Voor luie tuinierders: 11 tips en tricks voor een kleurrijke tuin

tuinierder

Heb je net als ik geen groene vingers, maar wil je wel een leuke en kleurrijke tuin? Of ben je gewoon een luie tuinierder?

Dan is dit de post voor jou! Want je kunt ook op andere manieren kleur en fleur in je tuin brengen. Het geeft niets als je een luie of gemakzuchtige tuinierder bent.

Geen groene vingers, toch een leuke en kleurrijke tuin!

 1. Met stip op 1: tuinkussens! Tuinkussens zijn te koop in allerlei vormen en maten én… kleurtjes! Zelfs als je tuin bestaat uit grijze stenen, fleurt hij nog op van vrolijke tuinkussens.
 2. Een tweede manier om je tuin op te frissen als luie tuinierder is met een mooie parasol. Ik stond er de afgelopen zomer echt van te kijken hoeveel effect een simpele parasol had op mijn tuinmeubel ameublement van de kringloop. Een parasol trekt je tuinmeubelen als het ware bij elkaar, net zoals een goed vloerkleed dat kan doen. Mijn koffiebezoek zei zelfs tegen me: ‘Is deze theetuin open?’ En dat allemaal vanwege de parasol! En maakt niet uit of je nou een muurparasol, tuinparasol of zweefparasol gebruikt. Ze hebben hetzelfde effect! Zie ook mijn kleurrijke vintage parasol!
 3. Tuinkabouters. En ja, ik weet dat tuinkabouters wat gevoelig liggen. De één vindt ze geweldig, de andere gruwt ervan. Maar ze kunnen je tuin beslist voorzien van wat kleur. En als je tuinkabouters echt te erg vindt, kun je ook kiezen voor andere tuinbeelden. Zoals kikkers, paddestoelen etc. Zie ook Tuinkabouter Action.
 4. Nepbloemen. Het klinkt misschien een beetje tegennatuurlijk: nepbloemen in een levende tuin. Maar tegenwoordig heb je ook heuse nep heggen, dus waarom dan geen nepbloemen. Onder het raam van mijn woonkamer hangen de hele winter al vrolijke nepbloemen die ik kocht bij AliExpress. Eigenlijk had ik die bloemen in de plantenbakken op het balkon gedaan, maar tijdens één van de heftige stormen, waaiden ze eruit en vielen eigenlijk heel natuurlijk in de struiken onder ons woonkamerraam. ‘Niets meer aan doen!’ besloot ik. Als het zo natuurlijk valt, dan moest het zo zijn. En het staat heerlijk fleurig. tuin kleur
 5. Gekleurde bloempotten met vrolijke bloemen erin. Zelfs als je geen groene vingers hebt, lukt het je misschien wel om een paar bloempotten met vrolijke bloemetjes in leven te houden. Dit is zeker een goede optie voor de de mensen die steigeren bij het idee van nepbloemen in de tuin. En als je voor gekleurde bloempotten kiest, zijn ze ook nog kleurrijk als je bloemen het toch niet halen…
 6. Zet een tafelklem op je tafel, en hang daar kleurrijke dingen aan.
 7. Glazen lampen. Ik heb op diverse plekken in onze bomen gekleurde lampen hangen. Zeker in de winter, toen de bomen kaal en ledig waren, zorgden die voor wat kleur in de tuin.tuinlampen
 8. Mijn sneue witte kunststof van de kringloopwinkel oogt vrolijk en kleurrijk met een mooi gekleurd tafelkleed.
 9. Durf dingen op te hangen in je tuin. Zo heb ik een mooi roodborstje van de Action hangen.Roodborstje Action
 10. Dieren in de tuin zorgen ook voor fleur en kleur. Denk maar aan het roodborstje  en het koolmeesje.
 11. Leg kleurige buitenkleden neer.

Dit kleurrijke bloemenperkje maakte mijn man die liever tuiniert dan ik:

bloemenperk

En hoe vind je mijn kleurrijke Boeddha hoekje in de tuin:

tuinierder

In onze tuin op het platteland staat deze boeddha:

boeddha tuinbeeld

Tuinier of tuinierder?

Er is soms wat verwarring over de termen tuinier of tuinierder. Maar als het gaat over iemand die in de tuin werkt, dan is dat een tuinierder. Dus als jij onkruid wiedt, dan ben je aan het tuinieren en je bent een tuinierder!

Tuinieren is een werkwoord: ‘Ik tuinier niet graag.’

Nep klimop Action

Een andere uitkomt voor de gemakzuchtige tuinierder zijn nep klimop en nep bloemen. En ja, daar kun je van alles van vinden, zoals dat het niet mooi is. Maar wie geen groene vingers heeft, en toch een leuke tuin wil, kan hiervoor kiezen. Zoals fleurt de budgetvriendelijke nep klimop van de Action menige lelijke muur of schutting op. Je vindt de nep klimop van de Action onder de noemer: ‘klimop kunsthaag’.

nep klimop action

Tot slot

In deze post las je hoe je ook zonder groene vingers, kleur en fleur in je tuin kunt brengen. In dit boek Kleurrijke tuinen kun je ook leuke ideeën op doen:

kleurrijke tuinen

Leestips

Nu ben ik benieuwd: hoe ziet jouw tuin eruit? 

Similar Posts

61 Comments

 1. Mijn ‘tuin’ is vooral dood aan het gaan, zag ik gisteren. En ik geef toe dat ik toen overwoog om over te gaan op ‘nep’. Ik vind die lampen trouwens ook heel gaaf!

 2. Voor nieuwe overtrekken van tuin- en stoelkussens gebruik ik shirts en rokken die ik niet meer draag. Makkelijk te maken.
  Tip?

 3. Ik heb geen tuin, maar we zijn wel aan het kijken om iets te kopen en dan zou ik héél graag een tuin willen!

 4. Groen, veel groen en bloemen, zo ziet mijn tuin eruit.
  En een moestuintje, insectenhotels,stuk af wat vogelnestkastjes.
  Zelfgemaakte bank van pallets waar ik heel blij mee ben.

  Die Roodborsthanger is leuk Nicole!

 5. Haha de ideale tips voor mij :) nu heb ik een man die tuinieren niet erg vindt, maar niet te veel. Dus een goede parasol zoek ik nog maar tuinkussens die hebben wij ook, hierdoor kleden we de tuin wel net even extra aan. Een leuk vogelhuisje, mooie bloembakken zo wordt het wel wat!

 6. En eenheid in kleurenkeus is ook een eye-catcher. Of je bloempotten in een felle kleur, die past bij de tuinkussens. Maar hier al aardig wat kleur door de vaste planten die opkomen en bloeien.

 7. Een mooi boompje die in het voorjaar bloeit.een vlinderstruik, doet het altijd, geeft mooie bloemen en lokt vele insecten 🦋🦋Bodembedekkers met kleurrijke bloemen, waar je niet veel aan hoeft te doen. Op de noordkant klimop over de grond laten kruipen. Maar geen stenen dat vind ik zo troosteloos!

 8. Leuke ideeën, maar voor mij moeten de bloemen etc. toch wel echt zijn. Ik vind het juist zo mooi als de natuur zijn gang gaat. Maar verder… Bijvoorbeeld zo’n vogeltje of vogelhuisje ophangen maakt een tuin toch echt wel af 😊

 9. Ook met veel bloemen helpen deze tips. Ik ben echt dol op mijn felgekleurde oude tuinkussens. En als ze vervangen worden, komen er ook weer hele vrolijke terug

 10. Wij wonen in een appartement en hebben helaas geen tuin én ook geen balkon tot onze beschikking.

 11. Wij moeten onze tuin nog inrichten. eerst in juni het terras aanleggen en dan kunnen we de rest aanpakken

 12. Op de pasgeplaatste plantjes na is het een puinhoop waar we wel doorheen kunnen lopen. Doen nu niks aan de tuin, we willen de pasgeboren vogeltjes en hun ouders niet storen.

 13. Wat een leuke ideeën. Ik vind het altijd zo moeilijk om de tuin wat op te pimpen. Binnenkort maar eens wat accessoires shoppen en kussen 🤗

 14. De zijtuin staat vol met van alles.
  Onze achtertuin, in een stukje grond een flox en een katje.
  En nog wat witte bloemen in potten.
  Komkommer, framboos, aardbei en munt :)

 15. Wij wonen sinds september in dit huis en ik heb me helemaal op de tuin gestort. Er staan nog mooie planten in van de vorige bewoners maar er zijn nog open plekken die beplant moesten worden en daar ben ik nu al enkele maanden mee bezig. Heb er meer plezier in dan ooit. Ook dankzij You Tube, daar kun je goede filmpjes vinden over hoe en wat in de tuin. En dank zij een site waar je planten kunt kopen met veel uitleg over waar je die planten het beste neer kunt zetten in de tuin. Ik hoop met onze tuin de bijen en vlinders te helpen. En ik geniet zelf van de kleuren en geuren. Jouw tips vind ik ook goed hoor.

 16. Ik heb geen tuin, enkel een balkon dus deze tips laat ik helaas aan mij voorbij gaan

 17. De tuin is momenteel vooral een oerwoud vol paardenbloemen ;) Nee, ik overdrijf. Maar heel blij ben ik er nu niet mee. Ik vind zo’n tuinkleed een heel goed idee. Als we de tuin gaan aanpakken, wil ik dat sowieso!

 18. Wij hebben geen tuin maar een dakterras. We hebben bamboe en pluimen staan. Vooral veel planten die weinig onderhoud nodig hebben.

 19. Ha Nicole,

  ja… ik doe ongeveer alles wat jij hierboven beschreven het.
  En het ziet er zo lekker uit.
  Ik ben geen goeie tuinier: 10 minuten per dag vind ik zat
  En verder lekker genieten!

  groetjes van Marlou

 20. Leuke tips! Helaas heb ik zelf geen tuin en ook geen balkon die ik kleurrijk kan maken. Ik hoop ooit wel een tuin te krijgen en dan zal ik dit gaan gebruiken want ik heb geen groene vingers!

 21. Ik heb gelukkig geen tuin maar wel een heerlijk balkon. Ongeveer 3 meter breed en 2 meter lang (diep? hoe zeg je dat?). Er liggen houten vlonder en een stukje kunstgras (=fleurig!). Aan de balustrade hangen 32 (!) hangpotten met eenjarige plantjes (blauw, geel en rood=fleurig!). en nog een stuk of 6 losse potten (blauw, geel en rood=fleurig!). En ik heb ook een loungebankje, een tafeltje en twee stoeltjes. En lichtjes. Misschien ben ik een beetje doorgeslagen maar ik ben zo blij met mijn balkon!

 22. Ik heb helemaal geen groene vingers en ben zo blij dat ik nu een terras heb ipv een tuin. Ben van plan om aan de slag te gaan met een aantal van jouw tips

 23. Ik zit liever in de tuin dan er in te werken. Als er genoeg groen is, genoeg zon en genoeg schaduw dan ben ik een tevreden mens.

  1. Ja, zo ben ik ook Caroline. Ik zit liever te lezen dan dat ik tuinier. Maar ik zou willen dat tuinieren een hobby van me was, want dat lijkt me ideaal.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.