic over je moestuin, maak gaten waar je de groente plant, en je hebt er geen omkijken meer naar. Op de foto kun je zien hoe het er uit ziet. Ik ben benieuwd of het werkt!

onkruid voorkomen

6 x Onkruid voorkomen zonder chemische bestrijdingsmiddelen

Gezien alle alarmerende berichten over ons klimaat kun je het beste onkruid voorkomen op een natuurlijke manier. Hieronder een aantal methodes:

 1. Mulchen: Bedek de bodem rond planten met organisch materiaal zoals stro, houtsnippers of bladeren. Dit helpt om het licht te blokkeren en voorkomt dat onkruidzaden ontkiemen.
 2.  Regelmatig handmatig wieden is een effectieve manier om onkruid te verwijderen. Trek het onkruid eruit met de hand of gebruik een tuinhark om het los te maken en vervolgens te verwijderen. Het vervelende is dat dit een rotklusje is.
 3. Bodembedekkers: Plant bodembedekkende planten zoals kruipende tijm, pachysandra of varens om de bodem te bedekken en te voorkomen dat onkruid zich verspreidt.
 4. Dichte beplanting: Plant alles dicht bij elkaar, zodat er minder ruimte is voor onkruid om te groeien.
 5. Regelmatig maaien: Houd het gras kort gemaaid om onkruidgroei te beperken. Dit zorgt ervoor dat het onkruid niet de kans krijgt om zich te verspreiden en voorkomt dat ze zaad produceren.
 6. Verbeteren van de bodemkwaliteit: Een gezonde en vruchtbare bodem kan de groei van onkruid beperken. Voeg organisch materiaal zoals compost toe om de bodemstructuur te verbeteren en de voedingswaarde te verhogen, zodat gewenste planten beter kunnen concurreren met onkruid.

N.B. Lange tijd was de tip om schoonmaakazijn tegen onkruid te gebruiken. Maar dit mag niet meer, omdat het toch ook slecht voor het milieu is.

Onkruid tussen stenen voorkomen

Zul je altijd zien: heb je een mooi strak terras van stenen, gaat er onkruid tussen de stenen groeien! Helaas kun je het bijna niet voorkomen. Maar als het onkruid nog klein is kun je er kokend heet water over gieten. En daarnaast is er natuurlijk ook weer het ouderwetse handwerk: zelf het onkruid tussen stenen verwijderen.

Zie ook Afrikaantjes in de moestuin.

Onkruid verwijderen

Hoewel voorkomen altijd beter is dan genezen, hieronder toch ook handige tips voor onkruid verwijderen. Want het is nou eenmaal niet makkelijk om geen onkruid te hebben in je tuin.

Het beste, maar ook het meest arbeidsintensieve is op de knietjes, en handmatig het onkruid eruit trekken. Dat is het meest zorgvuldig en nauwkeurig. Ik adviseer wel een paar goede tuinhandschoenen om je handen te beschermen. Want het is mijn ervaring dat ze hartstikke vies worden van al dat wieden. Het mooist is als je onkruid verwijderen met de hand kunt gaan zien als een fijne meditatie!

Onkruid gaat waar het niet gaan kan….

onkruid

Moet je zien hoe parmantig het onkruid zich in de schoot van Boeddha heeft genesteld?!

Het lijkt wel alsof ik het er speciaal in heb geplant. Maar zo’n creatieve tuinierster ben ik niet!

Wat is de meest verrassende plek waar jij onkruid tegenkwam?

Leestips

onkruid voorkomen
Lees ook mijn post over tuinieren voor meer dieren in de tuin!

Heeft iemand ervaring met deze manier van tuinieren, voor luie tuinders? En tips voor onkruid voorkomen zijn welkom!

Similar Posts

11 Comments

 1. Mijn ervaring is dat je alles goed moet bijhouden, anders komt de helft niet op. Bij ons op de volkstuin gebruiken zij het na het seizoen. Wij moeten het echt twee maal per week bijhouden. Naast het werken, druk gezien en andere hobby’s haast geen doen. Ik vind het prachtig. De kick als ik iets uit eigen tuin eet… Maar ik begrijp het probleem.

 2. Makkelijk advies want geen moestuin, gewoon met z’n allen er een feestje van maken om te wieden en daarna iets lekkers drinken en snoepen in de tuin. “Quality time’met het hele gezin.

 3. Het werkt wel mits je zorgt dat er niet teveel zand enzo op komt wsnt onkruid groeit overal: ook op een kleind beetje zand met plastic ondergrond!
  Trouwens, ik vind het geen gezicht!

  1. Mwah… niet echt volgens mij. Mijn man heeft het gedaan, maar inmiddels gebruikt hij dit trucje niet meer. En het staat weer vol onkruid in zijn moestuin…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.