Little fires Everywhere: gezinsdrama

Screen Shot 2020 03 20 at 2.17.25 PM

Reese Witherspoon is er maar druk mee! Ik zie haar in de één na de andere serie voorbij komen. Eerst maakte ze furore met haar rol in Big Little Lies, daarna verscheen ze in Apple TV serie The Morning Show, en recent speelde ze Elena in Little Fires Everywhere.

Hieronder een review van Little Fires Everywhere.

Spoiler alert: Vrijwel alle karakters onsympathiek en irritant zijn irritant!

Little Fires Everywhere: waar gaat het over?

In Little Fires Everywhere kruist het pad van twee vrouwen: Elena Richardson en Mia Warren. En dat heeft desastreuze gevolgen.

Elena Richardson: de perfecte vrouw en moeder

Elena is een een perfecte huisvrouw en moeder. Althans zo komt ze over. Ze runt haar gezin met veel zorg en liefde.

Mia Warren

Mia Warren is een alleenstaande moeder, die geld verdient met haar kunst. Zij en haar dochter Pearle leiden een zwervend bestaan. Mia was namelijk draagmoeder voor een echtpaar dat zelf geen kinderen kon krijgen, maar ging er vervolgens vandoor met de baby. Maar laat het maar aan Mia over om toch slachtoffer te zijn.

Elena heeft met Mia en Pearle te doen en biedt ze haar tweede huis aan om te huren. Ook biedt Elena Mia een baan aan als huishoudster en manusje van alles bij haar thuis. Hoewel Elena dit uit de goedheid van haar hart doet, zie je als kijker dat Mia Elena’s vriendelijkheid ervaart als neerbuigend en discriminerend. Elena denkt dat ze bevriend is met Mia, maar de liefde komt van één kant.

Botsing tussen twee vrouwen en gezinnen

Hoewel Elena’s gezin ogenschijnlijk perfect is, zitten er barsten in het mooie plaatje. Zo heeft Elena veel moeite met haar jongste dochter Isabel, ervaart haar oudste dochter een enorme druk om perfect te zijn, en vallen Elena’s zonen voor hetzelfde meisje: Pearle.

Dingen beginnen te escaleren als Mia zich bemoeit met de adoptie van Mei Ling. Mei Ling woont bij een vriendin van Elena, die na verschillende miskramen een baby adopteerde. Mia’s collega blijkt de moeder te zijn van Mei Ling, en Mia neemt het op zich om een advocaat voor haar te regelen zodat ze haar dochter kan terugwinnen.

Ondertussen heeft de puberende Isabelle een soort crush op Mia, en zoekt haar steeds op. Tot ergernis en verdriet van Elena.

Wat een irritante serie

Ik vond Little Fires Everywhere een irritante serie. Hoewel het menselijk is om zowel goede als slechte karaktereigenschappen te hebben, vond ik de karakters in Little Fires Everywhere allemaal onsympathiek en vervelend.

Elena lijkt een lieve en betrokken moeder, maar is niet bereid om haar kinderen ruimte te geven. Mia Warren is zelfingenomen en voelt zich voortdurend gediscrimineerd. Isabelle heeft het moeilijk met een moeder als Elena, maar gedraagt zich echt afschuwelijk. En als Elena dan begrijpelijkerwijs boos wordt, is Isabelle de vermoorde onschuld. Isabelle voelt zich, net als Mia, voortdurend tekort gedaan, maar gedraagt zich als een verwend nest.

Zo verziekt ze de gezinsfoto die Elena voor Kerstmis wil afdrukken, door haar middelvinger op te steken.

Verwende Isabel maakt weer eens een statement:

|

Racisme en discriminatie

Dan is er nog het item van racisme en discriminatie. Elena doet zo haar best om ‘kleurenblind,’ te zijn, dat ze juist daardoor discrimineert. Althans dat is de boodschap van Little Fires Everywhere. Maar Elena kan het geloof ik ook nooit goed doen.

Terwijl er enerzijds de aanklacht is tegen het zogenoemde ‘white privilege,’ wordt bij de adoptie rechtszaak om de Chinese baby Mei Ling juist enorm de nadruk gelegd op het belang van ras en cultuur.

Dat riep bij mij de vraag op: ‘Wat willen ze nou?’ Enerzijds zou ik denken dat je moet kijken naar de méns, en niet naar het uiterlijk. Dit is in ieder geval de boodschap in de verhaallijn rondom Elena en Mia. Anderzijds wordt bij de adoptie juist gewezen op het verschil in etniciteit.

Mijn conclusie over Little Fires Everywhere

Little Fires Everywhere is het soort serie waar ik van houd. Het speelt zich af in een huiselijke setting, en draait om persoonlijke relaties. Maar ik vind het geen aanrader. Dat komt vooral omdat ik alle karakters zo irritant vind. Ik heb moeite met mensen die rondlopen alsof ze een slachtoffer zijn en daarom iedereen er van langs geven, en als ze dan een reactie krijgen, verontwaardigd zijn.

De serie heeft een 7,7 op iMDb. Zelf geef ik hem een 5.

Praktische informatie over Little Fires Everywhere

Little Fires Everywhere is gebaseerd op het gelijknamige boek van Celeste Ng. De Nederlandse vertaling heet Kleine brandjes overal:


Je kunt de serie Little Fires Everywhere kijken via Hulu.com. Je kunt Hulu vergelijken met Netflix. Er zijn 8 episodes van ongeveer 50 minuten.

Een andere optie is kijken via Amazon Prime

Kijktip

Maid op Netflixir?t=nicoleao 21&l=ur2&o=38

Similar Posts

7 Comments

  1. Klinkt niet echt als een aanrader. Als er één irritant karakter in zit, dan vind ik het niet zo erg. Maar allemaal… Jammer!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.