Maid op Netflix: als je hele leven net Murphy’s Law is: 8 observaties

maid op netflix

Ik keek de serie Maid op Netflix. Tijdens het kijken bekroop me regelmatig de vraag:

‘Hoeveel pech kan iemand hebben?!!’

Het leven van Alex, de ‘maid’ in de serie lijkt wel een aaneenschakeling van Murphy’s Law momenten.

Hieronder mijn review van Maid op Netflix.

Maid op Netflix: waar gaat het over?

Het draait allemaal om Alex. Alex woont samen met haar vriend Sean en hun tweejarige dochtertje in een trailer. De serie Maid op Netflix begint ermee dat Alex ‘s nachts stiekem het huis uit sluipt met hun dochtertje, en dat Sean haar achterna zit.

Alex heeft niets.

Geen geld, geen baan, en geen goed netwerk om op terug te vallen. Haar moeder is onbetrouwbaar en ‘undiagnosed bipolar’. Met haar vader heeft ze ook amper contact. Met behulp van een overheidsinstelling vindt ze werk als maid/schoonmaakster, en komt ze terecht in een Blijf van mijn lijf huis. Weliswaar sloeg haar vriend Sean haar niet, maar er is sprake van geestelijke mishandeling.

Maid op Netflix: alleenstaande moeder probeert nieuw leven op te bouwen

De serie Maid op Netflix vertelt in 10 afleveringen hoe Alex probeert een nieuw leven op te bouwen. Dat gaat met vallen en opstaan. Ik moet Alex nageven dat ze veel veerkracht heeft, en blijft doorzetten.

Toch komt er een moment in de serie waarop Alex het opgeeft. Ze is terug in de trailer met haar vriendje, en leeft als een soort zombie. Als ze haar dochtertje na een ruzie terugvindt in een keukenkastje, ontwaakt ze uit haar depressie en loopt opnieuw weg.

Trailer Maid op Netflix

Maid op Netflix: 7 observaties

 1. Je hoort altijd dat Amerika een ‘hard’ land is, waar je weinig hulp kunt verwachten van de overheid. Het viel mij dan ook best mee hoeveel hulp Alex desondanks toch kreeg via overheidsinstellingen. Weliswaar was het een enorm gedoe, met veel kastjes en muren, maar er was wel degelijk hulp.
 2. Ik vond Alex erg klef met haar dochtertje. Ik neem aan dat duidelijk moest zijn hoeveel ze van haar dochtertje houdt, maar soms zaten ze letterlijk wel erg aan elkaar vastgekleefd.
 3. Hoewel Alex het Slachtoffer is in deze serie, waren er toch ook momenten dat ik te doen had met haar vriendje Sean. Hij had een drankverslaafde moeder, en heeft veel haar gedrag overgenomen. Hij is zich hiervan bewust, en wil zijn leven beteren. Op een gegeven moment drinkt hij niet meer, en hij wil Alex dolgraag terug. Alex weet dat, maar zij wil hem niet. Tot er een moment komt dat Alex het erg moeilijk heeft. Dan stort ze zich in zijn armen en gaat met hem naar bed. Vanwege geldgebrek neemt Sean vervolgens twee banen, en kan daardoor niet meer naar AA ontmoetingen. Uiteindelijk grijpt hij daardoor weer naar de drank. Ik vond dat Alex hierin niet haar verantwoordelijkheid nam. Ze wist dat hij gevoelens voor haar had, en gaf hem onterecht hoop.
 4. Alex is een arme, witte vrouw die gaat schoonmaken bij een stinkend rijke zwarte vrouw. Vroeger zou dit omgekeerd zijn geweest denk ik.
 5. Ook intrigerend vond ik het lesbische stel waar Alex een kamer huurt. Hoewel ze in eerste instantie bereid lijken haar te helpen, gooien ze haar bij de eerste de beste tegenvaller uit haar huis. De minderheidsgroep, die zelf nog wel eens te maken krijgt met gebrek aan sympathie, is zelf ook niet al te aardig!
 6. Ik vond het aangenaam kijken als Alex weer eens in een heel vies en rommelig huis kwam en daar ging opruimen en schoonmaken. Vanaf de bank gaf dat een fijn opgeruimd gevoel. Er kwam orde in de chaos!
 7. De relatie met haar vader is verstoord, maar hij geeft meermaals aan dat hij contact wil met Alex. Ook biedt hij haar een kamer aan het huis met zijn nieuwe gezin. Alex wordt allerhartelijkst ontvangen. Maar vanwege een herinnering dat haar vader haar moeder vroeger sloeg, verlaat Alex acuut zijn huis en wil geen contact meer. Gezien haar situatie vond ik dat een beetje kort door de bocht. Haar vader heeft inmiddels ‘Jezus gevonden,’ en zijn nieuwe vrouw is hartstikke lief. Ik had oprecht de indruk dat hij het beste wilde voor Alex. Had ze niet met hem kunnen praten over vroeger, in plaats van gewoon weg te lopen?
 8. Alex heeft haar hele leven voor haar moeder gezorgd in plaats van andersom. Maar ze krijgt stank voor dank. In de laatste aflevering zegt haar moeder tegen Alex dat ze niet haar zorg is. Dat zij de Moeder is, en niet Alex en dat ze haar moet loslaten.

Maid op Netflix conclusie

Maid op Netflix is ‘best aardig’. Ik vond Alex iets te veel een Slachtoffer. Zoals ik al zei had ik toch ook te doen maar haar ex die echt wel zijn best doet. Evenals met haar vader. Verder kreeg ik soms een beetje de kriebels van de symbiotische relatie met haar dochter.

Het leukst vond ik denk ik de opruim- en schoonmaak scènes.

Op IMDb krijg Maid op Netflix maar liefst een 8,5! Ik zou hem niet meer dan een 6,7 geven. Ik snap niet waar dat hoge cijfer vandaan komt.

Maid op Netflix gebaseerd op een boek!

De serie Maid is gebaseerd op het boek van Maid van Stephanie Land.

Screenshot 2021 11 21 at 12.03.31

Praktische informatie over Maid op Netflix

Zoals de titel van deze post al zegt is Maid op Netflix te zien : )

Leestips

Wat vind jij van de serie Maid op Netflix?

Similar Posts

11 Comments

 1. Oei, we verschillen enorm van mening deze keer haha. Vader en ex-vriend krijgen van mij 0 sympathie. Alex is totaal niet verantwoordelijk voor ex-vriendje. Als hij weer naar de drank pakt, dan heeft hij dat volledig aan zichzelf te danken. Wat vader betreft, hij mag dan wel Jezus hebben gevonden, er zijn genoeg situaties waaruit blijkt dat die man niet veranderd is. Misschien dat hij niet meer fysiek mishandelt maar mentaal is hij nog steeds lekker bezig. Nee, bah, die twee mannen mogen van mij zo het vuil in!

  1. Dat maakt het eigenlijk meteen een goede serie: het verhaal raakt, en leidt tot verschillende inzichten : ) Ik heb het idee dat de vader wel degelijk zijn leven verbeterd heeft.

 2. Eens met Frederique: Alex hoeft haar vader, moeder en vriend niet te redden, dat kunnen zij alleen zelf. Ze kiest voor veiligheid voor haar dochter en zichzelf en ik kan dat slechts aanmoedigen bij iedereen die zo’n situatie kent.
  Ik vond het wel confronterend om te zien hoe je soms geen keuze hebt, omdat je helemaal niemand om je heen hebt die betrouwbaar is.
  Op zich verder een prima serie, ik vond de titel een beetje simpel: ze wordt wel maid, maar om nou te zeggen dat het verhaal daar om draait…

 3. Ha Nicole,

  een vriendin raadde me deze serie aan.
  Maar nu ik jou (goeie!) recensie heb gelezen weet ik, dat ik er niet naar ga kijken.
  Ik kan er niet tegen… wat lijkt me dat allemaal narigheid.
  Daar slaap ik dan niet van.

  Dus… ik ga lekker een romantische komedie opzoeken.
  Zoiets als mijn eigen leven dus, hahaha…

  groetjes en een mooi uiteinde en tot volgend jaar!
  X, Marlou

 4. Ik ben gisteren met deze serie op Netflix begonnen. Ik zit in de eerste aflevering. Deze vrouw zit zo verstrengeld met haar dochter omdat natuurlijk ten eerste dat zij van haar dochter houd, maar zij uit haar liefde nog meer naar haar dochter omdat haar dochter alles voor haar is, doordat zij zichzelf zo alleen voelt. Ongelukkig met haar vriend, die haar ook nog eens geestelijk mishandeld, een moeder waar ze niets aan heeft, en die zelf ook een psychisch probleem heeft, een vader waar ze te weinig van kreeg, en nu opeens op zijn manier Jezus heeft gevonden. En dan moet alles in één keer goed zijn, zijn al hun zonden verdwenen. Alsof ze veranderen. Ik weet niet of sommige mensen kunnen veranderen, mijn dochter zei eens : Sommige mensen veranderen niet, ze laten het (wat ze verkeerd hebben gedaan) niet meer zo zien. Het wil niet zeggen trouwens dat het (verkeerde) weg is. Ze uiten het niet meer.

  Ik hou ook van mijn kinderen, we knuffelen elkaar maar vroeger toen ze die leeftijd hadden van dit kleine meisje in deze serie zat ik ook in zo’n symbiotische relatie met mijn twee kinderen. Niet gelukkig met je partner, niet gelukkig met je zelf en omdat je toch veel liefde in jezelf hebt zitten, projecteer je dit op je kinderen. Zelf kom ik ook uit zo’n relatie waarin zij je geestelijk mishandelen. Alleen had hij geen drankprobleem, meer een controle probleem. Dominerend gedrag dat voortkomt uit onzekerheid. Al mijn liefde ging naar mijn kinderen.

  Mijn mening. Je mag het gerust met mij niet eens zijn hoor over hoe ik deze vrouw zie met haar dochter.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.