Dieren in de tuin met Maak je eigen jungle
Last updated on januari 11th, 2024 at 03:11 pm
- Meer dieren in de tuin met ‘Maak je eigen jungle’
- Waarom zou je meer dieren in je tuin tuin willen?
- Tuinieren volgens ‘Maak je eigen jungle’
- Elementen voor een tuin met meer dieren
- Wat ‘Maak je eigen jungle’ verder allemaal biedt
- Dieren in de tuin bij ons
- Mijn conclusie over Je eigen jungle
- Praktische informatie over Maak je eigen jungle
- Lees ook:
Ben jij je bewust van dieren in de tuin?
Na het lezen van het boek Katja Starings boek Maak je eigen jungle, met als ondertitel Meer dierenleven in je tuin zijn mijn ogen geopend. Volgens dit boek zijn er meer dan 50 wilde tuindieren en honderden ‘overige levende organismen.’ Katja Staring schrijft:
‘Echt, je tuin wemelt van leven, er scharrelt meer rond dan je misschien weet, dus kom met ons mee op safari.’
Meer dieren in de tuin met ‘Maak je eigen jungle’
Maak je eigen jungle is een boek over tuinieren. Maar niet zo maar een boek. De insteek is tuinieren met aandacht voor de natuur en hoe je je eigen omgeving kunt vergroenen, met als doel zoveel mogelijk dieren in je tuin te kunnen verwelkomen.
Maak je eigen jungle is een eye-opener voor al het leven dat er nu waarschijnlijk al in je tuin te vinden is. De belangrijkste boodschap van dit boek is dat in de natuur eigenlijk alles met elkaar verbonden is.
Als planten verdwijnen, verdwijnen daardoor insecten en daardoor weer vogels.
Kortom het is heel belangrijk dat de natuur in evenwicht is. Maar omdat wij als mensen veel bouwen en ruimte innemen, komt de natuur in de verdrukking. En door die verstoring van het evenwicht krijg je vervelende plagen zoals de buxusmot en de eikenprocessierups.
Waarom zou je meer dieren in je tuin tuin willen?
Katja Staring geeft een aantal goede argumenten om meer dieren in je tuin te willen.
- Het is boeiend.
- Je draagt zo bij aan de natuur.
- Een gezonde tuin is ook goed voor jouw gezondheid.
- Eventuele kinderen kunnen op avontuur in je eigen tuin.
Tuinieren volgens ‘Maak je eigen jungle’
Als je gaat tuinieren volgens Maak je eigen jungle dan hoeft het allemaal niet zo netjes. Katja pleit voor ‘hatseflatsen.’ Daarmee bedoelt ze nonchalant tuinieren. Weinig doen is volgens haar het beste voor de natuur. Moffel wat snoeiafval achter een boom, veeg bladeren in de border en laat wilde planten groeien in een hoekje waar je nooit komt. Ze noemt dit een ‘overhoekje’.
Ook hoef je geen prachtig strak gazon te hebben als je meer dieren in je tuin wilt. Ze noemt zo’n strakke grasmat zelfs een ‘biologische woestijn’. Katja Staring pleit voor een zogenoemd ecogazon waar ook andere planten doorheen groeien.
Elementen voor een tuin met meer dieren
- Wintergroene heesters of andere planten die in de winter mooi blijven
- Vogelvoederplek
- Waterpartij
- Maximaal eenderde tegels
- Struiken bij voorkeur met bloemen en later bessen.
- Gebruik een pergola voor klimplanten en om een voedersilo, nestkast, bloemenmand op te hangen
- Boom
- Gras
- Vogelbadje
- Natuurlijke haag van liguster, meidoorn of meerdere struiken door elkaar.
- Composthoop gemaakt van tuingroenafval. Gooi er geen gekookte etensresten, aarde, kachel-as of behandelde aardappel- en citrusschillen op.
- Insectenhotel
- Egelplek
- Takkenril
- Houtstapel
- Regenton die is aangesloten op een regenpijp. Zie ook Action regenton.
- Overhoekje: plekken waar met een machine niet bij kunt en daardoor vergeet.
- Oorwormpotje dat je zelf maakt van een bosje hooi/stro en een terracotta bloempot.
Wat ‘Maak je eigen jungle’ verder allemaal biedt
Behalve een bepaalde visie op tuinieren met als doel meer dieren in de tuin, vind je in Maak je eigen jungle ook informatie over mogelijke dieren in je tuin. Denk aan vlinders, roodborstjes, mollen, merels, spechten, veldmuizen etc. Het boek is daarom ook goed te gebruiken als een gids om op onderzoek te gaan in je eigen tuin.
Ideaal vind ik dat de hoofdstukken zijn ingedeeld in de seizoenen. Per seizoen vertelt Katja Staring wat je in de tuin kunt doen met heuse actieplannen. En last but not least vind je natuurlijke methodes om dieren die toch overlast veroorzaken zachtzinnig uit je tuin te krijgen. In die zin deed het me een beetje denken aan het boek Plaagdieren.
Dieren in de tuin bij ons
Door dit boek ben ik me bewuster geworden van de dieren die wij in onze tuin hier op het Achterhoekse platteland kunnen zien. Als eerste denk ik aan de eekhoorn die we regelmatig voorbij zien schieten met een noot in zijn bekje. Daarnaast zie ik ook wel eens egels. Daarna wordt het wat gewoner, en zie ik koolmeesjes en gewone merels.
Maar door dit boek ga ik nog eens extra opletten of ik nog meer dieren in de tuin kan spotten!
En ik hang vogelvoer op en vogelhuisjes om nog meer dieren te lokken.
Mijn conclusie over Je eigen jungle
Je eigen jungle is een verrassend leuk boek, en biedt een andere, natuurlijker kijk op tuinieren met meer dieren in de tuin. Je tuin als bron van leven! Daarnaast is het zoals gezegd ook een handige gids en naslagwerk om dieren in de tuin te determineren.
Het boek is leuk voor mensen met en zonder tuin, want ook als je geen tuin hebt kun je een mini jungle creëren op je balkon : )
Oh ja, en het is ook gewoon een leuk kijkboek!
Praktische informatie over Maak je eigen jungle
Maak je eigen jungle is voor 24,95 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel.
Hieronder een podcast met Katja Staring en de andere medewerkers aan dit boek!
Lees ook:
Wat vind jij van het idee van een meer dieren in de tuin, waarbij je bloemen in het gazon toestaat? En welke dieren zie jij in jouw tuin?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Volgens mij is dit al zo ongeveer mijn natuurlijke manier van tuinieren 😁 Goed om te weten dat het ongemaaide gras, het onkruid in de tuin en m’n weggemoffelde bladeren juist heel goed zijn :-)
Ja, je kunt je beroepen op dit boek en zeggen dat je het bewust zo doet ten behoeve van de natuur en de dieren : )
Bij ons gaat het gazon er uit en wordt 1 grote border. We hebben geen kleine kinderen meer die ruimte voor tenten en badjes nodig hebben, en het komt me steeds onnatuurlijker voor om planten “kort te houden” en alles wat er tussen gaat groeien als onkruid te gaan beschouwen. En zo werkt dat met een gazon.
Toen ik je titel las, moest ik denken aan de tijd dat onze kinderen hele werelden aanlegden in onze tuin, met knikkers, steentjes en plastic diertjes. Ze vermaakten zich er uren mee.
Wij hadden een houtstapel….. en kregen muizen 🥴
Dat is dan weer wat minder… Ik ben bang voor muizen!
Wat een leuke kinderen heb je dan zeg. Heerlijk van die kinderen die zich uren kunnen vermaken met de natuur!
Ja, hier zit van alles en het mag er ook allemaal zitten. We hebben ook bomen en al staan, dus zit wel goed.
Dan hoef ik niets aan mijn tuin te veranderen en voldoet mijn tuin aan alle eisen. Ik zie verschillende soorten mezen, het winterkoninkje, roodborstjes en andere vogels. Verschillende vlinders, zelfs de kolibrievlinder, bijen, eekhoorns en muizen ofwel er zit leven in de brouwerij. alleen beton en tegels zul je er niet vinden. Mijn tuin is helemaal groen.
Dat klinkt superleuk Sjoerd! Je hebt een hele levendige tuin als ik dat zo lees.
Onze tuin voldoet aan bijna elementen die in het rijtje staan, we hebben alleen geen regenton.
We zien veel vogels: koolmeesjes, pimpelmeesjes, roodborstjes, winterkoninkjes, spechten, duiven, eksters, kauwen, kraaien, roofvogels, mussen, merels, vinken…
Ook muizen zitten er en soms een mol, maar die trekt vanzelf wel weer verder.
Ik heb op mijn balkon zoals je al wist (gedicht) een klein tuintje vergaard en er kwamen veel insecten, zoals vlinders bijen en andere op af. En er hangt ook nu een vogelhuisje maar die is nog vrij maar ze genieten wel al van de vogelvoer slinger die ik had gemaakt en die geklemd zijn tussen de balkon palen. En koolmees, kwikstaart, pimpelmees en musjes zijn al op visite geweest.
Wat leuk, ik heb alles al en het werkt goed. Nu nog lieveheersbeestjes een hommel en een bij gezien. Als er hier kinderen komen kijken ze altijd hun ogen uit en ik vertel ze er verhalen over, laat ze ruiken en zien. Vertel dat ieder insect zijn nut heeft. Het lijkt hier wel een sprookjestuin hoor ik regelmatig. Zelfs van volwassenen.
Kom net uit de tuin en het was heerlijk.
Wat een prachtig compliment Helene, dat je tuin net een sprookjestuin is!
Wij hebben geen tuin, laat staan een balkon, dus er valt hier weinig wild te spotten ;)
Zelfs geen balkon? Dat lijkt me nog best lastig bij mooi weer Jouvence.
In onze tuin genoeg plek voor diertjes want we laten alles nu gewoon liggen .Geen gedoe met de tuin spic en span maken voor de winter .Ook genoeg winter groene planten en struik[jes] dus dat zit wel goed hier
Oh, een eekhoorn in de tuin is zó leuk! Zulke heerlijke beestjes om naar te kijken. Ik heb vooral mieren en slakken in de tuin en die zijn helaas zo brutaal om af en toe ook even binnen te komen;).
Ja, die eekhoorn is wel mijn grootste ’tuintraktatie’! Superleuk om die bezig te zien.
Ja, het leek mij ook een leuk boek. Alleen teveel werk voor mij, ik ben een nogal luie tuinier. Ik heb wel veel tegels weggehaald en hou het lekker wild. Maar een vijver aanleggen enzo, dat is dan net weer een stap te ver. Al zitten er bij mij soms wel kikkers hoor, want iemand in de buurt heeft wel een vijver. Dus soms komen ze bij mij op bezoek. En de buurman heeft kippen, die murmelen ’s morgens zo gezellig.
Dat je tegels hebt weggehaald is al een enorme positieve stap volgens dit boek!
ik hou wel een beetje van bloemen voor insecten en natuurlijk heb ik ook een instectenhotel.
Love As Always
Di mario
Ik ben dol op leven in d3 tuin van de worm tot de vogeltjes. Ik laat in de herfst bewust de blaadjes liggen, en het vogelhuisje wordt neer gezet.
Ik heb geen tuin meer, gelukkig. Toen ik die nog wel had, had ik vooral mollen. Dat vond ik toch wat minder, hoor.