Vogelbadje: welke vinden vogels fijn?

vogelbad

Eén van mijn buurvrouwen vertelde over het plezier dat ze heeft van het vogelbad in haar tuin. Ze beschreef hoe graag de vogeltjes er gebruik van maken, en hoe leuk het is om ze te zien poedelen in het water.

Ik kreeg acuut zin om ook een vogelbadje in onze tuin te zetten!

Vogelplezier

Afgelopen winter hadden mijn man en ik veel plezier van de vogels die op het vogelvoer dat we hadden opgehangen afkwamen. Dat is dan weer één van de voordelen van geen katten meer hebben: je krijgt meer vogels bij huis.

Nu wilde ik ze ook nog trakteren op een vogelbadje!

Ik wist ook al waar ik dat vogelbadje ging kopen! Met de a.s.r. Vitality app had ik namelijk een cadeaukaart van 10,- verdiend, en die kon ik mooi gebruiken voor een vogelbadje. Kijk, deze is het geworden:

Screen Shot 2020 05 16 at 13.45.42

Vogelbadje

Vogeldeskundige Nico de Haan vertelt hieronder over het belang van water voor vogels. Hij noemt de volgende aandachtspunten bij een vogelbadje:

 • Het moet een ruwe bodem hebben, zodat vogels niet uitglijden.
 • Niet midden op het gazon zetten.
 • Aan de rand, bij struiken is een goede plek voor een vogelbad.

Ik ben heel benieuwd! Ik hoop dat de vogels mijn gekochte vogelbad zullen waarderen.

Update

Het gekochte vogelbadje was een ramp: hij hing hartstikke scheef, wat ik ook probeerde. Daardoor ging alle water steeds naar 1 kant. En de bodem was volgens mij spekglad.

Ik heb het teruggestuurd....

Leestips

Vogelbadje Action

vogelhuisjes!

Heb jij een vogelbad bij jou thuis?

Similar Posts

28 Comments

 1. Ik gebruik oude koekenpannen en gooi er een handje klein grint in
  Kleinere vogels kunnen er in staan, ook merels fladderen er in. De grote kauwen en af en toe een duif blijven op de rand en drinken maar gaan vaker naar het vijvertje.
  Ze missen alleen nog een duikplankje. 😉

 2. Een miskoop dus...
  Heb er wel een van gebakken steen in bladvorm, maar echt water blijft er niet in staan
  Och nemen ze hier in de tuin maar een zandbad dat is ook leuk om naar te kijken.
  Groetjes

 3. Hier in de tuin hebben we een speciaal hokje gemaakt om de vogeltjes tijdens de zomer en winter te laten eten. Ook staat er sinds kort een bad zodat ze even kunnen drinken of badderen ;) Met een vader als vogelliefhebber mocht dit absoluut niet ontbreken in de tuin!!

 4. ik heb bij de Action n schaal (€ 0,89) gekocht die bedoeld is voor onder de kunstof bloempotten. Hierin in steen gelegd. Het werkt perfect. Heel de dag door drinkende en badende vogeltjes

  1. Inderdaad die platte bakken Voor planten voldoen heel goed. Ik heb er twee staan op verschillende plaatsen tegen de heg aan. Vanuit de keuken en huiskamer heb ik er zicht op. Er wordt heel veel gebruik van gemaakt. Ze drinken er van en badderen er in. Soms moeten ze op elkaar wachten. Duiven gaan er soms ook even in zitten. Merels spetteren en ook koolmeesjes nemen een badje. Elke dag doe ik er schoon water in. Soms even de bak schoonmaken met een borstel en vaak gewoon uitspoelen. We hebben 14 bomen in de tuin en ook de heggen nog. Heel de dag gekwetter en gezang.
   Joke

 5. Ik heb een vogelbadje in mijn tuin, super leuk is het. Ik ben er echt blij mee. Erg leuk ze te zien poedelen! 😍

  Wat jammer om te horen dat het gekochte vogelbadje een ramp was. Super jammer! Wel begrijpelijk dat je het terug hebt gebracht, een scheve vogelbad heb je niets aan.

 6. Daar zijn ze zeker gek op, had vroeger een vijver en dat was een paradijs voor de vogels, kikker, libellen.
  Maar de vogel gaven altijd veel plezier. Hans

 7. Ik heb een hele verzameling uit mijn vorige tuin .Maar favoriet is de toch wat diepe schaal die op een pilaar staat .Ze badderen en drinken volop , echt zo leuk om te zien

 8. Ik heb een grote schaal van keramiek en duiven en heel veel vogeltjes drinken eruit. Badderen iets minder, maar leuk om te zien.

 9. Een vogelbadje, zo leuk. Wij hebben er al heel lang eentje in de tuin staan. Ooit van mijn moeder gekregen en nu een dierbare herinnering.

 10. Ik had een vogelbadje met pomp, maar die is helaas gesneuveld tijdens de verhuizing. Ik zoek al tijden naar een vervanging, maar ik denk dat ik zelf wat moet maken.

  Love As Always
  Di mario

 11. Vanwege de katten (eigen en van de buren) heb ik een vogelbadje op een hoge paal gezet. Het is er speciaal voor gemaakt; keramiek met een gat in het midden, voor een (puntige) paal. Werkt! Kool-en pimpelmeesjes, mus, maken er gebruik van (drinken en badderen)ekster, spreeuw, kauw. en op geruststellend veilige hoogte! (1.60m)

 12. Wij hebben vijver, met een ondiep modderig deel. Hier wordt regelmatig gebadderd door merels - echt spetteren, water over de rug scheppen, staart in het water slaan...een drukte van belang. En daarna lekker in de hoge Acer uitschudden, poetsen (en soms zie je ze denken: zal ik nóg een keer? en daar gaan ze nog een keertje....). De kat is ertussen aan gewend!

 13. Ik heb geen vogelbadje er staan. Want buren hebben poes genomen. Komen dan niet op af. Helaas. Koolmeesje en pimpelmees komen niet meer bij ons. Snik..... Vogelhuisje weg gehaald. We hebben iets anders opgehangen.

 14. We hebben er zelf een gemaakt van beton.
  Groot vierkant met een grote uiholling.
  Ik heb er eens een gekocht bij een pluktuin.
  Die vrouw maakte ze van beton/ grote bladeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.