Ik kan het huishouden niet aan: 6 tips bij huishoudelijke burn-out

Ik kan het huishouden niet aanHet wil mij nog wel eens overvallen op vrijdagmiddag. Het gevoel: Ik kan het huishouden niet aan.

Op vrijdag 'doe' ik namelijk altijd de keuken en woonkamer.

Dan krijg ik wel eens een gevoel van hopeloosheid. Want elke week doe ik hetzelfde. En elke week is het ook weer echt nodig. Het is één van de bekendste kenmerken van huishoudelijk werk:

Het komt voortdurend terug, het is eindeloos en je ziet het pas als je het níét doet.

Geen wonder dat je soms bijna een huishoudelijke burn-out krijgt en bij jezelf denkt:

'Ik kan het huishouden niet aan.'

Daarom 6 handige tips om een huishoudelijke burn-out te voorkomen óf te verhelpen.

Ik kan het huishouden niet aan: 6 tips bij huishoudelijke burn-out

1. Word je bewust van je huishoudelijke burn-out

Dit is misschien een beetje een onverwachte tip. Want moet je je niet keihard verzetten tegen je gevoelens van hopeloosheid en tegenzin? Nee, dus. Soms is het beter om ze eerst eens in de ogen te kijken en te onderzoeken. Hoe komt het dat je juist nu helemaal geen puf meer hebt om het huishouden te doen? Hoe zag je leven er de laatste weken uit? Was het bijvoorbeeld heel erg druk? Is er misschien iets gebeurd?

Kortom, geef je zelf even de ruimte om de tegenzin goed te voelen, en probeer uit te vinden wat de oorzaak is van geen zin huishouden hebben.

2. Doe iets anders, of op een nieuwe manier

Deze truc gebruik ik graag als ik geen zin meer heb om te gaan hardlopen. Een nieuw shirtje of hardlooprokje doet dan wonderen. Of een andere playlist of route. Hetzelfde principe kun je toepassen in je huishouden. Ruim bijvoorbeeld de keukenkastjes goed uit, maak ze schoon, en leg mooi nieuw kastpapier op de planken. Reorganiseer je keuken en richt hem opnieuw in. Denk kaizen!

Of koop een nieuwe dweil, wonderdoekje etc. om het huishoudelijk werk een nieuwe impuls te geven. Laat je voor één keer gerust verleiden door de mooie beloftes van fabrikanten en winkeliers en felgekleurde verpakkingen.

3. Maak een huishoud schema

Maak een huishoud schema voor jezelf op welke dag je wat doet. En houd je er vervolgens aan. En zorg dat het niet meer dan 20 minuten tijd per dag kost. Zo houd je het voor jezelf overzichtelijk en is het te behappen.

4. Breek de ketting niet!

Pak een papier en schrijf daarom de huishoudelijke taken die gedaan moeten worden. Zet aan het eind van de dag een kruisje als je alles gedaan hebt. Zo krijg je een lange ketting van kruisjes. Hoe langer de ketting wordt, hoe vervelender het wordt om hem 'te breken' door je taken niet te doen en geen kruisje te kunnen zetten.

5. Kijk op een andere manier naar het huishoudelijke werk

Ik heb gemerkt dat als ik gestresst ben, of het gevoel heb dat ik weinig controle heb, huishoudelijk werk me rustiger maakt! Ik heb dan weliswaar mijn leven niet onder controle, maar na een uurtje schoonmaken en opruimen wel het huis! Je kunt het huishouden dus ook gebruiken als 'tool' om je beter te voelen.

6. Geef je wilskracht een break!

Je wilskracht is als een spier. En spieren kunnen uitgeput raken. Dus reken niet te veel op je wilskracht om het huishoudelijke werk te doen. Maak het je zelf gemakkelijker door te vertrouwen op ritmes en routines. Zorg dat huishoudelijke taken net zo natuurlijk en vanzelfsprekend worden als je tanden poetsen. Dan hoef je er niet over na te denken, of je wilskracht te gebruiken om ze te doen. Het gaat automatisch.

Dit is ook precies de reden waarom ik elke dag mijn jongste zoon hardlopend naar school breng: het is een gewoonte geworden! En daar ben ik heel blij mee, want mijn wilskracht is niet altijd zo groot...

Ik kan het huishouden niet aan samenvattend

Het gevoel Ik kan het huishouden niet aan komt bij veel mensen voor. Je bent niet de enige met moeite met het huishouden. Soms is er een dieperliggende oorzaak: je hebt het bijvoorbeeld erg druk gehad, of je hebt heftige dingen meegemaakt.

Soms is het simpelweg een opstapeling van huishoudelijke klusjes, waardoor het nu zoveel lijkt dat je niet meer weet waar je moet beginnen.

Een huishoudschema kan je dan op weg helpen.

Vind je dat lastig om te maken? Dan kun je lid worden van flylady.net. Ik vond dat destijds erg behulpzaam om mijn huishouden op orde te krijgen.

Heb jij wel eens last van tegenzin als het om huishoudelijk werk gaat? Hoe ga je daar mee om?

Similar Posts

26 Comments

 1. Een schema werkt bij mij niet want mijn energieniveau schommelt daarvoor teveel en dan kan ik me vaak niet aan. Het schema houden.
  Mijn zoons helpen mee met het schoonhouden. Een zoon doet wekelijks boven de boel. Dus stoffen, vloerwissen, trappen en stofzuigen waar vloerbedekking ligt. Mijn andere zoon geeft de badkamer en de wc de wekelijkse grote beurt.
  Verder zie ik wat ik kan en probeer het netjes te houden. Als iets vies is maak ik het schoon. De radio aanzetten helpt me om een klus te doen waar ik weinig zin in heb. Of van tevoren een kop koffie nemen.

 2. Zelf heb ik een hekel aan poetsen, maar ja het moet toch gebeuren. Ik doe de huishoudelijke taken het liefst met hard de radio aan, met nummers als "I want to break free", dat schiet lekker op dan. En opruimen is ook goed voor de geest.

  1. Opruimen is zeker goed voor de geest. En muziek er bij helpt inderdaad ook prima. Het leidt af en het is fijn om naar te luisteren. Niet voor niets was er vroeger het radioprogramma Arbeidsvitaminen voor huisvrouwen.

 3. Daar ben ik een beetje een rare in. Mijn man werkt 3 shiften per week (snelroterend systeem noemt men dat) dus ik moet geregeld wachten tot hij wakker is voordat ik bv boven kan poetsen. Dan hangt de moed al in m'n schoenen eer ik eraan begin en poets dan ook met de Franse Slag. Dit geeft wel dat ik de week erop eens zo gemotiveerd ben om het goed te doen : ook de tegels in de badkamer, de hoekjes en kantjes, de lusters, de plinten,...een huishoudelijke burn out is me vreemd, omdat dat de kans niet krijgt. Ik vind het wel dweilen met de kraan open wanneer ik moet poetsen met de kinderen in huis. Die kennen er wat van om er een boeltje van te maken, hoe hard ik er ook over zeur : het helpt geen zier.

  1. Blegh, als je eerst nog een tijd moet wachten tot je kunt schoonmaken kan ik me goed voorstellen dat je helemáál geen zin meer hebt. Met kinderen in huis voelt schoonmaken inderdaad regelmatig als dweilen met de kraan open... Maar op een gegeven moment worden ze ouder, en dan wordt het echt wel wat beter.

  2. Dat weet ik nog zo niet. Onze kinderen zijn 23 (huis uit)- 21- 19,5-17,5 en 6,5 jaar ;)
   De meiden poetsen wel hun eigen kamer. De zonen niet, omdat in de oudste zoon z'n kamer een grote kast staat met spullen die niet van hem zijn (en daar een geloop van zowat het hele gezin is) en de jongste is nog te jong om echt van goed poetsen te spreken.

  3. Mijn dochters ruimen nu gelukkig echt wel op. Ze zijn 20 en 16. En mijn jongste en oudste zoon zijn ook een stuk verbeterd. Alleen de middelste leeft nog in een zwijnenstal.

 4. Huishouden en ik zijn niet zo'n goede combinatie...dus bedankt voor je tips!
  Het is voor mijn opruimperikelen altijd heel goed als ik weet dat er mensen langs komen.
  Dat geeft me altijd even het zetje om extra op te ruimen. Dus misschien wat vaker mensen uit nodigen? ;-)

 5. Ik die niet elke week 'alles', maar 'alles' met een zekere regelmaat.
  Wat ik heel fijn vind is regelmatig iets doen dat daarmee voor langere tijd klaar/af is, bijvoorbeeld een kledingkast, een paar keukenkastjes.
  En ik beloon mezelf met iets lekkers, een tijdschrift, lezen in de tuin, uurtje zonnebaden.

 6. Twintig minuten? Dat is lekker weinig, zeker met een gezin. Ik zou er voor tekenen.
  Projectjes die ik graag op de lange baan schuif is de afzuigkap. Wat een prutwerk is dat!
  De bovenetage kost me een uur, een heel uur en dat is dan doorwerken. Vooral het strijken van de lakens, een stoomgenerator. Ik gebruik jouw tip voor het averechts oprollen van het dekbed, zeker dat het dekbed sneller glad ligt als een biljartlaken,
  Ik heb dan ook een extra tip: stoomgenerator het hoeslaken, wanneer het dekbed er in zit. Dat scheelt weer minuten. Kreukjes aan de zijkant zie je nauwelijks,

  En dan te bedenken dat mijn huis redelijk minimalistisch is, misschien maakt dat wel dat ik een luie huisvrouw ben.

  In de zomermaanden poets ik mee in de kekr. Ieder maandagmorgen om de andere week,

  1. Het idee achter 20 minuten is dat je dat elke dag doet, en dat het daardoor nooit heel veel wordt. Doe jij elke dag een uur de bovenverdieping? Ik kan me voorstellen dat je daar niet elke dag zin in hebt.

 7. Huishouden heeft misschien een negatieve klank. Ik las pas dat je het zo kan lezen: van-je-huis-houden! En ja, dat klinkt heel anders, toch? Iets waar je van houdt, daar zorg je graag voor;)

 8. Bedankt zeg! Het was heel leuk om te lezen. Goede tips. Ook een compliment dat je steeds weer met nieuwe onderwerpen komt.
  Ik werk zelf ook met een schema, maar soms houd ik mij daar niet aan(schaam).

 9. Ik word ontzettend chagrijnig van de badkamer! Al die haren iedere dag weer, voornamelijk van mij. Altijd en eeuwig die stof hier in huis, wij wonen op 150 meter van de ring A10 en volgens mij is het gewoon de pure grof- of fijnstof die zich hier in mijn huis ophoopt. Om gek van te worden. En dan al die hondenharen, tsssss. Ik begon altijd redelijk gehumeurd aan het stofzuigen maar eindigde altijd heel boos en tierend, smeet dat ding alle kanten op, zwetend en met mijn broek op half zeven. Rugpijn, alles doet pijn. Ik doe echt iets niet goed denk ik. Heb áltijd pijn in mijn rug en bekken als ik klaar ben. Tegenwoordig doet mijn man het regelmatig en als ik stofzuig doe ik heel overdreven rustig en gelijkmatig, anders ben ik gebroken.

 10. Supertips! Het huishouden is af en toe inderdaad een crime, en soms moet je echt moet verzamelen. Vaak doe ik het 's ochtends, zodat ik er niet de hele tijd tegenaan hoef te hikken...

  1. Heel slim Carolien. Dan ben je er maar van af! Hetzelfde doe ik met hardlopen. Dat doe ik ook meteen 's ochtends. Dan voel ik me de hele dag prettig dat ik het al gedaan heb : )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.