Het effect van een vrouwenhand op het huishouden

koffiekransjeKen je de uitdrukking: ‘Hier ontbreekt een vrouwenhand?’ Daarmee wordt bedoeld dat de sfeer in een huis ontbreekt.

Nou begeef ik mijn natuurlijk op glas ijs, want anno 2020 mag je niet zeggen dat vróuwen voor sfeer zorgen.

Mannen kunnen dat net zo goed.

Dus.

Nu ik mijn handen zorgvuldig in politiek correcte onschuld heb gewassen, deel ik graag een passage uit een boek van Simon Carmiggelt. Hierin schrijft hij over het effect op zijn huishouden, als zijn vrouw een nachtje in een hotel gaat slapen

Een vrouwenhand

Uit ‘Het bestaan,’ van Simon Carmiggelt:

‘Nauwelijks was zij uit het gezicht verdwenen of het hele gezinsverband viel aan brokken uiteen. Er werd bijvoorbeeld wel thee gedronken, maar zonder schoteltjes, en binnen het uur stond in alle hoeken van de kamer iets op de vloer, waardoor het interieur de sfeer kreeg welke heerst bij mensen die gaan emigreren en al zo’n beetje aan het pakken zijn.’

Niet om ‘t een of ander, maar ik vind dit erg herkenbaar.

Herkenbaar

Zo legt mijn man gerust de vers gekochte appels in hun plastic zak op de tafel, terwijl ik ze mooi in een fruitschaal uitstal. En waar ik een appel in bijtklare stukjes snijd, ze op een lieflijk schoteltje vlei, en vervolgens presenteer met een gebaksvorkje, werpt mijn man mij gewoon twee stukken appel toe.

Ik zeg niet dat het één beter is dan het ander.

Maar anders is het wel.

Zie ook How to be a woman? en Ik kan het huishouden niet aan.

Similar Posts

24 Comments

 1. ” Hier ontbreekt een vrouwenhand,” zit een kern van waarheid in. Al is dat in belangrijke mate sterk afhankelijk van het type vrouw.

 2. Mannen zijn praktisch kopen geen bloemen die dood zullen gaan
  kussens die nooit gebruikt zullen worden
  zoek op youtube de Engelse Serie Coupling genaamd Cushion rage

 3. Die vrouwenhand leert soms ook van mannen
  Zo stond ik in ons nieuwe huis 45 jaar terug de lakens te strijken…je weet wel van die grote lappen
  Man ziet het en lacht me uit…als je erop gaat liggen zie je er niks van
  Daarna zijn ze nooit meer gestreken ;)

 4. Ik ben net thuisgekomen met vers fruit, maar ik was het en leg het in de fruitschalen. Hier kan de mannenhand precies wat de vrouwenhand ook kan. :)

 5. Het is iets van vroeger, heet het, maar ik herinner dat mijn vader redelijk zorgzaam met de spullen omging, hij zou het fruit netjes op de schaal leggen. Dat deed hij ook met eieren, koek in trommels, groenten opbergen.
  Een van mijn eigen kinderen daarentegen zou het op de aanrecht gooien en er niet verder meer aan denken..☻

  1. Ik ben van jouw leeftijd en ik kan me als kind herinneren dat als mijn moeder niet thuis was of ziek, het een stuk ongezelliger was. Mijn vader deed dan wel alles, maar toch miste het een bepaalde sfeer.

 6. Ha zo’n man heb ik ook. Hij heeft dan weer een hekel an “rommeltjes” die ik als decoratie in huis haal. Ben benieuwd of de jongere generatie man er anders over denkt?

 7. Een man bouwt het huis, de vrouw kleedt het aan. Gaat de vent vreemd, dan sloopt de vrouw het ook. Mannen zien dat niet, maar mijn vent heeft al geleerd dat als hij iets gooit ik een stap opzij zet en vraag hoe de hond heet.
  Overigens heb ik niet die ziekte dat alle aankleding om de maand anders moet.

 8. Haha, dit is best herkenbaar, als ik om me heen kijk. Ook zoiets: na het koken ruim je je aanrecht gelijk op. Tenminste, ik doe dat. Schijnt dat mannen dat niet doen;).

 9. Ha Nicole,

  ha… ja dat verhaal van Carmiggelt…
  Dat weet ik nog goed.
  En dat hij een week lang uit het zelfde kopje dronk, want waarom zou je het afwassen???
  Heerlijke man.

  Groetjes!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.